«Κινητικότητα» όπως λέμε «απόλυση» - Κινητοποιήσεις από την ΑΔΕΔΥ

Σε απολύσεις θα μετατραπεί η κινητικότητα σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ η οποία αναφέρει ότι οι μισοί από αυτούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο θα δουν την έξοδο από το Δημόσιο. Οι κατάλογοι των υπουργείων με τις ειδικότητες των υπαλλήλων που θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας πρέπει να σταλούν μέχρι τα μεσάνυχτα και την Παρασκευή θα ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η μοριοδότηση των υπαλλήλων προκειμένου να ενταχθούν ή να εξαιρεθούν από την διαθεσιμότητα.
Αντιδρώντας η ΑΔΕΔΥ κήρυξε για την Πέμπτη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τη λήξη του ωραρίου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.

Η έκθεση του ΔΝΤ συνδέει ξεκάθαρα την «κινητικότητα» με τις απολύσεις και αναφέρει ρητά ότι 2.000 από τους 4.200 που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο, θα απολυθούν

«Η κυβέρνηση συμφώνησε με καθυστέρηση ενός τριμήνου να τεθούν 12.500 εργαζόμενοι σε καθεστώς κινητικότητας και συνολικά 25.000 ως το τέλος της χρονιάς. Επίσης δεσμεύθηκαν να θέσουν σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο 4.000 υπαλλήλους.... απ' αυτούς ένας σημαντικός αριθμός (2.000) θα πάρουν το δρόμο της απόλυσης», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Για όποιον διατηρεί αμφιβολίες, πως οι 11.000 απολύσεις που έχουν συμφωνηθεί για το 2014 θα προκύψουν από τους διαθέσιμους, το ΔΝΤ δίνει σαφή απάντηση, καθώς γράφει ότι με τη μείωση του χρόνου διαθεσιμότητας από 12 σε 8 μήνες, οι απολύσεις θα γίνουν πιο γρήγορα και δεν θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι το τέλος του 2014.
 

Για να επιτευχθεί πάντως ο στόχος των 4.000 απολύσεων μέσα στο 2013, υπολείπονται ακόμα 1.400 εργαζόμενοι, πέρα από τους υπαλλήλους της ερτ.


Προσθέτοντας προσβολή στην ζημιά, κατά τη ρήση των Βρετανών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο euronews, χαρακτήρισε το δημόσιο τομέα το τελευταίο προπύργιο των πελατειακών σχέσεων, ενώ ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα της κινητικότητας θα υλοποιηθεί.

Το χρονοδιάγραμμα

Εν τω μεταξύ τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία που έχουν όλα τα υπουργεία να στείλουν στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναλυτικά στοιχεία : από ποιους κλάδους, ποια τμήματα και ποιες ειδικότητες θα είναι οι υπάλληλοι που θα μπουν σε διαθεσιμότητα. Οι 8.920 θέσεις θα πρέπει, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, να καταργηθούν ως τις 23 Αυγούστου.
Μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να βρεθούν και τα ονοματεπώνυμα.

Μπροστά στο νέο τσουνάμι διαθεσιμοτήτων, η ΑΔΕΔΥ κηρύσσει στάση εργασίας για την Πέμπτη, 24ωρη παναττική απεργία για την παρασκευή αλλά και συλλαλητήριο την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι παρά τον καύσωνα.

Την Παρασκευή θα ανακοινωθεί με ποιον τρόπο θα γίνει η μοριοδότηση των υπαλλήλων προκειμένου να ενταχθούν ή να εξαιρεθούν από την διαθεσιμότητα.
Σύμφωνα με όσα έχει ήδη δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πιο ασφαλείς θα είναι όσοι προσελήφθησαν με γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
 

Καθοριστική πάντως θα είναι η κατανομή των θέσεων που καταργούνται. Αν σε ένα κλάδο ή μία υπηρεσία καταργούνται πολλές θέσεις, κινδυνεύουν ακόμα και υπάλληλοι με πλούσια προσόντα.

Αντιδράσεις

«Το φθινόπωρο της ανατροπής, μετά τη βαρβαρότητα του τελευταίου μνημονιακού θέρους, είναι κοντά. Η νωπή εντολή, η κυβέρνηση της Αριστεράς», είναι η μόνη διέξοδος στο «βαθύ σκοτάδι του Μνημονίου», δήλωσε ο βουλευτής και τομεάρχης Διοικητικής Μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος.
 

«Πρόκειται για την κορύφωση μιας διαδικασίας – δράματος που οδηγεί στην εκμηδένιση, στον οικονομικό αποκλεισμό και στην κοινωνική περιθωριοποίηση χιλιάδων πολιτών, χωρίς κανένα απολύτως αξιοκρατικό κριτήριο και με μόνο γνώμονα την υποταγή στα κελεύσματα των ξένων δανειστών» σχολίασαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
 

«Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να χάσουν άλλο χρόνο, να γυρίσουν την πλάτη στους συνεχείς εκβιασμούς της κυβέρνησης «μέτρα ή χρεοκοπία» σημείωσε το ΚΚΕ.  
 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54