Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής


Σε κλίμα συγκίνησης η ορκωμοσία του νέου Δημάρχου Ξάνθης και του Δημ. Συμβουλίου



Ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά ήταν το κλίμα στη διάρκεια της ορκωμοσίας του νέου Δημάρχου Ξάνθης Μπάμπη Δημαρχόπουλου αλλά και της αποχώρησης του μακροβιότερου Δημάρχου Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη, ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή.

Ο νέος Δήμαρχος Μπάμπης Δημαρχόπουλος εξέφρασε, μεταξύ άλλων, τη συγκίνησή του για την ανάληψη της ηγεσίας του Δήμου και της τιμής που του επεφύλαξαν οι Δημότες να τον εκλέξουν Δήμαρχο της πόλης. Ο απερχόμενος Μιχάλης Στυλιανίδης εξέφρασε επισης τη συγκίνησή του για την αποχώρησή του, τη στιγμή που ο ίδιος το επέλεξε και μετά από μια τέτοια διαδρομή.

Η τελετή έγινε στο ισόγειο του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου .Στη θρησκευτική τελετή του όρκου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων ενώ αντίστοιχα ορκίστηκαν στο κοράνι οι μουσουλμάνοι σύμβουλοι . Παραβρέθηκαν, εκτός από τους Δημοτικού Συμβούλους που ορκίστηκαν και τα μέλη των οικογενειών τους, ο νέος Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης, ο Βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και εκπρόσωποι των Α. Κοντού και Δ. Σαλτούρου, όλοι οι νέοι Δήμαρχοι της Ξάνθης, αρκετοί Δήμαρχοι από τη γύρω περιοχή όπως η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, πλήθος κόσμου και δημοσιογράφοι.Η τελετή έγινε στο ισόγειο του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου .



Ανακοίνωση της Περιφέρειας: Την Πέμπτη 28 Αυγούστου η ορκωμοσία Περιφερειάρχη και Περ. Συμβουλίου

Την Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014 και ώρα 12:00 στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, στον 1ο όροφο του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης (πρώην Νομαρχία Ροδόπης, Λεωφ. Δημοκρατίας 1, Κομοτηνή) θα λάβει χώρα η τελετή ορκωμοσίας του νέου Περιφερειάρχη, των Αντιπ/ρχών και των μελών του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

«Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για όλους και δεν θα σταλούν ιδιαίτερες προσκλήσεις. Η παρουσία των εκπροσώπων των Αρχών, των φορέων και κάθε συμπολίτη μας θα είναι τιμή για το θεσμό.» αναφέρει η ανακοίνωση



Την προσεχή Παρασκευή η ορκωμοσία στον δήμο Μύκης



Το απόγευμα (18.30) της προσεχούς Παρασκευής 29 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στο μειονοτικό δημοτικό σχολείο της Σμίνθης η τελετή ορκωμοσίας των εκλεγέντων τακτικών δημοτικών συμβούλων του δήμου Μύκης, καθώς και των προέδρων και μελών συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων για τη νέα δημοτική περίοδο 2014-2019.



ΠΑΜΕ: Με αφορμή την κατάργηση των επιδομάτων γάμου και τέκνων

«Η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων αυτές τις μέρες σε δύο επιχειρήσεις, του τουρισμού και security που έσβησαν μονοκοντυλιά τα επιδόματα γάμου και τέκνων δείχνουν πως η επίθεση στο λαϊκό εισόδημα δεν έχει τελειωμό.» αναφέρει το ΠΑΜΕ Ξάνθης και συνεχίζει:

Οι εργαζόμενοι έναν δρόμο έχουν την οργάνωση της πάλης και αντίσταση ανά κλάδο και τόπο δουλειάς ώστε να μην περάσουν οι νέες μειώσεις στους μισθούς που επιδιώκουν κυβέρνηση, μεγαλοεργοδοσία και Ε.Ε. Να οργανωθούν στα συνδικάτα τους

Να παραμεριστεί ο επικίνδυνος κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός που καλλιεργούσε την αναμονή και πανηγύριζε για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αναφέροντας πως κατοχυρώθηκε ο θεσμός και τα επιδόματα, αφήνοντας παράλληλα στην άκρη και εκτός διαπραγμάτευσης το ύψος του άθλιου κατώτερου μισθού. Σήμερα αυτά τα επιδόματα πέφτουν σαν χάρτινος πύργος.

Κανείς εργαζόμενος να μην αποδεχτεί τα σφαγιασμό των δικαιωμάτων του.

Να μην υποκύψουμε.

Να απαντήσουμε συλλογικά για να σπάσει η τρομοκρατία και οι απειλές της εργοδοσίας



Ανακοίνωση Ζεϊμπέκ για την αποκατάσταση των Δημάρχων στο Δήμο Ξάνθης: «Υπερβαίνει μαύρες αγκυλώσεις του παρελθόντος»

Με ανακοίνωσή τους ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεϊν εξαίρει την ενέργεια του Δημάρχου Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη να αποκαταστήσει στη νέα μαρμάρινη πλάκα του Δημαρχείου Ξάνθης τους Θεόφιλο Παπαδόπουλο και Ταχήρ Εφένδη ενώ ευχαριστεί και συγχαίρει όσους συνέβαλαν στην θετική αυτή εξέλιξη.



«Αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον…

Η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας όσον αϕορά τους διατελέσαντες εκλεγμένους Δημάρχους της πόλης μας αποτελεί μία σημαντική παρακαταθήκη για τον τόπο μας και το μέλλον. Η τοποθέτηση του ονόματος του ΕΑΜίτη Θεόϕιλου Παπαδόπουλου, μετά και από το κατατεθέν στο δημοτικό συμβούλιο αίτημα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και του Ταχήρ Εϕένδη στη μαρμάρινη πλάκα με τους διατελέσαντες Δημάρχους, που κοσμεί το Δημαρχείο της πόλης μας, αποτελεί μια σημαντική πολιτική επιλογή του απερχόμενου Δημάρχου, η οποία κινείται στην κατεύθυνση της υπέρβασης μαύρων αγκυλώσεων του παρελθόντος και οϕείλει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και ταυτόχρονα οδηγό τόσο για το διάδοχο του και το επόμενο δημοτικό συμβούλιο όσο και για τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο.

Οι νέες δημοτικές αρχές του Νομού Ξάνθης όπως και η νέα Περιϕερειακή αρχή ΑΜΘ αναλαμβάνουν καθήκοντα σε μια δύσκολη περίοδο, ακραίας κρίσης και υπονόμευσης της δημοκρατίας και οϕείλουν να λειτουργήσουν με γνώμονα τα συμϕέροντα της πληττόμενης κοινωνίας, επενδύοντας στην ενότητα της και όχι στον κοινωνικό αυτοματισμό και σε ανούσιες αντιπαραθέσεις. Τα κατάλοιπα του παρελθόντος και οι συντηρούμενες διαχωριστικές γραμμές δε συμβάλλουν στην κατεύθυνση της ειρηνικής συνύπαρξης και της κοινωνικής αρμονίας και είναι υπόθεση όλων μας, ιδιαίτερα των πολιτικών και θεσμικών παραγόντων, να σταθούμε απέναντι τους με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.

Επίσης θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας στην περίπτωση του Θεόϕιλου Παπαδόπουλου και ιδιαίτερα το Θ. Έξαρχο για την καθοριστική του συμβολή του και τη συγγραϕή του βιβλίου με τίτλο «Θεόϕιλος Παπαδόπουλος: Ο «ξεχασμένος» αιρετός Δήμαρχος Ξάνθης».



Ευχαριστήριο και ενημέρωση από τους αιμοδότες της Ξάνθης



Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης «Η αγάπη» ευχαριστεί όσους συνέδραμαν στη συλλογή εθελοντικών μονάδων αίματος από τις 13 έως τις 17 Αυγούστου, στις καλοκαιρινές εξορμήσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρεται ότι οι εξορμήσεις έγιναν σε συνεργασία με το νοσοκομείο παίδων «Αγία Σοφία», σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. και την ευγενική χορηγία του Φαχρή Τζαμπάζ της εταιρίας «Sou-Em» (εμπορία τροφίμων και ζαχαρωδών) και σημειώνονται τα ακόλουθα:

Σε μια δύσκολη εποχή όπως το καλοκαίρι και σε μια περιοχή στην οποία ποτέ οι κάτοικοι δεν ήταν μαθημένοι να δίνουν αίμα λόγω του καύσωνα, των αδειών αλλά και των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής μας (μη τουριστική καλοκαιρινή περιοχή, έντονα σημάδια οικονομικής κρίσης που πιθανότατα επηρεάζουν και την εθελοντική προσφορά κλπ.), οι συμπολίτες μας εθελοντές παρόλα αυτά «εκπαιδεύονται» τα τελευταία τέσσερα έτη και σε αυτή την αποστολή, αποστολή αγάπης και αυταπάρνησης.

Έτσι οι κάτοικοι των Φιλίων, των Κιμμερίων, του Ωραίου, του Σελέρου, της Γλαύκης, της Πάχνης, του Δημαρίου, του Κενταύρου, των Θερμών και του Εχίνου ανταποκρίθηκαν και σε αυτό το κάλεσμά μας. Αρκετοί εισάκουσαν τις εκκλήσεις μας και ανταποκρίθηκαν στο «ραντεβού» με τη ζωή. Κάποιοι συνεχίζουν να «σφυρίζουν» αδιάφορα παρά το ότι δεν τους ζητήσαμε καν να μεταφερθούν και πήγαμε εμείς στο χωριό και στο χώρο τους. Και πάλι όμως απαξιώσανε να έρθουν να βοηθήσουνε. Μόνο όταν έχουν «ζόρια» μας θυμούνται και απαιτούν βοήθεια από τους εθελοντές.

Εμείς και το μήνα Αύγουστο επιλέξαμε να είμαστε παρόντες στο κάλεσμα ζωής και στις εκκλήσεις των παιδιών που ζητούσανε βοήθεια. Επιλέξαμε να μην πάμε διακοπές ή να τις διακόψουμε προκειμένου να βοηθήσουμε εθελοντικά όπως πράττουμε όλοι μας εδώ και σχεδόν 40 χρόνια.

Τις ευχαριστίες μας σε όλους τους εθελοντές του συλλόγου, κυρίως στα νέα παιδιά που βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο στην πραγματοποίηση των εξορμήσεων διαθέτοντας χρόνο και δυνάμεις ενώ θα μπορούσαν όπως οι συνομήλικοί τους να «αράζανε» σε κάποια παραλία!

Τις ευχαριστίες μας για πολλοστή φορά στα μέσα ενημέρωσης της περιοχής μας που όπως κάθε φορά προσφέρουν τα μέγιστα στην ευαισθητοποίηση, κινητοποίηση και παρότρυνση των κατοίκων να προσέλθουν στις κατά τόπους αιμοδοσίες.

Συνολικά προσήλθαν πάνω από 340 εθελοντές και κατάφεραν και προσέφεραν το αίμα τους 292 αιμοδότες από τους οποίους οι 52 έγιναν τα νέα μέλη της οικογένειας της «Αγάπης», ενώ οι νέοι αιμοδότες ηλικίας 18-30 ετών ανήλθαν στους 105. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία συμμετείχαν μουσουλμάνοι συμπολίτες μας (272) ενώ έντονη ήταν όπως κάθε φορά η συμμετοχή του γυναικείου φύλλου (111 γυναίκες). Σε μια δύσκολη εποχή με υψηλές θερμοκρασίες, με υπερβολική ανεργία και με έντονα τα σημάδια της μετανάστευσης κυρίως των νέων ανθρώπων της περιοχής σε Γερμανία, Τουρκία, Αίγυπτο και αλλού, είναι πραγματικά κατόρθωμα αυτή η συγκομιδή των προαναφερόμενων φιαλών αίματος.

Συνεχίζουμε τον μήνα Σεπτέμβριο με δύο εξωτερικές εθελοντικές αιμοληψίες, την πρώτη πρωινή στις 14 Σεπτεμβρίου ημέρα Κυριακή στα Πηγάδια και την δεύτερη απογευματινή στις 24 Σεπτεμβρίου ημέρα Τέταρτη στην Αγία Φωτεινή Χρύσας, αλλά και με συνεχή προσέλευση στην αιμοδοσία της Ξάνθης από Δευτέρα έως Παρασκευή 8:30πμ με 14:00μμ. προκειμένου να βοηθήσουμε όσους μας έχουν ανάγκη.



Αίμα δίνουν αυτοί που νοιάζονται …σε αυτούς που το χρειάζονται.



Ξενάγηση στα Άβδηρα

Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο Αβδήρων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Αυγούστου από την προϊσταμένη της ΛΑ΄Ε.Π.Κ.Α. Κωνσταντίνα Καλλιντζή, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

08.15΄ - αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων: Περιήγηση στα τείχη και τις κατοικίες με κατάληξη στην οικοδομική ενότητα «τομέας μουσείου» όπου πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης-αποκατάστασης του μνημείου. Συζήτηση του τρόπου, των μεθόδων, των προβλημάτων και της αντιμετώπισής τους. Ξενάγηση στην έκθεση λίθινων αντικειμένων και ταφικών ευρημάτων. Δωρεάν διανομή εποπτικού υλικού.

09.30΄: Αναχώρηση για το μουσείο.

09.45΄: Ξενάγηση στο μουσείο. Δωρεάν διανομή εποπτικού υλικού.

«Η μετακίνηση θα γίνει με ίδια μέσα των συμμετεχόντων. Αν λοιπόν ενδιαφέρεστε για ένα πρωινό (και δροσερό) περίπατο στην πόλη του Δημόκριτου, σας περιμένουμε!», καταλήγει το σχετικό δελτίο τύπου.



Δεν έρχεται στην Ξάνθη ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου



Για την ματαίωση της προγραμματισμένης για τις 29 Αυγούστου συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου στην Ξάνθη, καθώς και για το πρόγραμμα των τελευταίων καλοκαιρινών εμφανίσεων τού τραγουδοποιού μάς ενημερώνουν οι διοργανωτές.

Η συναυλία της Ξάνθης θα γίνει τον Σεπτέμβριο, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί. Παράλληλα, ματαιώθηκε οριστικά και η εμφάνισή του στον Βόλο, με το πρόγραμμα να διαμορφώνεται ως εξής:

Δευτέρα 25 Αυγούστου: Θεσσαλονίκη, φράγμα Θέρμης

Σάββατο 30 Αυγούστου: Φλώρινα, ευρύτερος χώρος ζωολογικού κήπου

Κυριακή 31 Αυγούστου: Ιωάννινα, υπαίθριο θέατρο Ε.Η.Μ.–Φρόντζου

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου: «Τεχνόπολη» δήμου Αθηναίων

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου: Λάρισα, κηποθέατρο Αλκαζάρ





Η Φ.Ε.Ξ. αποχαιρετά το καλοκαίρι «ταξιδεύοντας με τον Νίκο Καββαδία»

Το βράδυ (21.30) της Δευτέρας 25 Αυγούστου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης (στην αυλή με τα χαμάμ), η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης αποχαιρετά το καλοκαίρι «ταξιδεύοντας με τον Νίκο Καββαδία».

Το Θεατρικό Αναλόγιο των Θ. Οικονομίδη και Α. Ζαγοριανού, μετά τα «Λόγια της πλώρης» του Ανδρέα Καρκαβίτσα, επιχειρεί τη γνωριμία με έναν ακόμα μεγάλο Έλληνα, τον ποιητή της θάλασσας Νίκο Καββαδία.

Η βάση της παράστασης είναι η λιτή παρουσίαση κομματιών της ζωής του ποιητή: περιστατικά που τον σημάδεψαν, ταξίδια και έρωτες που τον ενέπνευσαν, πρόσωπα που τον επηρέασαν, παιδικά και εφηβικά χρόνια. Όλα αυτά συνθέτονται και παρουσιάζονται επί σκηνής μαζί με κλασσικά μελοποιημένα ποιήματά του από τρείς φωνές και δύο κιθάρες, με την απαγγελία ποιημάτων που δεν έχουν μελοποιηθεί και τέλος- ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της παράστασης- με την τραγουδιστική ομιλία, την ανάδειξη δηλαδή της μουσικότητας των ποιημάτων του Καββαδία μέσα από την ένρυθμη εκφορά τους.

Μια παράσταση που αποτελεί ακόμα μια ευκαιρία μεταφοράς του θεατή σε ένα ταξίδι συγκίνησης και κάθαρσης μέσα από την ποίηση και την μουσική. Συμμετέχουν: Βαγγέλης Αγγελίδης (τραγούδι), Άγγελος Ζαγοριανός (κιθάρα, τραγούδι, αφήγηση), Θοδωρής Οικονομίδης (αφήγηση-απαγγελία, τραγούδι, κιθάρα, κρουστά), σύλληψη-σκηνοθεσία: Θ. Οικονομίδης - Α. Ζαγοριανός. Είσοδος 5€ με κρασί – οικονομική ενίσχυση του μουσείου.



Συναυλία ενίσχυσης του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης

Συναυλία με φιλανθρωπικό σκοπό και με τη συμμετοχή των ξανθιώτικων συγκροτημάτων «Infective» και «UnderhillWest», διοργανώνεται το απόγευμα (19.00) της Τρίτης 26 Αυγούστου στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο της κεντρικής πλατείας.

Τα δύο μουσικά σχήματα ενώνουν τις δυνάμεις τους με αγάπη, ομοψυχία και αλληλεγγύη, για μια μοναδική συναυλία ενίσχυσης του Συλλόγου Φίλων του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης. Το συμβολικό εισιτήριο για την ενίσχυση του κέντρου κοστίζει τρία ευρώ στην προπώληση και πέντε ευρώ στην είσοδο. Μην πείτε όχι στα νέα παιδιά της Ξάνθης, που ίσως σας πλησιάσουν με συστολή, διακριτικότητα και αγάπη για το Ψυχολογικό Κέντρο της Ξάνθης, για να σας δώσουν εισιτήρια ενίσχυσης.

Σημεία πώλησης εισιτηρίων: Βιβλιοπωλείο Τζελέπης ,PizzaPaolo.





Καφενείο με τραγούδια του '60 στο "Xanadu"

Την παρουσίαση ενός καφενείου με τραγούδια από τη δεκαετία του ’60 διοργανώνει το βράδυ (20.30) της Πέμπτης 28 Αυγούστου η ομάδα κινηματογραφικών προβολών του ανοιχτού κοινωνικού χώρου «Xanadu».

Με τη σημείωση “and now for something completely different”, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι πρόκειται για τραγούδια που έγιναν (ή ξαναέγιναν) γνωστά μέσα από ταινίες, καθώς και ότι θα υπάρξει παράλληλη προβολή σκηνών από αυτές τις ταινίες





Εράσμια 2014″ από την Τετάρτη στο Εράσμιο της Ξάνθης

Η Πολιτιστική Στέγη Ν.Ερασμίου “ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΖΥΗΝΟΣ” σας προσκαλεί στις πολιτιστικές εκδηλώσεις ΕΡΑΣΜΙΑ 2014 από τις 27 έως 29 Αυγούστου στο Ν.Εράσμιο Ξάνθης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ



ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

9:00μ.μ Εμφάνιση του χορευτικού συγκροτήματος Ξάνθης



Ακολουθεί γλέντι με σαρακατσάνικη μουσική και τραγούδι από

τους Γ.ΓΡΑΒΑΝΗ και Γ.ΚΑΡΑΪΣΚΟ.

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

7:00μ.μ Περιφορά της εικόνας του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου με συνοδεία φιλαρμονικής.

9:00μ.μ Χοροί της Θράκης από το παιδικό χορευτικό τμήμα του συλλόγου <>.

- Χορευτικό τμήμα του συλλόγου ΕΒΡΙΤΩΝ Ν.Ξάνθης.

- Ακολουθεί παραδοσιακή Θρακιώτικη βραδιά με το μουσικό σχήμα του Ν. ΖΑΠΑΡΤΑ στο ταξίδι με τους ήχους τις γκάιντας από το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΘΡΑΚΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

9:00μ.μ Εμφάνιση του χορευτικού συγκροτήματος ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Χρυσούπολης.

Στο τραγούδι – κανονάκι ο Μάνος Κουτσαγγελίδης και η Λίτσα Ουλιανίδου στο κλαρίνο ο Βαγγέλης Παπαναστασίου.

-Μουσικές στιγμές από τις αλησμόνητες πατρίδες με το μουσικό σχήμα ΛΑΛΗΤΑΔΕΣ ΡΟΔΟΠΗΣ



Παλαίμαχοι Ξάνθης-ΠΑΟΚ. Φιλικό για την ενίσχυση ενός νέου ανθρώπου με προβλήματα υγείας.



Ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου κοινωνικού χαρακτήρα πθα γίνει 1 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στους παλαιμάχους της Σκοντα και του ΠΑΟΚ για την βοήθεια ενός νέου ανθρώπου, που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο χώρο του τοπικού αθλητισμού.

Η πρωτοβουλία ανήκει στους παλαίμαχους της Ξάνθης που πωλούν ήδη τα σχετικά εισιτήρια πωλούνται από τα μέλη του Συλλόγου Παλαιμάχων με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν μέσα από το facebookμε τον Πρόεδρο και όσους βοηθούν την πρωτοβουλία.

Για επικοινωνία:

ttps://www.facebook.com/profile.php?id=100005299293007&fref=ts

https://www.facebook.com/xristoforosdiamandis?fref=ts

Δύο βιβλία από το "Δύο"στην Ξάνθη

«Τρεις υποθέσεις για τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο (Η φωνή του βιολιού, Το άρωμα της νύχτας, το χάρτινο φεγγάρι)» του Αντρέα Καμιλλέρι και «Η ιστορία του αδερφού μου» του Ζουλφί Λιβανελί είναι οι δύο νέες βιβλιοπροτάσεις του βιβλιοπωλείου «Δύο».

«Τρεις υποθέσεις για τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο (Η φωνή του βιολιού, Το άρωμα της νύχτας, το χάρτινο φεγγάρι)», εκδόσεις Πατάκη, μετάφραση Φώτος Λαμπρινός και Φωτεινή Ζερβού, σελίδες 656, κυκλοφορία: Ιούλιος 2014.

Με αφορμή τον εορτασμό των είκοσι χρόνων του επιθεωρητή Μονταλμπάνο, του πολυαγαπημένου ήρωα του Αντρέα Καμιλλέρι, κυκλοφορούν στα ελληνικά για πρώτη φορά σε έναν τόμο τρεις εμβληματικές υποθέσεις του: Η φωνή του βιολιού, Το άρωμα της νύχτας και Χάρτινο φεγγάρι.

Η «Φωνή του βιολιού» αναφέρεται στην ιστορία μιας δολοφονημένης νέας γυναίκας, ενός μεγάλου μουσικού που ζει σαν ερημίτης και πολλών άλλων. Είναι πάνω απ’ όλα μια ιστορία αλλαγών και ο ίδιος ο Μονταλμπάνο, στην προσωπική ζωή του οποίου σημειώνονται εξελίξεις, θα πρέπει να αποφασίσει αν θα αλλάξει τη ζωή του.

Το «Άρωμα της νύχτας» βρίσκει τον Μονταλμπάνο σε μια μια κρίσιμη καμπή της ζωής του. H απόλυτη ανάγκη του για μοναξιά δημιουργεί προστριβές και συγκρούσεις με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Ταυτόχρονα -και όπως συνήθως- έχει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη υπόθεση εξαφάνισης προσώπων που «εξ επαγγέλματος» παρέσυραν δεκάδες μικρούς επενδυτές και «οικειοποιήθηκαν» τις καταθέσεις τους -χρήματα που συνήθως αποκαλούμε «τους κόπους μιας ζωής».

Στο «Χάρτινο φεγγάρι» ο αστυνόμος Μονταλμπάνο βρίσκεται ανάμεσα σε δύο γυναίκες, δυνατές και επικίνδυνες. H μία εξωστρεφής με απίστευτο αισθησιασμό, η άλλη μυστικοπαθής με νοσηρά πάθη, ικανή να αναλάβει τα πάντα και να κρύψει τα πάντα. Παράλληλα, βήματα τυφλά τον οδηγούν στο μυστήριο ενός «πεθαμένου» σπιτιού, όπου γύρω από ένα πτώμα σε άσεμνη στάση, γίνονται λάσπη και λιμνάζουν βρόμικα νερά σκηνογραφικών και ευερέθιστων παθών…

«Αρνούμενος γνωστές κοινοτοπίες (τις οποίες μισεί θανάσιμα), ο Καμιλλέρι μιλάει για τους ανθρώπους και το σικελικό περιβάλλον με αγάπη και σεβασμό, τόσο, ώστε το σύνολο του έργου του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί όχι απλώς αστυνομικό αλλά κοινωνικό μυθιστόρημα, με έντονα στοιχεία αυθεντικότητας. Οι άνθρωποι που κάθε φορά αναδύονται μέσα από τις ιστορίες του μοιάζουν με υπάρξεις που μένουν για χρόνια στην αφάνεια (όπως ολόκληρη η Σικελία, αν όχι ο ιταλικός νότος), ερμητικά κλεισμένοι στα σπίτια τους, στον εαυτό τους, στο μικρόκοσμο, εν ολίγοις, στον οποίο εισχωρεί για να τους ανακαλύψει κάθε φορά ο Καμιλλέρι», γράφει ο Φώτος Λαμπρινός.

«Η ιστορία του αδερφού μου», εκδόσεις Πατάκη, μετάφραση Θάνος Ζαράγκαλης, σελίδες 384, κυκλοφορία: Ιούνιος 2014.

Έρωτας σημαίνει να περπατάς µε δεμένα µάτια στο χείλος του γκρεμού...

Όλα ξεκινούν µε τη δολοφονία μιας νέας γυναίκας σ’ ένα ήσυχο ψαροχώρι. Το έγκλημα φέρνει κοντά τον συνταξιούχο πολιτικό μηχανικό που αποσύρθηκε απ’ τη ζωή και τη νέα, όμορφη, γεμάτη περιέργεια δημοσιογράφο. Έτσι αρχίζει η ιστορία ή καλύτερα η ιστορία μέσα στην ιστορία που ψηλαφίζει τα πιο σκοτεινά συναισθήματα του ανθρώπου και όπου η πραγματικότητα γίνεται ένα µε τη φαντασία, κάπως σαν την αφήγηση στις «Χίλιες και µία νύχτες»: σε κάθε σελίδα ανακαλύπτουμε µια νέα πραγματικότητα στα όρια αμφιβολίας και βεβαιότητας. Τελικά είναι πράγματι ο έρωτας «το πιο επικίνδυνο, το πιο θανατηφόρο συναίσθημα»;

Έγραψαν: «Μεγαλειώδες μυθιστόρηµα» (Ονούρ Μπιλγκέ Κούλα), «Ένα συγκλονιστικό ταξίδι» (Ελίφ Τανρίγιαρ), «Μια ιστορία που συνεχώς ξαφνιάζει τον αναγνώστη και προκαλεί την ευφυΐα του» (Μπουκέτ Αστσί).

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54