Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου

ΒΟΛΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 14-8-2014


Η Εκκλησία μας τιμά την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου

Την μεγίστη εορτή του Καλοκαιριού, την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, εορτάζει η Εκκλησία μας την Παρασκευή 15/8. Ειδικά στην πατρίδα μας δεν υπάρχει τόπος, ηπειρωτικός ή νησιωτικός, που να μη τιμά την Παναγία με πληθωρικό τρόπο, έχοντας συνδέσει το πρόσωπό Της με τοπικές παραδόσεις, ιστορικά γεγονότα και θαυμαστά σημεία.

Στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος επίκεντρο του εορτασμού θα είναι ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, όπου την παραμονή της εορτής, στις 7 μ.μ., θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού θα ψαλούν τα Εγκώμια στην Υπεραγία Θεοτόκο και θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Θεοτόκου στους δρόμους της πόλης.

Στις 11 μ.μ. θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία, η οποία θα απολύσει στις 2 π.μ.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζάμπιας & Μαλάουι κ. Ιωακείμ.

Πανηγυρίζουν, επίσης:

Ιερά Μονή Παναγίας Άνω Ξενιάς

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζάμπιας & Μαλάουι κ. Ιωακείμ, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλυκών

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Πρωτ. Νικολάου Νασιώκα, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινουπόλεως

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Αρχιμ. Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου, Ιεροκήρυκος, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλών Νερών

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Αρχιμ. Βαρθολομαίου Σαμαρά, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καναλίων

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Αρχιμ. Χριστοφόρου Καρδατζή, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρινίτσης

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Αρχιμ. Σεραφείμ Κοντακτσή, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μηλίνης

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Αρχιμ. Επιφανίου Οικονόμου, Ιεροκήρυκος, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ξυνόβρυσης

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Αρχιμ. Μαξίμου Παπαϊωάννου, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του π. Βαρνάβα Σαράτση.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πτελεού

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη, Πρωτοσυγκέλλου.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελεστίνου

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Πρωτ. Χαριλάου Παπαγεωργίου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λόφου Επισκοπής

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Αρχιμ. Παμφίλου Κοιλιά, Ιεροκήρυκος, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δρυμώνος

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Προμυρίου

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Των Ιερών Ακολουθιών θα προεξάρχει ο Πρωτ. Κων/νος Μπουρτζής.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ξουριχτίου

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Αρχιμ. Σεβαστιανού Ζερβού, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του π. Κων/νου Καφίδα.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πλατανιδίων

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, μετ΄ αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του π. Χρήστου Αράπη.

Ιερός Ναός Αγίου Ραφαήλ και Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ν. Αγχιάλου

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Πρωτ. Θεοδώρου Μπατάκα, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

8χρονη χαμένη στην πόλη-η23χρονη Ρουμάνα μητέρα της κατηγορείται για εγκατάλειψη

Μόνη της να περιπλανιέται στους δρόμους της πόλης βράδυ και αβοήθητη λες και δεν είχε κανένα στον κόσμο βρέθηκε προχθές μία 8χρονη Ρομά Ρουμάνα.

Το ανήλικο κοριτσάκι, που φαινόταν καταταλαιπωρημένο, χαμένο στους δρόμους της πόλης και φοβισμένο φιλοξένησε το βράδυ η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας ώστε να μην είναι εκτεθειμένο στους κινδύνους της πόλης. Η μητέρα του κοριτσιού αποδείχτηκε ότι είναι μία 23χρονη Ρουμάνα άστεγη. Ισως γι’ αυτό το λόγο η μικρούλα δεν έβρισκε το δρόμο για να πάει σπίτι. Η νεαρή μητέρα πήγε να πάρει ένα μπουκάλι νερό όταν έχασε το κοριτσάκι της. Οι αστυνομικοί την αναζητούσαν όμως ούτε το κοριτσάκι έλεγε που είναι η μανούλα του, ούτε η νεαρή αλλοδαπή Τσιγγάνα, εμφανιζόταν στις αστυνομικές αρχές.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Εισαγγελία Βόλου και παρενέβη. Η μικρούλα μεταφέρθηκε στις 3.30 το μεσημέρι στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και εισήχθη στην Παιδιατρική Κλινική όπου διενεργήθηκε σειρά βιοχημικών εξετάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι καλά στην υγεία της. Η μικρούλα εξετάστηκε και από παιδοψυχίατρο και αποδείχτηκε ότι ήταν καλά στην υγεία της. Θα φιλοξενηθεί στο Αχιλλοπούλειο μέχρι να βρεθεί ένα κατάλληλο Ιδρυμα που θα προσφερθεί να φιλοξενήσει την ανήλικη, με ολάνοιχτες αγκάλες.

Στο μεταξύ η μητέρα του κοριτσιού εμφανίστηκε το μεσημέρι στις αστυνομικές αρχές και όταν ενημερώθηκε ότι η ανήλικη είναι στο Νοσοκομείο έτρεξε να τη βρει. Στην Παιδιατρική Κλινική η νεαρή μητέρα φαινόταν επίσης καταταλαιπωρημένη. Η κούραση στο παρουσιαστικό της ήταν τέτοια ώστε έκρυβε το ιδιαίτερα νεαρό της ηλικίας της.

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου που χειρίστηκε την υπόθεση σχημάτισε δικογραφία σε βάρος της 23χρονης για έκθεση σε κίνδυνο της μικρούλας. Η νεαρή μητέρα άφησε μόνη και αβοήθητη τη μονάκριβη κορούλα της, ενώ όφειλε να είναι δίπλα της να τη φροντίζει.

Διαπληκτίστηκε με ανήλικους και …έβγαλε όπλο

Συνελήφθη χθες το βράδυ στον Βόλο, από Αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ιωνίας της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, 59χρονος Έλληνας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων, εξύβριση και απειλή.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διαπληκτισμού με 4 ανήλικους, ηλικίας 14 και 15 ετών, ο 59χρονος τους απείλησε αρχικά με όπλο και στη συνέχεια με μαχαίρι, ενώ παράλληλα χειροδίκησε σε βάρος ενός εξ αυτών. Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 αεροβόλα όπλα και 1 μαχαίρι.

Σάββατο σαν… Κυριακή το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Στα δύο θα χωριστεί για ακόμη μια φορά η εμπορική αγορά του Βόλου. Στο πλαίσιο λοιπόν του Δεκαπενταύγουστου το Σάββατο 16 Αυγούστου, στο σύνολό της η εμπορική αγορά του Βόλου θα παραμείνει κλειστή.

Στον αντίποδα του συνόλου της αγοράς θα βρίσκονται ξανά τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ τα οποία θα λειτουργήσουν κανονικά με συνεχόμενο ωράριο από το πρωί μέχρι το απόγευμα.

Για το κλείσιμο της αγοράς το Σάββατο 16 Αυγούστου, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, εξέδωσε ανακοίνωση ως προς την ενημέρωση των μελών και των καταναλωτών, τονίζοντας ότι το Δ.Σ. κατέληξε ομόφωνα στη συγκεκριμένη απόφαση συνεκτιμώντας τα δεδομένα της περιόδου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η αγορά θα παραμείνει κλειστεί στις 16 Αυγούστου, αναφέρει ότι τα Σάββατα για πολλούς δεν είναι εργάσιμη ημέρα και σε συνδυασμό με την αργία της Παρασκευής (Δεκαπενταύγουστος) και της Κυριακής 17/8 δημιουργούν ένα τριήμερο - ευκαιρία απόδρασης.

Επίσης τονίζει ότι οι υψηλές, λόγω εποχής, θερμοκρασίες αποτρέπουν την επίσκεψη στην αγορά και οδηγούν τον κόσμο στις παραλίες αλλά και πως δεν προβλέπεται καμιά έλευση κρουαζιερόπλοιου τις ημέρες εκείνες στο λιμάνι του Βόλου.

Στο μεταξύ το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου διαβεβαιώνει τα μέλη του, ότι οι αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία της αγοράς λαμβάνονται με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών πρωτίστως και το άνοιγμα των καταστημάτων σε πραγματικά παραγωγικές ημέρες και ώρες.

Ψωμί για τέσσερις ημέρες

Ψωμί για τέσσερις ημέρες θα πρέπει να προμηθευτούν οι καταναλωτές της Μαγνησίας αύριο Πέμπτη, αφού οι φούρνοι θα ανοίξουν και πάλι την ερχόμενη Δευτέρα 18 Αυγούστου. Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Αρτοποιών Βόλου και Περιφέρειας Μαγνησίας «Η Δήμητρα» επισημαίνει ότι το Σάββατο 16 Αυγούστου τα αρτοποιεία Βόλου και Νέας Ιωνίας θα είναι κλειστά.

Υπενθυμίζεται ότι κλειστά θα παραμείνουν επίσης στο Βόλο στις 16 Αυγούστου τα κρεοπωλεία, τα καταστήματα οπτικών και τα χρυσοχοεία.

Ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ

Σε αντίθετη με το σκηνικό στην υπόλοιπη αγορά του Βόλου ανοιχτά θα παραμείνουν το ερχόμενο Σάββατο τόσο τα πολυκαταστήματα όσο και τα σούπερ μάρκετ. Οσον αφορά στο ωράριο λειτουργίας τους τα πολυκαταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το απόγευμα και τα σούπερ μάρκετ από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το απόγευμα

Συναγερμός για το χειμώνα λόγω του Ρωσικού εμπάργκο

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΠΑ Θεσσαλίας, το Ρωσικό εμπάργκο που αν συνεχιστεί εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα στη θέρμανση των νοικοκυριών και δημοσίων κτιρίων που κάνουν χρήση φυσικού αερίου για το χειμώνα. Ηδη στελέχη της επιχείρησης βρίσκονται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζοντας σενάρια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, εάν οι κάνουλες του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, παραμείνουν κλειστές.

Η ανησυχία είναι διάχυτη για την επάρκεια του φυσικού αερίου για το χειμώνα. Σύμφωνα με το Διευθυντή Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΕΠΑ Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης, Λεωνίδα Μπακούρα, τις τελευταίες 20 ημέρες, γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της κρίσης, που συνιστά η διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Το κυρίαρχο σενάριο που υπάρχει για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης είναι η… ενεργοποίηση της Ρεβυθούσας, προκειμένου στο δίκτυο να «πέσει» υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Η Ρεβυθούσα είναι μικρό νησί του Σαρωνικού κόλπου, μη κατοικημένο με έκταση 1,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Από το 1999 λειτουργεί στη Ρεβυθούσα Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εθνικές υποδομές της χώρας.

Είναι μία από τις τρεις πηγές τροφοδοσίας του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και συγκαταλέγεται στους δέκα αντίστοιχους σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, που λειτουργούν σήμερα σε όλο το χώρο της Μεσογείου και της Ευρώπης. Εκεί εκφορτώνονται και παραλαμβάνονται φορτία φυσικού αερίου, που φθάνουν στη χώρα μας με δεξαμενόπλοια σε υγρή μορφή. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο αποθηκεύεται σε δύο δεξαμενές, συνολικής χωρητικότητας 130.000 κ.μ. Στη συνέχεια, στις ειδικές εγκαταστάσεις της μονάδας, μετατρέπεται σε αέριο και τροφοδοτεί το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπακούρα, μέσω της Ρεβυθούσας, μπορεί να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια για ένα μήνα αν πρόκειται για χειμερινή περίοδο οπότε και η κατανάλωση αερίου είναι αυξημένη και ακόμη και για πέντε μήνες, εάν η κατανάλωση αφορά πιο ήπιες κλιματικά περιόδους.

Σημειώνεται η Θεσσαλία, καταναλώνει περίπου 1 εκατομμύριο κυβικά φυσικού αερίου την ημέρα τη χειμερινή περίοδο και περίπου 200.000 κυβικά αερίου την ημέρα το καλοκαίρι.

Παρά τη διάχυτη ανησυχία, ο κ. Μπακούρας εκτιμά ότι δεν θα δημιουργηθεί τελικώς ενεργειακό πρόβλημα. «Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και πριν από χρόνια. Το εμπάργκο όμως λύθηκε πριν την έλευση του χειμώνα. Αυτό ελπίζουμε ότι θα γίνει και τώρα. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να… κρυώσουν σπίτια, νοσοκομεία και σχολεία», διεμήνυσε ο κ. Μπακούρας.

 Η ρωσική απειλή, έρχεται σε μια περίοδο, στην οποία η χρήση φυσικού αερίου, έχει εκτοπίσει σε σημαντικό βαθμό άλλες μορφές ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΠΑ Θεσσαλίας, το 55% των αναγκών του Βόλου για θέρμανση κατά τη χειμερινή περίοδο, καλύπτεται από το φυσικό αέριο.

Μάλιστα, μέσα στο καλοκαίρι, ο ρυθμός των νέων συμβολαίων είναι πολύ υψηλός σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Οπως ανέφερε ο κ. Μπακούρας, μόνο μέσα στον Ιούλιο έχουν γίνει 700 νέες συμβάσεις σε όλη τη Θεσσαλία. Τα στοιχεία του Αυγούστου είναι ακόμη πιο θεματικά: 30 νέα συμβόλαια συνάπτονται σε καθημερινή βάση, κάτι που σημαίνει ότι οι ανάγκες για φυσικό αέριο θα αυξηθούν φέτος το χειμώνα!

«Τσίμπησε» η τιμή της αμόλυβδης

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλλουν όσοι εκδράμουν εκτός Βόλου για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου καθώς η τιμή της βενζίνης και πάλι πήρε την ανηφόρα.

Χθες σύμφωνα με τις τιμές που ήταν ανηρτημένες στο Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης, μέσα στο Βόλο η τιμή της αμόλυβδης κινούνταν από 1,625 ευρώ μέχρι και 1,690 ευρώ ενώ ακόμη πιο «τσουχτερή» είναι η τιμή στις Σποράδες. Ενδεικτικά χθες στη Σκιάθο η τιμή της αμόλυβδης κινούνταν από 1,850 ευρώ μέχρι και 1,866 ευρώ.

Οι τιμές και οι πίνακες στα πρατήρια υγρών καυσίμων στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου και Νέας Ιωνίας και πάλι τις τελευταίες μέρες δεν προλαβαίνουν να αλλάζουν καθώς υπάρχουν αυξομειώσεις (κυρίως όμως αυξήσεις) από τη μία μέρα στην άλλη με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση αφού και τις πιο κοντινές πλέον αποστάσεις για ένα μπάνιο σε μία όχι πολύ μακρινή παραλία υποχρεώνονται να πληρώσουν αδρά..

Οι διαμαρτυρίες των πελατών είναι απόλυτα δικαιολογημένες, υπογραμμίζουν οι πρατηριούχοι που γίνονται αποδέκτες παραπόνων αλλά και δέχονται τις συνέπειες αυτών των υψηλών τιμών αφού ο τζίρος τους έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, όμως υποστηρίζουν ότι «το τσίμπημα» στις τιμές οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις πετρελαϊκές εταιρίες.

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες και τα διυλιστήρια σύμφωνα με τους πρατηριούχους ανεφοδιάζουν τα πρατήρια με καύσιμα σε υψηλότερες τιμές, ενώ γενικότερα όπως αναφέρουν πρέπει να μειωθεί ο φόρος ειδικής κατανάλωσης έτσι ώστε το κόστος να μην μετακυλίετε στον πελάτη.

«Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι καταναλωτές αγοράζουν τις βενζίνες και το πετρέλαιο πολύ ακριβότερα, καθώς οι ενδεικτικές τιμές δεν είναι δεσμευτικές για τους βενζινοπώλες, με αποτέλεσμα η πραγματική τιμή των καυσίμων στο πρατήριο να είναι πολύ πιο πάνω από τις τιμές που ανακοινώνει το υπουργείο» παρατηρούν μάλιστα με δεικτικό τρόπο.

Ανοιχτή πληγή για τα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ αποτελούν οι συνεχείς κλοπές σχαρών από τα φρεάτια

Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι απαιτούνται περί τις 12.000 ευρώ για την αντικατάσταση των σχαρών που γίνονται στόχος αγνώστων δραστών. Το κόστος όμως σε χρήμα δεν συγκρίνεται με τους κινδύνους που συνιστούν τα ανοιχτά φρεάτια για τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών.

Τα ανοιχτά φρεάτια λειτουργούν ως παγίδες κυρίως για πεζούς αλλά και ποδηλάτες και είναι ο μόνιμος πονοκέφαλος της ΔΕΥΑΜΒ. Ιδίως σε ήσυχες περιοχές, χωρίς πολυκοσμία, επιτήδειοι αναπτύσσουν ανενόχλητοι τη δράση τους. Αφαιρούν τις μαντεμένιες σχάρες, οι οποίες στη συνέχεια καταλήγουν πιθανότατα σε κάποιο χυτήριο. Φαίνεται να αποκομίζουν κέρδος, την ίδια ώρα που τα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ αιμορραγούν οικονομικά και οι πολίτες που δεν θα δουν εγκαίρως την παγίδα διακινδυνεύουν τη σωματική τους ακεραιότητα.

Σύμφωνα με το Διευθυντή της ΔΕΥΑΜΒ, Δημήτρη Οικονομίδη, κάθε χρόνο η υπηρεσία αναγκάζεται να αποκαθιστά τουλάχιστον 100 κλεμμένες σχάρες φρεατίων. Κάθε σχάρα κοστίζει 120 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 12.000 ευρώ από τα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ, καταλήγουν στην αντικατάσταση των κλεμμένων σχαρών.

Κλοπές όμως καταγράφονται και από τα υδρόμετρα. Τα μαντεμένια καπάκια δεν έχουν διαφύγει της προσοχής επιτήδειων. Κλέβουν τα καπάκια και αφήνουν τα υδρόμετρα ανοιχτά. Μαζί με τα σπασίματα, η ΔΕΥΑΜΒ αναγκάζεται κάθε χρόνο να αγοράζει 150 νέα καπάκια που κοστίζουν 1.500 ευρώ περίπου.

Χαρακτηριστικό της έκτασης που έχει πάρει το φαινόμενο, είναι ο πεζόδρομος της Ρήγα Φεραίου. Προσφάτως στόχος έγινε και δημόσιο έργο. Εργολάβος σε υπό κατασκευή πλατείας, είδε μέσα σε μία νύχτα να εξαφανίζονται οι σχάρες των φρεατίων που είχε αποθηκεύσει σε υπαίθριο χώρο.

Πέραν των μηνυτήριων αναφορών που γίνονται κατ’ αγνώστων, λύση στο πρόβλημα με τις κλοπές σχαρών δεν έχει βρεθεί. Οι πλαστικές σχάρες έχουν σχεδόν το διπλάσιο κόστος. Αυτή την περίοδο, η επιχείρηση εξετάζει τη σταδιακή αντικατάσταση των μαντεμένιων σχαρών με άλλες από ελατό χυτοσίδηρο που είναι στην ίδια τιμή, αλλά δεν μπορεί να καταλήξει στο χυτήριο.

Επάρκεια νερού λόγω… διακοπών στο δίκτυο ύδρευσης

«Ευτυχώς που πήγαμε διακοπές», δήλωσε χθες ο διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ, Δημήτρης Οικονομίδης, αναφερόμενος στη μικρή αύξηση των υδατικών αποθεμάτων. Εκτός από την ευεργετική βροχή της περασμένης εβδομάδας, η μείωση της κατανάλωσης, αύξησε τις αντοχές του δικτύου ύδρευσης, το οποίο πλέον λειτουργεί με σχετική ασφάλεια για την επάρκεια της υδροδότησης του συνόλου των νοικοκυριών.

«Το δίκτυο έχει σχεδόν ισορροπήσει μετά τις βροχοπτώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η παροχή νερού από τις πηγές. Ταυτόχρονα, η έξοδος των εκδρομέων από την πόλη, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης», σημείωσε ο κ. Οικονομίδης.

Μειωμένες ανάγκες σε νερό, αύξηση των πηγαίων νερών και άρα μείωση του ποσοστού των γεωτρήσεων, οδηγούν και σε μείωση των συγκεντρώσεων χλωριόντων.

Στις τελευταίες μετρήσεις της ΔΕΥΑΜΒ στο δίκτυο του Βόλου, οι τιμές των χλωριόντων, κινήθηκαν μεν πάνω από το ενδεικτικό όριο των 250 mg/l αλλά η υψηλότερη τιμή «περιορίστηκε» στα 300 mg/lέναντι 350 mg/lτην προηγούμενη εβδομάδα.

«Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να επαναπαύονται. Χρειάζεται να κάνουμε όλοι μας συνετή χρήση του νερού, για να μπορέσουμε να βγάλουμε τον Αύγουστο. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και μπορεί να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή», εξήγησε ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ.

Ηδη από τις αρχές του καλοκαιριού, το δίκτυο ύδρευσης του Βόλου, έχει δοκιμαστεί. Η μείωση των πηγαίων νερών εξαιτίας του άνομβρου χειμώνα, σε συνδυασμό με την υπερκατανάλωση, είχε ως αποτέλεσμα αρκετά νοικοκυριά μέσα στην πόλη να στερέψουν ή να έχουν πολύ χαμηλή πίεση νερού. Το λιγοστό νερό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Η αύξηση συμμετοχής νερού από γεωτρήσεις, έχει δημιουργήσει πρόβλημα και με την ποιότητά του, από τη στιγμή που τα χλωριόντα εντοπίζονται σε υψηλές .

Εισαγγελική παρέμβαση για την εξισωτική ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Εισαγγελική παρέμβαση είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας, με αφορμή την «αδικία» όπως αναφέρουν που έγινε φέτος σε βάρος τους σχετικά με το θέμα της εξισωτικής. Ειδικότερα από τη φετινή πληρωμή της εξισωτικής χιλιάδες κτηνοτρόφοι αποκλείστηκαν με το επιχείρημα της έλλειψης βοσκότοπων ενώ όσοι την έλαβαν κάνουν λόγο για «μικροποσά ελεημοσύνης»…

Σε αυτό το πλαίσιο, κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας προχώρησαν χθες το πρωί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι κτηνοτρόφοι στη συνέχεια μπήκαν στο εσωτερικό του κτιρίου ζητώντας από τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ να τους εξηγήσουν, τους λόγους που δεν έλαβαν φέτος εξισωτική αποζημίωση.

«Μπαλάκι»… οι κτηνοτρόφοι

Εξηγήσεις από τους υπαλλήλους τους ΟΠΕΚΕΠΕ ζητούσαν χθες οι κτηνοτρόφοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.«Εχει αλλάξει ο κανονισμός και βγαίνουν πολλά βοσκοτόπια μη επιλέξιμα» εξηγούσε προς τους κτηνοτρόφους υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ οι κτηνοτρόφοι τόνιζαν χαρακτηριστικά: «Κοπήκαμε επειδή δεν είχαμε προσκομίσει απαραίτητα δικαιολογητικά. Πότε σκοπεύατε να μας ενημερώσετε;».

Στο μεταξύ υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ σημείωσαν προς τους κτηνοτρόφους ότι οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί όφειλαν να έχουν ενημερώσει τους κτηνοτρόφους για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν.

«Εχουμε γίνει μπαλάκι» απαντούσαν από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι, εξηγώντας ότι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τους ζητούν να απευθυνθούν στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς για περαιτέρω διευκρινίσεις και από κει τους στέλνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μάλιστα οι κτηνοτρόφοι προειδοποίησαν πως σε περίπτωση που δεν δοθεί πολιτική λύση στο θέμα της εξισωτικής και στο πρόβλημα των βοσκοτόπων θα ζητήσουν την παρέμβαση του εισαγγελέα, διευκρινίζοντας ότι θα φτάσουν μέχρι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να ζητήσουν τα χρήματά τους.

Ελλιπής ενημέρωση

«Θα γίνει χαμός εάν δεν πάρουμε τα χρήματα που δικαιούμαστε και θα φτάσουμε μέχρι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Δ.Ε. Αισωνίας κ. Χαρούλα Διβάνη, σημειώνοντας ότι 22.500 κτηνοτρόφοι δεν έλαβαν εξισωτική αποζημίωση εκ των οποίων οι 6.800 κτηνοτρόφοι δεν προσκόμισαν τα δικαιολογητικά τους. «Δεν νομίζω τόσες χιλιάδες άνθρωποι να είμαστε αμελείς. Οταν κάναμε τις δηλώσεις ΟΣΔΕ στις διάφορες ενώσεις, πληρώσαμε τα διπλάσια λεφτά για την εξισωτική, γιατί δεν μας ενημέρωσαν τότε ότι χρειάζονται έξτρα δικαιολογητικά; Γιατί δεν έκαναν έλεγχο νωρίτερα πριν καταθέσουμε τα δικαιολογητικά», δήλωσε η κ. Διβάνη.

Βοσκοτόπια … ως δασικές εκτάσεις

Αποκλεισμένοι έμειναν επίσης πάρα πολλοί κτηνοτρόφοι στο Δήμο Ρήγα Φεραίου τόνισε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος του Δήμου και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γίδας Φυλής Σκοπέλου κ. Βασίλης Νικολάου.

Οπως επεσήμανε ο ίδιος το 80% του συνεταιρισμού δεν έχει λάβει εξισωτική αποζημίωση, δηλαδή περίπου 150 άτομα. Το πρόβλημα όπως ανέφερε δημιουργείται από το γεγονός ότι ορισμένα βοσκοτόπια εμφανίζονται στο σύστημα ως δασικές εκτάσεις. Μάλιστα τόνισε ότι πρέπει να δοθεί άμεσα λύση διότι θα αποκλειστούν και από άλλες αποζημιώσεις που δικαιούνται λόγω του ότι εκτρέφουν την σπάνια φυλή της γίδας Σκοπέλου.

Οσον αφορά τα χρήματα που δικαιούνται, ο κ. Νικολάου ανάφερε ότι πρέπει άμεσα να δοθεί τραπεζική διευκόλυνση στους κτηνοτρόφους, προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Χωρίς ασφάλιση τέσσερις στους δέκα δικηγόρους

Ενας στους δέκα δικηγόρους εμφανίζει το 2013 μηδενικό εισόδημα. Σύμφωνα με στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, η οικονομική κατάσταση λόγω της κρίσης στον κλάδο των νομικών είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Δικηγόροι έχουν φτάσει να έχουν μηδενικές παραστάσεις… Μάλιστα η υφιστάμενη κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς το πρώτο 7μηνο του 2014 το ποσοστό των δικηγόρων με μηδενικά εισοδήματα ανεβαίνει στο 22%!

Την ίδια στιγμή το τέλος επιτηδεύματος αποτελεί βρόχο που σφίγγει ολοένα και πιο πολύ γύρω από το λαιμό των δικηγόρων.

Το ποσό των 650 ευρώ εάν δεν καταβληθεί στην Εφορία θα έχει ως αποτέλεσμα οι δικηγόροι με μηδενικές παραστάσεις να χάσουν ακόμη και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Ηδη πάντως κρατά σε ομηρία νέα μέλη του κλάδου, τουλάχιστον έντεκα στον αριθμό, αφού τους αποτρέπει να κάνουν έναρξη ασκήσεως επαγγέλματος.

Η κρίση πέρασε και το κατώφλι των νομικών και εγκαταστάθηκε στον κλάδο. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρος Γαϊτάνης, ανέφερε ότι η κατάσταση θα δυσκολέψει από το Σεπτέμβριο που θα ξεκινήσουν οι κατασχέσεις από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών για οφειλόμενα ποσά άνω των 5.000 ευρώ.

Προς επίρρωση ο κ. Γαϊτάνης επικαλέστηκε τα στοιχεία του Συλλόγου για την ασφαλιστική κάλυψη υγείας και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Οπως είπε, οι 54 από τους 580 δικηγόρους το 2013 δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη υγείας. Πρόκειται για αδρανοποιημένους δικηγόρους, νέους νομικούς, δικηγόρους που υποαπασχολούνται.

Τα ποσά για την ασφαλιστική κάλυψη υγείας είναι πλέον δυσβάσταχτα. Ο κ. Γαϊτάνης τόνισε ότι για την κατηγορία για πάνω από πέντε χρόνια εργασίας είναι 654 ευρώ το χρόνο, ενώ κάτω από πέντε χρόνια 327 ευρώ.

Η ίδια και χειρότερη κατάσταση επικρατεί και στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, αφού τέσσερις στους δέκα δικηγόρους δεν έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου τόνισε ότι από τους 580 δικηγόρους οι 233 (ποσοστό 40,47%) δεν κατέβαλαν το 2013 τις ασφαλιστικές τους εισφορές και ως εκ τούτου δεν μπορούν να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ο κίνδυνος κατασχέσεων από το Κ.Ε.Α.Ε. είναι υπαρκτός. Η συρρίκνωση των αμοιβών των δικηγόρων σε συνδυασμό με την κατάργηση των υποχρεωτικών παραστάσεων στα συμβόλαια μεταβιβάσεων είχε μεγάλο αντίκτυπο στα οικονομικά του κλάδου. Το 2012 το ποσοστό των δικηγόρων που δεν είχαν καταβάλλει εισφορές ήταν 36,3%.

Ο Σύλλογος έχει ζητήσει να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, η φορολογία από το πρώτο ευρώ με 26% και η πληρωμή της προκαταβολής κατά 55% για την επόμενη χρονιά. Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί λύση» κατέληξε ο κ.Γαιτάνης

Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι λιμενικοί

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι Λιμενικού Βόλου. Η προχθεσινοβραδινή συνάντηση των συνδικαλιστών με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αθανάσιο Αθανασόπουλο, δεν μετακίνησε βήμα πίσω το Αρχηγείο στο σχεδιασμό του για τον Καλλικράτη.

 Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδος, Κώστας Κυράνης, που συμμετείχε στη συνάντηση με την ιδιότητα του ταμία στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, ακόμη και η πρόταση για αφαίρεση 200 ατόμων από τα 2.200 άτομα που θα μετακινηθούν στο Κεντρικό Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, ώστε να εξισορροπηθούν τα κενά στα κατά τόπους Λιμεναρχεία, έπεσε στο κενό.

 Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Αθανασόπουλος δέχτηκε να αφαιρεθούν μόνο 20 άτομα, όταν τα κενά που θα δημιουργηθούν από τη μετακίνηση του προσωπικού τέλη Αυγούστου είναι τρομακτικά».

 Ήδη από χθες Ενώσεις Εργαζομένων στο Λιμενικό Σώμα ξεκίνησαν να παίρνουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις. Σε επίπεδο Κεντρικής Ελλάδας αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να ληφθούν αποφάσεις.

Αρνητικό ρεκόρ αποχωρήσεων σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ

Οι συμβάσεις λήγουν αλλά δύσκολα ανανεώνονται. Η υψηλή ανεργία και η ύφεση επιμένουν σε ολόκληρη τη Θεσσαλία ειδικά για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητήριου απασχόλησης του ΟΑΕΔ από τον Ιούνιο στον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 2,80% οι καταγγελίες συμβάσεων σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. «Οαση» οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης στον τομέα τουρισμού και επισιτισμού.

Οι καταγγελίες συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα είναι αυξημένες τουλάχιστον κατά 30% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο ενώ αυξάνονται αλματωδώς οι μακροχρόνιοι άνεργοι και ειδικότερα στις γυναίκες που κρατούν «τα σκήπτρα» στην ανεργία και στους τέσσερις Θεσσαλικούς Νομούς.

Τα προβλήματα στον ιδιωτικό τομέα έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα μετά την εντατικοποίηση των μέτρων εφαρμογής του μνημονίου. Εκδηλώνονται με καταστρατήγηση της εργατικής Νομοθεσίας, απολύσεις, διαθεσιμότητες, άδειες άνευ αποδοχών, και εκ περιτροπής εργασία.

Κυριότερη αιτία της ανεργίας κυρίως των ανέργων μέχρι 40 χρόνων είναι η απασχόλησή τους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και των μακροχρόνια ανέργων η απόλυση και η δυστοκία στο να βρεθεί νέα εργασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι άνεργοι κυρίως άνω των 55 χρόνων κατατάσσονται στην βαθμίδα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, δηλαδή απόφοιτοι πρωτοβάθμιας ή χωρίς εκπαίδευση.

Από τους επιδοτούμενους από το ταμείο ανεργίας η πλειοψηφία είναι απόφοιτοι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ακολουθούν οι απόφοιτοι των ΑΕΙ και ΤΕΙ και έπονται όσοι έχουν ολοκληρώσει σπουδές μέχρι και την Γ Γυμνασίου. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν καταμετρημένοι τον Ιούνιο και 1.780 άνεργοι χωρίς καμία εκπαίδευση.

Από το σύνολο των ανέργων που δηλώνουν απόφοιτοι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τον μήνα Ιούνιο, επιδοτήθηκαν από το ταμείο ανεργίας 2.612 ενώ 400 άτομα εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο ταμείο ανεργίας αφού απολύθηκαν μέσα στον προηγούμενο μήνα.

Από τους ανέργους που έχουν δηλώσει απόφοιτοι της Γ’ Γυμνασίου και έχουν καταμετρηθεί στους 17.913, επιδοτήθηκαν 1.705 άτομα από τα οποία τα 253 για πρώτη φορά.

Οσον αφορά τους απόφοιτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ΑΕΙ και ΤΕΙ, από το σύνολο των 10.780 εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ, τον Ιούνιο επιδοτήθηκαν 816 άνεργοι από τους οποίους οι 230 για πρώτη επίσης φορά.

Σε επίπεδο Θεσσαλίας εξάλλου το μορφωτικό επίπεδο εξάλλου όσων παραμένουν από 24 μήνες και άνω στην ανεργία και αναζητούν δουλειά και είναι στις ηλικίες από 24-45 χρόνων είναι απόφοιτοι Λυκείου τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός των απόφοιτων του Δημοτικού την τελευταία 3ετία, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυστοκία εξασφάλισης εργασίας για όσους δεν διαθέτουν επιπλέον εφόδια μόρφωσης αλλά και κατάρτιση.

Εξάλλου από τους αναζητούντες εργασία ανέργους ποσοστό πάνω από το 30,6% ζητεί αυτή να είναι μισθωτή και μόνον πλήρους απασχόλησης, ένα 10% να είναι μισθωτή και μόνον μερικής απασχόλησης, ένα 7% ζητεί αυτοαπασχόληση, ενώ το 54% να είναι μισθωτή και οποιαδήποτε εργασία.

Προσδοκίες για «ζεστό» χρήμα στο ΙΚΑ

Εν αναμονή της νέας ρύθμισης για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΙΚΑ Βόλου βρίσκονται πολλοί επαγγελματίες, κυρίως εργοδότες που έχουν δημιουργήσει οφειλές στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα από μη καταβληθείσες εισφορές και τις προσαυξήσεις.

Τα στελέχη του τοπικού καταστήματος του ΙΚΑ στο Βόλο διατηρούν προσδοκίες ότι θα «μπει ζεστό χρήμα» στα ταμεία εάν και εφόσον εγκριθεί η πρόταση για διακανονισμό 100 δόσεων καθώς εκτιμούν ότι θα υπάρξει ανταπόκριση, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμοί ακινήτων αλλά και τραπεζικών λογαριασμών.

Η εγκύκλιος εκτός απροόπτου αναμένεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ασφαλιστικού φορέα στο Βόλο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και αναμένεται να δώσει «ανάσα» σε πολλούς οφειλέτες.

Μέχρι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να επανενταχθούν στο καθεστώς προσωρινού διακανονισμού, που ίσχυε πριν τη ρύθμιση της «νέας αρχής» των 38 μηνιαίων δόσεων ή της πάγιας ρύθμισης των 12 μηνιαίων δόσεων( 2013), για να αποφύγουν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, βάσει της τελευταίας εγκυκλίου του διοικητή του Ιδρύματος Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

Η εγκύκλιος ισχύει για τους οφειλέτες που είχαν ενταχθεί σε διακανονισμό πριν από το 2013 και εξυπηρετούσαν τους όρους του διακανονισμού αλλά στη συνέχεια υπήχθησαν υποχρεωτικά στους όρους της ρύθμισης νέας αρχής κατά τις διατάξεις του ν.4152/2013, παρέχεται η δυνατότητα, για λόγους χρηστής διοίκησης, «να επανενταχθούν στο προϊσχύον καθεστώς προσωρινού διακανονισμού, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος».

Οι οφειλέτες που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, μπορούν να εγκαταλείψουν τις ρυθμίσεις με τις λίγες δόσεις και να επιστρέψουν στον καθεστώς προσωρινού διακανονισμού που προέβλεπε την καταβολή των τρεχουσών εισφορών συν το 1,25% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 150 ευρώ. Η ρύθμιση αυτή, έδινε το δικαίωμα της αποπληρωμής σε 80 μηνιαίες δόσεις οι οποίες σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορούσαν να φθάσουν τις 150 μηνιαίες δόσεις.

Προϋπόθεση είναι, να καταβάλουν το σύνολο των απαιτητών δόσεων και των απαιτητών τρεχουσών εισφορών μαζί με τα πρόσθετα τέλη, ενώ θα ληφθούν υπόψη τα καταβληθέντα ποσά, και οι περιπτώσεις των οφειλετών που προέβησαν σε έναντι καταβολές.

Εντατικοί έλεγχοι στη Σκιάθο για τις επιχειρήσεις θαλασσίων σπορ

Σχεδόν καθημερινοί είναι οι έλεγχοι από ξηράς και από θαλάσσης των ανδρών του λιμεναρχείου Σκιάθου στις επιχειρήσεις θαλασσίων σπορ που υπάρχουν στο νησί του Παπαδιαμάντη.

Οι έλεγχοι τόσο για την έκδοση αδείας λειτουργίας επιχείρησης θαλασσίων σπορ όσο και κατά τη λειτουργία τους είναι συχνοί και οι άνδρες του λιμεναρχείου του νησιού δεν αφήνουν περιθώρια παρανομίας, σύμφωνα με ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θαλασσίων σπορ.

Στη Σκιάθο λειτουργούν δέκα επιχειρήσεις στις οργανωμένες παραλίες όπου οι λουόμενοι έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τα αγαπημένα τους θαλάσσια σπορ με όλα τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται από την αυστηρή νομοθεσία που τα διέπει.

Κάθε επιχείρηση η οποία παίρνει κάθε χρόνο άδεια λειτουργίας από το λιμεναρχείο υποχρεούται να έχει σωστικό σκάφος, φορείο, οξυγόνο και φαρμακείο ενώ πρέπει να υπάρχει και σηματοδοτημένος δίαυλος από όπου περνούν τα σκάφη που χρησιμοποιούνται. Επίσης, η έναρξη του θαλασσίου αθλήματος αρχίζει 200 μέτρα μακριά από την ακτή προκειμένου να διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα των λουόμενων.

Επίσης, όσον αφορά το δίπλωμα του προσωπικού που λειτουργεί το θαλάσσιο σκι, χρειάζεται δίπλωμα προπονητή το οποίο εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ενώ ο χειριστής του σκάφους πρέπει να φέρει το αντίστοιχο δίπλωμα χειριστή ταχυπλόου.

 Τα πρόστιμα ξεκινούν από τα 150 ευρώ και κλιμακώνονται ανάλογα με την παράβαση.

Οι φίλοι της θάλασσας μπορούν να απολαύσουν κάποια θαλάσσια σπορ από την ηλικία των 15 με την απαραίτητη συγκατάθεση των γονέων.

Ξεκινάει αύριο η Γιορτή Κρασιού στη Νέα Αγχίαλο

Για 54 ολόκληρα χρόνια διοργανώνεται η «Γιορτή Κρασιού» στη Νέα Αγχίαλο, από το Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΡΑ» σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου. Ουσιαστικά πρόκειται για μια εκδήλωση που αποτελεί σήμα κατατεθέν για το Ν. Μαγνησίας καθώς δίνει τη δυνατότητα για διασκέδαση σε χιλιάδες κόσμο με πολύ χαμηλή επιβάρυνση. Η φετινή «Γιορτή Κρασιού» ξεκινήσει αύριο Πέμπτη 14 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Αυγούστου στη Νέα Αγχίαλο.

Οι επισκέπτες της γιορτής, φέτος όπως και κάθε χρόνο, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν δωρεάν κρασιά του Συνεταιρισμού, να γευτούν τοπικούς μεζέδες αλλά και να απολαύσουν εκλεκτούς καλλιτέχνες.

Οι διοργανωτές της «Γιορτής Κρασιού» έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και ολόκληρου του Νομού ενώ παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα να δοκιμαστούν τα εκλεκτά κρασιά του Συνεταιρισμού σε αφθονία και μάλιστα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των επισκεπτών.

«Η Γιορτή Κρασιού είναι μια από τις πολλές δράσεις που αναπτύσσει ο Συνεταιρισμός μας στα πλαίσια της κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς του προς το κοινωνικό σύνολο αλλά και αθλητικά σωματεία» αναφέρει ο διευθυντής της επιχείρησης κ. Γιώργος Κόκκαλης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά:«Σκοπός μας είναι οι καταναλωτές να γνωρίσουν τα προϊόντα μας και να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές τιμές χωρίς κανένα συμβιβασμό με την ποιότητα. Ολα αυτά τα χρόνια που συμμετέχουμε ανελλιπώς στη Γιορτή Κρασιού δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι έχουν διατεθεί εκατοντάδες χιλιάδες κιλά κρασί προσφορά στους επισκέπτες της. Ο στόχος μας είναι ότι για τη συνέχιση της επιτυχημένης λειτουργίας μας θα πρέπει να βασιστούμε στην παραγωγή ποιοτικών και ταυτόχρονα πιστοποιημένων προϊόντων».

Αξίζει να αναφερθεί ότι όλο το κρασί και το Θεσσαλικό τσίπουρο του Συνεταιρισμού προέρχεται από τους πιστοποιημένους και καλλιεργούμενους με σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης αμπελώνες των συνεταίρων. Μάλιστα η άριστη ποιότητα των προϊόντων πιστοποιείται και από την αυξημένη ζήτησή τους, ιδιαίτερα για το Θεσσαλικό Τσίπουρο για το οποίο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα η Ν. Αγχίαλος να έχει γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τέλος τα κρασιά του Συνεταιρισμού κυκλοφορούν πλέον σε όλη την Ελληνική επικράτεια και έχουν «κλέψει» τις καρδιές όλων των Ελλήνων. Μάλιστα αυτό αποδεικνύεται στην πράξη καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι στις περιοχές που κυκλοφόρησαν σύντομα εδραιώθηκαν στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Οσον αφορά στο «Θεσσαλικό Τσίπουρο», σύμφωνα με ανάλυση που έκανε Πανεπιστημιακό Ιδρυμα σε 130 δείγματα τσίπουρου (που μόνο του συνέλεξε) από όλη την χώρα αναδείχθηκε το καλύτερο με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14/08/2014 - 10:45