Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

ΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ-ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ-3-11-2014

Να μην εφαρμόσει την δήθεν…αξιολόγηση των δημοτικών υπαλλήλων, ζητά από τη Δημοτική Αρχή, ο συνδυασμός της «Ζακυνθινής Αναγέννησης»

Με αφορμή την συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ζακύνθου, στις 31/10, σχετικά με την υλοποίηση του ν 4250/2014 για την αξιολόγηση και τον επανέλεγχο των συμβάσεων των εργαζομένων στο δήμο με συμβάσεις αορίστου χρόνου, που προκλήθηκε μετά από αίτημα του συλλόγου των δημοτικών υπαλλήλων, ο συνδυασμός «Ζακυνθινή Αναγέννηση», τρίτος σε δύναμη, που υποστηρίχτηκε από το ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις, με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο και ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ, Μίμη Μαρίνο-Κουρή, τοποθετήθηκε ως εξής: «Ζητάμε την κατάργηση του ν 4250/2014, αφού η δήθεν “αξιολόγηση” του προσωπικού με προαποφασισμένα ποσοστά και υποχρεωτική απόρριψη του 15% στην ουσία είναι η μεθόδευση της μνημονιακής κυβέρνησης για το γέμισμα της δεξαμενής των απολύσεων και της οριστικής διάλυσης των υπηρεσιών. Ο επανέλεγχος- εκ των υστέρων με νέα κριτήρια-των συμβάσεων αοριστου χρόνου που πραγματοποιήθηκαν καθόλα νόμιμα το 2004 με προεδρικό διάταγμα - που ενσωμάτωνε ευρωπαϊκή οδηγία – και ελέγχθηκαν τότε από το ΑΣΕΠ δεν αποτελεί τίποτε άλλο από το μέτρο της αναλγησίας και της αυθαιρεσίας μιας κυβέρνησης, που δεν ορρωδεί προ μηδενός έναντι του στόχου της πλήρους υποταγής στην τρόικα. Με βάση τα παραπάνω καλέσαμε την δημοτική αρχή ακόμα και για λόγους στοιχειώδους αυτοσυντήρησης των υπηρεσιών και λειτουργιών του δήμου μας να μην προχωρήσει στην εφαρμογή της δήθεν…αξιολόγησης, αλλά να ζητήσει την απόσυρση του ν 4250/2014, καθώς και στην μη αποστολή στοιχείων για τον επανέλεγχο των συμβάσεων αορίστου χρόνου».

Αίσθηση προκάλεσε η παραίτηση της Ζακυνθινής, Αγγελικής Παπαδάτου, από τη θέση του Περιφερειακού Συμβούλου και του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων, επικαλούμενη μόνο οικογενειακούς λόγους…

Σαν «κεραυνός εν αιθρία», έπεσε η είδηση της παραίτησης της συμπατριώτισσας μας, Αγγελικής Παπαδάτου, τόσο από τη θέση του Περιφερειακού Συμβούλου, όσο και από εκείνη του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων. Να σημειωθεί ότι η κ. Παπαδάτου, δικηγόρος στο επάγγελμα, ήταν από τα «βαριά χαρτιά», στη Ζάκυνθο, σε ότι αφορά τη στελέχωση και την εκλογική επιτυχία του συνδυασμού «ΑΝΑΣΑ» για τα Ιόνια Νησιά, με επικεφαλής, τον Κεφαλλονίτη, Θοδωρή Γαλιατσάτο, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, κατάφερε στο δεύτερο γύρο των τελευταίων περιφερειακών εκλογών, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-και όχι μόνο-να πάρει μεγάλη νίκη, έναντι του μέχρι τότε, Κερκυραίου στην καταγωγή, Περιφερειάρχη, με τη στήριξη της ΝΔ, Σπυρίδωνα Σπύρου. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η παραίτηση, της πολλά υποσχόμενης, νέας στα κοινά και στην ηλικία, Αγγελικής Παπαδάτου, με σημαντικές αρμοδιότητες, στη θέση του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη, (που ορίστηκε στη θέση αυτή από τον νέο Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θοδωρή Γαλιατσάτο), οφείλεται σε ένα σοβαρό και έκτακτο οικογενειακό πρόβλημα, που έχει να κάνει με λόγους υγείας στενού συγγενικού της προσώπου, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη συχνή μετακίνησή της στην Κέρκυρα και σε άλλες περιοχές και οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη, προκειμένου να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Πάντως, η κ. Παπαδάτου, ευχαριστεί όλους όσοι έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της και κυρίως τους Ζακυνθινούς πολίτες για την υπερψήφιση της, στη θέση του Περιφερειακού Συμβούλου, θεωρώντας και για τη συνέχεια, δεδομένο το ενδιαφέρον της για τα κοινά, επιφυλασσόμενη για το μέλλον, σχετικά με την ενεργό επαναδραστηριοποίηση της…Βέβαια, χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη πληροφόρηση, δεν αποκλείεται η παραίτηση της κ. Παπαδάτου, την οποία θα αντικαθιστά ο κ. Τζώρτζης Συγούρος, να αφορά και σε άλλους λόγους, πέραν των οικογενειακών, που επικαλείται η ίδια, γεγονός που γνωρίζουν καλύτερα, οι άνθρωποι του συνδυασμού «ΑΝΑΝΑ» στη Ζάκυνθο και συνολικότερα στην Περιφέρεια, που τώρα διαχειρίζεται τις τύχες των Ιονίων Νήσων, αν και, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, στο μέλλον, θα γίνει πιο κατανοητή και εξηγήσιμη η συγκεκριμένη ενέργεια!    

Επείγουσα επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, από την ΕΣΑμεΑ, για να μην υπολογιστούν τα επιδόματα αναπηρίας, στο εισόδημα ως όριο για τις εκπτώσεις-απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ!

Επείγουσα επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, με πρόεδρο τον Ζακυνθινό, Γιάννη Βαρδακαστάνη, με την οποία ζητά να μην υπολογιστούν τα επιδόματα αναπηρίας, προνοιακά, εξωιδρυματικό, διατροφικό κλπ., στο εισόδημα ως όριο για τις εκπτώσεις- απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με την επιστολή, δεκάδες πολίτες έχουν διαμαρτυρηθεί στην ΕΣΑμεΑ, από τη στιγμή που οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές που προσδοκούσαν, χάθηκαν, με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να συμπεριλάβει στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ, το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά ακόμη και τα εισοδήματα που δεν λαμβάνονται υπόψη για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: το ΕΚΑΣ, τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας, διατροφικό και εξωιδρυματικό!
Όπως επισημαίνει η ΕΣΑμεΑ, τα επιδόματα αναπηρίας δίνονται ως το μοναδικό βοήθημα ενός κράτους που δεν προστατεύει με κανένα άλλο τρόπο ανθρώπους με βαριές αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν ως ένα βαθμό το πρόσθετο και μεγάλο κόστος που επιφέρει η αναπηρία τους. Μάλιστα, η ΕΣΑμεΑ, αναφέρει ότι στη χώρα που η ανεργία στα άτομα με αναπηρία έχει χτυπήσει κόκκινο, η κοινωνική πρόνοια έχει περιέλθει σχεδόν εξολοκλήρου στη διακριτική ευχέρεια των οικογενειών και το κόστος της αναπηρίας δεν έχει μετρηθεί ποτέ, παρά τις συνεχείς πιέσεις του οργανωμένου αναπηρικού κινήματος! Επομένως, καταλήγει η ΕΣΑμεΑ, η συμπερίληψη αυτών των επιδομάτων στο εισοδηματικό όριο και η συνακόλουθη ακύρωση έκπτωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ οδηγεί τα άτομα με αναπηρία, σε δυσβάσταχτα περιθώρια επιβίωσης…

Στην τιμή…ρεκόρ, τρία ευρώ, «ανεβαίνει» το λάδι, με το δημοτικό συμβούλιο Ζακύνθου, να ζητά έκτακτη χρηματοδότηση για τους πληγέντες-από την ακαρπία-ελαιοπαραγωγούς

Στα τρία ευρώ, τιμή…ρεκόρ, πρόκειται να «κλειδώσει» φέτος, η τιμή του λαδιού, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, που είναι πράγματι, βελτιωμένη τιμή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με τους χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς της Ζακύνθου και ενώ η ελαιοκομική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, να ελπίζουν σε μια μικρή ανακούφιση από αυτή τη θετική εξέλιξη, θέλοντας να καλύψουν ως ένα βαθμό, τουλάχιστον, τα…σπασμένα, από την οικονομική κρίση, το μεγάλο κόστος της αγροτικής καλλιέργειας, καθώς και τις σημαντικές απώλειες στο εισόδημα τους, για έναν επιπλέον λόγο, που αφορά στην ακαρπία στην ελαιοπαραγωγή που παρατηρείται, κυρίως, από πέρυσι στο νησί μας! Μάλιστα, με πρωτοβουλία του επί σειρά ετών προέδρου της ΕΑΣΖ (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου) και Αντιδημάρχου της Δημοτικής Ενότητας Αρτεμισίων, Αντώνη Αντίοχου-Μπαλιακρά, (αναπληρωτή του Δημάρχου, Παύλου Κολοκοτσά), το δημοτικό συμβούλιο, πήρε απόφαση να…στηρίξει τους αγρότες του νησιού, οι οποίοι δικαιολογημένα διαμαρτύρονται για τη χαμηλή παραγωγή, μάλλον, λόγω κλιματολογικών αλλαγών και διαφόρων ασθενειών στον καρπό της ελιάς, επίσης, για τη μικρή τιμή πώλησης του λαδιού, που είναι φτηνότερο από ένα…πακέτο τσιγάρα, αλλά και για τα αυξημένα έξοδα για την καλλιέργεια των αγροτικών προϊόντων. Ειδικότερα, με σχετικό ψήφισμα, το δημοτικό συμβούλιο, ζητά από το αρμόδιο υπουργείο, έκτακτη χρηματοδότηση μέσω ΠΣΕΑ, για τους πληγέντες, από την ακαρπία, ελαιοπαραγωγούς.

Όσο για τις επιδοτήσεις, δεν επαρκούν για να συνεχίσουν οι παραγωγοί να ασχολούνται με τη γη, αντίθετα, δίνονται με τέτοιο τρόπο, έχοντας, μειωθεί τα τελευταία χρόνια, που λειτουργούν αποτρεπτικά για την αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας, δεδομένου, ότι, εκτός, όλων των άλλων, προβλέπουν ποσοστώσεις στην παραγωγή και προωθούν συγκεκριμένες καλλιέργειες και διαδικασίες, από τις οποίες, εξυπηρετούνται τα μεγάλα συμφέροντα των ισχυρών οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Πρόκειται για διαπιστώσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των αγροτών της Ζακύνθου και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους, με την ΕΑΣΖ, να παραμένει ζωντανή και δραστήρια, σε μια εποχή μεγάλης υποχώρησης του συνεταιριστικού κινήματος και σε ένα νησί, εύφορο και με το παραπάνω, το οποίο, παρά την μονομερή «ανάπτυξη» του τουρισμού, κρατάει ακόμα, πολύ οργανωμένη και αρκετά ποιοτική, την αγροτική παραγωγή του, που εκτός, από το λάδι, διαθέτει, τη σταφίδα, τα σταφύλια, το κρασί και άλλα τοπικά προϊόντα.      

Οι μαθητές μιλούσαν για τα σοβαρά προβλήματα του σχολείου και ο Αντιδήμαρχος, μοίραζε…ευχές και υποσχέσεις!

Τους μαθητές της Γ' Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κατασταρίου, υποδέχθηκε στη Δημοτική Ενότητα Αλυκών, την μία από τις έξι Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ζακύνθου, ο Αντιδήμαρχος της περιοχής, Αναστάσιος Μαρίνος, ο οποίος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ευχήθηκε στα παιδιά να έχουν πάντα υγεία και καλή πρόοδο, επισημαίνοντας ότι η γνώση είναι δύναμη και θα πρέπει να κοπιάσουν για να την αποκτήσουν…Όπως τονίζεται, τα παιδιά, που συνοδευόταν από τις δασκάλες τους, ενθουσιάστηκαν από το δώρο που τους έκανε ο Αντιδήμαρχος, το οποίο ήταν μια μικρή εικόνα του Αγίου Διονυσίου!  Οι μαθητές ανέφεραν στον κ. Μαρίνο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο τους, με κυριότερο όλων το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και τον παιδότοπο, εντός του προαύλιου χώρου του διδακτηρίου τους. Παράλληλα, τα παιδιά ζήτησαν από τον Αντιδήμαρχο να τα βοηθήσει για να δημιουργήσουν έναν μικρό κήπο στο σχολείο τους, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τη φύση και τα αγροτικά προϊόντα, ενώ απαραίτητη είναι και η λειτουργία μιας βιβλιοθήκης για να έχουν την ευχέρεια οι μαθητές όλης της Δημοτικής Ενότητας να διαβάζουν επιπλέον πράγματα πέρα από τις ώρες του σχολείου. 

Αξίζει να σημειωθεί, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, ότι τα τζάμια του σχολείου είναι…επικίνδυνα, τα κασώματα είναι…χαλασμένα και πρέπει να αλλαχθούν και τα σώματα καλοριφέρ! Ο κ. Μαρίνος υποσχέθηκε ότι μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μεριμνήσει για να υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα αιτήματα και όχι μόνο…

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54