Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ρόδου

Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ρόδου  25/3/2015



ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ν. ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΠΕΡΙ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΕ ‘’ΔΗΜΟΦΙΛΗ ‘’ΝΗΣΙΑ

ΤΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ‘’ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ’’

Προσωπικές σκέψεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών  Νάντιας Βαλαβάνη αποτελούν τα περί εξέτασης αύξησης του ΦΠΑ σε «δημοφιλή» νησιά της χώρας μας, ανέφεραν χθες το απόγευμα  κυβερνητικές πηγές  .

Σημειώνεται ότι η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση για αύξηση του υπέρ- μειωμένου ΦΠΑ σε νησιά που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως π.χ. η Μύκονος, ώστε να προφυλαχθούν άλλα νησιά των άγονων γραμμών.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Γ. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ ΚΑΙ Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΖΗΤΟΥΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΔΕ

Την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο να αυξηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς, εκφράζουν φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με σκοπό να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου  Φώτης Χατζηδιάκος οργανώνουν κινήσεις διαμαρτυρίας σε συντονισμό με όλους τους νησιωτικούς δήμους της περιοχής.

Με επιστολή τους ζητούν από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης  Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών  Γιάνη Βαρουφάκη συνάντηση μέχρι την Παρασκευή.

Ο περιφερειάρχης και ο πρόεδρος της ΠΕΔ ανακοίνωσαν χθες Τρίτη, ότι θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, σε ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος, κοντά στη Βουλή.

Επίσης, σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο και η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου θα βρίσκονται μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου την ημέρα που θα εισαχθεί προς ψήφιση η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά, με σκοπό οι βουλευτές του Αιγαίου να τεθούν προ των ευθυνών τους, έναντι των πολιτών των περιοχών που εκπροσωπούν.

‘’ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥΣ’’

 «Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να μπορεί να εδραιωθεί συνταγματικά και να επιτρέπει τον διαχωρισμό των νησιών εντός της ίδιας διοικητικής διαίρεσης σε ότι αφορά στο καθεστώς συντελεστών ΦΠΑ» τόνισε ο περιφερειάρχης.

 Ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε ότι’’ αυτό που εκ του πονηρού επιχειρείται είναι η διάσπαση του ενιαίου του μετώπου των νησιών.’’

Παράλληλα, υπογράμμισε: «Θα πρέπει να αποφασίσουν αν στο Νότιο Αιγαίο είμαστε "φοροφυγάδες" και πρέπει να "τιμωρηθούμε" γι' αυτό με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ ή αν δηλώνουμε υψηλά εισοδήματα, ικανά για να μας έχουν αποκλείσει από τις ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης, που ισχύουν για την υπόλοιπη χώρα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζηδιάκος τόνισε ότι «επιτέλους κάποτε η πολιτική θα πρέπει να αποκτήσει αξιοπιστία». Υπενθύμισε τη δέσμευση που είχε αναλάβει λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου από τη Ρόδο όπου βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να αυξήσει τους συντελεστές ΦΠΑ ούτε στα νησιά ούτε στον τουρισμό.

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΑΤΩΤΑΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ

Την αναγκαιότητα να προχωρήσουν άμεσα  νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις, με βάση τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και προγραμματικές δηλώσεις προκειμένου να επανακαθορισθούν τα στοιχειώδη  δικαιώματα των εργαζομένων, τα οποία καταργήθηκαν στα χρόνια του Μνημονίου επισημαίνουν σε υπόμνημα τους προς τον υπουργό Εργασίας τα Εργατικά κέντρα Κρήτης και Ρόδου, ζητώντας ταυτόχρονα συνάντηση μαζί του.

Χαρακτηρίζουν άθλιες τις εργασιακές σχέσεις που επικρατούν σήμερα στην αγορά εργασίας και σε πολλές περιπτώσεις θυμίζουν «εργασιακό μεσαίωνα».

‘’ Οι μισθοί και τα μεροκάματα σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταντήσει «χαρτζιλίκι». Οι καθυστερήσεις καταβολής των μισθών οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και τους 10 μήνες, τείνουν να αποτελέσουν τον κανόνα της αγοράς ‘’υπογραμμίζουν τα Εργατικά Κέντρα παραθέτοντας τα βασικότερα αιτήματα των εργαζομένων, διεκδικώντας άμεση παρέμβαση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου.

Μεταξύ των αιτημάτων συμπεριλαμβάνονται
*Άμεση κατάργηση του μνημονιακού αντεργατικού πλαισίου και της  ΠΥΣ Νο 6/2012, που μείωσε τους κατώτατους μισθούς κατά 22% και 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών
*Επαναφορά των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων στα προ Μνημονίου επίπεδα με την αποκατάσταση – αναβίωση της ΕΓΣΣΕ ετών 2010-2012 (751 Ευρώ).  
* Πλήρης επαναφορά του Ν.1876/90 για τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, όπως
 ίσχυε πριν τα μνημόνια.
* Επαναλειτουργία των Οργανισμών Εργατικής εστίας και Εργατικής κατοικίας.

ΚΚΕ‘’ ΑΠΟΣΙΩΠΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΤΑΞΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ‘’

‘’Όπως το 1821 η ανερχόμενη τότε αστική τάξη ηγήθηκε στον αγώνα για την ανατροπή των ιστορικά ξεπερασμένων φεουδαρχικών σχέσεων, για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό και για τη δημιουργία του δικού της κράτους, έτσι και σήμερα η κοινωνική εξέλιξη και πρόοδος, απαιτεί η εργατική τάξη να τεθεί επικεφαλής μιας συμμαχίας με τα άλλα καταπιεζόμενα στρώματα, που θα ανατρέψει το ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα και θα οικοδομήσει μια νέα κοινωνία με εργατική - λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό-κομμουνισμό. ‘’επισημαίνει στο μήνυμα του για την αυριανή επέτειο της 25ης Μαρτίου η ΚΕ του ΚΚΕ.

‘’Αυτό είναι το σύγχρονο νόημα και μήνυμα του "1821", με βάση το οποίο η εργατική τάξη, ο λαός, το κίνημα πρέπει να προσεγγίσει και να "γιορτάσει" την επέτειο της επανάστασης και το οποίο καμία σχέση δεν έχει με τα καλέσματα για "εθνική ομοψυχία" που απευθύνουν στο λαό, το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί τους, χθεσινοί και σημερινοί κυβερνώντες.’’ Υπογραμμίζει κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση του κοινωνικού περιεχομένου του 1821 του επαναστατικού και εξεγερτικού χαρακτήρα του.

‘’Σήμερα,’’ προσθέτει το ΚΚΕ ‘’ κρύβουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει "εθνική ομοψυχία" σε μια κοινωνία που υπάρχουν τάξεις με αντιτιθέμενα συμφέροντα, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι.’’ Εκτιμά παράλληλα πως  και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκμεταλλεύεται την επέτειο του 1821, παρουσιάζοντας ως "εθνική υπόθεση" τη στήριξη της κυβέρνησης στις αντιλαϊκές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες με την ΕΕ προσπαθώντας  να χειραγωγήσει το λαό .


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΩ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Η. ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ

Να αναλάβει πρωτοβουλία ο δήμαρχος και να προσκαλέσει όλους τους βουλευτές προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση στο θέμα της υγείας (Νοσοκομείο, Κέντρο υγείας, ΙΚΑ, αγροτικά ιατρεία, Ιατρείο αεροδρομίου), πρότεινε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Κω ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός..

‘’Εμείς πρέπει να συνεννοούμαστε και με συγκεκριμένες προτάσεις να απαιτούμε. Να μην περιμένουμε τους άλλους’’τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καματερός.

Τη πρόταση αποδέχτηκε η δημοτική αρχή δεσμευόμενη για άμεσα αποστολή πρόσκλησης στους βουλευτές και στους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς και συλλόγους και σύγκληση σύσκεψης αμέσως μετά το Πάσχα.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ

Στην ανάγκη να χτυπηθεί η "διαπλοκή" και σε τοπικό επίπεδο με αφορμή την συνέχιση της λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος σε αρχαιολογικό χώρο στην πόλη της Κω, "χωρίς άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας και χωρίς άδεια λειτουργίας..." αναφέρθηκε στην ίδια συνεδρίαση ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Νίκος Κανταρζής.

Κατάθεσε  σχετικά έγγραφά στο Προεδρείο και κάλεσε το σώμα να πάρει θέση.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΡΑ

Αφιερωμένη στον Νίκο Καββαδία ήταν η χθεσινή εξαιρετική συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής του δήμου Κω με τον μοναδικό Γιάννη Κούτρα.

Σε συνέντευξη τύπου ο ερμηνευτής του ‘’Σταυρού του Νότου’’ , αναφέρθηκε στο δέσιμο  και στην ταύτιση του με τον ονειροπόλο ποιητή που περιέγραψε ξεχωριστά με τους στίχους του τα συναισθήματα των θαλασσινών .

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη  δουλειά των παιδιών της Φιλαρμονικής και χαρακτήρισε  τον  Θανάση Πουλιού έναν μεγάλο μαέστρο από τους πιο χαρισματικούς στην Ευρώπη…προτείνοντας τη διοργάνωση μελλοντικά μιας ακόμα συναυλίας εκτός της Κω με τη Φιλαρμονική και άλλους ερμηνευτές.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΛΕΡΟ- ΛΕΙΨΟΥΣ

Μ. ΚΟΝΣΟΛΑΣ ‘’ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΙΑΤΡΩΝ’’

 «Η λύση δεν είναι η απόσπαση γιατρών από το ένα νησί στο άλλο, η λύση δεν είναι να στρέφουμε το ένα νησί εναντίον του άλλου» τονίζει σε  ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου,  Μάνος Κόνσολας.

Ο βουλευτής της ΝΔ ζητά να καλυφθούν οι κενές θέσεις ιατρών σε Λέρο και Λειψούς και να τερματιστεί η πρακτική κάλυψης των κενών θέσεων γιατρών στα μικρά νησιά, μέσω της μετακίνησης γιατρών από άλλα νησιά .αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό της μετακίνησης της μοναδικής ιατρού Δ/ντριας Γενικής Ιατρικής από το Κέντρο Υγείας του Νοσοκομείου  της Λέρου, στους Λειψούς.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αποσπώνται γιατροί σε μονήρεις ειδικότητες, όπως αυτή της Γενικής Ιατρικής στο νοσοκομείο της Λέρου.

Ταυτόχρονα, ζητά την άμεση κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν στον τομέα της δημόσιας υγείας στους Λειψούς, με την πρόσληψη γιατρού με ειδικότητα γενικής ιατρικής ή παθολογίας.
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25/03/2015 - 12:49