Ειδήσεις από την ΕΡΑ Καρδίτσας

Καρδίτσα, 16 Δεκεμβρίου


Νέα διαμαρτυρία αγροτών στην Εφορία Καρδίτσας


Τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, οι αγρότες θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση στην εφορία Καρδίτσας, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για τις επιπτώσεις στη ζωή τους από το νέο φορολογικό καθεστώς. Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση της Δευτέρας, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες δράσεις. Να σημειωθεί ότι η ΕΟΑΣΚ στις 19 Ιανουαρίου οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, όπου θα εκδικαστεί υπόθεση με αγρότες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του 2013.

Σοβαρές ελλείψεις στην Υγεία και στην περιφέρεια της Καρδίτσας

Οι σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στην περιφέρεια της Καρδίτσας στον τομέα της υγείας αναδείχθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι σύλλογοι Γυναικών Καρδίτσας και Καλλιθήρου με θέμα «η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η Γυναίκα της Υπαίθρου», στο πλαίσιο της καμπάνιας που οργανώνει η ΟΓΕ με σχετικό θέμα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι ελλείψεις σε ειδικευμένους γιατρούς στα κέντρα υγείας του νομού μας ξεπερνά το 50%. Το μέγεθος των ελλείψεων αυτών γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν αναλογιστούμε και τον αριθμό των χωριών που καλύπτει κάθε ΚΥ. Με βάση τα στοιχεία που έχουν οι σύλλογοι γυναικών στα Κέντρα Υγείας του νομού η εικόνα είναι η εξής:
-Κέντρο Υγείας Μουζακίου: Προβλέπονται 16 Ειδικευμένοι ιατροί, αλλά υπηρετούν 11
-Κέντρο Υγείας Σοφάδων: Προβλέπονται 24 Ειδικευμένοι ιατροί, αλλά υπηρετούν 10
-Κέντρο Υγείας Παλαμά: Προβλέπονται 18 Ειδικευμένοι ιατροί, αλλά υπηρετούν 6
Εξίσου άσχημη είναι και η κατάσταση με τους αγροτικούς γιατρούς. Τα περισσότερα χωριά δεν έχουν αγροτικό γιατρό καθώς δεν προβλέπεται καν θέση, αλλά και σ’ αυτά που προβλέπεται υπάρχουν τεράστια κενά για μήνες. Η εικόνα για τις ελλείψεις αγροτικών γιατρών ανά περιοχή του νομού μας είναι η εξής:
-Περιοχή Μουζακίου: Υπάρχουν 24 αγροτικά ιατρεία για τα πάνω από 50 χωριά της περιοχής. Για τα ιατρεία αυτά προβλέπονται 28 γιατροί, όμως μόνο 13 υπηρετούν με αποτέλεσμα 12 ιατρεία να είναι κενά. Εδώ ανήκει και ο ορεινός όγκος της Αργιθέας που έχει και τα περισσότερα κενά.
-Περιοχή Παλαμά: Υπάρχουν 10 αγροτικά ιατρεία για τα 25 χωριά της περιοχής και σ’ αυτά προβλέπονται 14 γιατροί. Σήμερα υπηρετούν 13 και 1 ιατρείο είναι κενό.
-Περιοχή Σοφάδων: Υπάρχουν 15 αγροτικά ιατρεία για τα οποία προβλέπονται 22 γιατροί, όμως μόνο 16 υπηρετούν με αποτέλεσμα 4 ιατρεία να είναι αυτή τη στιγμή κενά. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι αυτό το ΚΥ έχει στην ευθύνη του εκτός από τα πάνω από 30 χωριά του Δήμου Σοφάδων και τη στελέχωση των αγροτικών ιατρείων στα χωριά του Δήμου Καρδίτσας.

΄Ερχονται πρόστιμα για κοπές δέντρων και παράνομες κλαδεύσεις

Μεγάλη έκταση παίρνει το φαινόμενο της παράνομης κλάδευσης ή κοπής δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους, κατά κύριο λόγο σε πεζοδρόμια, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Συντήρησης Χώρων Πρασίνου του δήμου Καρδίτσας. Οι δημότες θα πρέπει να ξέρουν ότι η χωρίς άδεια κοπή ή κλάδευση φυτών σε κοινόχρηστους χώρους επισύρει πρόστιμο. Ενδεικτικά, για δέντρα ηλικίας άνω των 10 ετών το πρόστιμο για την κοπή ή ολική καταστροφή του ανέρχεται στα 500,00 € βάσει του Κανονισμού Πρασίνου, ενώ για την αυθαίρετη κλάδευση του, επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται σε ποσοστό 50% του προστίμου της ολικής καταστροφής του. Ο στόχος της επιβολής προστίμου δεν είναι η συγκέντρωση χρημάτων στο ταμείο του Δήμου, τονίζεται στην ανακοίνωση, αλλά η με κάθε τρόπο προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου.  Να σημειωθεί ότι  Τμήμα Συντήρησης Χώρων Πρασίνου με τα 6 συνολικά άτομα εργατικού προσωπικού που διαθέτει, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει άμεσα στα αιτήματα των δημοτών, αλλά το πράσινο του πεζοδρομίου μπροστά στο σπίτι μας είναι δημόσια περιουσία και γι’ αυτό δεν πρέπει κανείς να επεμβαίνει αυθαίρετα, έστω και αν  φυτεύτηκαν από μας τους ίδιους στις συγκεκριμένες θέσεις. Υπάρχουν δε περιπτώσεις, όπου μετά από αίτημα  δημότη και κατόπιν επέμβασης του Τμήματος Συντήρησης Χώρων Πρασίνου, ο ίδιος δημότης επεμβαίνει ξανά καρατομώντας  το δέντρο.Αν παρόλα αυτά κάποιος επιθυμεί να βοηθήσει το έργο της Υπηρεσίας, μπορεί να επέμβει κατόπιν σχετικής συνεννόησης και αδείας. Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η εύρεση των υπευθύνων από την Υπηρεσία, εμπλέκεται αναγκαστικά και η Αστυνομία, προωθώντας αυτοδίκαια την υπόθεση στην Εισαγγελία  και  μετά στα Δικαστήρια.

Συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Καρδίτσας

Σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στην ημερήσια διάταξη υπάρχουν προς συζήτηση 44 θέματα, με το δεύτερο να αφορά τα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου Καρδίτσας και το πρόβλημα που προέκυψε με τη λύση της ΔΗΚΕΚ. Την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι το δημοτικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να συζητήσει και να λάβει απόφαση για την έγκριση, με παρατηρήσεις, του Β1 σταδίου της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του διευρυμένου δήμου Καρδίτσας.

10ο Ανταλλακτικό –χαριστικό παζάρι

Η Οικόσφαιρα (κίνηση για το περιβάλλον, τον άνθρωπο, και την ποιότητα ζωής), διοργανώνει το Σάββατο, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στην παιδική βιβλιοθήκη της πλατείας Γιολδάση, το 10ο ανταλλακτικό-χαριστικό παζάρι, δίνοντας έμφαση στην επαναχρήση. Όποιος το επιθυμεί, μπορεί να χαρίσει ή να ανταλλάξει ρούχα, βιβλία, cd, παιχνίδια, διακοσμητικά ή άλλα αντικείμενα σε καλή κατάσταση.

«Θεσσαλοί συνθέτες και κοινωνικό τραγούδι»

Η ΤΕ Πόλης Καρδίτσας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και της οικονομικής εξόρμησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στους Θεσσαλούς συνθέτες και το κοινωνικό τραγούδι. Μεγάλοι συνθέτες, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Μπάμπης Μπακάλης, ο Απόστολος Καλδάρας, είχαν πηγή έμπνευσης τη ζωή της εργατικής τάξης και του λαού, την φτώχεια, τη μετανάστευση, την άρνηση της κοινωνικής αδικίας, τον έρωτα. Όλα αυτά αποτυπώνονται στη συγκεκριμένη αφιερωματική εκδήλωση, η οποία θα γίνει την Πέμπτη, στις 9 το βράδυ, στο «Ρεμπέτικο».
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16/12/2014 - 13:20