Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου



Μαζική άνοδο στη ΔΕΘ προγραμματίζουν ΕΚΒ και ΑΔΕΔΥ

Μήνυμα αντίστασης για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής προσδοκούν να στείλουν με τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, στη ΔΕΘ, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι του Βόλου, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Την αγωνιστική παρουσία των εργαζόμενων της περιοχής μας στην ΔΕΘ, αναμένεται να επικυρώσει στην επόμενη συνεδρίασή της η Ολομέλεια του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου τέλος Αυγούστου ενώ επίσης αντίστοιχη απόφαση αναμένεται να λάβει και το Δ.Σ. του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, αξιώνοντας «από την Κυβέρνηση την ανατροπή αυτής της επικίνδυνης πολιτικής και των μοντέλων εξαθλίωσης που εφαρμόζει, κατ’ επιταγήν της Τρόικας και των εργοδοτών».

Mε την παρουσία τους στη ΔΕΘ, οι εργαζόμενοι όπως τονίζουν τα συνδικάτα θέλουν να στείλουν για μία ακόμη φορά ηχηρό μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν μέχρι τέλους στην επιβολή των αλλεπάλληλων αδίστακτων μέτρων και χαρατσιών, στη συνεχιζόμενη αποβιομηχάνιση και οικονομικό μαρασμό με τα συνεχή λουκέτα στα εργοστάσια, και την ύφεση της αγοράς. Επίσης να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην τρομακτική διόγκωση της ανεργίας, που ξεπερνά το 27,5%, στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με την εξάπλωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, «μπλοκάκια» κ.λπ.) και στην αποδόμηση του Συστήματος των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των μισθών κατά 30%, με αντίστοιχες αρνητικές επιπτώσεις στις εισφορές. Επίσης στη ραγδαία αύξηση της «μαύρης εργασίας» που φτάνει το 42% και στους εργοδοτικούς εκβιασμούς, τις απολύσεις, τις διώξεις, την αφαίμαξη των μισθών, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

«Η πραγματικότητα, που αντιμετωπίζει σήμερα η εργατική τάξη της χώρας, παντού στην Ελληνική επικράτεια και ιδίως εδώ στην περιοχή μας, είναι η φτώχεια, η εξαθλίωση, η ανεργία, η φτωχοποίηση, η λιτότητα, ο εκφοβισμός, οι απολύσεις, οι διαθεσιμότητες και οι φοροεπιδρομές.

Το χειρότερο όλων είναι διαρκείς παρεμβάσεις στα δημοκρατικά και κοινωνικά μας δικαιώματα. Ο στόχος πλέον είναι ξεκάθαρος. Η εσωτερική υποτίμηση με την ισοπέδωση κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης, εργασίας και κοινωνικής ασφάλειας. Η άγρια δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή που επιβλήθηκε στην ελληνική κοινωνία μεταβάλλει την οικονομική κρίση σε ανθρωπιστική και αυτό πρέπει να σταματήσει» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ που μέχρι τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο δράσης εν όψει της ΔΕΘ.





Μελέτη διαχείρισης υδάτων προτείνει η ΔΕΥΑΜΒ

Λιμνοξεδαμενές, φράγματα και αξιοποίηση όλων των πηγών στα διοικητικά όρια του διευρυμένου Δήμου Βόλου περιλαμβάνει το ολοκληρωμένο σχέδιο για την ορθολογική και αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων υδατικών πόρων που παρουσίασε χθες το Τμήμα Μελετών και Κατασκευών της ΔΕΥΑΜΒ. Το Δ.Σ. της επιχείρησης που συνεδρίασε ενημερώθηκε για τα βασικά στάδια της συγκεκριμένης μελέτης που προτείνεται να εκπονηθεί άμεσα και έχει προϋπολογισμό 473.523 ευρώ.

Η μελέτη θα πρέπει, αφού προκηρυχθεί και υπογραφεί η σχετική σύμβαση να ολοκληρωθεί σε διάστημα 18 μηνών.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Πάνος Σκοτινιώτης χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη μελέτη ως επιβεβλημένη και πρώτης προτεραιότητας προκειμένου όπως τόνισε να υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός για την κάλυψη των αυξανόμενων υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών του ενιαίου Δήμου Βόλου.

«Πρέπει η νέα διοίκηση της Επιχείρησης -με τις σχετικές αλλαγές εάν το κρίνει απαραίτητο- να τη θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα και χωρίς καθυστέρηση να την εντάξει στη να προγραμματική περίοδο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκοτινιώτης.

Σε τοποθέτησή του εξάλλου ο αντιδήμαρχος Ηλίας Ξηρακιάς άδραξε την ευκαιρία για να «επιτεθεί» εμμέσως πλην σαφώς στις προηγούμενες δημοτικές αρχές -με αφορμή και την έντονη κριτική που δέχτηκε η παρούσα δημοτική αρχή για ανετοιμότητα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα λειψυδρίας- υποστηρίζοντας ότι οι μελέτες που έγιναν παλαιότερα πήγαν στράφι γιατί αντιμετώπιζαν αποσπασματικά το πρόβλημα και ότι ουσιαστικά δαπανήθηκαν χρήματα χωρίς αντίκρισμα.

Την παρουσίαση της μελέτης έκανε στο συμβούλιο ο προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών και Κατασκευών, Χρυσόστομος Φαφούτης ο οποίος επισήμανε ότι έχουν ληφθεί υπόψη και οι μελέτες που έγιναν το 2000 από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Π.Θ. και το 2002 από την σύμπραξη ΜΕΤΕΡ - ΥΔΡΑΚΤΙΣ.

 Η μελέτη θα πρέπει - εφόσον προκηρυχθεί και υπογραφεί η σχετική σύμβαση- να ολοκληρωθεί σε διάστημα 18 μηνών.



Επιχειρησιακή δράση για την καταπολέμηση των ναρκωτικών

Εκατοντάδες προσαγωγές στα κατά τόπους Τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών έγιναν την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλία. Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής δράσης για την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, ελέγχθηκαν 549 άτομα, 316 οχήματα, ενώ προσήχθησαν 143 άτομα και συνελήφθησαν δεκαπέντε.

Παράλληλα διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 95 καταστήματα και επιχειρήσεις. Οι αστυνομικοί βεβαίωσαν δεκατέσσερις παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και μία παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα. Κατέσχεσαν κάνναβη βάρους 817,53 γραμμαρίων, λαθραίο καπνό βάρους242 γραμμαρίων, χασισέλαιο βάρους 125 γραμμαρίων, 33 ναρκωτικά δισκία,ενώ ξερίζωσαν21 δενδρύλλια κάνναβης. Επιπλέον κατασχέθηκε κοκαΐνη βάρους 0,8 γραμμαρίων, ηρωίνη βάρους 0,4 γραμμαρίων, σπόροι κάνναβης βάρους έξι γραμμαρίων, ένα τσιγαριλίκι κάνναβης βάρους 1,4 γραμμαρίων, τρεις πίπες κάνναβης, ένας τρίφτης, μία ηλεκτρονική ζυγαριά ένας πλαστικός κουβάς και ένα σκαλιστήρι.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα από 11 Αυγούστου μέχρι το Σάββατο 17 Αυγούστου. Στη συντονισμένη αυτή δράση διατέθηκε ικανός αριθμός αστυνομικών από τις κατά τόπους Υπηρεσίες Ασφάλειας Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας.

Στο μεταξύ, οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Σκιάθου συνέλαβαν χθες το πρωί 68χρονο ημεδαπό, καθώς ενώ λειτουργούσε καντίνα και ήταν προσωρινά υπεύθυνος του καταστήματος δεν διέθετε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας. Ο 68χρονος παραπέμφθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου.



Διπλός βιασμός τροφίμων στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου

Νέα βόμβα αυτή τη φορά για διπλό βιασμό τροφίμων στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου με δράστες επίσης τροφίμους του Ιδρύματος έσκασε την Κυριακή στην Εισαγγελία Βόλου.

Δεν πρόλαβε να καταλαγιάσει ο θόρυβος από το σοκ που προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η καταγγελία για ομαδικό βιασμό 14χρονου Αλβανού μόλις στα μέσα Ιουλίου, και νέα υπόθεση άνοιξε στη Δικαιοσύνη το περασμένο Σάββατο.

Δύο ανήλικα παιδιά ηλικίας 15-16 ετών, ένας ημεδαπός και ένας αλλοδαπός κακοποιούνταν σεξουαλικά από ισάριθμους συνομήλικους τροφίμους στις τουαλέτες του Ιδρύματος μεταμεσονύχτιες ώρες.

.Εφιάλτης οι νύχτες στο Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και ο ανεπαρκής αριθμός θαλάμων για να χωρίζονται οι τρόφιμοι στοιχίζει ακριβά σε ανήλικους φιλοξενούμενους του Ιδρύματος.

Εναντίον των δύο δραστών η Εισαγγελία Βόλου άσκησε την Κυριακή ποινική δίωξη για βιασμό και απειλή. Επιπλέον, συνέχιση της παραμονής τους στο ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ενήμερο για τις ελλείψεις στο προσωπικό εδώ και καιρό αλλά και τις ανάγκες που υπάρχουν σε χώρους, όμως δεν προέβη σε καμία ενέργεια επιδεικνύοντας εγκληματική αμέλεια.

Στο Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται περίπου 22 τρόφιμοι. Το Ιδρυμα ανήκει στην υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Φιλοξενεί παιδιά που έχουν αναπτύξει παραβατική συμπεριφορά και αντιμετωπίζουν δυσχέρειες κοινωνικής προσαρμογής με σκοπό την αγωγή, την κοινωνική στήριξη, την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση των ανήλικων.

Στο Ίδρυμα εισάγονται ανήλικοι στους οποίους έχει επιβληθεί το αναμορφωτικό μέτρο της τοποθέτησης σε κατάστημα αγωγής. Επίσης εισάγονται ανήλικοι οι οποίοι διαβιώνουν σε κοινωνικό περιβάλλον ατόμων τα οποία τελούν κα’ έξη και κατ’ επάγγελμα αξιόποινες πράξεις.

Απ’ ότι φαίνεται όμως μόνο αναμορφωτικό μέτρο δεν συνιστά η φιλοξενία των ανήλικων στο Ιδρυμα. Η διαφυγή τους ανά τακτά διαστήματα από το Ιδρυμα αν και βιώνουν σε ημιελεύθερο καθεστώς και έχουν το δικαίωμα να δέχονται επισκέψεις αλλά και να έχουν εξόδους και άδειες, προβληματίζει.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη πέντε ανήλικοι, εκ των οποίων τρεις υπήκοοι Αλβανίας ηλικίας από 15 έως 17 ετών κατηγορήθηκαν για παραβίαση των περιορισμών διαμονής. Οι αστυνομικοί ύστερα από αναζητήσεις τους εντόπισαν και τους συνέλαβαν.



Σε Νηπιαγωγείο μετατρέπεται το κτίριο όπου στεγαζόταν το «Στέκι Χιλιαδούς» στον Βόλο

Ο σχεδιασμός του Δήμου Βόλου για μετατροπή σε Νηπιαγωγείο του κτιρίου όπου στο παρελθόν στεγαζόταν το «Στέκι Χιλιαδούς», μπαίνει στην τελική ευθεία, με την υπογραφή σήμερα της σύμβασης του έργου από τον Δήμαρχο  Βόλου Πάνο  Σκοτινιώτη και την ανάδοχο κοινοπραξία.

Η συμβατική δαπάνη των εργασιών, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε 3 μήνες, ανέρχεται σε 49.000 ευρώ (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Στο κτίριο αυτό πρόκειται να μεταστεγαστούν δύο Νηπιαγωγεία, το 14ο και το 24ο  Βόλου, τα οποία σήμερα λειτουργούν σε διπλή βάρδια, σε μισθωμένο ακίνητο επί της οδού Μεταμορφώσεως 170. Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπεται η διαμόρφωση 4 αιθουσών, η προσθήκη χώρων υγιεινής και διοικητικών υπηρεσιών, ενώ θα γίνουν επίσης εργασίες βελτίωσης του περιβάλλοντος χώρου ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των νηπιαγωγείων.

Η παρέμβαση εντάσσεται στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που ήδη υλοποιείται από την παρούσα Δημοτική Αρχή, για την επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με χρονικό ορίζοντα πενταετίας. Ο σχεδιασμός αυτός δεν περιλαμβάνει μόνο την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων, αλλά καινοτομεί, αφού προβλέπει, για πρώτη φορά, την αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων που πληρούν τις προδιαγραφές για τη στέγαση διδακτηρίων, μέσα από αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να διασφαλίζονται οι απαιτούμενες συνθήκες εκπαίδευσης των νηπίων σε χώρους κατάλληλους για τη σωστή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.



Επιτέλους επισκευάζεται το λιμάνι της Σκιάθου

Την αισιοδοξία του για άμεση έναρξη των εργασιών προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα έργα στο λιμάνι της Σκιάθου εξέφρασε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, σε συνάντηση που είχε με μέλη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σκιάθου. 

Ο κ. Αγοραστός συναντήθηκε χθες με μέλη του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου της Σκιάθου κατά την οποία ζήτησε τον άμεσο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων για την άμεση έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση των ζημιών στο λιμάνι του νησιού. Οπως τονίστηκε στη συνάντηση, αναμένεται η έγκριση τροποποίησης προϋπολογισμού του έργου από τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, κ. Πόπη Γερακούδη. Να σημειωθεί ότι η μελέτη του έργου έχει εγκριθεί, ενώ η προκήρυξη του διαγωνισμού που θα γίνει μετά την έγκριση της τροποποίησης του προϋπολογισμού αναμένεται να είναι ύψους περίπου 90.000 ευρώ.

Το συγκεκριμένο έργο είναι μεγάλης σπουδαιότητας καθώς έτσι θα μπορούν να προσεγγίζουν περισσότερα πλοία στο λιμάνι χωρίς να δημιουργούνται καθυστερήσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από και προς το νησί.



Σύντομα η ολοκλήρωση

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σκιάθου, κ. Πασχάλη Πασχάλη, τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν και θα ολοκληρωθούν το Νοέμβριο προκειμένου να είναι έτοιμο για την επόμενη σεζόν.

Το λιμάνι εδώ και δύο χρόνια έχει υποστεί υποσκαφές από τις προπέλες των πλοίων, σύμφωνα με τον κ. Πασχάλη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσεγγίζουν δύο επιβατηγά πλοία ταυτόχρονα το λιμάνι της Σκιάθου.



Επιστολή από ΠΕΠΕΝ

Η Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού Πάσης Τάξεως (ΠΕΠΕΝ) κοινοποίησε στις 30 Ιουλίου επιστολή προς το λιμενάρχη Σκιάθου, κ. Νικόλαο Κατσάμπα, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σκιάθου, κ. Πασχάλη Πασχάλη, τον Αρχηγό του Λ.Σ., κ. Αθανάσιο Αθανασόπουλο, τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Ναυτιλίας, κ. Αθανάσιο Μπούσιο και κ. Αθανάσιο Χριστόπουλο, καθώς και προς τους πλοιάρχους των επιβατηγών πλοίων της γραμμής, στην οποία ανέφεραν την τραγική κατάσταση του λιμανιού και τους κινδύνους που εγκυμονεί.

Σύμφωνα με την επιστολή, η Ενωση αναφέρει ότι έχει μείνει μόνο ένα μικρό μέρος προκειμένου να δένουν τα πλοία λόγω των ζημιών που υπάρχουν στο λιμάνι όπως, επίσης, και ότι έχουν δοθεί «εντολές» από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για τον τρόπο με τον οποίο θα καταπλέουν και θα αποπλέουν τα πλοία από το λιμάνι χωρίς, ωστόσο, τα πλοία να διαθέτουν τα απαραίτητα βοηθήματα λιμένος ώστε να κινούνται χωρίς μηχανές. Τέλος, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε άμεση οδηγία προς τις πλοιοκτήτριες εταιρείες και προς τους πλοιάρχους προκειμένου να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το λιμάνι της Σκιάθου.



Στη Λάρισα η δίκη για την υπεξαίρεση

Σύντομα στις αίθουσες των δικαστηρίων η υπεξαίρεση στον πρώην Δήμο Αισωνίας. Παράσταση πολιτικής αγωγής από το Δήμο Βόλου στο Εφετείο Λάρισας.

Ο πρώην ταμίας του πρώην Δήμου Αισωνίας που συνενώθηκε με το Δήμο Βόλου αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι οικειοποιήθηκε το ποσό των 374.671 ευρώ.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου χθες στη συνεδρίασή της ενέκρινε την παράσταση πολιτικής Αγωγής στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, όπου θα εκδικαστεί η υπόθεση, σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας που εκδόθηκε στις 23 Ιουνίου 2014.

Το κατηγορητήριο ανέφερε ότι ο πρώην ταμίας του πρώην Δήμου Αισωνίας, κατηγορείται για υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, καθώς με την ιδιότητα του υπαλλήλου παράνομα ιδιοποιήθηκε χρήματα που τα έλαβε και τα κατείχε λόγω αυτής της ιδιότητάς του, η πράξη του δε αυτή στρέφεται κατά του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ο εν λόγω ταμίας κατά το χρονικό διάστημα από 4 Μαρτίου 2010 έως 31 Δεκεμβρίου 2010, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση ενός και του ιδίου εγκλήματος, ιδιοποιήθηκε παράνομα και ενσωμάτωσε στην περιουσία του το συνολικό ποσό των 374.671,94 ευρώ, το οποίο κατείχε λόγω της προαναφερθείσας ιδιότητάς του και το οποίο ανήκε στο Δήμο Αισωνίας (που πλέον είναι τμήμα του ενιαίου Δήμου Βόλου).

Οπως είναι γνωστό από το 2011 με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου, είχε καταλογιστεί στον πρώην ταμία του Δήμου Αισωνίας το ποσό των 368.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, το έλλειμμα φαίνεται ότι προκλήθηκε από την παρακράτηση από τον πρώην ταμία του Δήμου Βόλου των ανταποδοτικών τελών του Δήμου Αισωνίας, από τις εισπράξεις της ΔΕΗ, από εντάλματα που εμφανίζονταν ως πληρωμένα και τα οποία όπως αποδείχθηκε δεν είχαν τελικά εξοφληθεί, ενώ άλλα που είχαν εξοφληθεί παρουσιάζονταν ως μη εξοφλημένα.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου καταλόγισε σε βάρος του πρώην ταμία το παραπάνω ποσό, ενώ ο υπάλληλος μετά από απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, είχε τεθεί σε αργία και είχε παυτεί από την υπηρεσία του



35άρηδες πτυχιούχοι… στην ανεργία

Βολιώτες επιστήμονες.. με δύο πτυχία και διδακτορικό, αποτελούν τη βασική κατηγορία των ανέργων που παραμένουν στα μητρώα του οργανισμού για περισσότερο από 36 μήνες, «διεκδικώντας» πλέον άνετα τον τίτλο του μακροχρόνιου ανέργου. Πρόκειται για πτυχιούχους 25 - 35 χρόνων, οι περισσότεροι άνεργοι στη Μαγνησία. Η απόκτηση ενός πτυχίου δεν συνοδεύεται απαραιτήτως και από μία θέση εργασίας αφού από τις καταγραφές του ΟΑΕΔ εξάγεται το συμπέρασμα ότι και στη Μαγνησία για αρκετά χρόνια στα μητρώα του Οργανισμού παραμένουν εγγεγραμμένοι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και απόφοιτοι Λυκείου και ΙΕΚ χωρίς να εξασφαλίζουν μία θέση «στον ήλιο» παρότι μπορεί να είναι κάτοχοι master και διδάκτορες.

Τα πτυχία παραμένουν αναξιοποίητα με τους περισσότερους νέους από 24 έως 35 χρόνων στη Μαγνησία να στρέφονται πλέον ακόμη και εποχικές δουλειές παρότι διαθέτουν μέχρι και δύο μεταπτυχιακά, για να εξασφαλίσουν ένα μηνιάτικο. Την ίδια ώρα οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν προσλήψεις σήμερα στο Βόλο είναι εκείνες που κάνουν πράξη την εξωστρέφεια και προσεγγίζουν ξένες αγορές.

Σύμφωνα με τους εργασιακούς συμβούλους του ΟΑΕΔ στο Βόλο οι μεταβολές που παρατηρούνται στα κριτήρια των εργοδοτών για την αξιολόγηση των υποψηφίων μεταβάλλονται καθημερινά, αφού η οικονομική κρίση έχει κάνει τις επιχειρήσεις επιφυλακτικές και προσεκτικές στις επιλογές τους. «Εμφαση δίνεται στην κατοχή εξειδικευμένων γνώσεων, στην επαγγελματική εμπειρία, στα σημαντικά επιτεύγματα, αλλά και στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των υποψηφίων με κρίσιμα σημεία τον προσανατολισμό στη δράση, την ενεργητικότητα, την αίσθηση καθήκοντος» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι.

Οι τομείς των επιστημόνων, της παροχής υπηρεσιών καθώς και ο κλάδος των Τεχνολόγων και των ειδικευμένων τεχνιτών κατά σειρά, ειδικότερα είναι αυτοί που κρατούν τα «πρωτεία» της ανεργίας στο Νομό Μαγνησίας.

Το επίπεδο εκπαίδευσης των ανέργων στη Μαγνησία σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ διαφοροποιείται από βαθμίδα σε βαθμίδα, παρατηρείται ωστόσο ότι η ποσοστιαία κατανομή των ανέργων είναι περίπου ομοιόμορφη. Το 33% είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τους οποίους το 12% είναι απόφοιτοι ΤΕΙ και το 11% απόφοιτοι ΑΕΙ. Το 26% απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 31% απόφοιτοι ή μη πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σχετικά με τους ανέργους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περισσότεροι άνεργοι προέρχονται από τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) σε σχέση με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ).

Η χρονική περίοδος της ανεργίας στη Μαγνησία συναρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το μορφωτικό επίπεδο των ανέργων εάν και πλέον εξαιτίας της μεγάλης κρίσης πτυχία και διδακτορικά δεν αποτελούν «διαβατήριο» αφού απλά συντηρούν μία ολόκληρη γενιά στα 500 και 600 ευρώ πολλές φορές μάλιστα σε συνθήκες πλήρους καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας αφού οι περισσότεροι απασχολούνται με «μπλοκάκι» ή σε δουλειές «του ποδαριού».



4.000 θέσεις απασχόλησης στη Θεσσαλία

Πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας» για την απασχόληση 50.000 ανέργων υλοποιεί μέσα στον Σεπτέμβριο το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής

Ασφάλισης & Πρόνοιας, με δικαιούχους Δήμους, Δημοτικές Επιχειρήσεις και άλλους Φορείς του Δημοσίου.

Το Πρόγραμμα, ύψους 200 εκ. €, θα έχει διάρκεια 5 μηνών, ενώ ωφελούμενοι θα είναι άνεργοι, οι οποίοι ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών όπου δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι επίσης εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ.

- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν υπάρχει εργαζόμενο μέλος.

- Εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ, νέοι ηλικίας 18 – 29 ετών.

- Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ.

- Άνεργοι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ.

Οι ειδικότητες

Οι υποψήφιοι θα επιλεγούν, τόσο από την Πανεπιστημιακή και την Τεχνολογική, όσο και από τη Δευτεροβάθμια και Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Μεταξύ των ειδικοτήτων που θα καλυφθούν είναι: Διοικητικοί, οικονομολόγοι, λογιστές, προσωπικό γενικών καθηκόντων, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, βρεφοκόμοι, ψυχολόγοι, φυσιοθεραπευτές, νοσηλευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, προσωπικό βοηθητικών εργασιών καθαριότητας, τραπεζοκόμοι, συνοδοί και οδηγοί σχολικών λεωφορείων.



Έρχονται «καμπάνες» για τα ανασφάλιστα

Τσουχτερά πρόστιμα περιμένουν με το ξεκίνημα του φθινοπώρου οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων αυτοκινήτων, καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει τα σχετικά ειδοποιητήρια. Στο Νομό Μαγνησίας εκτιμάται ότι κυκλοφορούν στους δρόμους περίπου 12.000 ανασφάλιστα οχήματα. 

Με τα... «ραβασάκια» αυτά θα τους γνωστοποιεί ότι επιβαρύνονται με πρόστιμα τα οποία, αν δεν πληρώσουν, θα τους επιβληθούν βαρύτατες κυρώσεις. Σημειώνεται ότι το παράβολο για ένα ανασφάλιστο όχημα έχει κόστος 250 ευρώ.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων δεν «υπακούσουν», κινδυνεύουν με αφαίρεση πινακίδων και αδειών από 10 μέρες μέχρι και τρία χρόνια, με τις βαρύτερες ποινές να προβλέπονται για όσους εμπλέκονται σε ατυχήματα ή υποτροπιάζουν. Επιπλέον προβλέπεται και φυλάκιση δύο μηνών, καθώς και η επιβολή και χρηματικού προστίμου, που ανέρχεται σε 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

«Άμεσα αναμένονται πρόστιμα προς τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, αφού ήδη από το υπουργείο Μεταφορών έχουν γίνει όλες οι διασταυρώσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας κ. Δημήτρης Τούμπας, προσθέτοντας ότι σε τοπικό επίπεδο φαίνεται πως κυκλοφορεί στους δρόμους της Μαγνησίας ένα ποσοστό ανασφάλιστων οχημάτων της τάξης του 25-30%.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος η νέα νομοθεσία σε συνδυασμό με τους αυξημένους ελέγχους της Τροχαίας έχουν ήδη οδηγήσει σε σημαντική μείωση των ανασφάλιστων οχημάτων.



Αλλαγές στη σύναψη συμβολαίων ασφάλειας  

Παράλληλα αλλαγές επέρχονται και στη σύναψη των συμβολαίων ασφάλειας και στις υποχρεώσεις που γεννώνται από αυτές. Συγκεκριμένα, με το νέο νόμο 4261/2014 (άρθρο 169) επέρχονται οι εξής αλλαγές:

Η σύμβαση της υποχρεωτικής ασφάλισης του αυτοκινήτου καθίσταται ρητά σύμβαση ορισμένης διάρκειας. Δηλαδή, έχει συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα έναρξης και συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα λήξης.

Ανανέωση της ασφαλιστικής σύμβασης ή σύναψη νέας ασφάλισης επιτρέπεται μόνον αφού προηγηθεί η καταβολή από τον ασφαλισμένο του αντίστοιχου ασφαλίστρου. Μάλιστα, διά νόμου απαγορεύεται, πλέον, να παραδίδουν οι ασφαλιστικές εταιρίες στους ασφαλισμένους τα συμβόλαια εάν οι τελευταίοι δεν έχουν πρώτα πληρώσει το ασφάλιστρο.

Καταργείται το αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης. Πλέον, το έγγραφο με το οποίο θα αποδεικνύεται η σύναψη της ασφάλισης θα είναι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Σε περίπτωση που έχει καταβάλει ο καταναλωτής το ασφάλιστρο, αλλά δεν έχει ακόμα παραλάβει το ασφαλιστήριο, ο νόμος προβλέπει ότι, μέχρι να το παραλάβει, η σύναψη της ασφάλισης θα αποδεικνύεται για τις πέντε πρώτες ημέρες της κάλυψης από την απόδειξη πληρωμής του οφειλόμενου ασφαλίστρου.Επομένως, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχει πάντα μαζί του την απόδειξη πληρωμής του ασφαλίστρου, καθώς και το έγγραφο της ασφαλιστικής εταιρείας που σχετίζεται με τη σύναψη της ασφάλισης του οχήματος. Ενδεικτικά, το έγγραφο αυτό το οποίο πρέπει να συνοδεύει την απόδειξη της πληρωμής του ασφαλίστρου μπορεί να είναι η ειδοποίηση πληρωμής.



Σύσκεψη για την Κόκα – Κόλα

Το Εθνικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά στο οποίο συμμετέχει και το σωματείο των εργαζομένων στην Κόκα - Κόλα στο Βόλο δια του προέδρου Λάζαρου Τσελεπή, συγκαλείται εκτάκτως την Κυριακή 24 Αυγούστου 2014 στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με μοναδικό θέμα τη στήριξη και υποστήριξη του τιτάνιου απεργιακού αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στην Coca Cola του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση «για έντεκα συνεχόμενους μήνες οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Κόκα - Κόλα στη Θεσσαλονίκη, δίνουν έναν σκληρό αγώνα ενάντια στην πολυεθνική εταιρεία με αποκλειστικό αίτημα την επαναλειτουργία του εργοστασίου και την ακύρωση των απολύσεων.

«Από την έναρξη του αγώνα τους -επισημαίνεται στην ανακοίνωση- οι απεργοί έγιναν αποδέκτες «διαφόρων πιέσεων» της εταιρείας, στη συνέχεια η διεύθυνση της Κόκα - Κόλα προσπάθησε να τους τρομοκρατήσει μηνύοντας τους και ζητώντας 250 χιλιάδες ευρώ για «ηθική βλάβη», ενώ οι προσφυγές στη δικαιοσύνη, με ανυπόστατα προσχήματα και αιτιολογίες, για να «σιωπήσουν» και να αποδεχθούν το κλείσιμο του εργοστασίου ως τετελεσμένο γεγονός συνεχίζονται, με τελευταία εκείνη με την οποία η πολυεθνική «απαιτεί» να φιμωθούν δικαστικά οι εργαζόμενοι και να πάψουν να ενημερώνουν το κοινό με αφίσες, προκηρύξεις, φέιγ-βολάν, μεγάφωνα και αναρτήσεις στα social media».

«Οι αποτυχημένες προσπάθειες της εταιρείας, να ποινικοποιήσει τον έντιμο και δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης, αποδεικνύουν ότι το σύνθημα «Ούτε γουλιά Κόκα - Κόλα μέχρι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο» με το οποίο καλούν οι απεργοί σε μποϊκοτάζ των προϊόντων της πολυεθνικής φέρνει αποτελέσματα και η ενεργός συμπαράσταση των καταναλωτών είναι καθημερινή» σύμφωνα με την Ομοσπονδία που στη σύσκεψη της Κυριακής αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το πλαίσιο δράσης το επόμενο διάστημα.



Kάτω τα χέρια από τον ΟΑΕΔ

Οι διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Εργασίας ότι δεν ισχύουν τα όσα δημοσιεύονται περί διχοτόμησης και «ξαφνικού θανάτου» στον ΟΑΕΔ δεν καθησυχάζουν τους υπαλλήλους του Οργανισμού, που και στο Βόλο είναι ανάστατοι από τη στιγμή που «βγήκαν» στον αέρα οι παραπάνω πληροφορίες.

Χθες το πρωί το μοναδικό θέμα συζήτησης στα γραφεία του ΟΑΕΔ και του ΚΠΑ Απασχόλησης στον Πεδίον του Αρεως ήταν τα παραπάνω σενάρια, με τους περισσότερους να υπογραμμίζουν ότι «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά» και να παραπέμπουν στις διαψεύσεις που είχαν προηγηθεί του κλεισίματος της ΕΡΤ για να έλθει μετά το αιφνιδιαστικό λουκέτο.

Στο Δ.Σ. της Ενωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδος έχει σημάνει συναγερμός και σε συνεννόηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία του κλάδου συντονίζονται οι επόμενες πρωτοβουλίες.

«Η προστασία του Δημόσιου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ είναι επιβεβλημένη» επισήμανε το μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδος Γαρύφαλλος Αντζούρης ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα όσα γράφονται και ενδεχομένως σχεδιάζονται για το μέλλον του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο συνδικαλιστή εδώ και αρκετό διάστημα και με αφορμή το θέμα των διαθεσιμοτήτων και της κινητικότητας τόσο από τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ όσο και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας δεν είχε διαφανεί οποιαδήποτε πρόθεση όσον αφορά τα σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες.

Στη Μαγνησία και ολόκληρη τη Θεσσαλία απασχολούνται 210 υπάλληλοι στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και 110 καθηγητές στις Σχολές του ΟΑΕΔ.

«Ο ΟΑΕΔ, είναι φορέας κοινωνικής πολιτικής. Ο Διοικητής και ο Υπουργός Εργασίας μας διαβεβαίωναν ότι ο Οργανισμός έχει εξέχοντα ρόλο στην καταπολέμηση της ανεργίας, όποτε θα αναβαθμιστεί και θα ενισχυθεί με προσωπικό, ενώ μιλούσαν και για την ενίσχυση του ρόλου του ΟΑΕΔ. Το δημοσίευμα αυτό είναι γεγονός ότι έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση που δεν αντιμετωπίζεται με μία απλή διάψευση. Θα πρέπει όλοι να πάρουν μία καθαρή θέση την οποία όμως να τηρήσουν μέχρι τέλους, όχι λόγια για τα λόγια…» σημείωσε με νόημα ο κ. Αντζούρης .



Αυξημένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στα Επείγοντα του ΓΝΒ

Σε έξαρση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο Βόλο ο ιός της γαστρεντερίτιδας. Με συμπτώματα διάρροιας, εμετού και κοιλιακού άλγους απευθύνεται στα Επείγοντα Περιστατικά του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου αυξημένος αριθμός ασθενών.

Τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, όπως κάθε καλοκαίρι που παρουσιάζουν έξαρση έτσι και φέτος, φτάνουν σε καθημερινή βάση τα δέκα - δεκαπέντε περιστατικά.

Οι ασθενείς που πέρασαν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εισήχθησαν στην Παθολογική Κλινική. Στους ασθενείς χορηγείται η απαιτούμενη θεραπεία χωρίς να χρειάζεται διανυκτέρευση.

Τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που αντιμετωπίστηκαν από την Παθολογική Κλινική ήταν σε σημαντικό βαθμό ιογενή. Καθώς ο ιός είναι μεταδοτικός απαιτείται αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής ώστε να εμποδίζεται η μετάδοσή του.

Εξίσου σημαντικός ωστόσο είναι και ο αριθμός των περιστατικών γαστρεντερίτιδας που εισήχθησαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και αποδόθηκαν σε διατροφικούς λόγους.

Οπως επισημάνθηκε από παθολόγους, τώρα που οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα αυξημένες απαιτείται αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων για να μην αλλοιώνονται τα τρόφιμα.

Πάντως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος αφού στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών φθάνουν τα πιο βαριά κρούσματα.

Οπως αναφέρθηκε, οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν είχαν όλα τα συμπτώματα, όπως διάρροια, εμετό, πυρετό. Σε όλες τις περιπτώσεις χορηγήθηκε θεραπεία με επαρκή ενυδάτωση.

Σε πιο βαριές περιπτώσεις, έγινε ενδοφλέβια χορήγηση υγρών. Η γαστρεντερίτιδα προσβάλλει κυρίως παιδιά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι περισσότεροι συσχετίζουν την εξάπλωση του ιού με την κατανάλωση μολυσμένου νερού. Πράγματι, ο συνήθης τρόπος μετάδοσης των μικροβίων που προκαλούν την οξεία γαστρεντερίτιδα είναι η εντεροστοματική οδός.

Η μετάδοση του νοσήματος γίνεται κατά κανόνα μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου τροφίμου ή νερού, καθώς και από άτομο σε άτομο. Κατά τους ειδικούς, οι επιδημίες οξείας γαστρεντερίτιδας συμβαίνουν όταν δεν τηρούνται πλήρως οι συνθήκες υγιεινής ή όταν υπάρχει διαρροή στο σύστημα αποχετεύσεως και ανάμειξή του με το σύστημα ύδρευσης.



Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του

Νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του ο 63χρονος Κώστας Καλατζής που διέμενε στη Νέα Δημητριάδα. Τον άτυχο άνδρα, που είχε συνταξιοδοτηθεί από τη Χαλυβουργία Βόλου πριν από δύο χρόνια και διέμενε μόνος του και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, αναζητούσαν επί δύο ημέρες οι συγγενείς του, όμως δεν ανταποκρίνονταν στα τηλεφωνήματα με αποτέλεσμα να ανησυχήσουν.

Προχθές έσπευσαν στο σπίτι του και όταν χτύπησαν την πόρτα και δεν πήραν καμία απάντηση, κατάλαβαν ότι κάτι κακό συμβαίνει. Αμέσως κλήθηκε η αστυνομία και όταν τελικά εισήλθαν στο σπίτι , βρήκαν νεκρό τον 63χρονο συνταξιούχο. Ο θάνατός του σύμφωνα με τους γιατρούς οφείλεται σε ανακοπή καρδιάς.

Τραγική ειρωνεία μόλις πριν από λίγες μέρες συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από το θάνατο του αδερφού του Γιώργου Καλατζή πρώην προέδρου του Εργατικού Κέντρου Βόλου, που επίσης πέθανε αιφνιδίως από ανακοπή καρδιάς.

Η κηδεία του 63χρονου ήταν σήμερα στις 10 το πρωί από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.



Απίστευτη ταλαιπωρία για ΑΜΕΑ

Σε απίστευτη ταλαιπωρία είναι υποχρεωμένη να υποβληθεί μία οικογένεια προκειμένου να «πιστοποιηθούν» τα αυτονόητα. Δεν φτάνει που χρόνια τώρα δίνουν καθημερινά τη μάχη για να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα αναπηρίας που αντιμετωπίζει το παιδί τους, έχουν τώρα να παλέψουν και με την «τυπικότητα» των υπηρεσιών που ζητούν νέες εξετάσεις για να πιστοποιηθεί ότι είναι ΑΜΕΑ.

Έκπληκτοι οι γονείς του νεαρού ΑΜΕΑ ενημερώθηκαν από τη Λάρισα από την ειδική υπηρεσία της Στρατολογίας ότι θα πρέπει να μεταβούν στη γειτονική πόλη προκειμένου να εξεταστεί από επιτροπή ο 18χρονος για να πάρει αναβολή στράτευσης.

Και όμως οι γονείς του παιδιού είχαν αποστείλει όλα τα σχετικά έγγραφα και τις αποφάσεις του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας καθώς το παιδί αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αναπηρίας , είναι ΑΜΕΑ και μάλιστα με ποσοστό 80% εφ’ όρου ζωής. Μάταιος κόπος όμως όπως υποστήριξαν οι ίδιοι εκφράζοντας την έντονη δυσφορία τους αφού υπηρεσιακά ενημερώθηκαν από τη Στρατολογία ότι παρά τα δικαιολογητικά και τα έγγραφα που υπάρχουν, το παιδί θα πρέπει να περάσει από την Επιτροπή αναβολών.

Αυτό ωστόσο συνεπάγεται μεγάλη ταλαιπωρία αφενός για το ίδιο το παιδί που δεν μετακινείται εύκολα και τους γονείς του και αφετέρου και έξοδα αφού μία μετακίνηση έστω και μέχρι τη γειτονική Λάρισα κοστίζει ακριβά για μία οικογένεια που έχει καθημερινά να φροντίσει ένα άτομο με ειδικές ανάγκες.

«Δεν είναι δυνατόν με τόσα δικαιολογητικά και με αποφάσεις του ΚΕΠΑ που πιστοποιούν αναπηρία 80% εφ’ όρου ζωής ντε και καλά να πρέπει επειδή έτσι προβλέπεται, να περάσει επιτροπή ένα παιδί που είναι ΑΜΕΑ. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις το ίδιο και θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη για αυτούς που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και δεν επικαλούνται διάφορα μόνο και μόνο για να κοροϊδέψουν το κράτος» σημείωσε η μητέρα του νεαρού που τελικά δεν πρόκειται να αποφύγει την ταλαιπωρία αφού οι αρμόδιοι από την Στρατολογία στη Λάρισα ήταν κατηγορηματικοί ότι θα πρέπει να εξεταστεί από την ειδική επιτροπή ο νεαρός, για να επικυρωθεί η αναβολή στράτευσης.



ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Αφιέρωμα στο Ρήγα

Πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στο Ρήγα Φεραίο διοργανώνει ο Αθλητικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κατηχωρίου «Χείρων Κένταυρος» σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών - Βελεστίνου Ρήγα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Αυγούστου στις 20.30 το βράδυ, στην πλατεία Παζαρούλι, στο Κατηχώρι. Θέμα της εκδήλωσης είναι «Προσεγγίζοντας το όραμα του Ρήγα Βελεστινλή για την ελευθερία των σκλαβωμένων». Στόχος της εκδήλωσης είναι «να γνωρίσουμε το μεγάλο ευεργέτη της φυλής μας, το μελάνι του οποίου θα είναι πολύτιμο ενώπιον του Θεού, όσο και το αίμα του άγιο» όπως υπογραμμίζουν οι διοργανωτές. Ομιλητής θα είναι ο κ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος, γιατρός, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών - Βελεστίνου - Ρήγα. Το αφιέρωμα τιμής θα διανθιστεί, παράλληλα, από προβολή διαφανειών, με σχετικά θέματα και ακούσματα. Θα ακολουθήσει συζήτηση.



Εκδηλώσεις στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου

Το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου, όπως συνηθίζει από την ίδρυσή του, για τους θερινούς μήνες προγραμματίζει μια σειρά εκδηλώσεων. Η βάση των εκδηλώσεων θα είναι η έδρα του Μουσείου, στο σιδηροδρομικό σταθμό της Ανω Γατζέας.

Τη Δευτέρα 25 Αυγούστου, 20:30, στο Μουσείο Ελιάς Πηλίου στην Ανω Γατζέα θα γίνει η παρουσίαση του «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ 2015», με έργα του Σωτήρη Σόρογκα και θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση.

Οι εκδηλώσεις του Μουσείου είναι όλες δωρεάν οι συμμετέχοντες είναι εθελοντές και δεν επιδοτούνται από ευρωπαϊκά ή κρατικά χρήματα.



Παπαδιαμαντικό αφιέρωμα

Ο Δήμος Σκιάθου και το Σπίτι - Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από το 2011 με αφορμή τότε τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την κοίμηση και 160 από την γέννηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μεταξύ των ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργάνωσαν για να τιμήσουν το γεγονός αυτό, καθιέρωσαν και τις αναγνώσεις διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από το πρωτότυπο και από μετάφραση.

Το λογοτεχνικό αυτό ταξίδι στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, δεν μπορεί παρά να είναι ένα ταξίδι στον κόσμο της πολυγλωσσίας και της μετάφρασης. Ο ίδιος ο συγγραφέας αποκαλύπτει μέσα από το έργο του το σεβασμό και την αγάπη του στις γλώσσες των ανθρώπων, συνεπώς το σεβασμό στο συνάνθρωπο και στον πολιτισμό του, χωρίς διακρίσεις.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Αυγούστου στην αυλή του Ιερού Ναού της Παναγίας Λιμνιάς στις 20:00 και περιλαμβάνει ανάγνωση αποσπασμάτων του κοινωνικού μυθιστορήματος του Αλ. Παπαδιαμάντη «Η Φόνισσα» σε τρεις γλώσσες. Στο πρωτότυπο, σε αγγλική και σε γερμανική μετάφραση.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει και θα κλείσει με την ψαλμώδηση υμνογραφημάτων του Αλ. Παπαδιαμάντη από τους: Κωνσταντίνο Κουτούμπα καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής, Θεολόγο και Εμμανουήλ Ξυνάδα Δρ. Θεολογίας, Ιεροψάλτη.

Η Μουσικός Ζωή Σαρρή θα επενδύσει μουσικά την εκδήλωση ερμηνεύοντας μελοποιημένους στίχους του Σκιαθίτη συγγραφέα.

Την ανάγνωση αποσπασμάτων της «Φόνισσας» επιμελείται ο ελληνικής καταγωγής ηθοποιός και σκηνοθέτης Ντάνιελ Δουζένης από το GRAZ της Αυστρίας.

Αξιοποιώντας την παραμονή του αυτή την εποχή στην Ελλάδα και σε ανταπόδοση της φιλοξενίας που επεφύλαξαν κατά την συμμετοχή μας ως Μουσείο Παπαδιαμάντη στο Παπαδιαμαντικό αφιέρωμα που διοργάνωσε η Αυστροελληνική εταιρεία στο GRAZ της Αυστρίας στις 14 Απριλίου 2013, καλούμε τον ταλαντούχο ηθοποιό - μέλος της εταιρείας να συμπράξει στο Παπαδιαμαντικό αυτό αφιέρωμα.

Ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης θα απευθύνει χαιρετισμό με συγκίνηση, αφού θα κλείσει την Δημαρχιακή του θητεία με αυτή την πνευματική εκδήλωση.



Η Βασιλική Καρακώστα στη Μακρινίτσα

Σ έναν αγαπημένο τόπο γεμάτο μνήμες από την εφηβική και νεανική της ηλικία, εμφανίζεται στις 24 Αυγούστου η Βασιλική Καρακώστα. Η ταλαντούχα ερμηνεύτρια του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, που έζησε για 10 χρόνια στον Βόλο όπου και ξεκίνησε να τραγουδά επαγγελματικά με δημοτικές και λαϊκές ορχήστρες όπως η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλο- από τότε που ήταν 16 χρονών-θα δώσει μια και μοναδική συναυλία την Κυριακή 24 Αυγούστου στην πλατεία Μακρυνίτσας.

Γι αυτή τη βραδιά η Βασιλική έχει ετοιμάσει κάτι πολύ ιδιαίτερο, ένα προσεγμένο πρόγραμμα με τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία, αγαπημένα παραδοσιακά, καθώς και τραγούδια που έχει επιλέξει η ίδια με την υπογραφή μεγάλων δημιουργών. Η Βασιλική Καρακώστα αφιερώνει αυτή τη βραδιά στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και τους καλεί όλους να λάβουν μέρος σ αυτή τη μοναδική συναυλία, που σ εκείνη ξυπνά μνήμες από τότε που τραγουδούσε στα πανηγύρια και έπαιρνε το βάπτισμα στην τέχνη του τραγουδιού. Να σημειώσουμε ότι η Βασιλική Καρακώστα σπούδασε στο Ωδείο Ν. Ιωνίας Βόλου πιάνο, βασικά θεωρητικά, φωνητική και βυζαντινή μουσική με υποτροφία.

Στη Μακρινίτσα η αγαπημένη ερμηνεύτρια θα τραγουδήσει από το «Τζιβαέρι» και το «Τώρα τα πουλιά», ως τα «Μαύρα μάτια μαύρα φρύδια» του Μάρκου Βαμβακάρη αλλά και την ” Αστροπαλιά” τραγούδι που αγαπήθηκε πολύ από τον πρώτο προσωπικό δίσκο της «Η σβούρα και άλλες ιστορίες» σε στίχους και μουσική του Νίκου Πορτοκάλογλου, για να απογειώσει στη συνέχεια με την ερμηνεία της τον «Κηπουρό» του Παύλου Παυλίδη και να περάσει στα «Επικίνδυνα» τραγούδια του δεύτερου προσωπικού της δίσκου του Κωνσταντίνου και της Λυδίας Μπουντούνη.





Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54