Αναταραχή στην Αμυγδαλέζα, μετά την αυτοκτονία κρατουμένου. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε εξέλιξη

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται από το πρωϊ στην Αμυγδαλέζα, όπου από χθές το βράδυ υπάρχει ένταση, μετά την αυτοκτονία κρατουμένου στο κελί του. Πρόκειται για τον τρίτο θάνατο που σημειώνεται στο χώρο μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Σύμφωνα με την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), μετανάστης από το Πακιστάν, ονόματι Ναντίμ, αυτοκτόνησε στο κελί Α1 του στρατοπέδου, λόγω της παράτασης της κράτησής του πέραν του 18μήνου.
Ο Ναντίμ φέρεται να είχε συλληφθεί τρεις φορές, την τελευταία φορά στην Κρήτη, απ΄ όπου και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.  Όταν έγινε γνωστή η αυτοκτονία δεκάδες έγκλειστοι μετανάστες συγκεντρώθηκαν στο κελί Α1, όπου ο Ναντίμ άφησε την τελευταία του πνοή, χρησιμοποιώντας σεντόνι που το πέρασε ως θηλιά στο λαιμό του. Μετά την αυτοκτονία, η κατάσταση στο στρατόπεδο έγινε έκρυθμη. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου έκανε τηλεφωνικό διάβημα στον αναπληρωτή υπουργό Γ. Πανούση και τον υπεύθυνο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, ζητώντας να μην ασκηθεί βία, όπως συνέβαινε σε ανάλογες περιπτώσεις με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. 

Αλλοδαπός κρατούμενος, πέθανε την περασμένη Τρίτη στο νοσοκομείο Σωτηρία, όπου μεταφέρθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μέρες, οι γιατροί όμως δήλωσαν οτι οι Αρχές τον μετέφεραν εκεί αργά για να σωθεί. Πρόκειται για έναν 23χρονο Αφγανό, του οποίου τα αίτια θανάτου θα διευκρινιστούν σήμερα, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική έκθεση. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των αρμόδιων Αρχών είναι ότι πιθανότατα ο θάνατος οφείλεται σε παθολογικά αίτια, αφού ο νεαρός είχε πνευμονολογικά προβλήματα. 

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Το ΚΕΕΡΦΑ και το Δίκτυο Μεταναστών πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τις 10 το πρωί, ενώ στο χώρο βρίσκεται και αντιπροσωπεία της κυβέρνησης. Πρέπει να σημειωθεί πως υπήρχαν ενδείξεις για την αυτοκτονία: Τηλεφώνησε στην ΚΕΕΡΦΑ φίλος του Ναντίμ ο οποίος δήλωσε ότι διέμενε μαζί του στα Κάτω Πατήσια για μία τετραετία. Είπε ότι η κράτηση του είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και ότι ήταν ανήσυχος. Το πρωί είχε τηλεφωνήσει στην οικογένειά του στο Πακιστάν λέγοντάς τους ότι φοβόταν για τη ζωή του.

 

Κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας γιατί δεν έχει κλείσει ή δεν έχει μετατραπεί σε ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας το κέντρο κράτησης μεταναστών της Αμυγδαλέζας, τονίζουν ότι είναι ένα από τα στρατόπεδα κράτησης που δεν μπορούν να μετατραπούν σε ανοιχτά κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας - αφενός λόγω θέσης, αφετέρου γιατί εκεί υπάρχουν ακόμα εγκαταστάσεις της Αστυνομίας. Την ίδια στιγμή, οι υπάρχουσες δομές δεν μπορούν να φιλοξενήσουν όλους τους κρατούμενους που βρίσκονται σήμερα έγκλειστοι εκεί, και προφανώς δεν είναι δυνατό οι άνθρωποι να αφεθούν δίχως μέριμνα στην ευρύτερη περιοχή. "Αυτοί είναι οι όροι του προβλήματος, είτε επί ΝΔ είτε επί ΣΥΡΙΖΑ", υπογραμμίζουν και προσθέτουν ότι "η διαφορά είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέση που τον δεσμεύει να κλείσει τα στρατόπεδα, ανθρώπους που έχουν συμμετάσχει στα κινήματα και αγωνίστηκαν γι' αυτό, αξίες που δεν του επιτρέπουν να πάει πίσω και δυναμικό που νοιάζεται και θα δουλέψει για να υπερβεί τις αντικειμενικές δυσκολίες".

"Η απελευθέρωση, σε πρώτο χρόνο, των ασθενών, των ανηλίκων, των αιτούντων άσυλο, ανθρώπων που είναι εγκληματικό να κρατούνται, μπορεί να είναι το πρώτο βήμα, μέχρι το κολαστήριο να περάσει οριστικά στην ιστορία ως το πιο φονικό στρατόπεδο της ελληνικής ιστορίας μετά το '74", υπογραμμίστηκε με έμφαση.

πηγή: avgi.gr



Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54