Ειδήσεις από ΕΡΑ Αιγαίου

Β. Αιγαίο: Κοινός αγώνας των εργαζομένων στο Βόρειο Αιγαίο

Τη φωνή τους ενώνουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι των υγειονομικών μονάδων του Βορείου Αιγαίου ενάντια στα μέτρα που οδηγούν στην περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγειάς στα νησιά μας. Την Παρασκευή σε κοινή σύσκεψη των συλλόγων γιατρών και εργαζομένων των νοσοκομείων Ικαρίας , Λήμνου Λέσβου και Χίου που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο της ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ με τη συμμετοχή εκπροσώπων εργαζομένων και από άλλα σωματεία αποφασίστηκε συντονισμός δράσεων και κινητικότητα μέσα στους χώρους εργασίας προκειμένου οι εργαζόμενοι να ενημερωθούν για τις πολιτικές διάλυσης της υγείας που η κυβέρνηση θα ακολουθήσει μέσα στο καλοκαίρι με συγχωνεύσεις και κλεισίματα νοσοκομείων, διαθεσιμότητες-απολύσεις υγειονομικών, πάγωμα των προσλήψεων και περικοπές κονδυλίων. Παράλληλα κινητοποιήσεις προγραμματίζονται πιθανό στις 27 Αυγούστου από κοινού και με άλλους κλάδους εργαζομένων. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση των υγειονομικών σωματείων:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση συλλόγων εργαζομένων και ενώσεων γιατρών νοσοκομείων του Βορείου Αιγαίου στο προαύλιο της κατειλημμένης ΕΡΑ Αιγαίου. Έγινε εκτενής συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων ενώ παρεμβάσεις πραγματοποίησαν εκπρόσωποι από την ΕΡΑ, το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Λέσβου και σωματεία εκπαιδευτικών.
Οι πολιτικές διάλυσης της υγείας με συγχωνεύσεις και κλεισίματα νοσοκομείων, διαθεσιμότητες-απολύσεις υγειονομικών, πάγωμα των προσλήψεων και περικοπές κονδυλίων εντείνονται μέσα στο καλοκαίρι. Με βάση δηλώσεις του Υπουργού Υγείας και σχετικά δημοσιεύματα στο στόχαστρο αρχικά μπαίνουν νοσοκομεία της Αθήνας και ακολουθούν τα λεγόμενα «μικρά» περιφερειακά νοσηλευτικά ιδρύματα με το προσωπικό τους να οδηγείται σε διαθεσιμότητες και απολύσεις. Απέναντι σε αυτή την ομοβροντία λουκέτων κανένας υγειονομικός δεν πρέπει να αισθάνεται ασφαλής καθώς είναι βέβαιο πως αυτό που βιώνουμε είναι η αρχή του νέου κύκλου επίθεσης. Σ' αυτά τα πλαίσια μεγάλη ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση για υπογραφή συμφωνίας με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών για εκχώρηση της «αναδιοργάνωσης» του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ σε Γερμανικό οργανισμό με συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών και χωρίς συμμετοχή και εμπλοκή του Υπουργείου Υγείας!
Την ίδια στιγμή εντείνεται η υγειονομική γύμνια της υπαίθρου απ' την έλλειψη ακόμα και των ανειδίκευτων αγροτικών γιατρών λόγω της κατάργησης κάθε κινήτρου κι αυτό είναι κάτι που αποκτά τραγικές διαστάσεις σε περιοχές σαν τα νησιά μας.
Οφείλουμε να προετοιμαστούμε εντατικά για τις μάχες που έρχονται άμεσα, ίσως και μέσα στις επόμενες μέρες. Οι αγώνες αυτοί πρέπει να γίνουν από κοινού με τις τοπικές κοινωνίες, με όρους μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στην υγεία και ενεργοποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων, των μαζικών διαδικασιών τους και του συντονισμού τους γύρω από συγκεκριμένα και άμεσα αιτήματα πάλης:
• ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ-ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ
• ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ-ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ-ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
• ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ-ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
• ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
• ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΤΣΙΑ
Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκαν:

1. Κοινές δράσεις και βηματισμός το επόμενο διάστημα. Διοργάνωση μέρας δράσης για την Υγεία με κοινό κάλεσμα και αφίσα πιθανόν στις 27/8 με προκήρυξη στάσης εργασίας ταυτόχρονα σε ολόκληρο το Β. Αιγαίο και πραγματοποίηση καλλιτεχνικών ή άλλων εκδηλώσεων.
2. Γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση και συμμετοχή των εργαζομένων. Δεν επιδιώκουμε συντονισμό σε επίπεδο εκπροσώπων Δ.Σ. αλλά σε επίπεδο βάσης.
3. Συνεχίζουμε τις επαφές μας με νοσοκομειακά σωματεία από όλη τη χώρα για την διεξαγωγή κεντρικής πανελλαδικής συνάντησης συντονισμού στη Αθήνα μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη.
4. Έναρξη κινητοποιήσεων και ενεργή συμπαράσταση σαν να συμβαίνει στο δικό μας νοσοκομείο αν η κυβέρνηση ανακοινώσει κλεισίματα και απολύσεις οπουδήποτε.
5. Συμπαράσταση-αγωνιστική συμπόρευση με τους εκπαιδευτικούς και όποιον κλάδο αντιμετωπίζει κλεισίματα και απολύσεις.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΗΜΝΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΛΗΜΝΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΙΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

Σύνταξη: Μυρσίνη Τζινέλλη

 

Λέσβος: Θανάσιμο ατύχημα στη Γέρα

Θανάσιμο ατύχημα πριν από λίγο στους Πύργους Περάματος Λέσβου. Κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμή συνθήκες ένας 65χρονος καταπλακώθηκε από το φορτηγό αυτοκίνητό του όταν αυτό ήταν παρκαρισμένο σε παρακείμενο από το σπίτι του δρόμο με αποτέλεσμα ο άτυχος άνδρας να τραυματισθεί θανάσιμα. Από το Αστυνομικό Τμήμα Γέρας διενεργείται προανάκριση, προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες και τα αίτια του θανάσιμου ατυχήματος.

Σύνταξη: Μυρσίνη Τζινέλλη

 

Β. Αιγαίο: Στη Σάμο η συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου

Το θέμα της αξιολόγησης , αναθεώρησης και εξειδίκευση του περιφερειακού πλαισίου του χωροταξικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Β. Αιγαίου συζητήθηκε διεξοδικά επί 4 ώρες στην συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Σάμο. Κατά την διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης αφέθηκε να εννοηθεί ότι προτείνεται σε ορισμένες περιοχές η κατάργηση στην εκτός σχεδίου δόμηση γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του εκπροσώπου του ΤΕΕ Σάμου Γιάννη Παλαιοκαστρίτη ο οποίος βασιζόμενος στο χωροταξικό της Σάμου υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει αντιαναπτυξιακά και θα συντελέσει στην ερημοποίηση των νησιών μας. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρέμβαση του προϊστάμενου των τεχνικών υπηρεσιών της Π.Ε Σάμου του Γιώργου Βασιλείου. Αντίστοιχες ήταν και οι αντιδράσεις του αντιπεριφερειάρχη Σάμου και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου . Ωστόσο οι μελετητές διευκρίνισαν ότι για το χωροταξικό Σάμου η όποια τροποποίηση, χρειάζεται νέο προεδρικό διάταγμα. Στην παρέμβασή της η εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ δήλωσε ότι οι όποιες τροποποιήσεις υιοθετούνται από το Στ.Ε προστατεύουν πρωτίστως το περιβάλλον .
Ενημέρωση για τα προβλήματα του νομού και για τα μη ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου . Όσον αφορά για την πορεία των έργων μέσω ΕΣΠΑ στη Σάμο , ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Νάσος Γιακαλής δήλωσε πολύ ικανοποιημένος . Ομόφωνα εγκρίθηκε η ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας και του Κέντρου Πρόληψης ΦΑΡΟΣ. Εκτός ημερήσιας διάταξης εκπρόσωποι της ΕΟΣΣ κατέθεσαν το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης καλώντας το περιφερειακό συμβούλιο να πάρει θέση υπέρ της αναγκαστικότητας κάτι που πέρασε ομόφωνα.

Σύνταξη: Χάρης Ζαβουδάκης

 

Χίος: 1.300 στρέμματα καμένης γης στο Πιτυός

1.100 στρέμματα δάσους, 100 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και 100 στρέμματα γεωργικής έκτασης κάηκαν από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης στην περιοχή Σταυρί Πιτυούς στη Χίο. Η πυρκαγιά ξέσπασε από καύση απορριμμάτων μέσα σε βαρέλι σε αγροτική έκταση, και μάλιστα ο δράστης συνελήφθη και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο την επομένη μέρα το απόγευμα, και αφού πήραν μέρος 100 πυροσβέστες της Π.Υ. Χίου με 15 πυροσβεστικά οχήματα και 5 οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 25 άντρες αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ. Σημαντική ήταν η συμβολή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της 96 ΑΔΤΕ ανερχόμενο συνολικά στα 300 άτομα καθώς και με μία μπουλντόζα που διάνοιξε δρόμους πρόσβασης για να πλησιάσουν στο μέτωπο της φωτιάς τα πυροσβεστικά οχήματα, όπως και 2 υδροφόρες. Σημαντική ήταν επίσης η συμμετοχή των εθελοντικών ομάδων «Α», «Ι», «Ο», των «Αγιασμάτων», «Κ» , Μεστών και «Πυργίου» καθώς και του Κυνηγητικού Συλλόγου και της ΛΕΦΕΔ με πεζοπόρο τμήμα. Όπου τα αρχικά των ομάδων υποδηλώνουν και την περιοχή δράσης τους. Επίσης συμμετείχαν δημοτικές υδροφόρες, ενώ ο Δήμος ανέλαβε την παροχή τροφής στους εμπλεκόμενους καθώς και το συντονισμό των ιδιωτικών υδροφόρων.
Σε ότι αφορά τα εναέρια μέσα, συμμετείχαν συνολικά 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη και το ελικόπτερο που εδρεύει στη Χίο. Επικεφαλής των επιχειρήσεων ήταν ο Υπαρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος κ. Παπαγεωργίου και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Αρχιπύραρχος κ. Σερεντέλλος. Στην κατάσβεση τραυματίσθηκαν ελαφρά 2 πυροσβέστες.

Σύνταξη: Θοδωρής Πυλιώτης


Σάμος: Στον εισαγγελέα σήμερα οι δύο Σύριοι για τη φωτιά στη Σάμο

Στον Ανακριτή οδηγούνται εκ νέου σήμερα προκειμένου να απολογηθούν οι δύο Σύριοι που είχαν βρεθεί την πρώτη κιόλας ημέρα της μεγάλης πυρκαγιάς στην εκκλησία του Άη Γιαννάκη στην ευρύτερη περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής. Οι δύο Σύριοι αρχικά είχαν ομολογήσει ότι έβαλαν φωτιά προκειμένου να ζεσταθούν το Σάββατο το βράδυ όταν είχαν φτάσει από τα απέναντι Τουρκικά παράλια .
Ωστόσο όταν τους ζητήθηκε να υποδείξουν το μέρος ήταν τουλάχιστον 1500 μέτρα πιο μακριά από εκεί που εκδηλώθηκε η πρώτη εστία της φωτιάς. Την επόμενη ημέρα είχε βρεθεί άλλος ένας ομοεθνής τους ο οποίος δήλωνε ότι είχε μαζί του μια γυναίκα με δύο παιδιά προφανώς για να αποπροσανατολίσει την έρευνα.
Το κατηγορητήριο από απλή αμέλεια έχει μετατραπεί σε κακούργημα δηλαδή εμπρησμός από πρόθεση και οι δύο Σύριοι μετά από την προθεσμία που πήραν από τον ανακριτή θα βρεθούν εκ νέου ενώπιον των δικαστικών αρχών για να αποφασιστεί η όχι, η προφυλάκισή τους.

Σύνταξη: Χάρης Ζαβουδάκης

Χίος: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση
Κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6.30 σήμερα το απόγευμα στην είσοδο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, απευθύνει στα μέλη του αλλά και σε όλους τους πολίτες, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Χίου, ενάντια στο νόμο που προχωρεί σε απολύσεις εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Επισημαίνοντας ότι είναι εκφρασμένη η πρόθεση του Δημάρχου για δυναμική απάντηση του Δήμου Χίου στην προοπτική κατάργησης δημοτικών υπηρεσιών και απολύσεων εργαζομένων, ο σύλλογος εργαζομένων καταγγέλλει την ψήφιση του νόμου και από τους Χιώτες βουλευτές.

Σύνταξη: Θοδωρής Πυλιώτης

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54