Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

ΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ-ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ-25-102014

Επιδοτούμενο μεν, με υπερβολικό κόστος δε, το αεροπορικό εισιτήριο στο δρομολόγιο Αθήνα-Ζάκυνθος, με το βουλευτή να διερευνά τη σχετική σύμβαση!

Στα «χέρια» του Βουλευτή Ζακύνθου, Σταύρου Κοντονή και των συνεργατών του, βρίσκονται από τις αρχές του μήνα, τα αντίγραφα των συμβάσεων που έχει υπογράψει το ελληνικό δημόσιο με την εταιρία «OlympicAir», για την εκμετάλλευση των τακτικών αεροπορικών γραμμών Αθήνα-Ζάκυνθος και Αθήνα-Σύρος, στις οποίες έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας…Δηλαδή, πρόκειται για αεροπορικά δρομολόγια που επιδοτούνται από το κράτος, καθώς, θεωρείται ότι εξυπηρετούν…άγονες γραμμές, που θα ήταν ζημιογόνες-σε αντίθετη περίπτωση-ως προς την εκμετάλλευσή τους! Μάλιστα, το κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου του δρομολογίου Αθήνα-Ζάκυνθος, αν και επιδοτούμενο, είναι υπερβολικό και παραμένει…σταθερό, ανεξάρτητα με τη ζήτηση και τη χρονική περίοδο και άλλους παράγοντες, που επηρεάζουν το κόστος σε άλλες γραμμές και εταιρίες! Με αυτά τα δεδομένα είναι υπό διερεύνηση η σχετική σύμβαση, με τον κ, Κοντονή, (ΣΥΡΙΖΑ), να εκφράζει και την απόλυτη αντίθεσή του, με τη δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, όπως και αυτό της Ζακύνθου.

Ζημιές-και δεν είναι η πρώτη φορά-από ανεμοστρόβιλο στο Καλαμάκι Ζακύνθου

Ζημιές, προκάλεσε ο ανεμοστρόβιλος που «χτύπησε» τη Ζάκυνθο, νωρίς χθες το πρωί, χωρίς, ευτυχώς, να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Πολύ συχνά, το φυσικό αυτό φαινόμενο, «επισκέπτεται» το νησί μας και αφήνει τα…σημάδια του, άλλοτε μεγαλύτερα άλλοτε μικρότερα και μάλιστα, δείχνει ιδιαίτερη «προτίμηση» σε συγκεκριμένες περιοχές, γεγονός που βέβαια έχει την εξήγησή του. Για άλλη μία φορά, ο τελευταίος ανεμοστρόβιλος, έπληξε την περιοχή του Καλαμακίου, ξηλώνοντας κάποιες στέγες και δημιουργώντας προβλήματα σε μπαλόνια, ενώ, ξερίζωσε ή έκοψε στην μέση, διάφορα δέντρα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Πάντως, η ώρα που συνέβη αυτό το φαινόμενο, ήταν τέτοια που βοήθησε να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι, δεδομένου ότι δεν υπήρχε κίνηση στους δρόμους και γενικότερα. Το ζητούμενο είναι, όπως κάθε φορά, να αποζημιωθούν οι άνθρωποι που παθαίνουν ζημιές, μικρές ή μεγάλες, δεν έχει σημασία, στις πληγείσες περιοχές, τόσο σε σπίτια, σε άλλες εγκαταστάσεις, (επιχειρήσεις, στάβλους κ.τ.λ.), σε αυτοκίνητα, όσο και σε καλλιέργειες, π.χ. ελαιόδεντρα και σε οποιοιδήποτε άλλο περιουσιακό τους στοιχείο, Επίσης, στο βαθμό που είναι εφικτό, πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και πρόληψη.

Σε έργο «φάντασμα» κινδυνεύει να εξελιχθεί η…βιοκλιματική αναβάθμιση της πλατείας Σολωμού

Σε έργο «φάντασμα» κινδυνεύει να μετατραπεί και η πλατεία Σολωμού στη Ζάκυνθο, (γιατί δεν είναι το μοναδικό έργο «φάντασμα» στο νησί…), μια ιστορική πλατεία που φέρει το όνομα του εθνικού μας ποιητή και η οποία αποτελεί σήμα κατατεθέν για την τοπική και γενικότερα για την νεοελληνική ιστορία! Πρόκειται για το περιβόητο έργο της…βιοκλιματικής αναβάθμισης της εν λόγω πλατείας, της κεντρικότερης της Ζακύνθου, στην οποία δεσπόζει η προτομή του Διονυσίου Σολωμού, περιτριγυρισμένης από μουσεία και άλλα ιστορικά κτίρια, που θυμίζουν κάτι από την ιστορία, τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική και την αίγλη του νησιού, πριν τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1953! Να διευκρινιστεί ότι το έργο που προώθησε προς υλοποίηση η προηγούμενη δημοτική αρχή και το οποίο…διαφήμισε δεόντως προεκλογικά, ναι μεν ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες από τη νέα δημοτική αρχή, ωστόσο, παρουσιάστηκαν ήδη τα πρώτα και σοβαρά προβλήματα, δεδομένου, ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοπράτηση έγινε, παρόλο που περιορίστηκαν από την ΕΕΤΑΑ οι σχετικές πιστώσεις…Πολλά και αναπάντητα είναι τα ερωτηματικά για αυτό το έργο, για τα οποία πρέπει να απαντήσει, κυρίως, ο πρώην δήμαρχος, με τον τωρινό δήμαρχο, να τρέχει και να μη φτάνει, για να βρει άκρη και με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο, ακόμη και για απένταξή του έργου! Σίγουρα το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα, με την ελπίδα, ότι θα συνεχιστεί και ολοκληρωθεί το έργο και ότι θα είναι αυτό που πραγματικά αρμόζει και ταιριάζει στην πλατεία Σολωμού, η οποία, στην παρούσα φάση, έχει κλείσει για τον κόσμο, όντας…σκαμμένη από την μια άκρη στην άλλη.  

Ημερίδα στη Ζάκυνθο για τις υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου
Τη συνεργασία όλων επιδιώκει για την πραγματοποίηση της ημερίδας με θέμα το ελαιόλαδο, η εταιρία αγροτουρισμού “ECOZAKYNTHOS”. Η ημερίδα που θα ασχοληθεί με τις υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του ελαιόλαδου, σε ένα νησί, όπως η Ζάκυνθος, με μεγάλη, συστηματική και αρκετά ποιοτική παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος, θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοέμβρη και εξετάζεται η καλύτερη δυνατή επιλογή χώρου, με πιθανότερη την αίθουσα εκδηλώσεων του τοπικού ΤΕΙ στην περιοχή της Παναγούλας. Ομιλητής θα είναι ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Προκόπης Μανιάτης, ο οποίος θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας που έχει κάνει για το λάδι. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της εταιρίας “ECOZAKYNTHOS”, Δημήτρης Θεριανός, όταν έχουμε τη γνώση, πρέπει να την διαχειριστούμε όσο γίνεται καλύτερα!
Την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών λόγω ακαρπίας, πέρυσι και φέτος, ζητά το δημοτικό συμβούλιο του νησιού
Να σημειωθεί, επίσης, ότι με πρόσφατη και ομόφωνη απόφασή του, το δημοτικό συμβούλιο Ζακύνθου, στηρίζει τις διεκδικήσεις για αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών του νησιού, ζητώντας να ενταχθούν σε σχετικό πρόγραμμα, λόγω ακαρπίας των ελαιόδεντρων, πιο έντονα σε συγκεκριμένες περιοχές, τόσο πέρυσι όσο και φέτος, γεγονός που συνδυάζεται με τις κλιματολογικές αλλαγές και έχει προβληματίσει σε μεγάλο βαθμό, τους παραγωγούς, την ΕΑΣΖ, τους γεωπόνους, όλους τους ειδικούς και τις τοπικές αρχές, που προσπαθούν να βρουν τρόπους αντιμετώπισης σε επίπεδο πρόληψης, αλλά και θεραπείας, γνωρίζοντας ότι αυτό συνδέεται άμεσα με το ήδη πενιχρό εισόδημα χιλιάδων Ζακυνθινών!  

Συνάντηση ΕΣΑμεΑ και τοπικού σωματείου, με Αντι-περιφερειάρχη και Δήμαρχο, για τα θέματα αναπηρίας

Τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, Ζακυνθινός στην καταγωγή, Γιάννης Βαρδακαστάνης, μαζί με τον πρόεδρο του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία νομού Ζακύνθου, «ΟΙ ΠΟΠΟΛΑΡΟΙ», Γρέκα Γιάννη, θα επισκεφτούν στα γραφεία τους, τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας του νομού, Νιοτόπουλο Λευτέρη, στις 12 π.μ. και τον Δήμαρχο του νησιού, Κολοκοτσά Παύλο, στις 1μ.μ. Σύμφωνα μεν σχετική ανακοίνωση, σκοπός των συναντήσεων είναι να συζητηθούν τα θέματα που απασχολούν το αναπηρικό κίνημα στο νησί μας και όχι μόνο.


Από τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους και τους αλληλέγγυους της ελεύθερης και αυτόδιαχειριζόμενης ΕΡΑ Ζακύνθου, αγωνιστικούς και συναδερφικούς χαιρετισμούς! Ο αγώνας-για την ΕΡΤ και όχι μόνο-συνεχίζεται για δέκατο έβδομο μήνα και αργά ή γρήγορα θα δικαιωθεί!

Σαν ΕΡΑ Ζακύνθου, νιώθουμε ηθική ικανοποίηση, γιατί, εκτός όλων των άλλων, ολοκληρώνεται επιτυχώς, έστω και αν άργησε, γιατί, υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, το CD, με πολλές και σημαντικές συμμετοχές μουσικών και τραγουδιστών, που έχει αναλάβει και με τη δική μας βοήθεια, ο αλληλέγγυος του αγώνα μας, τραγουδοποιός και παραγωγός εκπομπής λόγου και μουσικής στο σταθμό μας, Διονύσης Γιατράς. Μάλιστα, όπως έχουμε υπολογίσει, τον επόμενο μήνα, θα παρουσιαστεί σε σχετική εκδήλωση αυτή η σπουδαία και εθελοντική δουλειά, με σκοπό, από την κυκλοφορία και την πώληση του συγκεκριμένου CD, να εξασφαλιστούν έσοδα, τα οποία θα διατεθούν για τις λειτουργικές ανάγκες του αγώνα, όχι μόνο της ΕΡΑ Ζακύνθου, αλλά και των υπόλοιπων περιφερειακών σταθμών, επίσης, του ERTOPENκαι γενικότερα όπου υπάρχει ανάγκη για να συνεχιστεί η προσπάθεια για την επαναλειτουργία της νέας ΕΡΤ! Μιας ΕΡΤ, όπως την ονειρευόμαστε, αλλά και όπως την έχουμε ήδη λειτουργήσει μέχρι τώρα, μετά το «μαύρο», με αυτοδιαχείριση, με ελευθερία, με αγωνιστικότητα και πάντα κοντά στην κοινωνία!

Η σημερινή φωτό είναι από παλαιότερη κινητοποίηση των αγωνιζόμενων εργαζόμενων και των αλληλέγγυων της ΕΡΑ Ζακύνθου, μαζί και με άλλους αγωνιστές του νησιού, στο κέντρο της πόλης και παρουσία αστυνομικών δυνάμεων που είχαν αποκλείσει την περιοχή, δεδομένου ότι η κινητοποίηση, πέρα από τα σύνθηματα κατά του "μαύρου" στην ΕΡΤ και ότι παραμένει ζωντανή και ανοικτή, είχε και έντονο αντιφασιστικό περιεχόμενο, με αφορμή εκδηλώσεις της τοπικής νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, αλλά και την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Είναι μία από τις κινητοποιήσεις που είχε παλμό, μεγάλη συμμετοχή και προκάλεσε αίσθηση στο νησί, αποτελώντας πολύτιμη παρακαταθήκη για τους νέους αγώνες!  

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 25/10/2014 - 14:58