Διευκρινίσεις του Υπ. Οικονομικών για το μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση

Μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε από την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 1ης Αυγούστου, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης έδωσε διευκρινίσεις, με ανάρτησή του στο twitter, ότι «ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι 13% ανεξαρτήτως που καταναλώνεται», σημειώνοντας ότι ο συντελεστής διαφέρει μόνο στα αναψυκτικά ανάλογα με το αν η κατανάλωση γίνεται στο εστιατόριο ή όχι.

 

Από την εγκύκλιο προέκυπτε πως τα μη αλκοολούχα ποτά (καφέδες, χυμοί και αναψυκτικά) που σερβίρονται, χρεώνονται με ΦΠΑ 13%, αλλά αν τα πάρει κανείς σπίτι του με delivery θα επιβαρυνθεί με 23%. Επίσης, ο συντελεστής ΦΠΑ 13% δεν θα ισχύει για τα μη αλκοολούχα ποτά που παραλαμβάνονται από τον πελάτη για κατανάλωση εκτός καταστήματος.

Η εγκύκλιος ορίζει τα εξής:

1. Μειώνεται για τους τελευταίους 5 μήνες του 2013 ο ΦΠΑ στο 13% στην εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών επιχειρήσεων. Επίσης με ΦΠΑ 13% θα πωλούνται τα έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά στα σούπερ μάρκετ (π.χ. ψητό κοτόπουλο).

2. Μειώνεται ο ΦΠΑ από 23% σε 13% στα μη αλκοολούχα ποτά, όπως νερό (αεριούχο ή μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και γενικά αναψυκτικά, εφόσον σερβίρονται. Στην περίπτωση που παραδίδονται στο σπίτι ή στο γραφείο σε πακέτο (take away), τότε θεωρούνται παράδοση αγαθών και θα επιβάλλεται ΦΠΑ με συντελεστή 23%. Εξακολουθεί να εφαρμόζεται ΦΠΑ 23% και στην πώληση αναψυκτικών, χυμών στα σούπερ μάρκετ.

3. Στην παράδοση φαγητών στο σπίτι (delivery) θα ισχύει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13%.

4. Τα αλκοολούχα ποτά, ανεξαρτήτως του τρόπου διάθεσής τους, παραμένουν στο 23%.

5. Τα ροφήματα και αναψυκτικά στο μίνι μπαρ των ξενοδοχείων θα φορολογούνται με συντελεστή ΦΠΑ 23%, ενώ στο room service των ξενοδοχείων (παράδοση στο δωμάτιο) ο ΦΠΑ μειώνεται στο 13%.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54