Φθηνότερο ρωσικό αέριο για την Ελλάδα ζήτησε με επιστολή του προς τον Πούτιν ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Μείωση στο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου, κατά το πρότυπο των εκπτώσεων, που ήδη έχει κάνει η Gazprom, σε άλλους πελάτες της, στην υπόλοιπη Ευρώπη, ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με επιστολή του στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Στελέχη της Gazprom είχαν παραδεχτεί πρόσφατα ότι το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου της Ελλάδας είναι τουλάχιστον 30% ακριβότερο από το μέσο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει επαναδιαπραγμάτευση και μείωση της τιμής φυσικού αερίου από άλλους προμηθευτές της όπως η Αλγερία, όχι όμως και από τη Ρωσία.

Για το λόγο αυτό η ΔΕΠΑ είχε υποβάλει πριν από ένα μήνα αίτημα στη ρωσική εταιρεία για επαναδιαπραγμάτευση της τιμής.

Εκτιμάται πως υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας για μείωση, καθώς η Gazprom έχει διαπραγματευτεί στο παρελθόν και με άλλους πελάτες της, παραχωρώντας σημαντικές εκπτώσεις. Τα προηγούμενα χρόνια είχε επιστρέψει 3,3 δισ δολάρια, ενώ μόνο το 2013 εκτιμάται ότι θα επιστρέψει επιπλέον 800 - 900 εκατ. δολάρια.

Να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη επίσημη επαφή του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο, μετά το ναυάγιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, από την οποία απεσύρθη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή η Gazprom.

Στη διάρκεια του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ, ο πρωθυπουργός είχε προσωπικά δεχθεί τρεις φορές στο Μαξίμου τον επικεφαλής της εταιρείας Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος μάλιστα έλαβε όσες εγγυήσεις – τροποποιήσεις των όρων της διαδικασίας ζήτησε.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54