Ειδήσεις από την ΕΡΑ Λάρισας

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός νέος πρόεδρος της ΕΝΠΕ

Με 15 ψήφους υπέρ,  ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός είναι ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών.


Όπως αναφέρει το aftodioikisi.gr ο  κ. Αγοραστός, όπως φαίνεται, ψηφίστηκε όχι μόνο από τους 10 «γαλάζιους» του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ αλλά και από τους τέσσερις του Πέτρου Τατούλη και του Απόστολου Τζιτζικώστα, ενώ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πήρε και την ψήφο του Γιάννη Σγουρού, τον οποίο πρότεινε για α΄ αντιπρόεδρο της Ένωσης (εξελέγη με 14 ψήφους υπέρ 9 λευκά και 2 αποχές).

Παράλληλα στην θέση του β΄ αντιπροέδρου εξελέγη ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής του Α. Τζιτζικώστα, Γιάννης Γιώργος (15 υπέρ, 8 κατά και 2 απόντες - αποχώρησε ο Π. Τατούλης και περιφερειακή σύμβουλος Αργολίδας Ελένη Παναγιωτοπούλου καθώς δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια για διαπαραταξιακό προεδρείο, δηλαδή, και με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ στη θέση του ταμία ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ο οποίος πήρε 12 έναντι 11 ψήφων του περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρου Γαλιατσάτου (συν τους δύο απόντες).

Δεν κατέβηκε η Δούρου

Βλέποντας ότι θα ηττηθεί, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου δεν κατέβηκε απέναντι στον κ. Αγοραστό, με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέγει τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρο Γαλιατσάτο ο οποίος, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις, πήρε εφτά ψήφους (τις πέντε του ΣΥΡΙΖΑ και τις δύο του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρου Καρυπίδη).

Υποψήφιος, από την πλευρά των «πράσινων» περιφερειαρχών κατέβηκε ο Απόστολος Κατσιφάρας ο οποίος πήρες τρεις ψήφους: τη δική του, του Σ. Αρναουτάκη και του Γ. Μαχαιρίδη αλλά όχι και του Γ. Σγουρού.

Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα στην ΕΝΠΕ φαίνεται ότι έχουν ευρύτερη πολιτική σημασία σε τουλάχιστον δύο σημεία:

-Στη σύμπλευση του Γ. Σγουρού με το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο, επιβεβαιώνοντας τις φήμες για προσέγγιση του πρώην περιφερειάρχη Αττικής με τη ΝΔ

-Στην συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τον προερχόμενο από τους ΑΝΕΛ (και παραλίγο υποψήφιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκλογές του Μαΐου) περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη.




Ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης πάει στην Εισαγγελία

Κρίσιμη αναμένεται η επόμενη εβδομάδα για το ζήτημα που έχει ανακύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα και αφορά τον επανέλεγχο των συμβάσεων εργαζομένων στους Δήμους.

Κεντρικό πρόσωπο - για το συγκεκριμένο θέμα - όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε πανελλαδικό, είναι ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης.

Τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου ο κ. Καλογιάννης έχει κληθεί από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας να καταθέσει για τον επανέλεγχο των συμβάσεων, στο πλαίσιο και της παραγγελίας που απέστειλε προ ημερών η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη με την οποία ζητούσε την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Όλα δείχνουν πως ο δήμαρχος Λαρισαίων θα ζητήσει προθεσμία για την καλύτερη προετοιμασία του.

Παράλληλα, επίκειται και η κλήση του κ. Καλογιάννη στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, όπου και αυτό ασχολείται με το θέμα.




Βούληση της Δημοτικής Αρχής η επέκταση του δικτύου πεζοδρόμων

Η βούληση της νέας δημοτικής αρχής να διαμορφώσει «νέες συνθήκες και όρους στη λειτουργία του κέντρου της Λάρισας, θέτοντας, ύστερα από διάλογο και συνεργασία, το πλαίσιο που θα γίνει αποδεκτό απ΄ όλους, με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας και την αισθητική αναβάθμιση», εκφράστηκε, για άλλη μια φορά, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή μελών του Δ.Σ. του Σωματείου ιδιοκτητών καφέ - μπαρ και καφετεριών ν. Λάρισας.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα παρακάτω:

«Αρχικώς, στο πλαίσιο της συνάντησης ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης επεσήμανε την αναγκαιότητα η συνεργασία μεταξύ Δήμου και των ιδιοκτητών μπαρ και καφετεριών να μπει σε μια νέα βάση, με στόχο την εξεύρεση του «σημείου ισορροπίας» στη λειτουργία του κέντρου της πόλης , πάντα σε βάση ισονομίας, ισοπολιτείας και τήρησης της κείμενης νομοθεσίας.

Ακολούθως δίωρη περίπου συζήτηση των εκπροσώπων του Σωματείου με τους αντιδημάρχους Πολεοδομίας, Αστικής Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Δημ. Μαβίδη και Οικονομικών κ. Παν. Νταή, παρουσία του δημοτικού συμβούλου κ. Μιχ. Αναστασίου και υπηρεσιακών παραγόντων, η οποία όπως τονίστηκε ήταν η πρώτη, αφού βούληση της δημοτικής αρχής είναι να εγκαινιάσει μια σταθερή συνεργασία και με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

Στη συζήτηση τέθηκαν σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν με τον τρόπο λειτουργίας των καφετεριών στο κέντρο της πόλης και κυρίως με το ζήτημα της κατάληψης κοινόχρηστών χώρων. Ο κ. Μαβίδης, αφού επεσήμανε την αναγκαιότητα να υπάρξει σεβασμός της έννοιας «κοινόχρηστος χώρος», ζήτησε τη στενή συνεργασία και συνέργεια με όλους όσους εμπλέκονται, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι είναι δεδομένο και πανθομολογούμενο πως είναι αναγκαίο να μπει τάξη στη λειτουργία του κέντρου της Λάρισας. Όπως τόνισε μάλιστα, το επόμενο χρονικό διάστημα, συζητήσεις για τη λειτουργία του κέντρου, θα γίνουν και με άλλους φορείς όπως ο Εμπορικός Σύλλογος, οι μεταφορείς κλπ.

Αναφερόμενος σε ευρύτερα ζητήματα, ο κ. Μαβίδης τόνισε ότι ο Δήμος αναμένει την μελέτη αστικής κινητικότητας, που θα καταδείξει σημαντικά ζητήματα σε ότι αφορά και τη λειτουργία του κέντρου, ενώ υπογράμμισε ότι βούληση της δημοτικής αρχής είναι η επέκταση του δικτύου των πεζοδρόμων. Επίσης, στο διάλογο τέθηκε η πρόταση της δημιουργίας στο Δήμο ειδικού γραφείου πληροφόρησης - στα πρότυπα της υπηρεσίας μιας στάσης - για όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Από την πλευρά του ο κ. Νταής, απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική του Δήμου για το θέμα των κοινόχρηστων χώρων και σε άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με οφειλές.

Και από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου ιδιοκτητών καφέ - μπαρ και καφετεριών ν. Λάρισας κ. Αλέξης Σακελλάρης, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε θετική την πρώτη συνάντηση και εξέφρασε τη βούληση και των δυο πλευρών για συνεργασία με σκοπό το όφελος της πόλης, ενώ στη συνάντηση παρέστη και ο πρόεδρος της 2ης δημοτικής κοινότητας κ. Άρης Χατζηγρίβας».






Εργατικό ατύχημα στα Τέμπη - Ακρωτηριάστηκε 25χρονη σε ελαιοτριβείο

Ο ακρωτηριασμός μιας 25χρονης εργαζόμενης είναι το θλιβερό αποτέλεσμα εργατικού ατυχήματος το οποίο συνέβη το μεσημέρι της Τετάρτης, σε ελαιοτριβείο στα Τέμπη. Η εργαζόμενη, είτε έπεσε - είτε προσπάθησε να σπρώξει ελιές ή κλαδιά ελιάς και βρέθηκε στη χοάνη του σιλό με αποτέλεσμα η ελικοειδής σπείρα να της συνθλίψει το ένα πόδι της. Η ίδια άρχισε να ουρλιάζει από τους αφόρητους πόνους και σοκαρισμένοι οι συνάδελφοί της, κάλεσαν ασθενοφόρο. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και σε ακρωτηριασμό του ποδιού από το ύψος του μηρού.




Ξενώνας φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας στον Δ. Λαρισαίων

Ο ξενώνας γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Λαρισαίων λειτουργεί από την 1 Οκτωβρίου του 2013 στα πλαίσια της πράξης «Ανάπτυξη Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών για την καταπολέμηση της βίας» και υλοποιήθηκε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, με στόχο την παροχή ασφαλούς διαμονής των γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, προστατεύοντάς τους από τον θύτη.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Ο ξενώνας δίνει σε γυναίκες και τα παιδιά τους την στήριξη που τους επιτρέπει να αντιμετωπίσουν τα ενδεχόμενα νομικά θέματα, τις τραυματικές εμπειρίες τους, να θέσουν ένα τέλος στη βία, να επανακτήσουν αυτοσεβασμό και να θέσουν τις βάσεις για μία ανεξάρτητη ζωή από τη βία. Ο ξενώνας προσφέρει ασφαλή διαμονή που περιλαμβάνει στέγη και διατροφή. Η διαμονή έχει μεταβατικό/προσωρινό χαρακτήρα, με στόχο η γυναίκα να επανέλθει στην κοινότητα και να ζήσει ανεξάρτητα από τη βία και έξω από αυτή. Στον ξενώνα φιλοξενούνται γυναίκες θύματα βίας μαζί με τα παιδιά τους μέχρι την ηλικία των 18 ετών, εφόσον πρόκειται για κορίτσια και των 12 εφόσον πρόκειται για αγόρια, ανεξάρτητου εθνικότητας, θρησκείας, ηλικίας και νομικής υπόστασης καθώς επίσης και θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Ο ξενώνας φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Λαρισαίων στελεχώνεται με επιστημονικό προσωπικό για την κοινωνική και ψυχολογική στήριξη των γυναικών και των παιδιών τους».

Τηλ. Επικοινωνίας: 2410-680215 Συμβουλευτικό Κέντρο: 2410535840.






«Ασφαλιστική κάλυψη και μισθός για τους σχολικούς τροχονόμους»

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε «αξιώνει από την κυβέρνηση αντι για λόγια συμπόνιας προς τους σχολικούς τροχονόμους, να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας των σχολικών τροχονόμων, οι οποίοι στο όνομα του «εθελοντισμού», αμείβονται μόλις με 174 ευρώ το μήνα και δεν έχουν καμιά ασφαλιστική κάλυψη, ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι σχολικοί τροχονόμοι, πρέπει να αποκτήσουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και να αμείβονται με μισθό που να καλύπτεται από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Τους καλούμε να δώσουν μαζικά το παρών, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που κάλεσε το ΠΑΜΕ για το Σάββατο 1 Νοέμβρη στην Αθήνα και στο οποίο δήλωσαν συμμετοχή μέχρι τώρα 621 σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, για να ακουστεί και η δική τους φωνή. Η μετακίνηση θα είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του ΕΚΝΛ».




Συγκέντρωση συμπαράστασης στους σχολικούς φύλακες

Η αντιδημαρχία Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού διοργανώνει συγκέντρωση συμπαράστασης στους σχολικούς φύλακες, την Τρίτη 21 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ., στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Καλούνται όλοι οι φορείς και ιδιαίτερα της εκπαιδευτικής κοινότητας να προσέλθουν ώστε να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους.

Μάλιστα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αλ. Μπατζιανούλης σημειώνει τα εξής: «Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε όλους τους συμπολίτες μας, κάθε ηλικίας, τους εργαζόμενους και ανέργους της πόλης μας. Θα παρακαλούσα επιπλέον τους συλλόγους και φορείς της πόλης μας να πάρουν αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων τους. Όλα τα παραπάνω πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν στον αγώνα που κάνουμε όλοι μας προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις τους οι σχολικοί φύλακες.»




«Υψώνουμε τοίχο ενάντια στη φτώχεια»

Mουσικοχορευτική εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα με θέμα «Υψώνουμε τοίχο ενάντια στη φτώχεια» διοργανώνουν οι Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Δήμου Λαρισαίων, που αποτελούνται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Συσσίτιο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Δημοτικό Λαχανόκηπο, την Τράπεζα Χρόνου και το Γραφείο Διαμεσολάβησης, έχοντας ως στόχο τη συλλογή τροφίμων, ειδών παντοπωλείου, φαρμάκων και παραφαρμακευτικού υλικού για την ενίσχυσή των απόρων συμπολιτών μας που εξυπηρετούνται καθημερινά από αυτές.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα παρακάτω:

«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στη Φτώχεια που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται στις 17 Οκτωβρίου εκπρόσωποι των Κοινωνικών Δομών σε συνεργασία με φορείς, συλλόγους και ιδιώτες της πόλης μας θα ενημερώσουν το κοινό για θέματα υγείας και για εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας και θα απασχολήσουν δημιουργικά τους μικρούς μας φίλους με χειροτεχνίες, κατασκευές και κλόουν αλλά και με παιχνίδια δεξιοτεχνίας βγαλμένα από τη ζωή των προσκόπων. Παράλληλα, σχολές χορού και χορευτικά συγκροτήματα της πόλης μας θα παρουσιάσουν δείγματα της δουλειάς τους συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην διάδοση του μηνύματος της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, η Δημοτική Σχολή Μπαλέτου, το ΚΕΛΕ, ο ΜΕΣ Θετταλός, η Σχολή Κλασσικού & Σύγχρονου χορού Μαρία Δαλαμάγκα, το Dance Club, το Independance, η Let's Dance και η Real Dance υπόσχονται ένα πλούσιο και μοναδικό θέαμα που θα ξεσηκώσει και θα συγκινήσει όσους επιλέξουν να παρευρεθούν! Η κεντρική πλατεία αναμένεται να γεμίσει με πολλά διαφορετικά είδη μουσικής, χορούς, πολύ κέφι και άφθονη διασκέδαση για όλες τις ηλικίες! Σήμα κατατεθέν της βραδιάς που θα κάνει την ειδοποιό διαφορά θα αποτελέσει ο «τοίχος» που θα στηθεί και ουσιαστικά θα παρακινεί τους θεατές να γράψουν τι σημαίνει για αυτούς η έννοια της «φτώχειας» και να εκφράσουν με μια λέξη, ένα σκίτσο και ό,τι άλλο επιθυμούν τι συναισθήματα τους δημιουργεί.

Το απόγευμα της Παρασκευής 17 Οκτωβρίου πάρτε τους φίλους σας και πράγματα που σας περισσεύουν και ελάτε να γνωρίσετε τη μαγεία του χορού και να γίνετε μέλη της μεγάλης παρέας μας συμβάλλοντας στη διάδοση του μηνύματος της κοινωνικής αλληλεγγύης και διδάσκοντας τη σημασία της αλληλοβοήθειας».

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54