Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

ΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ-ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ-29-9-2014

Στη δικαιοσύνη θα καταλήξει η μεγάλη αγοραπωλησία στην ορεινή Ζάκυνθο, τόνισε ο τοπικός βουλευτής, σε συγκέντρωση κατοίκων που αντιδρούν στο ξεπούλημα!   


Μεγάλο ενδιαφέρον και ζωντανός διάλογος υπήρξε στην συγκέντρωση που διοργάνωσε την περασμένη, Παρασκευή, η Οργάνωση Ελατίων του ΣΥΡΙΖΑ στην Αναφωνήτρια, με ομιλητή τον βουλευτή Ζακύνθου, Στ. Κοντονή και με την παρουσία των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων Αναφωνήτριας και Μαριών καθώς και άλλων πρώην και νυν αιρετών από όμορες κοινότητες της συγκεκριμένης  δημοτικής ενότητας.

Η παρουσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ενταγμένη σε ένα συνεχή κύκλων επαφών και συναντήσεων με την ζακυνθινή κοινωνία, που δεν σχετίζεται με προεκλογική περίοδο, όπως σχολιάστηκε και από τους παρευρισκόμενους, είχε σαν θέμα τις θέσεις και τις προτάσεις του κόμματος, σαν επερχόμενη κυβέρνηση της αριστεράς, αλλά εστιάστηκε όπως ήταν επόμενο και στο “φλέγον” ζήτημα της περίφημης αγοραπωλησίας της έκτασης 15.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του “Ναυαγίου” στην Βορειοδυτική Ζάκυνθο.

Ο βουλευτής Ζακύνθου,  κάλεσε τους παρευρισκόμενους να προβληματισθούν, αν είναι ανάπτυξη το “πλιάτσικο” και η καταστροφή του φυσικού κάλλους και του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής…Μεταξύ άλλων, ο κ. Κοντονής, αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά:«Επιθυμούμε πραγματικά να γίνει και η ορεινή Ζάκυνθος, μια τουριστικά υποβαθμισμένη περιοχή όπως άλλες περιοχές στο νησί μας;». Επίσης, τόνισε ότι: «Οι…χθεσινοί κυβερνώντες ( ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τους τοπικούς εκφραστές τους ) αφού καλλιέργησαν στο έπακρο την διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις και απώλεσαν τεράστια χρηματικά ποσά, που είχαν διατεθεί για την ανάπτυξη περιοχών όπως και η ορεινή Ζάκυνθος (μια ματιά στις απορροφήσεις σχετικών κονδυλίων μας πείθει), γιατί σήμερα ισχυρίζονται ότι το…ξεπούλημα- κοψοχρονιά-και με παράνομες διαδικασίες του δημόσιου πλούτου στα αρπαχτικά ελληνικά και ξένα κεφάλαια, είναι λύση; Ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά δεν υποστηρίζει την παραμονή στην σημερινή υποβάθμιση και εγκατάλειψη της ορεινής Ζακύνθου που έχει υστερήσει σημαντικά».

Στα πλαίσια της αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ για  οικοτουριστική ανάπτυξη της ορεινής Ζακύνθου, ο Στ Κοντονής κατέθεσε στον πρόεδρο της κοινότητας Αναφωνήτριας, ολοκληρωμένη μελέτη που έχει εκπονήσει το ΤΕΙ Περιβάλλοντος Ιονίων Νήσων, μέσω του προγράμματος INTERRRG NAT-PRO, με θέμα: «Στρατηγικός σχεδιασμός για την αποκατάσταση, προστασία και οικοτουριστική ανάπτυξη της ορεινής Ζακύνθου που περιλαμβάνει τις περιοχές NATURA». Μάλιστα, κάλεσε τους παρευρισκόμενους με την ενεργητική τους συμμετοχή και στην αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσουν μια τέτοια ανάπτυξη για την ορεινή Ζάκυνθο, λέγοντας  εμφατικά ότι: «Δεν θέλουμε λευκή επιταγή,  θέλουμε την συμμετοχή σας και την κριτική σας»!  


Ακόμα αναφέρθηκε και στην διαδικασία της αγοραπωλησίας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “μπάζει νομικά” διότι ο πωλητής:- στηρίζεται σε αμφισβητούμενους τίτλους βενετσιάνικης προέλευσης, χωρίς μετέπειτα στοιχεία νομής και κατοχής των εκτάσεων-δεν μπορεί να μεταβιβάζει καμένες δασικές εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, ενώ, μεταβιβάζει εκτάσεις που δεν του ανήκουν ( χιλιάδες στρέμματα δημοτικής-δημόσιας γης, ιδιωτικές και εκκλησιαστικές εκτάσεις)! Όπως, μάλιστα δήλωσε ο παρευρισκόμενος πρώην δήμαρχος Ελατίων, Νίκος Ακτύπης: «Χιλιάδες στερέματα δημοτικής γης που δηλώνονται κάθε χρόνο στο δημοτικό κτηματολόγιο περιλαμβάνονται στην έκταση που μεταβιβάστηκε», ενώ, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μαριών, ανέφερε ότι υπάρχουν από το παρελθόν, δικαστικές αποφάσεις, που κατοχυρώνουν στην κοινότητα Μαριών και σήμερα στο Δήμο Ζακύνθου, εκτάσεις, που μεταβίβασε ο πωλητής! Παράλληλα, τονίστηκε ότι τα τοπογραφικά της έκτασης που μεταβιβάστηκε “συστέλλονται και διαστέλλονται” και μέλη της οικογένειας Φλαμπουριάρη, δηλώνουν ότι η έκταση που μεταβιβάστηκε δεν τους ανήκε ποτέ!

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην προέδρου της κοινότητας Αναφωνήτριας ( 1991-1998), Νίκου Τσουκαλα, ο οποίος υποστήριξε ότι επί προεδρίας του, κατασκευάστηκε ο δρόμος Αναφωνήτρια-Πόρτο Βρώμη και κανένας δεν τον εμπόδισε. Ούτε κανένας επίσης εμπόδιζε την κοινότητα στην δημοπράτηση καντίνας στην περιοχή. Ακόμα τόνισε ότι ολόκληρη η περιοχή της αγοραπωλησίας χρησιμοποιείτο σαν  βοσκότοπος από τους κατοίκους και πρόκειται  για δημόσια δασική έκταση που ανήκει σε όλους, ενώ, ο φερόμενος ως πωλητής, που παρουσιάζεται σαν ο τελευταίος κληρονόμος της παλιάς Ζακυνθινής οικογένειας Φλαμπουριάρη, δεν είχε ποτέ μέχρι σήμερα εμφανιστεί. Για τους παραπάνω λόγους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, θεωρείται η αγοραπωλησία παράνομη, με αγοραστή, εταιρία συμφερόντων του Εμίρη του Κατάρ…

Τέλος, ο βουλευτής, απευθυνόμενος στην ευθύνη των πολιτών τους κάλεσε να μην ανεχθούν καμία παρανομία, παραμένοντας ενωμένοι, ξεκαθαρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα αποφανθεί η δικαιοσύνη στην οποία θα προσφύγει ο Δήμος Ζακύνθου και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και όποιος άλλος εμπλεκόμενος φυσικά το επιθυμεί. Να σημειωθεί ότι με το θέμα αυτό, για άλλη μία φορά, ασχολήθηκε η σημερινή πρωινή ενημερωτική ζώνη της ΕΡΑ Ζακύνθου, με σχετικά ρεπορτάζ, τασσόμενη ενεργά στο πλευρό όλων όσοι προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον, τη δημόσια περιουσία και το φυσικό περιβάλλον, σε ένα νησί, που τείνει να μετατραπεί ιδιόκτητο από την μία άκρη στην άλλη! 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29/09/2014 - 15:08