Eιδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής



Την Τετάρτη θα ηχήσουν σειρήνες σε όλη την Ελλάδα

Την Τετάρτη γύρω στις 11 το πρωί, όσοι άκουσαν σειρήνες, δεν υπήρχε λόγος να ανησυχήσουν. Ούτε πόλεμος έγινε, ούτε κάποιος σεισμός.Η ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, είχε καθαρά δοκιμαστικό χαρακτήρα, επομένως δεν συντρέχει κανένας λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας.Όπως ανακοινώθηκε, την Τετάρτη (01.10.2014) στο πλαίσιο της άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2014», θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, σε όλη την επικράτεια, ως εξής:

Στις 11:00, σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, για εξήντα (60) δευτερόλεπτα (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης).

Στις 11:05, σήμανση λήξης συναγερμού, για εξήντα (60) δευτερόλεπτα (συνεχής ήχος σταθερής έντασης)

Καταδίκη σε 6 μήνες με αναστολή στον δημοσιογράφο Τζεγκίζ Ομέρ για τα Δίγλωσσα Νηπιαγωγεία στην Ξάνθη

Η δίκη του δημοσιογράϕου Τζεγκίζ Ομέρ, εκδότη της «Μιλλέτ» στην Ξάνθη, μετά από μήνυση του δικηγόρου Στέργιου Γιαλάογλου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Τριμελές Πλημμελιοδικείο Ξάνθης, σε δεύτερο βαθμό.

Ο κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί, ερήμην του, σε πρώτο βαθμό για το αδίκημα της πρόκλησης σε απείθεια κατά των νόμων, εξαιτίας δημοσιεύματός του, το 2012, που καλούσε τους γονείς να μην εγγράψουν τα παιδιά τους στα δημόσια νηπιαγωγεία, προκειμένου να αναδειχθεί το αίτημα της μειονότητας για δίγλωσσα νηπιαγωγεία.Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για το αδίκημα και τον καταδίκασε σε ϕυλάκιση 6 μηνών με τριετή αναστολή, μετά και τη σχετική πρόταση του Εισαγγελέα

Ο Εισαγγελέας της Έδρας Νικολαος Καραμολέγκος ανέϕερε ότι στο δικαστήριο δεν κρίνεται το δικαίωμα της μειονότητας για δίγλωσσα νηπιαγωγεία και οι όποιοι αγώνες γίνονται, όπως αναϕέρθηκε και από τους μάρτυρες, ζήτημα που χαρακτήρισε πολιτικό , στο οποίο δεν μπορεί να υπεισέρθει το Δικαστήριο. Χαρακτήρισε αναϕαίρετο το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, παρότι αυτονόητο, όπως είπε ακόμη και για την οξεία κριτική του νόμου.

Αναϕέρθηκε στο έννομο αγαθό της δημόσιας τάξης και ασϕάλειας που αϕορά ο νόμος που περιγράϕει ως ΄έγκλημα την πρόκληση ή διέγερση για απείθεια στους νόμους και πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος δεν διώκεται για διέγερση – και σωστά- αλλά για πρόκληση σε ενέργεια η παράλειψη, ανεξαρτήτως αν επήλθε το αποτέλεσμα.

Ως προς τα πραγματικά γεγονότα μίλησε για ευθεία πρόκληση για μη εϕαρμογή του νόμου και αναμϕίβολη τέλεση του αδικήματος, ανεξάρτητα από τα κίνητρα ή το σκοπό του κατηγορούμενου. Άρα «απογυμνώνοντας από ιδεολογίες, αγώνες σεβαστούς της μειονότητας, μακριά από επιδιώξεις και κίνητρα και στεκόμενος στα στοιχεία», όπως είπε, «προτείνω την ενοχή του κατηγορουμένου»

Κατάληψη του Δημαρχείου από τους εργαζόμενους, για την αξιολόγηση

Με κατάληψη του δημαρχιακού μεγάρου στην Ξάνθη, το πρωί της Τρίτης συνεχίσαν οι δημοτικοί υπάλληλοι τις κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για την αξιολόγηση και για τους ελέγχους μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Το διεκδικητικό πλαίσιο των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση αφορά στους όρους της αξιολόγησης και τους φόβους δημιουργίας δεξαμενής απολύσεων για τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου. Παράλληλα, όπως προσθέτει ο Πρόεδρος των Δημοτικών Υπαλλήλων Ξάνθης, Δημήτρης Γαλανόπουλος, ο έλεγχος για τα πλαστά πτυχία θα πρέπει να συνεχιστεί, ξεκαθαρίζοντας τις ενστάσεις των δημοτικών υπαλλήλων.

Στο πλευρό των υπαλλήλων βρίσκεται και ο δήμαρχος Ξάνθης,Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, στηρίζοντας τους αγώνες τους, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Γαλανόπουλος ενώ ο Δήμαρχος έκανε σχετικές δηλώσεις στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης.

«Οι εργαζόμενοι και οι αιρετοί πρέπει να γνωρίζουν απόλυτα ποιες είναι οι επιδιώξεις της συγκυβέρνησης. Γιατί μόνο έτσι μπορούν να τις αντιμετωπίσουν ενωτικά, μαζικά, αποτελεσματικά. Η «συγκριτική αξιολόγηση» και ο επανέλεγχος των συμβάσεων με διαφορετικά κριτήρια είναι τρανταχτό παράδειγμα κυβερνητικών μεθοδεύσεων. Στόχος είναι οι απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η διάλυση των υπηρεσιών της», καταλήγει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Οι Αρτοποιοί της Ξάνθης ξεκαθαρίζουν: Σε κανένα φούρνο δεν πωλείται βουλγάρικο ψωμί.

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Προέδρου του Επιμελητηρίου ότι διατίθεται ψωμιά με «σταχτίνη» στην περιοχή, ο Πρρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ξάνθης Παναγιώτης Αμπεριάδης και η Γεν. Γραμματέας Μαριάνθη Μαλιαρουδάκη, παραχώρησαν Συνέντευξή Τύπου στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών για να καθησυχάσουν το καταναλωτικό κοινό.

«Κανένας ϕούρνος στην Ξάνθη δεν πουλάει ψωμί από τη Βουλγαρία και είμαστε κατηγορηματικοί. Στο 95% των ϕούρνων της Ξάνθης υπάρχει το ειδικό σήμα ότι το ψωμί που πουλάμε, ζυμώνεται και παράγεται στις επιχειρήσεις μας. Ούτε προψημένο, ούτε έτοιμο ψωμί διατίθεται στην Ξάνθη.» σημείωσε ο Πρόεδρος του Σωματείου.

Όπως ανέϕερε ο Π. Αμπεριάδης, πριν δύο χρόνια είχε καταγγείλει την εισροή ψωμιού από τη Βουλγαρία σε περιϕερειακούς οικισμούς, κυρίως ορεινούς, της Ξάνθης, αλλά πλέον ακόμη και αυτ’ο το ϕαινόμενο έχει ατονήσει.Στο ερώτημα για την περιβόητη σταχτίνη ο Πρόεδρος του Σωματείου ανέϕερε ότι τόσο ο ΕΦΕΤ όσο και το Γενικό Χημείο του Κράτους δεν γνωρίζουν τι είναι η σταχτίνη. Υπενθύμισε ότι πριν από 6 χρόνια.Τόσο ο Παναγιώτης Αμπεριάδης, όσο και η Μαριάνθη Μαλιαρουδάκη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος του ΕΒΕ ίσως εννοεί τα ανόργανα στοιχεία του αλεύρου, την τέϕρα, που επιτρέπεται σε ποσοστό 0,05% στο αλεύρι τύπου 70 , που διατηρούν το ψωμί που μαλακό και δεν επιτρέπουν να «μπαγιατέψει». «Υπάρχουν μύλοι και μύλοι στη Βουλγαρία, που μπορεί να βγάζουν αλεύρια με μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό ανόργανων στοιχείων. Όμως αν δεν ελεγχθεί από τον ΕΦΕΤ δεν μπορούμε να πούμε κάτι» σημείωσε.

«Προτρέπουμε το καταναλωτικό κοινό της Ξάνθης να αγοράζει τα ψωμί τους από τα αρτοποιεία της γειτονιάς και να μην αγοράζει προψημένα ή κατεψυγμένα ψωμιά από αλυσίδα σούπερ μάρκετ καθώς δεν ξέρουμε από που προέρχονται» είπε και θύμισε ότι «ελληνικό» θεωρείται το προϊόν που παρασκευάζεται κατά το τελευταίο στάδιό του στην Ελλάδα και άρα δεν ξέρουμε από που προέρχονται.

«Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε βουλγάρικο ψωμί και δεν το βρίσκουμε και ϕαίνεται ότι έχει εξαϕανιστεί από την αγορά, ανέϕερε η Μαριάνθη Μαλιαρουδάκη. Ακόμη και σε σημεία που μοίραζαν πόρτα-πόρτα αυτό έχει σταματήσει ενώ και οι καταναλωτές έχουν ϕοβηθεί γιατί νόμιζαν ότι μπορεί ο ϕούρνος της γειτονιάς του να έχει ψωμί από τη Βουλγαρία. Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να έχει βουλγάρικο ψωμί» αναφέρει η Μαριάνθη Μαλιαρουδάκη. Πτώση τζίρου, μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί, σημειώνουν οι αρτοποιοί αλλά υπήρξε μια μεγάλη συζήτηση. Όπως είπαν, οι καταναλωτές έχουν προσωπική σχέση με το ϕούρναρη.Παρότι δεν επέρριψαν ευθείες κατηγορίες στον Πρόεδρο του ΕΒΕ για τις δηλώσεις τους, ανέϕεραν ότι οι ίδιοι θέλουν να προστατέψουν τους πελάτες τους. Σε σχέση με την εναρμόνιση των τοπικών αρτοποιών με την ισχύουσα νομοθεσία για τη συσκευασία και τη ζύγιση σημείωσαν ότι έχοουν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, προσαρμοστεί, παρότι υπάρχει μεγάλο κόστος.

Πάντως, την Τρίτη βρέθηκε στην Ξάνθη κλιμάκιο του ΕΦΕΤ που πραγματοποίησε ελέγχους

Την Κυριακή η ιδρυτική συνέλευση του καταναλωτικού συνεταιρισμού της Ξάνθης «ΜΑΖΙ»

Tην Κυριακή στις 11:00 το πρωί, στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ, θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνέλευση του καταναλωτικού συνεταιρισμού ‘ΜΑΖΙ’, η οποία σηματοδοτεί και την νομική πια υπόσταση του εγχειρήματος που ξεκίνησε μια μικρή ομάδα συμπολιτών πριν από κάποιους μήνες και η οποία ομάδα σήμερα αριθμεί πάνω από 100 μέλη. Ο Παναγιώτης Φιλιππίδης- εκ των πρωτεργατών του εγχειρήματος- κάλεσε όσους συμπολίτες επιθυμούν να ενημερωθούν και να στηρίξουν την προσπάθεια να είναι παρόντες. Την προηγούμενη ημέρα, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, με την ευκαιρία της προσέλευσης κόσμου στην κεντρική πλατεία για την παρέλαση της τοπικής επετείου, θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό για να ενημερωθούν και εκείνοι που ακόμη δεν γνωρίζουν τα οφέλη του εγχειρήματος: την στήριξη της τοπικής οικονομίας, των παραγωγών μας και – το σημαντικότερο- την επιστροφή των κερδών στην τοπική κοινωνία.



Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ την Τετάρτη στην Ξάνθη

Την Τετάρτη 1/10/2014, στις 7μμ, στο Εργατικό Κέντρο, θα γίνει μετασυνεδριακός διάλογος με θέμα «Ο ρόλος του Λυκείου και η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση».Εισήγηση θα κάνουν ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης, το μέλος του ΔΣ και πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δημήτρης Πεπές και οι συνάδελφοι, που συμμετείχαν και εκπροσώπησαν την ΕΛΜΕ στο 10ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο της ΟΛΜΕ Γιάννης Μποσινάκης και Ραφαήλ Θεοδωρίδης .Επίσης ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσιφάκης θα δώσει συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 1/10, στις 12:30μμ στα γραφεία της ΕΛΜΕ Μπροκούμη 30, 1ος όροφος.



Δηλώσεις ζημιών καπνοπαραγωγών

Από τον δήμο Ξάνθης ανακοινώνεται ότι οι παραγωγοί που έχουν υποστεί ζημιές σε καλλιέργειες καπνού από υπερβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις, μπορούν να δηλώσουν τη ζημιά στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ στο Εύμοιρο Ξάνθης έως την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014.

Απαραίτητα δικαιολογητικά:

Ταυτότητα

Α.Φ.Μ.

Βιβλιάριο τράπεζας

Αριθμός αγροτεμαχίου Ο.Σ.Δ.Ε.



Ανακοίνωση του Δήμου Ξάνθης για τις ανανεώσεις αδειών της Λαϊκής Αγοράς

Aπό το Δήμο Ξάνθης ανακοινώθηκε:

Ενημερώνουμε τους επαγγελματίες πωλητές Λαϊκής Αγοράς Ξάνθης ότι μπορούν να καταθέσουν στην υπηρεσία μας αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου να ανανεωθούν οι άδειες επαγγελματιών πωλητών λαϊκής αγοράς που κατέχουν, από τις 06-10-2014ημέρα μέχρι και τις 31-10-2014ως εξής:

Για κατόχους επαγγελματικής άδειας που το επίθετο αρχίζει από: Α-Δ -> από 6/10 έως 10/10

Για κατόχους επαγγελματικής άδειας που το επίθετο αρχίζει από: Ε-Λ -> από 13/10 έως 17/10

Για κατόχους επαγγελματικής άδειας που το επίθετο αρχίζει από: Μ-Π -> από 20/10 έως 24/10

Για κατόχους επαγγελματικής άδειας που το επίθετο αρχίζει από: Ρ-Ω -> από 27/10 έως 31/10

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που θα συνοδεύουν τη σχετική αίτηση (η οποία είναι αναρτημένη στην παρούσα ιστοσελίδα), σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.7 του άρθρου 14 του Ν. 4264/14(ΦΕΚ 118/15.05.2014 τεύχος Α’), είναι τα παρακάτω :

α) βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.,

β) βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας του ασφαλιστικού φορέα,

γ) Ε1, Ε3 και εκκαθαριστικά σημειώματα φορολογικών δηλώσεων για τα τελευταία τρία έτη,

δ) βεβαίωση άσκησης δραστηριοτήτων από το σύστημα TAXIS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων,

ε) πιστοποιητικό υγείας, σύμφωνα με τη με αριθμό Υ1γ/Γ.Π/οικ 35797/2012 (Β’1199) υπουργική απόφαση,

στ) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 στην οποία ο ενδιαφερόμενος θα δηλώνει υπεύθυνα ότι δεν ασκεί άλλο επάγγελμα ο ίδιος και ότι δεν έχει συνταξιοδοτηθεί λόγω γήρατος ή αναπηρίας από οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα,

ζ) επαγγελματική άδεια πωλητή λαϊκής αγοράς

Επίσης απαιτείται:

1.Να μην υπάρχουν οφειλές στο Δήμο Ξάνθης και

2.Εφόσον δεν προκύπτει η μόνιμη κατοικία στο Δήμο Ξάνθης από τα ανωτέρω δικαιολογητικά, να προσκομιστεί και βεβαίωση μόνιμης κατοικίας





Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Μύκης

Διπλή συνεδρίαση την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου για το δημοτικό συμβούλιο Μύκης, καθώς στις 15.30 θα συζητηθεί η «έγκριση απολογισμού και ισολογισμού χρήσης 31/12/2013», ενώ θα ακολουθήσει (17.30) τακτική συνεδρίαση με τα ακόλουθα δεκατρία θέματα στην ημερήσια διάταξη:

Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού 2014 (εισηγήτρια: προϊσταμένη Οικονομικής Υπηρεσίας δήμου Μύκης Μαρία Μύτικα)

Συγκρότηση επιτροπής προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Επέκταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης στον οικισμό Δημαρίου» (εισηγήτρια: πολιτικός μηχανικός δήμου Μύκης Ιωάννα Κούτσικου)

Συγκρότηση επιτροπής προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Έργα υποδομής σε οικισμούς Δ.Ε. Μύκης» (εισηγήτρια: πολιτικός μηχανικός δήμου Μύκης Ιωάννα Κούτσικου)

Έγκριση οριστικής παραλαβής του έργου «Οριοθέτηση-διευθέτηση τμήματος χειμάρρου Άνω Θερμών δήμου Μύκης» (εισηγήτρια: πολιτικός μηχανικός δήμου Μύκης Δήμητρα Πλουμιστού)

Έγκριση οριστικής παραλαβής του έργου «Διαμόρφωση πάρκου στην είσοδο του οικισμού Μύκης» (εισηγήτρια: πολιτικός μηχανικός δήμου Μύκης Δήμητρα Πλουμιστού)

Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Έργα υποδομής οικισμού Εχίνου» (εισηγήτρια: πολιτικός μηχανικός δήμου Μύκης Δήμητρα Πλουμιστού)

Έγκριση 1ου ΑΕΠ του έργου Εκσυγχρονισμός-ανακαίνιση κεντρικού υδροθεραπευτηρίου στον οικισμό ιαματικών πηγών του δήμου Μύκης» (εισηγήτρια: πολιτικός μηχανικός δήμου Μύκης Δήμητρα Πλουμιστού)

Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Ασφαλτόστρωση δρόμων Δ.Ε. Σατρών» (εισηγήτρια: πολιτικός μηχανικός δήμου Μύκης Δήμητρα Πλουμιστού)

Ανανέωση αδειών πωλητών λαϊκών αγορών (εισηγητής: γεωπόνος φυτικής παραγωγής δήμου Μύκης Στάθης Τοροσίδης)

Έγκριση δαπανών για τον εορτασμό της εθνικής επετείου 28ης Οκτωβρίου (εισηγήτρια: προϊσταμένη διεύθυνσης δήμου Μύκης Μαρία Κύρου)

Έγκριση άδειας από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου του δημοτικού συμβούλου Σινάν Χατζηοσμάν (εισηγητής: πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Μύκης)

Διόρθωση της υπ. αριθμό 164/2014 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Μύκης περί εκλογής του νέου διοικητού συμβουλίου στο Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωφελής Επιχείρηση δήμου Μύκης (εισηγητής: πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Μύκης)

Ορισμός εκπροσώπων του δήμου Μύκης (μόνιμο και αναπληρωματικό μέλος) στο διοικητικό συμβούλιο της αναπτυξιακής σύμπραξης με τον διακριτικό τίτλο «ΑΝΑ.Σ.Α.» (εισηγητής: ειδικός συνεργάτης δήμου Μύκης Στέλιος Παπουτσόγλου).

Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού με δραστηριότητα και στην Ξάνθη ίδρυσε ο Δημήτρης Αβούρης

Το «Όναρ-μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» και ο γνωστός συγγραφέας και παραμυθάς Δημήτρης Αβούρης (με επανειλημμένες αφηγήσεις παραμυθιών και πραγματοποίηση σεμιναρίων στην Ξάνθη) ιδρύουν την Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού στην Αθήνα (Μεσογείων 90-92), που θα δραστηριοποιηθεί και στην Ξάνθη.Η Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού είναι μια Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έχει σκοπό «την μελέτη, την παραγωγή και την διδασκαλία ποίησης και παραμυθιού στην νέα κοινωνική πραγματικότητα που συνεχώς διαμορφώνεται και απαξιώνει τις μορφές αυτές του γραπτού και προφορικού λόγου. Στόχος είναι η βελτίωση του εκπαιδευτικού, παιδαγωγικού και θεραπευτικού έργου και η προσέγγιση των νέων» όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το καταστατικό του.Επίτιμα μέλη της Ακαδημίας είναι εκλεκτοί εργάτες του πνεύματος και του λόγου όπως ο Γιώργος Ανδρέου, Συνθέτης- Συγγραφέας,ο Οδυσσέας Ιωάννου, Στιχουργός- Συγγραφέας, ο Παρασκευάς Καρασούλος, Στιχουργός-Εκδότης, ο Διονύσης Καρατζάς, Ποιητής-Φιλόλογος, ο Βασίλης Κατσικονούρης, Θεατρικός συγγραφέας, ο Μιχάλης Χατζάκης, Καραγκιοζοπαίχτης-Πανεπιστημιακός



Οι εκδηλώσεις της Φ.Ε.Ξ.

Τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και δράσεις της για το προσεχές διάστημα κοινοποιεί η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, ως ακολούθως:

Μουσικές Συναντήσεις στην «Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»

Το φετινό φεστιβάλ κλείνει τον κύκλο εργασιών του και παρουσιάζει το αποτέλεσμα των επτά χρόνων δράσεων στην Ξάνθη. Φιλοξενεί φίλους και συνεργάτες του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς και καθηγητές και φοιτητές από μουσικά τμήματα πανεπιστήμιων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Στον πρώτο κύκλο εργασιών θα συζητηθεί το μέλλον του φεστιβάλ και στον δεύτερο κύκλο η αξιοποίηση των υποδομών που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα ν’ απολαύσει ρεσιτάλ και οι μαθητές και σπουδαστές μουσικής να παρακολουθήσουν τα workshops. Συνδιοργάνωση: Φ.Ε.Ξ. και Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης / Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Συνοπτικά το πρόγραμμα

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 20.00 στο σπίτι πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ.: «Μουσικότροπο σχόλιο» για τη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι, από το Μουσικό Εργαστήρι Θάσου.

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Panel εργασιών για το φεστιβάλ «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» - πρώτος κύκλος με τον Νίκο Κυπουργό.

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Παρουσίαση του αρχείου «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» - δεύτερος κύκλος με τη Σόνια Θεοδωρίδου.

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου και ώρα 20.00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης: «Ο κόσμος σου να είμ’ εγώ» - Τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι με την Ομάδα Φωνητικής Έκφρασης και το Μικρό Οργανικό Σύνολο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σάββατο 1 Νοεμβρίου και ώρα 20.00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης: «Τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι» από το φωνητικό σύνολο του Τελλογλείου Ιδρύματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «Cantusarte» και τη Χορωδία Θρακικής Εστίας «Το κάστρο». Τη χορωδία διευθύνει η μαέστρος Άλκηστις Τόγια. Στο πιάνο συνοδεύει η διακεκριμένη πιανίστα Ειρήνη Μαύρου.

Παρασκευή 7 έως και Κυριακή 9 Νοεμβρίου: Συναυλίες με τα μουσικά σχήματα των πανεπιστημίων Ιονίου, Αδριανούπολης και Φιλιππούπολης. Workshops με τους καθηγητές των πανεπιστημίων.

Ο κινηματογράφος των δημιουργών

Κάθε Τρίτη στις 21.30 στο Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ.Αφιέρωμα στουςJohn Huston (1906–1987) και Orson Welles (1915–1985). Η Κινηματογραφική Λέσχη της Φ.Ε.Ξ. παρουσιάζει το έργο των μεγάλων σκηνοθετών, «τον κινηματογράφο των δημιουργών». Στην παρουσίαση γίνεται μια σύντομη αναφορά στο συνολικό έργο του σκηνοθέτη, στην προσέγγιση της κινηματογραφικής του γλώσσας καθώς και σκέψεις και επισημάνσεις που αφορούν το περιεχόμενο και τη φόρμα της ταινίας που θα προβληθεί. Οι ταινίες αυτών των σκηνοθετών αποτελούν σύνθετα δημιουργήματα που οδηγούν στην αισθητική απόλαυση μέσα από την κατανόηση της κινηματογραφικής «γραφής» και του ύφους τους. Είσοδος ελεύθερη.

Δύο-τρία πράγματα που ξέρω για… την τέχνη

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου και ώρα 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Περιορισμοί στην Τέχνη Ι. Με την ιστορικό τέχνης–μουσειολόγο Κική Χριστοδούλου.

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου και ώρα 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Μνήμες της βουλγαρικής κατοχής στην Ξάνθη (1941-1944): η περίπτωση των αφηγήσεων του Γεωργίου Χρ. Θεοδωρίδη. Με τη Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, υποψήφια διδάκτορα Λαογραφίας στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Και τις Τετάρτες 15-22 και 29 Οκτωβρίου: Μέρες Ραδιοφώνου Ι-ΙΙΙ.

Με 24 γράμματα και όχι μόνο

Η Λέσχη Ανάγνωσης και η Ομάδα Δημιουργικής Γραφής της Φ.Ε.Ξ. οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο κι όχι μόνο... Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς, προβολές και αφιερώματα.

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου και ώρα 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Άγγελου Ζαγοριανού «από θέμα… σε θέμα». Είσοδος ελεύθερη.



Οι ημερομηνίες έναρξης των εκπαιδευτικών τμημάτων του Ι.Θ.Τ.Π.

Ξεκινούν στο προσεχές διάστημα τα εκπαιδευτικά τμήματα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, με το ακόλουθο εναρκτήριο πρόγραμμα:

Εργαστήρια για παιδιά

Ζωγραφικής – Βασιλική Ασπιώτη: Έναρξη την Τρίτη 7/10 (17.30-19.00)

Ελεύθερης εικαστικής και δημιουργικής έκφρασης – Γεωργία Πατρωνίδου: Έναρξη τη Δευτέρα 6/10 ώρα (17.30-19.00)

Σύγχρονου-μοντέρνου χορού - Ζωή Χατζηευαγγέλου: Συνάντηση όλων των τμημάτων την Παρασκευή 3/10 στις 18.00. Έναρξη από 6/10.

Μαγειρικής - Στέλλα Σπανού: Σύντομα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία του πρώτου σεμιναρίου

Κοινωνικό φροντιστήριο για μαθητές λυκείου - Θανάσης Μουσόπουλος, Δήμητρα Κατάκη. Έκθεση: Έναρξη την Τετάρτη 1/10 (18.15-20.00), αρχαία ελληνικά: Έναρξη την Τρίτη 7/10, (18.30- 20.00).



Εργαστήρια για ενήλικες

Ζωγραφικής - Γιάννης Κοντοβός: Έναρξη τη Δευτέρα 6/10 (19.00-21.00)

Εικαστικών αποδράσεων - Μελίνα Λαζαρίδου: Θα υπάρξει σύντομα ανακοίνωση

Πολυμερικού πηλού- Φωτεινή Βαλαβανίδου: Θα υπάρξει σύντομα ανακοίνωση

Αγιογραφίας - Πέτρος Μπίνας: Θα υπάρξει σύντομα ανακοίνωση

Ξυλογλυπτικής –Δημήτρης Ευλαβής: Θα υπάρξει σύντομα ανακοίνωση

Κοσμήματος – Ευθυμία Αράπογλου: Εναρκτήρια συνάντηση την Παρασκευή 10/10 (17.30)

Ψηφιακής φωτογραφίας - επεξεργασίας ψηφιακής εικόνας-Γιώργος Παυλίδης: Εναρκτήρια συνάντηση την Τετάρτη 15/10 (19.00)

Τμήμα αρχαίων ελληνικών-ιστορίας και λαογραφίας Θράκης – Θανάσης Μουσόπουλος: Έναρξη την Τετάρτη 8/10 (18.15-20.00 και 20.15-21.00). Τμήμα ιστορίας της τέχνης - Βασίλης Μακέδος: Εναρκτήρια συνάντηση την Πέμπτη 2/10 (18.00)

Βιβλιοδεσίας - Γιούλη Καουσλίδου : Θα υπάρξει σύντομα ανακοίνωση

Βιωματική ομάδα αυτογνωσίας – Σταυρούλα Σεχλίδου: Θα υπάρξει σύντομα ανακοίνωση

Μαγειρικής - Στέλλα Σπανού: Σύντομα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία του πρώτου σεμιναρίου

Κεντήματος-πλεξίματος - Ελευθερία Δημητροπούλου: Έναρξη τη Δευτέρα 6/10 (19.00-21.00).



Συνεργασία με το Ι.Μ.Χ.Α. – διδασκόμενες γλώσσες

Βουλγαρική: Θα υπάρξει σύντομα ανακοίνωση

Ρωσική: Θα υπάρξει σύντομα ανακοίνωση

Τουρκική: Έναρξη τη Δευτέρα 6/10 (18.00)



Για την ακαδημαϊκή χρονιά 2014-15 το Ι.Θ.Τ.Π. σχεδιάζει να εντάξει στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα και νέους κύκλους πολυθεματικών σεμιναρίων. Για όλες τις νέες εγγραφές ισχύει η ειδική προσφορά «φέρε και τον/τους φίλο/φίλους σου» με έκπτωση 15%. Οι εγγραφές συνεχίζονται καθημερινά 10.00-14.00 και 18.00-21.00. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 25410 29282 και 25410 26635.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54