Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Ειδήσεις ΕΡΑ Κομοτηνής 25/9/2014


Κεραυνός έξι απολύσεων μη μόνιμου προσωπικού στην Ντιάξον

Σαν κεραυνός εν αιθρία έμοιαζαν οι απολύσεις  έξι «Εργολαβικώς» εργαζομένων στην  Εταιρεία Ντιαξόν, που είναι   θυγατρική των ΕΛΠΕ και δραστηριοποιείται στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Ο λόγος της απόλυσης ήταν ότι στην σύμβαση που υπογράφει ο εργολάβος με την εταιρεία για την απασχόληση των 18 συνολικώς εργαζομένων, υπήρχε ο όρος να έχουν απολυτήριο Λυκείου. Ο όρος όλα αυτά τα χρόνια -μπορεί και 10 και  20χρόνια-δεν ήταν ..ενεργοποιημένος και άρα δεν γινόταν έλεγχος στους εργαζόμενους αν είναι κάτοχοι του απολυτηρίου του Λυκείου ή όχι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβαση είναι σε εξέλιξη και δεν έχει λήξει ακόμη…σκορπώντας το φόβο σε όλους τους εργαζόμενους ότι έρχεται η σειρά τους. Πρόκειται για προσωπικό που δεν ανήκει στην κατηγορία των μονίμων, αλλά  έχει αποκτήσει μεγάλη πείρα και κάνει κυρίως χειρωνακτική εργασία…

Ωστόσο,  το «ζουμί» της υπόθεσης  έχει να κάνει με την προσπάθεια  αγωγής των χρόνια εργαζομένων για μονιμοποίηση, σε μια προσπάθεια να εκφοβίσει τους εργαζόμενους…

 «Εμείς δεν ξέραμε ότι υπήρχε αυτός ο όρος…πως ξαφνικά μετά από τόσα χρόνια ενεργοποιήθηκε ο όρος αυτός, ακριβώς την ώρα που παλεύουμε να δικαιωθούμε και να μονιμοποιηθούμε. Φοβόμαστε ότι είναι κάτι δρομολογημένο και με δικαστικούς αγώνες θα προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τις απολύσεις», τόνισε στην ΕΡΑ Κομοτηνής  ο πρόεδρος των εργαζομένων, Θανάσης Χαλατζίδης.

Εκδήλωση για την  Τοπική Ανάπτυξη Σήμερα

Ενημερωτική εκδήλωση διοργανώνει σήμερα  Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου η οργάνωση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Φιλαδελφία, για την Τοπική Ανάπτυξη και την Επανεκκίνηση της Εθνικής Οικονομίας που μπορεί να γίνει με βασικό άξονα την παραγωγή Αγροδιατροφικών προϊόντων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολύκεντρο του Δήμου Κομοτηνής και ομιλητές θα είναι το ιδρυτικό μέλος της Φιλαδελφία, Μανώλης Κιουτσούκης, ο πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Κόμματος (ΑΚΚΕΛ) Βάκης Τσιομπανίδης και ο συνεργάτης του Αγρόραμα, Δημοσιογράφος Δημήτρης Μιχαηλίδης.

«Το στοίχημα αυτό που αφορά την επανεκκίνηση της Εθνικής Οικονομίας, στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, αγοραστικού κοινού-Αγροτών και Κτηνοτρόφων. Το αγοραστικό κοινό θα ζητά και εμείς θα παράγουμε. Γιατί πολύ απλά η ΠΑΡΑΓΩΓΗ και η ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ είναι το κλειδί που θα μας οδηγήσει έξω από το τέλμα της κρίσης. Δεν είναι δυνατόν η Χώρα μας η Ελλάδα που την ευλόγησε  με αυτό το κλίμα και τον ήλιο ο Θεός, να μην παράγει, καθημερινά να σταματά και μια παραγωγή…Να επιβάλλουμε ΦΠΑ στο 13% ενώ γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία να έχει 4% και η Ισπανία 6%, κάνοντας απρόσιτα τα Ελληνικά προϊόντα. Να εξαρτιόμαστε ολοένα και πιο πολύ από τις αγορές του εξωτερικού και να εξωθούμαστε συνεχώς σε αυτό το αδιέξοδο…Γιατί άραγε δεν ξεσηκώθηκε  ο καταναλωτικός κόσμος με το γάλα 7 ημερών; Πίνουν γάλα, ή άσπρο νεράκι;», σημείωσε ο κ. Τσιομπανίδης.

Αντιπρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης Γ. Μάντζαρης στην ΕΡΑ Κομοτηνής

 «Δεν τηρούνται τα προληπτικά μέτρα στο Δημοτικό Σφαγείο Κομοτηνής. Θα υπάρξει έλεγχος;»

Δεν είχανε …λάστιχο, για να γεμίσουν την απολυμαντική τάφρο με νερό και φάρμακο, στο Δημοτικό Σφαγείο Κομοτηνής, με αποτέλεσμα πάνω από δέκα αυτοκίνητα και μάλιστα και από περιοχές του Έβρου, που θερίζουν και οι δύο ζωονόσοι (Ευλογιά και Καταρροϊκός) να βρίσκονται στο Σφαγείο, χωρίς να συμβαίνει τίποτα.

Αυτά κατήγγειλε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής, ο αντιπρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ροδόπης, Γιώργος Μάντζαρης, καλώντας τους αρμοδίους να επέμβουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. «Ψάχνουμε να βρούμε τις αιτίες της ραγδαίας εξάπλωσης των δύο νόσων. Ορίστε τι γίνεται όταν ακόμα και στο ίδιο το Δημοτικό Σφαγείο δεν λαμβάνονται τα μέτρα που πρέπει. Φωνάζαμε από πέρυσι ακόμη για τις απολυμαντικές τάφρους, που δεν υπήρχε μέριμνα να είναι γεμάτες με νερό και το ειδικό απολυμαντικό, στα σύνορα των νομών Έβρου Ροδόπης και Ξάνθης. Με το να επιδεικνύεται αυτή η εγκληματική αμέλεια και αδιαφορία ακόμα και από τους αρμόδιους, φτάσαμε να βλέπουμε τα κοπάδια μας να εξαφανίζονται…Υπ’ όψιν ότι όταν καταστρέφεται ένας κτηνοτρόφος, καταστρέφονται άλλοι 7 επαγγελματικοί κλάδοι», σημείωσε ο κ. Μάντζαρης.

Σε ότι αφορά την εξάπλωση του Καταρροϊκού, στις Σάππες έχουμε απώλειες κατά 50% και στα Παγούρια 30%.

Για δε το θέμα των μη επιλέξιμων  βοσκοτόπων οι Κτηνοτρόφοι άγονται και φέρονται μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και Δήμου Κομοτηνής, ψάχνοντας τα χαμένα στρέμματα και χρήματα, καθώς πολλοί είδαν στους λογαριασμούς τους μέχρι και ελάχιστα ευρώ, από τα χιλιάδες που έπαιρναν…

«Πενήντα ένα εκατομμύρια στρέμματα υπάρχουν στην Ελλάδα, που είναι λοιπόν οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους; …Ωστόσο μας λένε να πιέσουμε τους πολιτικούς για πολιτική λύση και ότι πρέπει να δεχθεί ως βοσκοτόπους και τις θαμνώδεις εκτάσεις και να μην τις θεωρεί δασώδεις…Αλλιώς δεν ξέρω και εγώ τι θα γίνει θα γίνει ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, θα κάνουμε απεργία πείνας…θα κάνουμε χρήση της γκλίτσας…θα βγούμε στους δρόμους…κάτι θα κάνουμε πάντως…», υποστήριξε ο κ. Μάντζαρης.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ορισθεί ραντεβού με τον Δήμαρχο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για το θέμα των βοσκοτόπων.

Ομάδα Κτηνοτρόφων για το κρέας

Στα σκαριά είναι και η συγκρότηση μια ομάδας Κτηνοτρόφων Κρέατος -με τιμολόγια και όλα τα συναφή-, που θα επιδιώξει συνεργασία με τους κρεοπώλες της Ροδόπης.

 «Στόχος μας είναι το ασφαλές και ποιοτικό προϊόν να φτάνει σε πολύ καλή τιμή στον καταναλωτή απευθείας», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Μάντζαρης.

Κοινή Κοινοβουλευτική Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα Κ.Α.Π. κι οι καπνοκαλλιέργειες στη χώρα μας.

Κοινή κοινοβουλευτική ερώτηση κατέθεσαν 4 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και Αϊχάν Καραγιουσούφ, από τη Ροδόπη.

Σύμφωνα με αυτή από την 1η Αυγούστου του 2014 οριστικοποιήθηκε το καθεστώς της νέας Κ.Α.Π. (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) που θα ισχύσει από 1-1-2015. Σε σχετικές ημερίδες παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από στελέχη της κυβέρνησης γύρω από τις νέες ρυθμίσεις.

Σε συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του Ιταλού υπουργού Γεωργίας, συμφωνήθηκε και υπογράφηκε το αίτημα εννέα χωρών (μεταξύ των οποίων κι η Ελλάδα) να επαναληφθεί η διαπραγμάτευση στην Ε.Ε. σχετικά με το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας. Στο έγγραφο, η ομάδα των εννέα χωρών σημειώνει ότι η συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ είχε δυσμενή διάκριση σε βάρος καπνοκαλλιεργητών, μια και αρνείται τη δυνατότητα στις κατά τόπους κυβερνήσεις να συνδέσουν τις επιδοτήσεις τους με την παραγωγή του προϊόντος. Υπενθυμίζεται πως βάσει της συμφωνίας του Ιούνη οι χώρες - μέλη μπορούν να συνδέσουν έως και 15% των άμεσων επιδοτήσεων αξίας περί τα 40 δισ. ευρώ ετησίως με την παραγωγή, αλλά μόνο για ορισμένα προϊόντα, όπως είναι τα δημητριακά, η κτηνοτροφία και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Επιπλέον μπορεί οποιοσδήποτε να καλλιεργήσει καπνά που τα ζητάει η αγορά αλλά δεν θα πάρει επιδότηση, π.χ. μπασμά, βιρτζίνια κ.ά. Η καλλιέργεια καπνού δεν απαγορεύεται με τη νέα ΚΑΠ, αλλά ισχύει η απαγόρευση στην επιδότηση καπνού. Συνεπώς  εύκολα κανείς συμπεραίνει ότι η νέα Κ.Α.Π. δυσχεραίνει την παραγωγή του καπνού στη χώρα μας. Άλλο ένα κτύπημα λοιπόν στην ήδη πληγείσα πρωτογενή οικονομία μας, εστιασμένο αυτή τη φορά στις καπνοκαλλιέργειες. Καλλιέργειες οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τους παραγωγούς της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας και κατ' επέκταση για ολόκληρη την εθνική μας οικονομία.

Ερωτάται ο Υπουργός:

Τι προτίθεται να πράξει το υπουργείο για την προστασία της καπνοκαλλιέργειας ώστε να μην θιγεί από τη νέα Κ.Α.Π.;
Έχει υπάρξει σχεδιασμός αντισταθμιστικών μέτρων ως ασπίδα στις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκληθούν αναπόφευκτα από την εφαρμογή της Κ.Α.Π.;
Προγραμματίστηκε η στάση της Ελλάδας στην επικείμενη διαπραγμάτευση της Ε.Ε. και ποια θα είναι αυτή;
Αναγνωρίζει η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τόσο την οικονομική όσο και την ιστορική – πολιτισμική αξία της καπνοκαλλιέργειας στη χώρα μας ;
Σκοπεύει η κυβέρνηση να θωρακίσει επαρκώς την οικονομία του πρωτογενούς τομέα ώστε να μην εκτίθεται σε παρόμοιους κινδύνους στο μέλλον;

ΥΠΑΑΤ: Μηνιαία ισοζύγια στις αγοραπωλησίες  αυγών

Στην καθιέρωση μηνιαίων ισοζυγίων στις αγορές και πωλήσεις αυγών προχωρά το Yπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την προστασία των καταναλωτών και των εγχώριων πτηνοτροφικών επιχειρήσεων παραγωγής αυγών.

Την εφαρμογή του μέτρου αυτού, που έρχεται να αντιμετωπίσει φαινόμενα παράνομων «ελληνοποιήσεων» αυγών, ανακοίνωσε ο Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, κατά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδας.

Σε καμία περίπτωση, επισήμανε ο κ. Καρασμάνης, δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμβιβαστούμε με καταστάσεις που νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό, παραπλανούν τους καταναλωτές και θέτουν υπό αμφισβήτηση τον κόπο και τον μόχθο των Ελλήνων αυγοπαραγωγών, προσθέτοντας ότι, παράνομες «ελληνοποιήσεις», καταστρατήγηση των κανόνων ποιότητας και ανεξέλεγκτες πωλήσεις, χωρίς σήμανσης και δίχως ποιοτική διαλογή, σε καμία  περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Γι αυτό, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υιοθετούμε ένα πάγιο αίτημα του πτηνοτροφικού κλάδου και προχωράμε στην εφαρμογή του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ» του Οργανισμού ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και στον τομέα των αυγών, προκειμένου να ελέγχεται η διακίνηση και εμπορία τους και να εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η ποιότητα των αυγών που διατίθενται στη ελληνική αγορά.

Το εν λόγω μέτρο εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Yπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για περαιτέρω τόνωση του κτηνοτροφικού-πτηνοτροφικού τομέα, με στόχο την εξασφάλιση αυτάρκειας σε κτηνοτροφικά προϊόντα και  την παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών για τους καταναλωτές προϊόντων.

ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

«ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΤΖΕΝΤΑ.

Ο Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Βουλευτής Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, έκανε το εξής σχόλιο, με αφορμή  ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:

«Οι συνεχείς αναφορές τον τελευταίο καιρό στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ είτε σε ανακοινώσεις του διαλυμένου ΠΑΣΟΚ είτε σε δηλώσεις του σημερινού Προέδρου του, δείχνουν ότι ο κ. Βενιζέλος καταβάλλει αγωνιώδεις προσπάθειες για να κάνουμε διάλογο μαζί του. Δεν θα τον βάλουμε στην πολιτική ατζέντα. Ανήκει στις πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες δεν διαπραγματευόμαστε».

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ

 Σε τακτική συνεδρίαση καλούνται τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που θα γίνει στις   26 - 9- 2014 ημέρα Παρασκευή και ώρα 18.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, με έξι θέματα στην Ημερήσια διάταξη.

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής

Επίσης σε τακτική συνεδρίαση καλούνται τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, την ερχόμενη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου,  στις 7:30 μ.μ. στο Πολυλειτουργικό κέντρο, με 33 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη.

Ποδήλατα στους δρόμους της Κομοτηνής

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην κεντρική πλατεία το Flash Μob Κομοτηνής στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εκστρατείας κίνησης MoveWeek 2014 (29/9-5/10)!

Μία εκστρατεία που δίνει την ευκαιρία σε εκατοντάδες πολίτες και στην Ελλάδα να δοκιμάσουν νέους ήεναλλακτικούς τρόπους άσκησης εντελώς δωρεάν και να ανακαλύψουν αυτόν που τους εμπνέει! Το Flash Mob είναι προσχεδιασμένο και συχνά περιέχει μια χορογραφία με στόχο την έκπληξη και την διασκέδαση των περαστικών, την ευαισθητοποίηση σχετικά με ένα θέμα ή να προωθήσει κάτι – στην Κομοτηνή οι ποδηλάτες επιθυμούν να προωθηθούν τα οφέλη της κίνησης μέσω της εκστρατείαςNowWeMove και εβδομάδας MoveWeek.

Αστυνομικό Δελτίο: Ξεκίνησε το εκπαιδευτικό σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL)

Σε εξέλιξη είναι το  εκπαιδευτικό σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (European Police College - CEPOL) με θέμα «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών – Φάση 2η». στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος της Αστυνομικής Ακαδημίας (Κέντρο Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας), στο Πανόραμα Βέροιας.

Στο συγκεκριμένο σεμινάριο, διάρκειας τεσσάρων ημερών, συμμετέχουν συνολικά είκοσι οχτώ (28) ανώτεροι Αξιωματικοί Αστυνομιών και εμπειρογνώμονες από είκοσι δύο (22) Κράτη - Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Κροατία, Κύπρος, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Τσεχία) και την Europol.Σκοπός του σεμιναρίου είναι οι εκπαιδευόμενοι Αξιωματικοί και στελέχη, να αποκτήσουν τις απαραίτητες εκείνες γνώσεις, που θα αναβαθμίσουν το επίπεδο και την ποιότητα των παρεχομένων εκπαιδεύσεων της CEPOL μέσω της εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων εκπαίδευσης και τεχνικών μεικτής μάθησης σε πλήθος μελλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας.

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 83χρονου ημεδαπού, ο οποίος λάμβανε παράνομα σύνταξη χηρείας από το Ι.Κ.Α.

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 83χρονου ημεδαπού, ο οποίος κατηγορείται για απάτη κατ’ εξακολούθηση και παράβαση της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς λάμβανε παράνομα σύνταξη χηρείας, από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι ο 83χρονος μετά το θάνατο της συζύγου του, ξεκίνησε να λαμβάνει σύνταξη χηρείας.  Ωστόσο σύναψε δεύτερο γάμο, χωρίς να το δηλώσει όπως όφειλε, για να διακοπεί η καταβολή της.

Αποτέλεσμα ήταν για χρονικό διάστημα περίπου δεκατεσσάρων (14) ετών (Δεκέμβριος του 1999 έως και Φεβρουάριος του 2014) να εξακολουθεί να πιστώνεται στον τραπεζικό του λογαριασμό η σύνταξη χηρείας, προκαλώντας οικονομική ζημιά στο Ι.Κ.Α. τουλάχιστον 36.000 ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιώς.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25/09/2014 - 12:00