Ειδήσεις από την ΕΡΑ Φλώρινας

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΑΥΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και ο Γεωπονικός Σύλλογος Φλώρινας, σας προσκαλούν στην ημερίδα με θέμα: «Διαδικασίες νομιμοποίησης σταυλικών εγκαταστάσεων» που θα πραγματοποιηθεί:

1. Την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 8:30μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμυνταίου, στο ΑΜΥΝΤΑΙΟ

2.Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 8:30μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δ.Δ. ΑΜΜΟΧΩΡΙΟΥ

Πρόγραμμα εκδήλωσης:
20:30 - 20:45 Προσέλευση – Εγγραφές
20:45 - 21:00 Χαιρετισμοί
21:00 - 21:15 “Νομοθεσία Σταυλικών εγκαταστάσεων, όπως ισχύει σήμερα ”
Εισηγητής: Χόντος Κωνσταντίνος, Γεωπόνος Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Φλώρινας
21:15 - 21:45 “ Άδειες Λειτουργίας Σταυλικών εγκαταστάσεων-Άρση της κατεδάφισης Σταυλικών εγκαταστάσεων ”
Εισηγητής: Λάμπρη Ροζίνα, Πολιτικός Μηχανικός
21:45 - 22:10 “Κτηνοτροφία και άδειες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων”
Εισηγητής: Μιχαηλίδης Δημήτρης , Γεωπόνος Αντιπρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Φλώρινας
22:10 - 22:30 Ερωτήσεις- Απαντήσεις

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Το Κ.Π.Ε. Βεύης, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που καθιερώθηκε από την σχολική χρονιά 2013-2014 με την Υ.Α. 12342/Γ7/03-09-2013, σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, θα πραγματοποιήσει ενημερωτική επιμορφωτική ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο πρώτο μέρος θα γίνει ενημέρωση των εκπαιδευτικών από τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων  για τον τρόπο  υλοποίησης περιβαλλοντικών σχολικών προγραμμάτων (ανάθεση του προγράμματος σε εκπαιδευτικούς  με την ιδιότητα του Συντονιστή ή του Συμμετέχοντος,  ανάπτυξη των πεδίων για τα σχέδια υποβολής των σχολικών δραστηριοτήτων, τις αιτήσεις, τίτλος προγράμματος, παιδαγωγική διαδικασία, στοχοθεσία, μεθοδολογία υλοποίησης κ.ά.).

Στο δεύτερο μέρος τα μέλη του Κ.Π.Ε. Βεύης-Μελίτης θα παρουσιάσουν τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν  από το Κ.Π.Ε. κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα δύο νέα προγράμματα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς. Το πρώτο ονομάζεται «Διαδρομές στην πόλη της Φλώρινας», είναι καθαρά βιωματικό  και απευθύνεται σε μαθητές/τριες των τελευταίων τάξεων του δημοτικού και όλων των τάξεων γυμνασίου και λυκείου. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στην πόλη της Φλώρινας και στο περιαστικό δάσος και περιλαμβάνει περιήγηση και  ξενάγηση στην ελληνιστική πόλη, καθώς και το «παιχνίδι του χαμένου θησαυρού». Το δεύτερο πρόγραμμα ονομάζεται «Νερό…με γεύση» και απευθύνεται σε μαθητές/τριες νηπιαγωγείου. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. στη Βεύη και οι μικροί μαθητές έχουν τη δυνατότητα μέσα από διάφορες δράσεις, θεατρικά παιχνίδια, παραμύθια και τραγούδια , να ανακαλύψουν τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του ξινού νερού, αλλά και τη σημασία του νερού ως φυσικού πόρου.

Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με τη βιωματική δράση με θέμα  «Ανακαλύπτω την πόλη μου» από τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κ.Π.Ε. Βεύης Φλώρινας.

Η συνάντηση θα είναι ανοικτή σε όλους τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας σε μαθητές γονείς και φοιτητές.

ΠΕΜΠΤΗ  9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014
Ώρα: 5:00 μ.μ. Αίθουσα εκδηλώσεων του Αριστοτέλη  (στο ποτάμι)

Η 11Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

O σύλλογος Μανιταρόφιλων Δυτ. Μακεδονίας σας προσκαλεί στο τριήμερο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Mανιταριών (Παρασκευή 10-10 έως και Κυριακή 12-10) που θα φιλοξενηθεί στην Φλώρινα, μπροστά από τον Αριστοτέλη και στις όχθες του Σακουλέβα.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει: μουσικές εκδηλώσεις, εξόρμηση στο δάσος, έκθεση δειγμάτων μανιταριών, σεμινάριο μανιταρογνωσίας, γευσιγνωσία, διαδραστικό show μαγειρέματος, έκθεση και παζάρι τοπικών προϊόντων και μανιταροπροϊόντων, έκθεση φωτογραφίας, εικαστικές δραστηριότητες για παιδιά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στις Όχθες του Σακουλέβα
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
18:00 Συγκέντρωση γνωριμίας-φιλίας στο κτήριο ( Φ.Σ.Φ. «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»)
20:30 Μουσική εκδήλωση με την Ορχήστρα Χάλκινων ΑΔΕΛΦΩΝ ΒΑΛΚΑΝΗ (διασκέδαση, χορός)
Μανιταρόσουπα-κριθαρότο-ριζότο Διαδραστικό show μαγειρέματος με τον Χρήστο Πλεσιώτη – Μακαρόνια με Βασιλικά και Καλογεράκια

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014
09:30 ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ
Αναζήτηση, συλλογή και αναγνώριση ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ
Συγκέντρωση στον Κυκλικό κόμβο της εισόδου της πόλης.
17:00 Έκθεση δειγμάτων Μανιταριών στο κτήριο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»
18:00 Χαιρετισμός από τον Γραμματέα των Μ.Δ.Μ Σταύρο Ζωγράφο
18:05 Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας
18:15 Σεμινάριο (κτήριο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»)
Γ. Κωνσταντινίδης-Τ. Τσαμπάζης: «Η μανιταροφιλία και η μανιταρογνωσία στην Ελλάδα»
Το α’ μέρος θα παρουσιάσει ο πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας Γιώργος Κωνσταντινίδης
Το β΄ μέρος θα παρουσιάσει ο πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας
Τριαντάφυλλος Τσαμπάζης
19:30 Μουσική Εκδήλωση από τον Σύλλογο φίλων της Μουσικής Φλώρινας «Ο Ερωδιός» -συγκροτήματα (BONIFACE, FUNK ME UP)
20:45 Μουσική Εκδήλωση με τους MANITAROCK (Γ. Κωνσταντινίδης- Δ. Κλεισιάρη -Σ. Κώττας- Δ. Κων/δης) (διασκέδαση, χορός)

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Μανιταρόσουπα-κριθαρότο-ριζότο. Διαδραστικό show μαγειρέματος με τον Χρήστο Πλεσιώτη – Μακαρόνια με Βασιλικά και Καλογεράκια.

Στη διάρκεια της Γιορτής θα λειτουργεί έκθεση και παζάρι τοπικών προϊόντων και μανιταροπροϊόντων, στον υπαίθριο χώρο δίπλα στον ποταμό Σακουλέβα.

Έκθεση φωτογραφίας Φλωρινιωτών μανιταρόφιλων.

Εικαστικές δραστηριότητες από μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας και της Λέσχης Πολιτισμού (Σάββατο 18:00, κτήριο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»).

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014
11:00 Αποχαιρετιστήρια συνάντηση (κτήριο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»)
ΛΗΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Συνδιοργάνωση:
ΜΑΝΙΤΑΡΟΦΙΛΟΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (Μ.Δ.Μ) –1999
ΜΑΝΙΤΑΡΟΦΙΛΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ( Μ.Ε) – 2012
ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΕΥΗΣ-ΜΕΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (Κ.Π.Ε ΦΛΩΡΙΝΑΣ)
Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Φλώρινας (Φ.Σ.Φ « ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»)
Σύλλογος Φίλων της Μουσικής Φλώρινας - «Ο Ερωδιός»

LINKS ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ (ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ)
www.cityoflorina.gr
www.e-florina.gr
ΕΚΘΕΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Πέντε πτυχιακές εργασίες ισάριθμων φοιτητών/τριών του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών Φλώρινας φιλοξενεί ο «Αριστοτέλης» και η Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Ζωγράφων του στις αίθουσες εκθέσεων του συλλόγου από τις 10 έως και τις 12 Οκτωβρίου 2014.

Στην κεντρική αίθουσα εκθέσεων παρουσιάζουν τις εργασίες τους οι:
Παναγιώτα Θεοφιλοπούλου, γλυπτική με θέμα «Σπουδές στις ανθρώπινες Μορφές», ο Βασίλης Καραμπίνης γλυπτική τρισδιάστατη μεταλλική απεικόνιση αντικειμένων με τίτλο: «Γεωμετρικά εικονοστοιχεία» και η Δήμητρα Μωυσιάδου, γλυπτική με ανάγλυφα και γλυπτά από εφημερίδες και με τίτλο: «Εφήμερα».

Στον υπόγειο χώρο έκθεσης η Ελένη Γεωργίου Σαρλικιώτη παρουσιάζει ζωγραφική  με τίτλο CODA και στην σοφίτα η Βανέσσα Καραμανώλη την εγκατάστασή της «Νήμα Ηρός».

Ή έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό.

Σχετικός σύνδεσμος για περισσότερες πληροφορίες στον δικτυακό τόπο της Πινακοθήκης Φλωρινιωτών Ζωγράφων: http://www.fsfa.gr/pfz

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΟΡΕΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για το έτος 2014 - 2015 που φτάνει έως και τα 600 ευρώ. Το επίδομα για τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών (δίνεται στους κατοίκους 40 ορεινών τοπικών κοινοτήτων του Νομού μας και 49 μειονεκτικών, η πόλη της Φλώρινας και του Αμυνταίου εξαιρούνται) στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής προστασίας ευπαθών ομάδων προκειμένου να στηριχθούν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και να αποτραπεί ο κίνδυνος να ερημωθούν ολόκληρα χωριά που βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Αναπλ. Οικονομικών αριθμ. 2/71338/0026/22-07-2013 (Β.1911) επανακαθορίζεται η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την πληρωμή του επιδόματος σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, όπως αυτές καθορίζονται από την Οδηγία 85/148/ΕΟΚ.

Συγκεκριμένα το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται μετά την κατά καιρούς αναπροσαρμογή του:
 σε εξακόσια (600) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 €) ετησίως και σε τριακόσια (300) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 €) και του ποσού των τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων ευρώ (4.700,00 €).

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογουμένου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων από κάθε πηγή. Η παραπάνω κατά περίπτωση εισοδηματική ενίσχυση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με βάση το οποίο χορηγείται αυτή.

Η εισοδηματική ενίσχυση καταβάλλεται εφάπαξ από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε ημερολογιακού έτους με την υποβολή των παρακάτω δικαιολογητικών:

- Αίτηση του δικαιούχου στην οποία θα φαίνονται ευδιάκριτα τα στοιχεία του: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού.
- Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου για τους υπηκόους κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης όπου να διαφαίνεται ευκρινώς το IBAN
-Βεβαίωση του Δημάρχου του τόπου κατοικίας του δικαιούχου από την οποία να προκύπτει η επί διετία τουλάχιστον συνεχής διαμονή του σε συγκεκριμένη ορεινή και μειονεκτική περιοχή της Οδηγίας 85/148/ΕΟΚ.
-Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο αιτείται η εισοδηματική ενίσχυση (φετινό εκκαθαριστικό 2014 για εισοδήματα του 2013).
- Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ( έντυπο Ε1, έτους 2014 για εισοδήματα έτους 2013)
-Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 του δικαιούχου, περί της μη είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης άλλη φορά για την ίδια οικογένεια μέσα στο ίδιο έτος.

Βασικό στοιχείο χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι η «οικογένεια» και όχι η στέγη, η οποία μπορεί να είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή και κοινή. Ως «οικογένεια» θεωρούνται: οι σύζυγοι μόνο ή και με τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα) που βαρύνουν φορολογικά το δικαιούχο- αρχηγό της οικογένειας. Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται και οι μονογονεϊκές οικογένειες. Τα μεμονωμένα άτομα δεν αποτελούν «οικογένεια» (για να αποτελούν οικογένεια απαιτούνται πάνω από δύο μέλη). Το επίδομα μπορεί να αιτηθεί ο δικαιούχος μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου. Όσον αφορά την έννοια της οικογένειας νοικοκυριού διευκρινίζεται:

-Βασικό στοιχείο χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι η οικογένεια και όχι η στέγη, η οποία μπορεί να είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή και κοινή.
-Για την εφαρμογή των υπόψη διατάξεων με τον όρο “οικογένεια” εννοείται το ζεύγος των σε νόμιμο γάμο συμβιούντων συζύγων μετά των ανηλίκων και άγαμων τέκνων αυτών (συγγενική οικογένεια) που συμβιούν κάτω από την ίδια στέγη. Κατόπιν αυτού ως οικογένεια θεωρούνται: Οι σύζυγοι μόνο ή και τα τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα άγαμα) που βαρύνουν φορολογικά το δικαιούχο –αρχηγό της οικογένειας.
-Επίσης την εισοδηματική ενίσχυση δικαιούνται και δυο (2) οικογένειες που συνοικούν κάτω από την ίδια στέγη.

Οι ενδιαφερόμενοι και δικαιούχοι της ενίσχυσης μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ του Δήμου για περισσότερες πληροφορίες και την υποβολή της αίτησης μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και στο αρμόδιο Τμήμα Διοικητικού Οικονομικού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας στο Διοικητήριο.

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΠΙΖΩΟΤΙΩΝ

Την Τρίτη (07-10-2014) το βράδυ στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κρυσταλλοπηγής συνέλαβαν δύο ημεδαπούς (46 και 34χρονων) για παραβίαση μέτρων πρόληψης επιζωοτιών.

Συγκεκριμένα, από αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Δ.Χ.Φ. αυτοκίνητο κοντά στο στάβλο του 46χρονου στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας, προέκυψε ότι οι δυο ημεδαποί από κοινού μετακινούσαν οκτώ (8) βοοειδή τα οποία προηγουμένως είχαν μεταφερθεί παράνομα από την Άρτα στην Κρυσταλλοπηγή.

Ελέγχεται η νομιμότητα των πιστοποιητικών που συνόδευαν την μεταφορά των ζώων, ενώ το Δ.Χ. Φορτηγό και τριάντα τρία (33) διαβατήρια βοοειδούς κατασχέθηκαν.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09/10/2014 - 11:22