Ειδήσεις από την ΕΡΑ Λάρισας

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ο ΠΑΝ. ΝΤΑΗΣ

Φάκελοι που «καίνε» στο ΔΟΠΑΕΛ!

«Λαβράκια» αναμένονται να βγουν από τους φακέλους που έχει στα χέρια της η δημοτική αρχή Λάρισας για το ΔΟΠΑΕΛ. Χθες πάντως ενημερώθηκε η Εκτελεστική Επιτροπή και αργά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύγκλιση της δημοτικής ομάδας για τους φακέλους που «καίνε» στο ΔΟΠΑΕΛ.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Νταής αναμένεται να καταθέσει την Παρασκευή στον εισαγγελέα τα στοιχεία για το ΔΟΠΑΕΛ ζητώντας τη διερεύνηση για τα οικονομικά του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λάρισας. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Δήμο βρέθηκαν απλές αποδείξεις είσπραξης που εκδόθηκαν το 2014, ενώ ο ΔΟΠΑΕΛ είχε καταργηθεί το 2013.

Την κατηγορηματική του διαβεβαίωση, για μια ακόμη φορά, πως πρόθεση της νέας δημοτικής αρχής είναι να έρθουν «όλα στο φως», επανέλαβε με σημερινές του δηλώσεις ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, στη σκιά της υπόθεσης ΔΟΠΑΕΛ. «Δεν ξέρουμε μέχρι που φτάνει αυτή η ιστορία» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογιάννης ο οποίος δήλωσε πως τόσο η Εκτελεστική Επιτροπή, όσο και η δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας έδωσαν τη σύμφωνη γνώμη για την προσφυγή της υπόθεσης στον εισαγγελέα.

Λεπτομέρειες για την υπόθεση του ΔΟΠΑΕΛ έδωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Παναγιώτης Νταής, ο οποίος κατέθεσε και τη συγκεκριμένη αναφορά στον εισαγγελέα. Ο κ. Νταής έκανε λόγο για τρεις αποδείξεις ποσών 400, 600 και 400 ευρώ αντιστοίχως, οι οποίες έφεραν τη σφραγίδα του ΔΟΠΑΕΛ και μονογραφή, οι οποίες δυο εξ αυτών έφεραν ημερομηνίες εντός του 2014, ενώ ο ΔΟΠΑΕΛ ως οργανισμός έχει καταργηθεί από το 2013. Οι αποδείξεις αυτές αφορούσαν συναλλαγή με ιδιωτικές εταιρίες και εκδόθηκαν έπειτα από παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων του Δήμου με την ένδειξη «ατελώς» ενώ τελικά εισπράχθηκαν τα αντίστοιχα ποσά.

«Ο ΔΟΠΑΕΛ τότε έκοβε κανονικά γραμμάτιο είσπραξης και διπλότυπο. Δεν υπήρχε καμία ανάγκη για μπλοκ αποδείξεων, το οποίο δεν έχει βρεθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νταής.

Έκπληξη, δε, προκαλεί το γεγονός πως κανείς, από την προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν επικοινώνησε ούτε με τον κ. Καλογιάννη, ούτε με τον κ. Νταή, μετά τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις, όπως διαβεβαίωσαν και οι δυο απαντώντας σε ανάλογο ερώτημα.




Ενισχύεται το ΙΑΚ της Λάρισας

Με το ποσό των 142.188,64 ευρώ ενισχύεται το Ιατροκοινωνικό Κέντρο (ΙΑΚ) για Τσιγγάνους στη Ν. Σμύρνη της Λάρισας μετά από έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού. Συγκεκριμένα υπεγράφη η σύμβαση που αφορά στην ενίσχυση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχειρήσης (ΔΗΚΕΛ) Λάρισας για τη δημιουργία Μονάδας Ιατροκοινωνικού Κέντρου για Τσιγγάνους.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε: «Στόχος των κέντρων αυτών είναι η λειτουργία δομών, που παρέχουν ιατροκοινωνική φροντίδα, προωθούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την κοινωνική προστασία των τσιγγάνων με απώτερο στόχο την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Μέσω της ενέργειας αυτής αλλά και μέσω των υπόλοιπων έργων υποδομής, που υλοποιούμε με πόρους του ΕΣΠΑ για περιοχές που κατοικούν τσιγγάνοι, η αιρετή Περιφέρεια στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της δημόσιας υγείας των συνανθρώπων μας αλλά και στην καλυτέρευση της καθημερινότητάς τους».

Οι ενισχύσεις αυτές πραγματοποιούνται στα πλαίσια της ενέργειας «Προάσπιση-Προαγωγή Υγείας και Κοινωνική Ενσωμάτωση Ελλήνων Τσιγγάνων» συγχρηματοδοτούμενης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ) στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.




Στήριξη του ιατρείου Τερψιθέας

Θετικά ανταποκρίθηκε η 5η ΥΠΕ στο αίτημα του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τερψιθέας, προκειμένου το ιατρείο να λειτουργεί σε καθημερινή βάση.

Ως γνωστόν, όπως εξήγησαν τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, αλλά και ο Πρόεδρος του κ. Νικόλαος Μπόνιας, το Ιατρείο εξυπηρετεί όχι μόνον κατοίκους της Τερψιθέας αλλά και γειτονικών συνοικιών της Λάρισας, όπως είναι της Φιλιππούπολης και της Νεάπολης Λάρισας.

Από την πλευρά του ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, αντιμετωπίζοντας με κατανόηση το παραπάνω αίτημα, αποφάσισε την στήριξη του Ιατρείου με έναν ακόμη ιατρό για λίγες ημέρες, μέχρι που να δοθεί οριστική λύση στο θέμα με την πρόσληψη των επικουρικών ιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που τελεσφορεί προσεχώς.

Στην συνάντηση με τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Σχεδιασμού, Διοίκησης και Εξυπηρέτησης πολιτών του Δήμου Λαρισαίων κ. Γιώργιος Σούλτης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τερψιθέας κ. Νικόλαος Μπόνιας, και τα μέλη του Τοπικού Συμβούλιου κκ. Θωμάς Μιγδάνης και Αστέριος Τζιλάκας, καθώς και στελέχη της ΥΠΕ.

Τέλος, μεταξύ του αντιδημάρχου κ. Γιώργου Σούλτη και του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Λάζαρου Μακρή συμφωνήθηκε η συνεργασία να επεκταθεί και σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ Δήμου Λαρισαίων και ΥΠΕ με κοινό γνώμονα τις βέλτιστες υπηρεσίες υπέρ των πολιτών.




«Αρρυθμίες στο πρόγραμμα περισυλλογής νεκρών ζώων»

Τις «σοβαρότατες αρρυθμίες στην υλοποίηση του προγράμματος περισυλλογής, διαχείρισης και απόρριψης νεκρών ζώων από τον καταρροϊκό πυρετό που ξεκίνησε προ ημερών στο ν. Λάρισας, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με φορέα διαχείρισης την εταιρία KAFSIS ΑΕ -που αναδείχτηκε από διεθνή διαγωνισμό σύμφωνα με τα δελτία τύπου-», φέρνει μετά τις σοβαρές καταγγελίες κτηνοτρόφων με ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, θέτοντας σειρά ερωτημάτων σχετικά με το διαγωνισμό αλλά και για τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρίας.

Όπως αναφέρει, «ήδη τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του προγράμματος στην ΠΕ Λάρισας, οι καταγγελίες κτηνοτρόφων που αφορούν σε ασυνέπεια υποχρεώσεων και πράξεων της εταιρίας, είναι πολλές. Άλλοι καταγγέλλουν ότι ενώ παίρνουν τηλέφωνο για άμεση περισυλλογή, ο εκπρόσωπος της εταιρίας απαντά ότι δε γίνεται σε λιγότερο από μία με δύο ημέρες. Μάλιστα σε πρόσφατη ενημέρωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, υπήρξε περίπτωση που το φορτηγό έκανε 5 μέρες να φτάσει στον κτηνοτρόφο και τα ζώα είχαν περιέλθει σε κατάσταση σήψης. Σε άλλους έδιναν οδηγίες να κόψουν απλώς το κεφάλι του νεκρού ζώου και το υπόλοιπο να το πετάξουν, ενώ σε άλλους πρότειναν να πάνε να τα θάψουν μόνοι τους. Πέραν αυτού, για όλη τη Θεσσαλία η εταιρία διαθέτει μόλις ένα φορτηγό-ψυγείο, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο το έργο της περισυλλογής, ενώ ορισμένα από τα συμβεβλημένα σφαγεία έχουν σταματήσει να κάνουν παραλαβές, αφού δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν λόγω του αριθμού των προς σφαγή ζώων».

Αιτούμενη αντίγραφο της υπογραφείσας σύμβασης με την εταιρία KAFSIS ΑΕ, η βουλευτίνα ζήτησε απαντήσεις σχετικά με τα εξής: «Ποιός προκήρυξε και πότε διενεργήθηκε ο εν λόγω διεθνής διαγωνισμός; Ποιες εταιρίες κατέθεσαν προσφορές και με ποια διαδικασία αναδείχτηκε εν τέλει ως φορέας διαχείρισης η εταιρία KAFSIS ΑΕ; Ποιο είναι το συνολικό κόστος του προγράμματος πανελλαδικά, δεδομένου ότι κρούσματα καταρροϊκού πυρετού δεν υπάρχουν μόνο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια; Σε ποιες άλλες Περιφέρειες δόθηκαν κονδύλια για την υλοποίηση του προγράμματος περισυλλογής, διαχείρισης και απόρριψης νεκρών ζώων και ποια είναι τα ακριβή ποσά που εγκρίθηκαν ανά Περιφέρεια; Έχει υπογραφεί σύμβαση με τον φορέα διαχείρισης του προγράμματος; Εάν ναι, τι ακριβώς προβλέπει αυτή; Διενεργούνται έλεγχοι για την τήρηση των συμβατικών όρων εκ μέρους της εταιρίας και από ποια Υπηρεσία; Προβλέπονται σχετικές κυρώσεις περί τη μη τήρηση των όρων της σύμβασης και εάν ναι, σε ποιες ενέργειες προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει για την επιβολή τους;».




ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ

10η γιορτή Ακτινιδίου

Για 10η συνεχή χρονιά , ο Δήμος Τεμπών και o ΔΟΠΑΠΕΠΤ διοργανώνουν την γιορτή Ακτινιδίου Πυργετού - Αιγάνης , το Σαββάτο 18 & την Κυριακή 19 Οκτωβρίου .Αναλυτικά το πρόγραμμα:

18/10/2014 :7:00 μ.μ. Επιμορφωτική ημερίδα για τους αγρότες στην αίθουσα συνεδριάσεων της Δ.Ε. Κάτω Ολύμπου (πρώην δημαρχείο). Ομιλητής ο επίκουρος καθηγητής φυτοπαθολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης κ. Θωμίδης Θωμάς

19/10/2014: 11:00 π.μ. Έναρξη εκδήλωσης με χαιρετισμό του Δημάρχου Τεμπών κ. Κολλάτο Κων. .

11:10 π.μ. Χαιρετισμό του προέδρου του Αγροτικού Συν/σμου Πυργετού.

11:20 π.μ. Ομιλία για το ακτινίδιο της περιοχής από τον Προϊστάμενο του τμήματος Ποιοτικού-Φυτουγεινομικού ελέγχου της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Δ. Σταυρίδη, διδάκτορα εντομολογία.

11:30 π.μ.: Παραδοσιακοί Χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυργετού.




«ΧΡΥΣΑ» ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΟΠΕΡΙΒΟΛΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ

Ένα χωριό του δήμου Αγιάς, η Μελιβοία πήρε οικονομική ανάσα από τα καστανοπερίβολα. Η παραγωγή φέτος ήταν καλή και οι τιμές υψηλή, καθώς ξεπέρασε και τα 3 ευρώ/κιλό με μεγάλες ποσότητες να εξάγονται σε χώρες του εξωτερικού. Οι τιμές κυμάνθηκαν ανάλογα με την κατηγορία του κάστανου από 0,30 ευρώ έως 3,10 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι παραγωγοί της Μελιβοίας έλαβαν περίπου 3 εκατ. ευρώ από τη φετινή παραγωγή κάστανου.




Ο «Δον Κιχώτης» στο Θέατρο Τεχνών

Μεθαύριο Κυριακή 19 στις 12 το μεσημέρι καθώς και την επόμενη Κυριακή 26 Οκτωβρίου, θα δοθούν οι -2- Τελευταίες Παραστάσεις για το κοινό, της «Παιδικής - Νεανικής Σκηνής» του «Θεάτρου Τεχνών» - Λάρισας, με το υπέροχο έργο του Θερβάντες, «ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ», σε διασκευή για παιδιά από τον Γιάννη Καλατζόπουλου, με (τιμή εισιτηρίου: 5?).

Οι μαθητές των Σχολείων, έχουν ήδη ξεκινήσει να παρακολουθούν τις οργανωμένες παραστάσεις που δίνονται κάθε: ΔΕΥΤΕΡΑ - ΤΡΙΤΗ -ΤΕΤΑΡΤΗ - ΠΕΜΠΤΗ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ?), έως και τις Γιορτές των Χριστουγέννων, (Πρωϊνές ώρες), με (Τιμή εισιτηρίου για κάθε μαθητή: 4?.(Υπεύθυνος προγραμματισμού: Σπύρος Κέντρας).

Πρόκειται για μια, φαντασμαγορική παράσταση για παιδιά, που ανεβαίνει σε Σκηνοθεσία του Γιάννη Καλατζόπουλου. Η μουσική και τα τραγούδια είναι του, Δημήτρη Λέκκα, τα σκηνικά επιμελήθηκε ο Στέλιος Μπουρλής, τα κοστούμια η Σμαράγδα Χατζή, ενώ τις υπέροχες Χορογραφίες δίδαξε η εξαίρετη Λαρισαία χορογράφος Αγγελική Σαρήογλου.

Οι κρατήσεις των θέσεων γίνονται στο τηλέφωνο του «Θεάτρου Τεχνών»: 2410-534313

Τους 20 και πλέον ρόλους του κλασσικού αυτού έργου ερμηνεύουν εξαιρετικά, οι ηθοποιοί:Παναγιώτης Σουπιάδης, Δημήτρης Φωτίου, Έλενα Γράβαλου, Λίνα Νούτσου, Σμαράγδα Χατζή, Δημήτρης Τσατσανάκος και Ειρήνη Σιδηροπούλου.




Έκθεση ζωγραφικής στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Με τον γενικό τίτλο «Παρήγορος Τέχνη», η Δατσέρη Σοφία εκθέτει έργα της στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Λάρισας από τις 24 Οκτωβρίου έως την 1 Νοεμβρίου του 2014.

Πρόκειται για έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί τα τελευταία δύο χρόνια και με τα οποία -όπως δηλώνει και ο τίτλος της έκθεσης- η ζωγράφος επιδιώκει να προβάλλει το μήνυμα πως ακόμα και σε χαλεπούς καιρούς όπως τους δικούς μας ,η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει παρηγορητικά.

Επιδιώκοντας η τέχνη της να είναι γνήσια ελληνική ,η ζωγράφος εμπνέεται από παραδοσιακά μοτίβα της ελληνικής τέχνης τα οποία αναπλάθει γόνιμα .

Εξυμνεί όμως με το έργο της και το ελληνικό φυσικό τοπίο και ιδιαίτερα αυτό της Κρήτης απ την οποία και κατάγεται.

Ο ιστορικός τέχνης Στειακάκης Βαλάντης ,σε σημείωμα του για τη ζωγράφο αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Θυμίζοντας τις περιπτώσεις του HenriRousseauκαι του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ - το έργο των οποίων εκτιμήθηκε κατά το Μεσοπόλεμο μέσα από τον επαναπροσδιορισμό του αιτήματος της επιστροφής στις ρίζες -η Σοφία Δατσέρη με τις δημιουργίες της προβάλλει κάτι το διαφορετικό απέναντι στη "μαζική " αισθητική της εποχής μας».




Ξεκινούν οι λέσχες Πολιτισμού

Αρχίζουν τη Δευτέρα τα προγράμματα των αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου Λαρισαίων.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού κ. Αλέξη Μπατζιανούλη, από τη Δευτέρα μπορούν να απευθύνονται οι συμπολίτες μας (μικροί και μεγάλοι) στα πολιτιστικά κέντρα Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίου Γεωργίου καθώς και στις άλλες Λέσχες Πολιτισμού του Δήμου και στα σχολεία καθώς και στις αθλητικές εγκαταστάσεις (κλειστά γυμναστήρια, γήπεδα κλπ)

Τα προγράμματα Αθλητισμού αναφέρονται:

. Στο ποδόσφαιρο, την καλαθοσφαίριση, την πετοσφαίριση, την χειροσφαίριση, την ποδηλασία, την αντισφαίριση, την ιππασία και στα προγράμματα Αθλητισμός και Γυναίκα, κλπ

Τα προγράμματα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων αναφέρονται:

. Στη μουσική

. Στο θεατρικό παιγνίδι

. Στο χορό (παραδοσιακό και μοντέρνο)

. Στην παιδική λογοτεχνία

. Στα εικαστικά (ζωγραφική, αγιογραφία, ξυλογλυπτική, ψηφιδωτό, μπατίκ, και πηλοπλαστική, ζωγραφική σε τζάμι, εναλλακτικό κόσμημα, τέχνημα).




Τουρνουά «Platamon Cup 2014»

Στις 25 - 27 Οκτωβρίου 2014 θα διεξαχθεί το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό τουρνουά Παιδικών και Προπαιδικών τμημάτων στον τόπο μας.  Η Αθλητική Ακαδημία Πλαταμώνα θα έχει τη τιμή να φιλοξενήσει τις ομάδες του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, ΠΑΟΚ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ, ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ, ΑΡΗ, ΗΡΑΚΛΗ, ΛΕΦΣΚΙ ΣΟΦΙΑΣ, ΕΛΠΙΔΕΣ ΞΑΝΘΗΣ, ΜΠΕΜΠΙΔΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΝΙΚΗ ΧΡΙΣΤΟ ΣΕΡΡΩΝ, ΔΑΝΑΟΙ ΚΟΖΑΝΗΣ και άλλες,  οι οποίες θα αγωνιστούν για το τρόπαιο του PLATAMON CUP στα γήπεδα του Πλαταμώνα και των Νέων Πόρων Πιερίας.  Η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όσους θελήσουν να παρακολουθήσουν από κοντά τα ταλέντα του Ελληνικού ποδοσφαίρου. 

Το πρόγραμμα του Τουρνουά θα ανακοινωθεί σύντομα.




(Πηγή larissanet.gr - επιμέλεια Ραλού Μεθενίτου)
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54