Ειδήσεις από την ΕΡΑ Φλώρινας

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΕΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΘΑΝΑΣΗ ΓΕΡΜΑΝΙΔΗ


Σήμερα θα χτυπήσει το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς. Μιας χρονιάς όμως, που πέρα από  όνειρα και ελπίδες για τους μικρότερους και τους μεγαλύτερους μαθητές, που πέρα από αγωνίες για τους γονείς και προκλήσεις για τους εκπαιδευτικούς,  φέρνει και αρκετά προβλήματα.

Η σημερινή εκπαιδευτική πολιτική είναι μία ακόμη όψη της πολιτικής των μνημονίων, που έχει εξουθενώσει την ελληνική οικογένεια στερώντας της κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές, που θα μπορούσαν να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Ο θεσμός της δημόσιας δωρεάν Παιδείας διαλύεται λόγω της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής, η οποία οδηγεί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σε αδιέξοδο.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αντιπαραθέτει στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης τη δική του εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για ένα σχολείο που δε θα διώχνει, αλλά θα αγκαλιάζει κάθε παιδί, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Ένα δημόσιο σχολείο που θα παρέχει στους νέους όλα τα αναγκαία μορφωτικά εφόδια, γλωσσομάθεια, πληροφορική, καλές τέχνες, χωρίς να χρειάζεται να βάζουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη. Μια μαθησιακή διαδικασία που δε θα βασίζεται στην αποστήθιση και στο φροντιστήριο, αλλά θα στοχεύει στην ουσιαστική γνώση, στην κριτική σκέψη και στη δημιουργική αμφισβήτηση. Ένα σχολικό πρόγραμμα που θα συνδυάζει αρμονικά την καλλιέργεια του σώματος και του πνεύματος, που θα αναζητά την ομορφιά στην τέχνη και στη δημιουργία, και θα πλάθει πολίτες που θα αγαπούν τον τόπο τους, θα σέβονται το συμπολίτη, θα προστατεύουν το περιβάλλον, θα αγωνίζονται για την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών και θα χαρακτηρίζονται από υπευθυνότητα και αλληλεγγύη.

Η δική μας απάντηση στο φόβο, πρέπει να είναι η ελπίδα.

Χαιρετίζω την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Εύχομαι σε όλα τα παιδιά και τους νέους, στους γονείς τους και στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς κάθε επιτυχία στον αγώνα για μόρφωση, προσωπική ολοκλήρωση και κοινωνική πρόοδο. Σας εύχομαι καλή χρονιά με υγεία και δημιουργικότητα. Καλή δύναμη, καλή πρόοδο και κουράγιο.

Θανάσης Γερμανίδης
Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Π.Ε. Φλώρινας

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, βρίσκει την πατρίδα μας σε μια δύσκολη  συγκυρία. Τα μνημόνια που μας έχουν επιβάλλει οι κυβερνητικοί συνέταιροι έχουν φέρει ολέθρια αποτελέσματα και στην εκπαίδευση.

 Η περικοπή απαραίτητων κονδυλίων για την στοιχειώδη εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, η διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών, η συγχώνευση σχολικών μονάδων δίχως να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες και ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών, έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση και συρρίκνωση της δημόσιας παιδείας.

Θέλω ως Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας να διαβεβαιώσω σε όλη τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα της Περιφέρειάς μας, αλλά και στους γονείς, ότι θα είμαι πάντοτε κοντά σας, και εγώ και οι συνεργάτες μου, μπροστάρης αν χρειαστεί στη διεκδίκηση και στον αγώνα, για μια δημόσια και δωρεάν παιδεία, για ένα καλύτερο αύριο.

Καλή νέα σχολική χρονιά! Καλό κουράγιο, καλή δύναμη και πρόοδο!

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Θεόδωρος Καρυπίδης

Στον καθιερωμένο αγιασμό των σχολείων, για την έναρξη του νέου σχολικού έτους, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, θα παραστεί την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014, στις 9:30 π.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γερμανού Πρεσπών και στις 10:30 π.μ. στο Γυμνάσιο Λαιμού Πρεσπών.  

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Για τη νέα σχολική χρονιά, εύχομαι στα παιδιά μας, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς υγεία, κουράγιο, υπομονή και επιτυχία  στο δύσκολο έργο που τους περιμένει.

Φέτος, η  σχολική χρονιά ξεκινά με καλύτερες προϋποθέσεις στον τομέα των υποδομών, αλλά και με προβλήματα σ’ ότι αφορά το οικονομικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε, λόγω της οικονομικής κρίσης και των μέτρων που ελήφθησαν και λαμβάνονται. Τα οικονομικά του Δήμου, και γενικότερα της Αυτοδιοίκησης έχουν συρρικνωθεί επικίνδυνα, και ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των σχολικών μονάδων, όπως θα θέλαμε.

Η πολιτική της μείωσης του κοινωνικού κράτους δημιουργεί πρόσθετες υποχρεώσεις πρόνοιας στην Αυτοδιοίκηση και σημαντική επιβάρυνση στα μέλη της τοπικής μας κοινωνίας.

Περνάμε δύσκολα. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται. Όμως πρέπει να προχωρήσουμε βλέποντας μπροστά, για να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα.

Είμαστε προετοιμασμένοι, μαζί με τις υπηρεσίες του Δήμου, να αντιμετωπίσουμε  τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Όμως καμία λύση δεν είναι αποτελεσματική χωρίς  τη συσστράτευση και τη συνεργασία όλων μας. Καλώ τον καθένα και την κάθε καθεμιά της εκπαιδευτικής κοινότητας, πέρα από θέσεις και αξιώματα, σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία, για μια ορθολογικότερη χρήση των κονδυλίων και οικονομικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των σχολικών μας μονάδων. Τόσο εγώ ως Δήμαρχος όσο κι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος θα είμαστε στη διάθεσή σας για τη συνεργασία αυτή. Να σταθούμε αλληλέγγυοι, γιατί κανείς μας δεν περισσεύει σ’ αυτή την προσπάθεια για τα παιδιά μας.

Η διαμόρφωση των πολιτών του μέλλοντος, η προοπτική μιας χώρας έχει να κάνει με τη νοοτροπία που αποκτά ο λαός μας, έχει να κάνει με την εκπαίδευση.  Μια  ευνομούμενη και προοδευτική πολιτεία, η αναμόρφωση και η προοπτική ενός τόπου, η ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος, βασικό συστατικό στοιχείο για την ποιότητα ζωής μιας κοινωνίας, ο βαθμός του πολιτισμού μας, εξαρτάται από την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Για μας ως Δημοτική Αρχή, η δημιουργία ικανοποιητικών συνθηκών εργασίας και μάθησης είναι πρώτη προτεραιότητά μας. Επενδύουμε στην παιδεία, σε όλες τις βαθμίδες της, γιατί θεωρούμε ότι αυτό είναι το μέλλον του τόπου μας και της κοινωνίας μας.

Σας εύχομαι υγεία και να ’ναι δημιουργική η νέα σχολική χρονιά που ξεκινάει σήμερα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

Την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014, στα πλαίσια της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης και οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες της Π.Ε. Φλώρινας θα παρευρεθούν στα εγκαίνια σχολείων της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αντιπεριφερειάρχης κος Στέφανος Μπίρος θα επισκεφτεί το Δημοτικό Σχολείο Μελίτης και το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας, η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας – Περιβάλλοντος και Μεταφορών κ. Ελισσάβετ Παναγιωτίδου το Γυμνάσιο και Λύκειο Αμυνταίου και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής κ. Γιώργος Αντωνιάδηςτο 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κος Στέφανος Μπίρος, την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 13.30, θα συγκαλέσει σύσκεψη στο γραφείο του με τον Κοσμήτορα και Πρόεδρο

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΩΡΑ
ΜΟΡΦΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ, ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

H εικόνα γνωστή: Τα σχολεία ανοίγουν και θα είναι όλοι εκεί. Οι μαθητές με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, οι γονείς με το άγχος του δυσβάσταχτου βάρους της …«δωρεάν» παιδείας, οι εκπαιδευτικοί με την απειλή της απόλυσης και την οικονομική εξαθλίωση.

Θα είναι όμως και άλλοι… Θα είναι και η κυβέρνηση, οι τραπεζίτες, η ΕΕ, τα μεγάλα κανάλια. Αυτοί που ξεθεμελιώνουν εργατικά – κοινωνικά δικαιώματα, ξεπουλούν δημόσιο πλούτο, καταδικάζουν τη νεολαία στην ανεργία και στη μετανάστευση. Αυτοί που θέλουν μια εκπαίδευση απροκάλυπτα πιο ταξική, που θα στέλνει τη νεολαία από νωρίς στον καιάδα της πιο άγριας εκμετάλλευσης και της εργασιακής περιπλάνησης. Που δημιούργησαν ένα ακόμη πιο εξεταστικοκεντρικό, ανταγωνιστικό Γενικό Λύκειο για πολύ λίγους.

Με τη διαβόητη τράπεζα θεμάτων, τη βάση του 10 για πολλά μαθήματα ενδοσχολικά αλλά και στις πανελλαδικές και όλους τους βαθμούς να «μετράνε» στην εισαγωγή στα Πανεπιστήμια είναι ένα σχολείο προσανατολισμένο:

- να αλέθει στις καταιγιστικές, εξεταστικές μυλόπετρες του ανταγωνισμού τα μυαλά, τις προσδοκίες και τα όνειρα, των λίγων, που θα επιμένουν να διεκδικούν μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

- να αποκλείσει από την τριτοβάθμια πολλούς μαθητές και να σε ορισμένους να στερήσει ακόμη και το απολυτήριο!

- να μη δίνει μόρφωση αλλά αποσπασματικές δεξιότητες και αναλώσιμη κατάρτιση, χρήσιμη μόνο για τις ανάγκες των εργοδοτών, οδηγώντας τους – κι από τα 15 τους – στο μαγγανοπήγαδο της μαθητείας, της απλήρωτης εργασίας χωρίς δικαιώματα, της μαύρης εργασίας ή της αμοιβής με το 80% του βασικού μισθού πείνας.

Την ίδια στιγμή, οι περικοπές διαλύουν τα σχολεία. 40% έχουν μειώσει τη χρηματοδότηση. Συγχωνεύονται και καταργούνται 1200 σχολεία. Πεινασμένοι μαθητές στοιβάζονται στις τάξεις. Ειδικότητες καταργούνται, εκπαιδευτικοί απολύονται, το ολοήμερο περιορίζεται.

Αυτό το σχολείο και αυτή η κοινωνία μας κλέβουν το μέλλον. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από τον αγώνα. Είμαστε η πλειοψηφία και μπορούμε να τους νικήσουμε. Είναι επιτακτική ανάγκη για την επιβίωσή μας, για να υπάρχει μέλλον, για μια ανθρώπινη ζωή, έξω και πέρα από το βραχνά της ανεργίας, τη λογική του κέρδους και της αγοράς, το σύγχρονο σκοταδισμό

ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΖΟΥΜΕ

Ενιαίο 12χρονο, δωρεάν, δημόσιο, σχολείο για όλα τα παιδιά. Που θα δίνει στέρεες γενικές γνώσεις, θα συνδέει τη θεωρία με την πράξη, θα αναπτύσσει την κριτική σκέψη, θα ανακαλύπτει τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα κάθε παιδιού και δε θα θάβει τα μαθητικά μυαλά κάτω από την εντατικοποίηση, τις συνεχείς εξετάσεις, τον ανταγωνισμό και την απόρριψη. Που θα χωράει την τέχνη, τη μουσική, το θέατρο. Που θα δίνει ελεύθερο χρόνο και θα τον θυσιάζει στο βωμό τον εξετάσεων. Που θα προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση, σε όλες τις βαθμίδες.

Γι’ αυτό και πρέπει τώρα, όλες και όλοι μαζί, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί να αγωνιστούμε για:

- Κατάργηση του νόμου 4186/2013 για την αναδιάρθρωση του Λυκείου

- Κατάργηση της βάσης του 10 και της «Τράπεζας θεμάτων».

- Γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού ή το 5% του ΑΕΠ, ώστε να διασφαλιστεί σχολείο σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη και κάθε χωριό, με όλες τις αναγκαίες υποδομές (εργαστήρια, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια, βιβλία), αναλώσιμα υλικά και δωρεάν βιβλία. Κανένα σχολείο να μη συγχωνευτεί ή κλείσει.

- Έκτακτη επιχορήγηση για τα έξοδα των σχολείων, για τη σίτιση και την ασφάλιση υγείας για τους μαθητές. Αναβάθμιση και όχι διάλυση της ειδικής αγωγής και της μέριμνας για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Όχι στη συρρίκνωση και το κλείσιμο ειδικών σχολείων και υποστηρικτικών δομών. Τμήματα με 20 μαθητές ανά τάξη, 15 στην κατεύθυνση, 10 στο εργαστήριο, παράλληλη διδασκαλία στην ξένη γλώσσα. Όχι τμήματα των 27 και 30 μαθητών. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία για όλους, μαθητές, εκπαιδευτικούς, χωρίς διοικητικές παρεμβάσεις.

ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΘΑ ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Κόντρα σε όλους που «κουρέλια κάνουν τα όνειρά μας», κόντρα στα ναζιστικά μαντρόσκυλα του συστήματος που ψαρεύουν στα θολά νερά της απόγνωσης, κόντρα στον ατομισμό και την απογοήτευση. Με την ανατρεπτική, αντικαπιταλιστική αριστερά, με τα κοινωνικά κινήματα να μετατρέψουμε τα σχολεία σε κέντρα αγώνα του κόσμου της εργασίας και της δημιουργίας, ενάντια στην απανθρωπιά και τη βαρβαρότητα των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου, των ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ και των κυβερνήσεών τους, με τους δικούς μας θεσμούς που θα ανιχνεύουν την αυριανή κοινωνία που ονειρευόμαστε.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΤΟ.ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΣΧΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Το Φωτογραφικό τμήμα της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας ανακοινώνει την έναρξη νέου κύκλου σεμιναρίων φωτογραφίας για αρχάριους και προχωρημένους.

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όλα τα άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας που θέλουν να κάνουν τα πρώτα βήματα στο χώρο της φωτογραφίας, αλλά και σε όσους επιθυμούν να διευρύνουν τις τεχνικές και αισθητικές τους γνώσεις. Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, οι φίλοι της φωτογραφίας θα μυηθούν στα μυστικά της φωτογράφησης, δημιουργώντας παράλληλα τις βάσεις για την διαμόρφωση της προσωπικής τους φωτογραφικής αισθητικής. Τα σεμινάρια χωρίζονται σε πέντε ενότητες:

1. ΤΕΧΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
Στο κομμάτι αυτό προσφέρονται οι απαραίτητες τεχνικές γνώσεις που χρειάζεται ο επίδοξος φωτογράφος, από την λήψη μέχρι την εκτύπωση.

2. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ
Επιδίωξη αυτού του μέρους είναι να διευρυνθούν οι φωτογραφικοί ορίζοντες, να ενισχυθεί η οπτική αντίληψη και να δομηθούν τα προσωπικά αισθητικά κριτήρια των συμμετεχόντων.

3. ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ
Στα πλαίσια των πρακτικών μαθημάτων οργανώνονται συχνά ομαδικές φωτογραφικές εξορμήσεις που στοχεύουν στην πρακτική εξάσκηση των μελών. Στόχος είναι να εμπλακούν ενεργά με την φωτογραφική διαδικασία και να αποτελέσουν αφορμή για συστηματική ενασχόληση με αυτή. Επίσης ανατίθενται ατομικές ασκήσεις και project με ευρύτερο στόχο την συγκροτημένη παραγωγή φωτογραφικού έργου και την δημιουργία ατομικών portfollios που θα είναι έτοιμα για παρουσίαση, είτε σε κάποια έκθεση ή σε έντυπη έκδοση.

4. ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
Περιλαμβάνει κύκλο μαθημάτων εκπαίδευσης πάνω στα βασικότερα προγράμματα (Photoshop, lightroom κ.α.) και τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία της ψηφιακής φωτογραφίας.

5. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ
Η κριτική φωτογραφιών, αποτελεί ίσως το σημαντικότερο κομμάτι της φωτογραφικής ενασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό η δουλειά που παράγουν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, παρουσιάζεται, αναλύεται και συζητιέται. Έτσι, μέσα από τον επικοινωνιακό διάλογο, ασκείται εποικοδομητική και σωστά κατευθυνόμενη κριτική, που έχει στόχο να βοηθήσει τον φωτογράφο, επισημαίνοντας και υποδεικνύοντας πιθανές φωτογραφικές κατευθύνσεις.

Υπεύθυνος σεμιναρίων: Κώστας Παπαϊωάννου

Εγγραφές: από Δευτέρα ως Παρασκευή κατόπιν συνεννοήσεως στο 6984 598985

Διάρκεια εγγραφών: 8 έως 30 Σεπτεμβρίου 2014
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11/09/2014 - 10:25