Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου



Δημόσια συγνώμη ή διαγραφή για τον Ι. ΜΟΛΟΧΙΔΗ.

Το επεισόδιο μεταξύ Μαργαρίτη Πατσιαντά και Γιάννη Μολοχίδη στο δημοτικό συμβούλιο, οδήγησε εκτός ελέγχου τη συνεδρίαση της ομάδας 

Το δρόμο της δημόσιας συγνώμης και παραίτησης από τη θέση του αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, δείχνουν στο Γιάννη Μολοχίδη, τα μέλη της παράταξης «Δρόμοι Συνεργασίας, Ανατροπής και Αλληλεγγύης», στον απόηχο του επεισοδίου που σημειώθηκε μεταξύ του ίδιου και του επικεφαλής της παράταξης, Μαργαρίτη Πατσιαντά, κατά την πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Σε διαφορετική περίπτωση και σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε η ομάδα κατά τη συνεδρίασή της που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, οι «Δρόμοι Συνεργασίας» θα προχωρήσουν σε διαγραφή του κ. Μολοχίδη. 

Μέλη της παράταξης θα αναλάβουν να γνωστοποιήσουν το τελεσίγραφο στο Γιάννη Μολοχίδη, ο οποίος έχει περιθώριο σήμερα, Δευτέρα, οπότε και συνεδριάζει εκ νέου το δημοτικό συμβούλιο, είτε να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τους «Δρόμους Συνεργασίας», είτε να απορρίψει την πρόταση και η ρήξη να είναι πλέον οριστική.

Το επεισόδιο που φαίνεται να έχει δημιουργήσει αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ του κ. Μολοχίδη και της παράταξής του, ξεκίνησε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όταν ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μαργαρίτης Πατσιαντάς, κατά τη συγκρότηση των επιτροπών, πρότεινε τον κ. Δημ. Δημητριάδη ως μέλος της δημοτικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η ενότητα της ομάδας φαίνεται ότι πλέον δοκιμάζεται σκληρά. Το αποτέλεσμα θα κρίνουν οι εξελίξεις του επόμενου διαστήματος.



Σήμερα η απόφαση του Εφετείου Λάρισας για τον ΙΜΑΝΤΑ-ΣΥΡΜΑ

Εν αναμονή οι απεργοί σε ΙΜΑΝΤΑ - ΣΥΡΜΑ που παραμένουν έξω από το εργοστάσιο

Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Εφετείου Λάρισας για την έφεση που κατέθεσε ο ΙΜΑΝΤΑΣ κατά της πρωτόδικης απόφασης με την οποία δικαιώθηκαν οι εργαζόμενοι σε ΙΜΑΝΤΑ και ΣΥΡΜΑ που συνεχίζουν την απεργία διαρκείας ζητώντας την ανάκληση της εκ περιτροπής εργασίας.

Χθες οι δύο πλευρές κατέθεσαν στο Εφετείο τις προτάσεις τους και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η απόφαση. Εξάλλου στις 12 το μεσημέρι επαναλαμβάνεται η τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας.

Χθες πραγματοποιήθηκε συνέλευση έξω από το εργοστάσιο όπου οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις.

Στο μεταξύ αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, επισκέφθηκε χθες τα δικαστήρια της Λάρισας, όπου γινόταν εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων της εργοδοσίας κατά των εργαζομένων, και εξέφρασε στους εργαζόμενους την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζόμενων της βιομηχανίας ΙΜΑΣ - ΣΥΡΜΑ του Βόλου, ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει την εκ’ περιτροπής εργασίας, αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., προς όφελος των εργοδοτών, προκειμένου να μεγαλώσουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, για να αυξήσουν τα κέρδη τους και την ανταγωνιστικότητά τους.

Τους κάλεσε να συνεχίσουν με κάθε μέσο τον δίκιο αγώνα τους, για να μην περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας και να αχρηστευτεί το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων. «Καμία επανάπαυση γιατί η επιθετικότητα της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν δεν κοπάζει ποτέ. Να μην δεχτούμε να γίνουμε σύγχρονοι δούλοι στον 21ο αιώνα για τα κέρδη των λίγων. Ζητούμε πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με σύγχρονα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα καθώς και αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή ΣΣΕ, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι».



Φθηνά καυσόξυλα για 700 οικογένειες από το Δήμο Νοτίου Πηλίου

Φθηνά καυσόξυλα θα προμηθευτούν και φέτος περίπου 700 οικογένειες του Δήμου Νοτίου Πηλίου, από την υλοτόμηση που έχει πραγματοποιηθεί από συνεργεία του Δήμου στα δημοτικά δάση Μηλεών, Πινακατών, Βυζίτσας και Αγίου Γεωργίου.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει σιγά - σιγά η διάθεση των καυσόξυλων, μόνο για τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών. Συγκεκριμένα από την υλοτόμηση έχουν προκύψει περίπου 3.000 τόνοι καυσόξυλα.

Οπως τόνισε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Νασιόπουλος πρόκειται για μια ενέργεια του Δήμου Νοτίου Πηλίου που τα τελευταία χρόνια δίνει οικονομική «ανάσα» σε πολλούς δημότες: «Η ξύλευση είναι επίκαιρο θέμα που έχει σχέση με την οικονομία αλλά και ένα ζωτικό θέμα για τους κατοίκους του Δήμου Νοτίου Πηλίου».

Τα χρόνια που εφαρμόζεται από το Δήμο το πρόγραμμα υλοτόμησης, παρατηρείται αμείωτο ενδιαφέρον από τους δημότες των συγκριμένων τοπικών ενοτήτων, πρόσθεσε ο κ. Νασιόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι ποσότητες των ξύλων που υλοτομήθηκαν προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες των δημοτών και όχι προς εμπορία.

Οι δικαιούχοι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει κάποιο όριο στην προμήθεια ξύλων, την οποία θα μπορούν να προμηθεύονται, με στόχο να εξυπηρετηθούν όσον το δυνατόν περισσότεροι δημότες.



Συστήνεται σύλλογος Φίλων της ΕΡΑ Βόλου

Οι απολυμένοι της ΕΡΑ Βόλου ανέλαβαν την πρωτοβουλία και προχωρούν στην ίδρυση του συλλόγου Φίλων της ΕΡΑ Βόλου. Προγραμματίζουν μάλιστα την ερχόμενη Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ, στο κτήριο της ΕΡΑ Βόλου, στον Άγιο Κωνσταντίνο μία πρώτη συνάντηση για αυτό και απευθύνουν κάλεσμα προς όλους τους Βολιώτες ζητώντας τη συμβολή τους για να γίνει το επόμενο βήμα.

Στο κάλεσμα των απολυμένων εργαζομένων της ΕΡΑ Βόλου μεταξύ άλλων επισημαίνεται: «Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε μια ελεύθερη ΕΡΤ - ΕΡΑ ανεξάρτητη και χωρίς χειραγώγηση, μια ΕΡΤ στην υπηρεσία του ελληνικού λαού. Είμαστε εδώ για να αντισταθούμε στην ελεγχόμενη πληροφόρηση της συγκυβέρνησης των δανειστών και των διαπλεκομένων συστημικών μέσων ενημέρωσης των μεγαλοεργολάβων και των μεγαλοκαναλαρχών.

Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την εργασιακή, ατομική και κοινωνική μας αξιοπρέπεια. Είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε τις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ Βόλου, τις συχνότητές της και την ιστορία 66 χρόνων του πρώτου περιφερειακού σταθμού της Ελλάδας. Ενός σταθμού δημιούργημα της κοινωνίας του Βόλου, δωρεά στο (Ε.Ι.Ρ - Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας), φορέα πολιτισμού και αποτύπωμα της ιστορικής μνήμης του τόπου μας. Ενός σταθμού με αδιάκοπη λειτουργία από το 1948.

Είμαστε εδώ γιατί έχουμε τη στήριξη, την αλληλεγγύη και την αγάπη του δημοκρατικού λαού της περιφέρειάς μας, των ακροατών μας απ’ όλη τη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα».

Τέλος υπογραμμίζουν ότι τα καθημερινά μηνύματα συμπαράστασης που λαμβάνουν από κάθε γωνιά της χώρας όπου φτάνει η φωνή τους από τους πομπούς της ΕΡΑ Βόλου στους 100.7 και 101.2 στα FM αλλά και από τους 1485 στα Μεσαία και από περιοχές και πέραν της Θεσσαλίας, όπως Φθιώτιδα, Βόρεια Εύβοια μέχρι Χαλκιδική, Μυτιλήνη, Νότια Μακεδονία, τους εμψυχώνουν και δυναμώνουν τη θέλησή τους να συνεχίσουν τον αγώνα μας.



«Αδιαφορία της πολιτείας για την ανεργία στην Μαγνησία»

Ερώτηση για το πρόβλημα της ανεργίας στη Μαγνησία, κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Πάρις Μουτσινάς προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Παράλληλα ζήτησε και την κατάθεση των αναλυτικών στοιχείων για τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας και τα κονδύλια που διατέθηκαν στις περιφέρειες Θεσσαλίας, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου. Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ετήσιο ποσοστό ανεργίας στον Νομό Μαγνησίας ανήλθε για το 2013 στο 37,4% όταν στο σύνολο της χώρας ήταν 27,3%, με το μέσο όρο μάλιστα, για τα τέσσερα χρόνια της κρίσης (2010 – 2013), να ανέρχεται στο 26,75% (πρώτος στην επικράτεια) έναντι του 20,4% του εθνικού μέσου όρου.


Χωρίς κανένα άλλο σχόλιο για τα παραπάνω μεγέθη, υπενθυμίζω την προειδοποίηση του καθηγητή κ. Αδαμάντιου Πεπελάση, που σε συνέντευξή του, πριν ενάμισι χρόνο είχε δηλώσει: «Όταν η ανεργία υπερβεί το 35%, τότε η κοινωνική έκρηξη είναι αναπόφευκτη».

Από τον Μάιο έχω απευθυνθεί στον κ. Υπουργό Εργασίας (ερωτήσεις και ΑΚΕ 978/8079/8.5.14 και 67/579/27.6.14) ρωτώντας σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε να αντιμετωπισθεί το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας στον Ν. Μαγνησίας, και ζητώντας να μου δοθεί αναλυτική κατάσταση με όλα τα σχετικά προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας που πραγματοποιήθηκαν από το 2012 και μετά, με τα αντίστοιχα κονδύλια που διατέθηκαν για κάθε θεσσαλικό Νομό.
Δυστυχώς, ο κ. Υπουργός, παρά τον πακτωλό των αριθμών και ποσοστών που εμφανίζει μέσω ανακοινώσεων με την βοήθεια των ηλεκτρονικών συστημάτων που έχουν εγκατασταθεί στο Υπουργείο του, δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα στην συγκεκριμένη ερώτηση.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Επειδή αδιαμφισβήτητα η ανεργία αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, και περιοχές με τεράστια ανεργία όπως η Μαγνησία, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε κοινωνική διάρρηξη,
Επειδή η αντιμετώπιση της ανεργίας απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό που θα ακολουθείται από διαφανή απολογισμό των προγραμμάτων για τη δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας τους, ώστε να παρέχεται η ευχέρεια εφαρμογής όποιων διορθωτικών κινήσεων χρειασθούν.


Επειδή επιπλέον η διαφάνεια τονώνει και την εμπιστοσύνη των πολιτών βοηθώντας στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, και όχι το « … κατόπιν ενεργειών μου …» το οποίο εμφανίζεται και στην πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, από το οποίο μάλιστα φέρεται να έχουν αποκλεισθεί οι Δήμοι της Μαγνησίας.

Επειδή η ανεργία των νέων που ανέρχεται σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (του ήδη υψηλού ποσοστού για τον νομό), οδηγεί σε «εξαφάνιση» της νέας γενιάς, και δημιουργώντας δημογραφικό πρόβλημα τοποθετεί μία βραδυφλεγή βόμβα στην τοπική κοινωνία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε να αντιμετωπισθεί το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας στον Ν. Μαγνησίας ;
Αιτούμαι επίσης να δοθεί αναλυτική κατάσταση με όλα τα σχετικά προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας που πραγματοποιήθηκαν από το 2012 και μετά, με τα αντίστοιχα κονδύλια που διατέθηκαν για κάθε θεσσαλικό Νομό, καθώς επίσης και για τους Νομούς των Περιφερειών Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου




Πράσινο φως για έξι έργα

Πράσινο φως για έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκ. ευρώ περίπου, ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού. Πρόκειται για εγκρίσεις μελετών, τευχών δημοπράτησης και αποτελέσματα διαγωνισμών.

Μεταξύ των έργων που δρομολογούνται, η συντήρηση του εθνικού - επαρχιακού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, η ανάδειξη αναδόχου για τη βελτίωση του οδροστρώματος στην περιοχή «Τρούλος» προϋπολογισμού 285.000 ευρώ και η ασφαλτόστρωση της οδού από τη θέση Προφήτη Ηλία έως Γιάλια, προϋπολογισμού 380.000 ευρώ.

Επιπλέον σε φάση δημοπράτησης μπαίνει το έργο βελτίωσης και στέγασης του παλιού γηπέδου μπάσκετ στο δημοτικό στάδιο Σκιάθου, προϋπολογισμού 459.915,64 ευρώ και η σήμανση με πολιτιστικές πινακίδες και περιβαλλοντικές πληροφορίες στο Δήμου Σκοπέλου, προϋπολογισμού 11.500 ευρώ.

Τέλος, εγκρίθηκε ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου που θα αναλάβει την εκπόνηση μελέτη για την περιβαλλοντική αδειοδότηση για την αποκατάσταση κατολίσθησης στην επαρχιακή οδό Σκοπέλου - Γλώσσας θέση Αγιοι Απόστολοι Ν. Σκοπέλου», προϋπολογισμού 5.000 ευρώ.



Ανάδειξη του θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών



Ο πρόεδρος του «Διαζώματος» κ. Μπένος τόνισε ότι θα επιδιωχθεί η δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής

Ολοκληρώθηκε η μελέτη συνολικής ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών, η οποία θα υποβληθεί προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, εντός των επόμενων εβδομάδων. Την παραπάνω ανακοίνωση έκανε από το Βόλο ο πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο αρχαίο θέατρο Δημητριάδος, παρουσία 500 περίπου προσωπικοτήτων του πνευματικού, αρχαιολογικού και καλλιτεχνικού χώρου.

Ο κ. Μπένος εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει δοθεί το «πράσινο φως» από το ΚΑΣ, προκειμένου να ενταχθεί, στη συνέχεια, το έργο, σε Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Η συνολική ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών και η δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών που θα συνδέουν τα μνημεία όλων των περιόδων, με το περιβάλλον, τους ανθρώπους και τα προϊόντα, είναι οι δύο βασικοί άξονες των πρωτοβουλιών του «Διαζώματος» για την περιοχή μας.

Στο μεταξύ, έχουν ολοκληρωθεί οι ανασκαφές στο κοίλο, το σκηνικό οικοδόμημα και τις παρόδους του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών, ενώ παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί τέσσερις μελέτες, αρχιτεκτονική, γεωλογική, στατική και τεκμηρίωσης, για την συνολική ανάδειξη του μνημείου. «Το αρχαίο θέατρο έχει φτάσει σε καλό σημείο και έχουν γίνει οι αναγκαίες μελέτες για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η ανάδειξή του, αφού ενταχθεί προηγουμένως σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα» όπως αναφέρει η διευθύντρια ανασκαφών, Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη, επίτιμη διευθύντρια του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών. «Τα ευρήματα του θεάτρου δεν είναι μοναδικά, απλώς μας τεκμηριωνόταν ότι αυτό που σώζεται πολύ καλά είναι η Ρωμαϊκή φάση και αυτή θα αναστηλωθεί βασικά» επισημαίνει η κ. Αδρύμη.

Την ίδια στιγμή, μπαίνουν οι βάσεις για τον έτερο φιλόδοξο στόχο, της εφαρμογής και στην περιοχή μας, της μεγάλης ιδέας, η οποία υλοποιείται σε πρώτη φάση στην Ήπειρο και στοιχειοθετείται ως «η οργάνωση μιας επώνυμης διαδρομής που θα συμπεριλάβει μνημεία τριών περιόδων. Τα αρχαία θέατρα, τα βυζαντινά, με κορυφαίο τα Μετέωρα, και τα σπουδαία προϊστορικά μνημεία που διαθέτει η Θεσσαλία» σύμφωνα με την επισήμανση του κ. Μπένου. Παράλληλα ο ίδιος κάνει λόγο για σύνδεση των προαναφερθέντων «με το φυσικό πλούτο της περιοχής και τους ανθρώπους. Οτι παράγουν, δηλαδή, οι Θεσσαλοί, εξηγεί, από τους αγρότες μας, μέχρι το λαϊκό πολιτισμό».

Ουσιαστικός στόχος είναι η δημιουργία επώνυμων διαδρομών, σε μια περιοχή που διακρίνεται για το μνημειακό της πλούτο. Οπως αναφέρει τέλος ο κ. Μπένος, «αυτό που προσπαθούμε είναι να αναδείξουμε αυτή την πτυχή του πολιτισμού, προκειμένου να επιτευχθεί η συνάντηση του πολιτισμού με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας».



Ορθοπεταλιές για παιδιά

Ποδηλατοπορεία σήμερα Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Ποδηλατοβόλτα πραγματοποίησαν σήμερα στις 9 το πρωί στο Βόλο, με πρωτοβουλία της ομάδας ποδηλασίας του Συλλόγου «Δημητριάς» της τοπικής Εκκλησίας και τη συμμετοχή δεκάδων μαθητών. Στην παραπάνω δράση, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, συμμετείχαν πέντε δημοτικά σχολεία και δύο γυμνάσια, από το Βόλο και τη Νέα Ιωνία, στο πλαίσιο της μέρας χωρίς αυτοκίνητο.

Σημείο εκκίνησης αλλά και τερματισμού των δύο ομάδων ήταν οι ναοί των Αγίου Κωνσταντίνου στο Βόλο και Πέτρου και Παύλου, αντίστοιχα, στη Νέα Ιωνία. Οι συμμετέχοντες θα συναντηθούν, παράλληλα, στο Δημαρχείο του Βόλου, και θα μεταφέρουν τις προτάσεις τους για μια πόλη φιλική προς το ποδήλατο, στον δήμαρχο Βόλο, Αχιλλέα Μπέο, με τον οποίο θα έχουν συνάντηση.

Στη συνέχεια, δια μέσου οδών του Βόλου, οι δύο ποδηλατικές ομάδες θα επιστρέψουν στην αφετηρία τους, όπου θα τους περιμένουν εκπλήξεις και δημιουργικά παιχνίδια.

Ο υπεύθυνος της ομάδας ποδηλασίας της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Κωνσταντίνος Ρήγας, αναφέρει ότι «πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου απέναντι στους ποδηλάτες και το ποδήλατο. Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαία η διοργάνωση ημερίδων και ενημερωτικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου, καθώς και η δημιουργία ενός ανανεωμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων, το οποίο θα εξυπηρετεί όσους χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς».



Κλείνουν οι παιδικές χαρές από τον Οκτώβριο στο Δήμο Βόλου

Κρίθηκαν ακατάλληλες και επικίνδυνες και σφραγίζονται μέχρι να αναβαθμιστούν

Σε σφράγισμα όλων των παιδικών χαρών προχωρά ο Δήμος Βόλου. Τα λουκέτα κλειδώνουν από 1η Οκτωβρίου και δεν θα ξεκλειδώσουν παρά μόνο όταν καταστούν απόλυτα ασφαλείς για τα παιδιά.

Το σύνολο των 95 παιδικών χαρών του Δήμου Βόλου, κρίθηκαν ακατάλληλες και απαιτούνται παρεμβάσεις σε άλλες σε μικρότερο και σε άλλες σε μεγαλύτερο βαθμό. Μπροστά στους κινδύνους που κρύβονται πίσω από το ανέμελο παιχνίδι για τη σωματική ακεραιότητα των μικρών παιδιών, η δημοτική αρχή, αποφάσισε να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα: σφραγίζει το σύνολο των παιδικών χαρών και ξεκινά εργασίες αποκατάστασης, προκειμένου όσες στη συνέχεια λειτουργήσουν να διαθέτουν πιστοποιητικό καταλληλότητας. Οσες χρειάζεται να κατασκευαστούν εκ νέου, θα σφραγιστούν οριστικά και θα ξηλωθούν.

Το θέμα, αναμένεται να απασχολήσει την επικείμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, την ερχόμενη Δευτέρα. Πρόσφατα, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Θανάσης Σταυρίδης, επισκέφθηκαν παιδικές χαρές της πόλης για να διαπιστώσουν τις ελλείψεις που υπάρχουν αλλά και τους κινδύνους που ενέχουν για τα μικρά παιδιά.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, Θανάσης Σταυρίδης, εισηγείται τη «διακοπή της λειτουργίας όλων των παιδικών χαρών από τον Οκτώβριο, για λόγους ασφαλείας και μη τήρησης των προδιαγραφών λειτουργίας».

Οπως είναι ήδη γνωστό, με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, οι Δήμοι όφειλαν έως τέλος Ιουνίου να προχωρήσουν στις απαραίτητες αποκαταστάσεις στις παιδικές χαρές, σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να τις σφραγίσουν.

Η τεχνική υπηρεσία έχει κάνει καταγραφή των παιδικών χαρών του Δήμου, οι οποίες ανέρχονται περίπου σε 95. Μετά από ελέγχους διαπιστώθηκε ότι καμία παιδική χαρά δεν πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να λάβει πιστοποιητικό καταλληλότητας λειτουργίας.

Στα τέλη Ιουλίου, υπογράφτηκε σύμβαση παροχής υπηρεσιών ανάμεσα στο Δήμο και στην εταιρεία TUV RHEINLAND HELLAS AE για τον έλεγχο των λειτουργικών απαιτήσεων και της ασφάλειας των εγκαταστάσεων παιδικών χαρών, σε 56 συνολικά παιδικές χαρές, από το σύνολο των 95. Ο προέλεγχος ολοκληρώθηκε και παραδόθηκαν, ηλεκτρονικά, στην Τεχνική Υπηρεσία, όλα τα φύλλα ελέγχου για αυτές τις παιδικές χαρές του Δήμου. Πρόκειται για παιδικές χαρές εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος αλλά και από τα υπόλοιπα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προελέγχου, οι 56 παιδικές χαρές που ελέγχθηκαν, δεν πληρούν τις προδιαγραφές της ισχύουσας νομοθεσίας προς πιστοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Βόλου, αποφάσισε να σφραγίσει το σύνολο των παιδικών χαρών. Σε όλες τις παιδικές χαρές, θα τοποθετηθούν πινακίδες που θα ενημερώνουν το κοινό, ότι ο χώρος δεν λειτουργεί προσωρινά διότι δεν πληροί τις προδιαγραφές Πιστοποιημένης Παιδικής Χαράς.

Όσες είναι παλιές, εκτός προδιαγραφών, που δεν επιδέχονται βελτίωσης και θα πρέπει να κατασκευαστούν εκ νέου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, θα σφραγιστούν οριστικά και θα ξηλωθούν.



Υπολειτουργούν τα σχολεία στη Μαγνησία

Κατήγγειλαν στελέχη της ΕΛΜΕ σε συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης για τα προβλήματα στα Γυμνάσια και Λύκεια

Σε σοβαρές καταγγελίες ότι το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να προσεγγίσει τα σχολεία με λογιστικές μεθόδους και εναντίον του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γ. Δοδοντσάκη και του τοπικού ΠΥΣΔΕ ότι αδυνατούν να διαχειριστούν τα προβλήματα που ανακύπτουν, προχώρησαν στελέχη της ΕΛΜΕ Μαγνησίας. Σε μια συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης αναφέρθηκαν στο σύνολο των προβλημάτων που ταλανίζουν την εκπαίδευση, ενώ δεν παρέλειψαν να καταδικάσουν τη στάση της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Βόλου, που έλαμψε διά της απουσίας της.

Κενά εκπαιδευτικών, σχολικά προγράμματα με ενδιάμεσα κενά, τμήματα κατεύθυνσης, αλλά και οι αλλαγές στη δομή της εκπαίδευσης, καθώς και η αξιολόγηση, ήταν τα θέματα που συμπεριέλαβαν στην ατζέντα τους, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Σ. Σαβελίδης και τα μέλη, Κ. Λαγός, Διαλεχτή Τσιτούμη και Γ. Χαλκιαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, βρήκε εκτός αιθουσών διδασκαλίας, περί τους 2.500 εκπαιδευτικούς και 20.000 μαθητές των τομέων επαγγελματικής εκπαίδευσης που καταργήθηκαν. Την ίδια ώρα, η χρηματοδότηση για τη δημόσια εκπαίδευση, μειώθηκε κατά 47% σε σχέση με το 2006. Την κατιούσα έχουν πάρει και οι μισθοί των εκπαιδευτικών, σε αντιστρόφως ανάλογη πορεία με το ωράριό τους που αυξήθηκε. «Δεν μας τρομάζει η αύξηση των ωραρίου διδασκαλίας, αλλά οι στρατιές των εκπαιδευτικών που μένουν εκτός σχολείου», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε επίσης στην έναρξη της λειτουργίας της Τράπεζας Θεμάτων από φέτος και για τη Β’ Λυκείου, που ήδη έφερε 16% περισσότερους μαθητές στις πόρτες των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης.



Στον αέρα τα τμήματα κατεύθυνσης

Στα επί μέρους ζητήματα της Παιδείας, αναφέρθηκε ο κ. Λαγός. Για τα τμήματα κατεύθυνσης, θέμα για το οποίο προσφάτως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ έκανε παρέμβαση στο Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ρευστή. Ο νόμος ορίζει ότι για τη σύσταση τμημάτων πρέπει να υπάρχει ελάχιστος αριθμός 20 μαθητών, σε κάποια όμως σχολεία και σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, το κατώτατο όριο μαθητών ανά τμήμα δεν συμπληρώνεται.

Απάντηση για το τι θα κάνουν οι μαθητές που δεν συμπληρώνουν τμήμα, ακόμη δεν έχει δοθεί σε επίσημο επίπεδο. «Το σχολείο οφείλει να διδάσκει τους μαθητές του και να τους δίνει τη δυνατότητα να ακολουθήσουν την κατεύθυνση που επιθυμούν», υποστήριξε ο κ. Λαγός, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εγκριθούν όλα τα τμήματα κατεύθυνσης σε όλα τα σχολεία. «Δυστυχώς κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, υπό το φόβο της αξιολόγησης», είπε αφήνοντας αιχμές κατά της τοπικής αλλά και της περιφερειακής διεύθυνσης.

Στο πεδίο… βολής, βρέθηκαν και οι γονείς, που ενώ είχαν αποφασίσει να βγουν δυναμικά στο προσκήνιο για να υπερασπιστούν το δικαίωμα των παιδιών τους στη μόρφωση, τελευταία στιγμή έκαναν πίσω. «Η κοινωνία πότε θα υπερασπιστεί τα παιδιά της; Πότε θα υπερασπιστεί το δικαίωμά τους στη μόρφωση και στη ζωή;», διερωτήθηκε ο κ. Λαγός.



Μαθήματα με κενά

Σοβαρή καταγγελία ότι οι μόνες αποσπάσεις που έγιναν και μάλιστα εγκαίρως, ήταν οι υπουργικές, αφήνοντας σαφείς αιχμές για «ρουσφέτια», έκανε από την πλευρά της, το μέλος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Διαλεχτή Τσιτούμη.

Σε αντίθεση με τις υπουργικές αποσπάσεις, στο δημόσιο σχολείο, παραβιάστηκαν όλες οι ημερομηνίες για μεταθέσεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών. «Υπάρχουν διάσπαρτα κενά στα σχολεία. Με ευθύνη του ΠΥΣΔΕ δεν έχουν ανακοινωθεί ούτε τα λειτουργικά κενά. Αυτή τη στιγμή τα σχολεία υπολειτουργούν , ενώ τα σχολικά προγράμματα γίνονται με ενδιάμεσες κενές ώρες διδασκαλίας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Τσιτούμη και αναφέρθηκε στις κενές θέσεις κυρίως φυσικών, βιολόγων και μαθηματικών.



Σχολές φαντάσματα

Ο κ. Σαβελίδης, αναφέρθηκε και στις σχολές - φαντάσματα, τις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης, που ενώ θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει τη λειτουργία τους, κανείς δεν γνωρίζει ούτε πού θα στεγαστούν, ούτε πώς θα στελεχωθούν, ούτε ποια θα είναι η δομή τους. Αντιθέτως υπάρχουν καθηγητές που έχουν τοποθετηθεί σε επαγγελματικά λύκεια και εκτελούν διοικητικές εργασίες, περιμένοντας πότε θα ξεκινήσουν να λειτουργούν οι ΣΕΚ.

Από την πλευρά του, ο Γ. Χαλκιαδόπουλος, ζήτησε την επαναφορά των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα δημόσια σχολεία, καθώς επίσης και την επαναλειτουργία των βιβλιοθηκών και των προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης.



Σε ιδιώτες η περισυλλογή και φιλοξενία αδέσποτων

Θα γίνει διαγωνισμός προϋπολογισμού 45.000 ευρώ για τη λύση του προβλήματος των αδέσποτων

Ραγδαία αύξηση του αριθμού των αδέσποτων, έλλειψη έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού για την περισυλλογή των ζώων και ανεπαρκείς εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία τους… Ο εκρηκτικός συνδυασμός συνθέτει το πρόβλημα των αδέσποτων στο Βόλο.

Η αντιμετώπισή του -σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της νέας δημοτικής αρχής- αποτελεί προτεραιότητα. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, την ερχόμενη Δευτέρα, το «καυτό» πρόβλημα έρχεται επί τάπητος. Ο τρόπος με τον οποίο σκοπεύει να το λύσει η δημοτική αρχή είναι στο… μικροσκόπιο των φιλοζωικών οργανώσεων, καθώς οποιοσδήποτε περιορισμός ζώου για χρονικό διάστημα πέραν του προβλεπόμενου συνιστά καταπάτηση του Νόμου. Οι πρώτες αντιδράσεις είχαν εγερθεί προεκλογικά, με την πρόταση της σημερινής δημοτικής αρχής για τη δημιουργία Πάρκου Αδέσποτων.

Δεδομένων των διαστάσεων του προβλήματος και των πενιχρών μέσων που διαθέτει ο Δήμος Βόλου, η νέα δημοτική αρχή, αποφάσισε να απευθυνθεί σε ιδιώτες. Σύμφωνα με την εισήγηση του αντιδημάρχου Κοινωνικής Μέριμνας, Αν. Μπατζιάκα, προτείνεται η προκήρυξη πρόχειρου διαγωνισμού με κλειστές προσφορές, προκειμένου να προκύψει ο ανάδοχος που θα αναλάβει τις εργασίες περισυλλογής, φροντίδας και φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων του Δήμου Βόλου, για ένα εξάμηνο. Ο προϋπολογισμό του έργου, αφορά σε 45.000 ευρώ.

Όπως επισημαίνει στην εισήγησή του ο κ. Μπατζιάκας, ο Δήμος Βόλου, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν. «Το δημοτικό καταφύγιο που υπάρχει στη θέση «Μαραθάς» στις Γλαφυρές που ανήκε στον πρώην Δήμο Νέας Ιωνίας, δεν επαρκεί για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες του ενιαίου Δήμου Βόλου, καθώς η αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων είναι ραγδαία και η έλλειψη έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει ο Δήμος δεν επαρκεί. Επιπλέον η εργασία περισυλλογής αδέσποτων ζώων δεν μπορεί να γίνει από το προσωπικό του Δήμου και πρέπει να ανατεθεί σε ειδικό συνεργείο κατάλληλα εκπαιδευμένο και έμπειρο στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς, που θα καθοδηγούνται και θα ελέγχονται στο έργο τους από κτηνίατρο και που θα διαθέτει όχημα κατάλληλο για την ασφαλή μεταφορά των ζώων. Η δε φιλοξενία θα ανατεθεί σε ειδικό ενδιαίτημα (κατοικία) για μικτά ζώα», αναφέρει ο κ. Μπατζιάκας και επισημαίνει ότι η φιλοξενία των ζώων θα είναι προσωρινή και θα αφορά στην παρακολούθησή τους για ύποπτα μεταδοτικά νοσήματα ή για απρόκλητα επιθετική συμπεριφορά.



Ζητούν ενημέρωση για τη διαχείριση των αδέσποτων

Με θέμα το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων στο Δήμο Βόλου, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο), η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωόφιλων Σωματείων και ο Φιλοζωικός Σύλλογος Βόλου «Κόσμος και Φύση», έστειλαν κοινή επιστολή προς το Δήμαρχο Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέο, με κοινοποίηση προς την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, το διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Μαγνησίας κ. Πούλακα και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου.

Μέσα από την επιστολή, οι Φιλοζωικές Οργανώσεις αναφέρουν ότι άκουσαν τόσο από τα ΜΜΕ αλλά και την τοπική κοινωνία, για τα σχέδια της δημοτικής αρχής για την «επίλυση» του θέματος των αδέσποτων ζώων και γι’ αυτό ζητούν από τον Δήμαρχο να γνωστοποιήσει εγγράφως τις προθέσεις του σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων στην πόλη του Βόλου.



Πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων στη Θεσσαλία

Δωρεάν περισυλλογή βοοειδών και αιγοπροβάτων με κλήση στο 2108960100

Ξεκινά, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας την 1η Οκτωβρίου, το πρόγραμμα περισυλλογής, διαχείρισης και απόρριψης νεκρών ζώων, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ. Με το πρόγραμμα αυτό, ο κάθε κτηνοτρόφος θα μπορεί, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 2108960100, που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, να καλεί τον φορέα διαχείρισης, ο οποίος προέκυψε από διεθνή διαγωνισμό, για την τελική διάθεση του νεκρού ζώου.

Οπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός: «Με το πρόγραμμα αυτό δημιουργούμε συνθήκες βελτίωσης του περιβάλλοντος, γιατί είναι γνωστό μέχρι σήμερα ότι η διαδικασία απόρριψης του νεκρού ζώου ήταν ανεξέλεγκτη. Μετά από μία μακρόχρονη διαδικασία φτάνουμε σήμερα να υπογράφουμε τη σύμβαση, η οποία γίνεται για 12 μήνες πιλοτικά σε δύο περιφέρειες της Ελλάδος, την Θεσσαλία και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Στη Θεσσαλία βρίσκονται τα περισσότερα αιγοπρόβατα και βοοειδή σε όλη την Ελλάδα και μέσω κλήσης σε έναν συγκεκριμένο αριθμό τηλεφώνου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να καλεί τον φορέα διαχείρισης για να παραλάβει το νεκρό ζώο. Κατόπιν υπάρχουν αναλύσεις και έλεγχος της αιτίας θανάτου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μητρώο και να υπάρχει μια διαχρονική καταγραφή των κρουσμάτων που θα υπάρχουν, των θανάτων κ.α. Είναι ένα κατεξοχήν φιλοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα αλλά ταυτόχρονα είναι και μια απόδειξη σεβασμού και ενδιαφέροντος απέναντι στον άνθρωπο και στο περιβάλλον».

Το πρόγραμμα αυτό έχει χρονική διάρκεια ενός έτους και αφορά στην περισυλλογή και διαχείριση νεκρών βοοειδών και αιγοπροβάτων, όσον αφορά τα αιγοπρόβατα εκείνα που είναι άνω των 18 μηνών, ενώ όσον αφορά τα βοοειδή εκείνα που είναι άνω των 24 έως 48 μηνών. Κατόπιν κλήσεως στο τηλεφωνικό κέντρο 2108960100, θα μεταβαίνει ο φορέας διαχείρισης στον κάθε κτηνοτρόφο για την παραλαβή του νεκρού ζώου με φορτηγά που διαθέτουν ψυγεία. Στο τέλος της ημέρας, αφού έχουν περισυλλέγει τα νεκρά ζώα από όλες τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, θα πηγαίνουν στην μονάδα αποτέφρωσης της συνεργαζόμενης εταιρείας. Εκεί θα λαμβάνεται δείγμα εγκεφαλικού ιστού, το οποίο θα πηγαίνει σε πιστοποιημένο εργαστήριο του κράτους για ανάλυση, όπου και θα εξετάζεται αν το εκάστοτε ζώο είναι ύποπτο για διάφορες ασθένειες και στη συνεχεία θα αποτεφρώνεται.

Για το πρόγραμμα αυτό ο κτηνοτρόφος δεν επιβαρύνεται, δηλαδή το κόστος για αυτόν είναι μηδενικό, ενώ λύνεται ένα πρόβλημα τόσο για την δημόσια υγεία όσο και για την ίδια την κτηνοτροφική εγκατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα, όπως ασθένειες, δυσοσμία κ.α. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα υπό την αιγίδα της Ε.Ε. και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο ανάλογα με την επιτυχία του μπορεί να επεκταθεί. Σύντομα η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης ξεκινούν καμπάνια ενημέρωσης των κτηνοτρόφων.

Ζητούν μείωση λογαριασμών ΔΕΥΑΜΒ και απαλλαγή τελών σε ανέργους

Υπόμνημα οκτώ Σωματείων του ΠΑΜΕ στο Δ.Σ. Βόλου

Υπόμνημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου υπέβαλαν οκτώ Σωματεία Εργαζομένων και φορείς που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ και ζητούν έρθει το θέμα προς συζήτηση στη συνεδρίαση της Δευτέρας και να ληφθεί απόφαση για άμεση μείωση 30% στους λογαριασμούς ης ΔΕΥΑΜΒ και απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους ανέργους.

Τα Σωματεία και φορείς που υπογράφουν το υπόμνημα ζητούν την άμεση και κατεπείγουσα συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του πολύ σοβαρού ζητήματος της ανεργίας που πλήττει τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών της πόλης.

«Η κατάσταση είναι εκρηκτική σε κάθε σπίτι και είναι απαραίτητο να παρθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης τα οποία μπορεί να πάρει με απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο», αναφέρουν.

Τα Σωματεία και οι φορείς ζητούν από το Δ.Σ. να λάβει απόφαση για:

1. Άμεση μείωση των λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ κατά 30% για τους άνεργους χωρίς προϋποθέσεις και απαγόρευση διακοπής της παροχής.
2. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για όλους τους άνεργους χωρίς προϋποθέσεις.
3. Να διεκδικήσει το δημοτικό συμβούλιο έκτακτο κονδύλι που θα καλύψει τις εξής ανάγκες:
• τη σίτιση των μαθητών στα σχολεία,
• την κάλυψη της θέρμανση σε κάθε σχολείο,
• την κάλυψη της θέρμανσης σε οικογένειες ανέργων,
• την πληρωμή κομμένου ρεύματος οικογενειών ανέργων που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν,
• τη χορήγηση κάρτας δωρεάν μετακινήσεων μέσω της αστικής συγκοινωνίας σε άνεργους.


Το υπόμνημα υπογράφουν το Συνδικάτο Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας, το Σωματείο Εργαζομένων στην Coca Cola, τα Συνδικάτα Τροφίμων – Ποτών, Τύπου και Χάρτου, Εργαζομένων ΟΤΑ, Σωματείο εργαζομένων Μαρινόπουλου, Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ και Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών



Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54