«Κούρεμα» των συμβάσεων αορίστου χρόνου στο υπ. Εθνικής Άμυνας - Απολύσεις πτυχιούχων και στην ΕΜΥ

Αναβρασμός επικρατεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενόψει της εξόδου σε διαθεσιμότητα 500 υπαλλήλων. Όπως έχει γίνει γνωστό στους εργαζόμενους, ο αριθμός θα καλυφθεί πρωτίστως από τους υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αν και ο νόμος για την διαθεσιμότητα δεν κάνει διάκριση μεταξύ μονίμων και προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
Έντονη ήταν η αντίδραση των εργαζομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής υπηρεσίας που χάνει 15 εξειδικευμένους υπαλλήλους.

Δικά του κριτήρια χρησιμοποιεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να επιλέξει το προσωπικό που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, θα θυσιαστεί το σύνολο των υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, χωρίς καν να αξιολογηθούν.
 

Από τις 500 θέσεις που έχει συμφωνήσει να καταργήσει το Υπουργείο οι 370 ανήκουν σε αορίστου χρόνου. Οι υπόλοιποι 130 θα πρέπει να αναζητηθούν από τους μόνιμους, κυρίως υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Αν και η απόφαση δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επισήμως, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, κυρίως στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, όπου θα δουν την έξοδο με συνοπτικές διαδικασίες, 15 υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, 12 εκ των οποίων κατέχουν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους.

Ο νόμος προβλέπει ότι αυτόματα και χωρίς αξιολόγηση μπορεί να τεθεί σε διαθεσιμότητα ένας υπάλληλος μόνο αν καταργηθεί ο κλάδος του, κάτι που δεν συμβαίνει στην ΕΜΥ.
Διαφορετικά, αν σε ένα κλάδο καταργηθούν ορισμένες μόνο οργανικές θέσεις όλοι οι υπάλληλοι αξιολογούνται βάσει του συστήματος μοριοδότησης που δημοσίευσε σε εγκύκλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επιλογή των διαθέσιμων με μόνο κριτήριο τη σχέση εργασίας τους, ανεξαρτήτως των προσόντων τους, έρχεται σε αντίθεση με τις εξαγγελθείσες προθέσεις της κυβέρνησης.

Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας δήλωνε ότι «ο κόσμος θα φύγει για να γίνει το δημόσιο καλύτερο. Θα φύγουν άνθρωποι που δεν είναι κατάλληλοι και θα έρθουν πιο ικανοί στην θέση τους. Η κινητικότητα στοχεύει σε ένα καλύτερο δημόσιο». Λόγια που απέχουν παρασάγγας από τις πράξεις.
 

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί και το έγγραφο που απέστειλε ο Σύλλογος Εργαζομένων Πολεμικής Αεροπορίας προς την πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων του Υπουργείου, με το οποίο αποδέχεται την διαθεσιμότητα του συνόλου των υπαλλήλων αορίστου χρόνου, αλλά ζητά να εφαρμοστεί αναλογικά η διαθεσιμότητα στους κλάδους όπου απασχολούνται μόνιμοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
 

Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο του υπουργείου Ανάπτυξης στην πλατεία Κάνιγγος πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στις Γραμματείες Εμπορίου, Βιομηχανίας και Καταναλωτή, αντιτιθέμενοι στη συγχώνευσή τους και στο πρόγραμμα κινητικότητας.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54