Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

Μεγάλη συμμετοχή και σημαντικές αποκαλύψεις στην εκδήλωση της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου για την μεγάλη…«αγοραπωλησία» στα ορεινά του νησιού!  

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το περασμένο Σάββατο το βράδυ στο Μουσικό Γυμνάσιο η εκδήλωση της περιφέρειας για την υπόθεση της παράνομης  αγοραπωλησίας 15.000 στρεμμάτων παραθαλάσσιας και δασικής έκτασης  στην ευρύτερη  περιοχή  του κόλπου  του  ναυαγίου  στην ΒΔ ορεινή Ζάκυνθο, με κεντρικό ομιλητή τον δικηγόρο κ Διονύση Γκούσκο.

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν ο αντι-περιφερειάρχης κ Λευτέρης Νιοτοπουλος και ο δήμαρχος Ζακύνθου κ Παύλος Κολοκοτσάς ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός του υφυπουργού αθλητισμού και  βουλευτή Ζακύνθου κ Σταύρου Κοντονή. 


Στην εμπεριστατωμένη εισήγηση του ο Δ. Γκούσκος αναφέρθηκε σε πλήθος ιστορικών, οικονομικών, διοικητικών και νομικών στοιχείων με τα οποία τεκμηρίωσε ολοκληρωμένα την παρανομη μεθόδευση με την οποία ο πωλητης και η αγοράστρια λιβανέζικη εταιρεία αξιοποίησης τουριστικών ακινήτων, με την «συνδρομή» μιάς σειράς διοικητικών υπηρεσιών ( δασική, κτηματική, υποθηκοφυλάκειο, εφορία και αποκεντρωμένη διοίκηση) πραγματοποίησαν την αγοραπωλησία.

Πέρα απο τις νομικές πλευρές ο ομιλητής υπογράμμισε για ποιου είδους ανάπτυξη του νησιού και της συγκεκριμένης περιοχής μπορούμε να μιλήσουμε με την εκτεταμένη καταπάτηση και οικοπεδοποίηση δημόσιων δασικών και προστατευόμενων εκτάσεων απο μεγαλοκομπιναδόρους αετονυχηδες.

Ενώ σταθηκε ιδιαίτερα στην σημασία της υπεράσπισης της δημόσιας γης της Ζακύνθου για το σήμερα και το αυριο του τόπου μας.

Κάλεσε τους παρευρισκόμενους κκ Δήμαρχο, Αντιπεριφερειάρχη και Μητροπολίτες Διονύσιο και Χρυσόστομο σαν εκπροσώπους του Δήμου , της Περιφέρειας και της εκκλησίας να δεσμευθούν δημόσια για κοινή προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα.

Να σημειωθεί ότι η ΕΡΑ Ζακύνθου, κάλυψε δημοσιογραφικά την εν λόγω εκδήλωση και παρουσίασε σε πανελλαδικό επίπεδο μια σχερική έρευνα για την πολύ σοβαρή αυτή υπόθεση, η οποία ξεφεύγει από τα στενά όρια του νησιού μας, ενώ, ο τοπικός σταθμός συμπαραστέκεται ενεργά στην προσπάθεια αρχών, φορέων, συλλόγων, κινήσεων και γενικότερα των συμπολιτων μας, για να μην «περάσει»…το μεγάλο ξεπόύλημα, του, κατά τα άλλα, ευλογημένου τόπου μας!  
 
«Ζακυνθινή Αναγέννηση»: "Αμεση σύγκληση ανοικτού δημοτικού συμβουλίου για να σταματήσει η δημοτική αρχή το...κρυφτούλι με την διαχείριση των απορριμάτων"!

Σε δέλτίο τύπου της δημοτικής κίνησης «Ζακυνθινη Αναγέννηση» αναφορικά με την τακτοκή της δημοτικής αρχής στο θέμα της μεταβατικής λύσης διαχείρισης των απορριμάτων τονίζεται ότι:

«Με μία εξαιρετικά αδιαφανή και αποπροσανατολιστική τακτική εχει αποφασίσει η δημοτική αρχή να διαχειριστεί το μείζον ζήτημα της μεταβατικής λύσης για την διαχείριση των απορριμάτων.Για ενα θέμα όπου κατ’ εξοχήν η διαβούλευση και ο διάλογος αποτελούν θεσμοθετημένα εργαλεία για την επιλογή των αναγκαίων λύσεων, η δημοτική αρχή επιλέγει την αδιαφάνεια και τις κινήσεις παρασκηνίου τόσο στα πλαίσια του δημοτικού συμβουλίου όσο και με την κοινωνία.

Το ποτήρι ξεχείλισε με την επιλογή της χωροθέτησης της κινητής μονάδας επεξεργασίας και τα “ηξεις αφίξεις” προκαλούν σήμερα την αντίδραση των κατοίκων των περιοχών πιθανής χωροθέτησης, που δεν γνωρίζουν τι πρόκειται τελικά να συμβεί.

Ζητάμε, για μία ακόμα φορά, άμεση σύγκληση ανοικτού δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα την ολοκληρωμένη παρουσίαση του σχεδίου – μελέτης, με αναλυτική τεκμηρίωση όλων των κρίσιμων τεχνικών στοιχείων της μεταβατικής λύσης, των οικονομικών στοιχείων εγκατάστασης και λειτουργίας της μονάδας καθώς και τις διαδικασίες επιλογής του αναδόχου του έργου και ασφαλώς την περιοχή χωροθέτησης.

Μια τέτοια διαβούλευση είναι απαραίτητη για να δοθούν απαντήσεις ωστε να σταματήσει επιτέλους η δαιμονοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών. Διαφορετικά η ακολουθούμενη τακτική οδηγεί σε απόρριψη απο την κοινωνία ακόμη και αποτελεσματικών συστημάτων διαχείρισης απορριμάτων.

Σε αυτή την κατεύθυνση η “Ζακυνθινή Αναγέννηση” με βάση το πρόγραμμα της για ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, θα συμβάλλει δημιουργικά στην επίλυση του επιτακτικού και επειγοντος προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος μας».

Στο…τρέξιμο ο δήμαρχος Ζακύνθου, για τα «καυτά» θέματα του δήμου!

Στις αρχές Απριλίου ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς, επισκέφθηκε τον Υφυπουργό Αθλητισμού και Βουλευτή Ζακύνθου, κ. Σταύρο Κοντονή, τον οποίο ενημέρωσε για τα σοβαρά προβλήματα του νησιού μας, που έχουν να κάνουν κυρίως με τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στις χρηματοδοτήσεις των έργων της πλατείας Σολωμού και του συγκροτήματος των μηχανημάτων για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «ΕΡΜΗΣ», συζητήθηκε, επίσης, η ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζακύνθου με προσωπικό για την τουριστική περίοδο, με ιδιαίτερη έμφαση στο αεροδρόμιο και στη Δημοτική Ενότητα Λαγανά.

Ο κ. Υφυπουργός για το θέμα αυτό επικοινώνησε άμεσα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Πανούση, και δόθηκε η διαβεβαίωση ότι το συγκεκριμένο θέμα θα αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος, πλαισιωμένος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και το νομικό του σύμβουλο, επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Alpha Bank (πρώην Εμπορική) για τα σοβαρά ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί με το δάνειο του Δήμου Ζακυνθίων ύψους 5,2 εκ. ευρώ, με εγγυητές 13 επιχειρηματίες της Ζακύνθου.

Διαπιστώθηκαν σοβαρότατες παραλείψεις που ζημιώνουν το Δήμο με τόκους υπερημερίας, γεγονός που έχει εμπλέξει και τους επιχειρηματίες σε μια απαράδεκτη κατάσταση. Συμφωνήθηκε μέχρι τις 30 Ιουνίου να σταματήσουν να επιβάλλονται οι τόκοι υπερημερίας και με στοιχεία που θα συγκεντρώσει ο Δήμος και η Τράπεζα, να εξευρεθεί λύση που δεν θα επιβαρύνει το Δήμο και τους επιχειρηματίες. Η κατάσταση, πάντως, που επικρατεί για το δάνειο αυτό δεν μπορεί να περιγραφεί σε ένα Δελτίο Τύπου. 

Στις 2 Απριλίου ο κ. Δήμαρχος επισκέφθηκε τον Γενικό Γραμματέα για το ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, με τους οποίους κουβεντιάστηκαν οι περαιτέρω ενέργειες σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Προγραμματίστηκε σύσκεψη στη Ζάκυνθο παρουσία του Περιφερειάρχη και της Διαχειριστικής Αρχής με τα εξής θέματα προς διαβούλευση: 1) Την έκτακτη χρηματοδότηση για τη μίσθωση του εξοπλισμού ύψους 500.000 ευρώ, που αφορά τη μεταβατική περίοδο από την 1η Μαίου μέχρι την τελική προμήθεια των μηχανημάτων, που θα κοστίσουν 2,5 εκ. ευρώ και έχουν να κάνουν με την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. 2) Αποπεράτωση Δημοτικού Θεάτρου.

Στις 3 Απριλίου ο κ. Κολοκοτσάς παρευρέθηκε στην προσυνεδριακή συνάντηση της ΚΕΔΕ στο Αγρίνιο, όπου ο Δήμαρχος Ζακύνθου ζήτησε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Πατούλη, και τον πρόεδρο της ΠΕΔ, κ. Παρίση, τη συμπαράστασή τους για τα σοβαρά προβλήματα του Δήμου, όπως είναι τα χρέη σε ΙΚΑ και ΔΕΗ, αλλά και η πλατεία Σολωμού. 

Να σημειωθεί ότι για το θέμα της πλατείας Σολωμού είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΕΤΑΑ, κ. Ασκούνη, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως από τη στιγμή που επανεντάχθηκε το έργο, θα χρηματοδοτηθεί άμεσα.

Τέλος, ο Δήμαρχος στις 5 Απριλίου παρευρέθη στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Μεσολογγίου, προσκεκλημμένος του Δημάρχου, όπου τιμήθηκαν ο Διονύσιος Σολωμός και οι ήρωες του Μεσολογγίου. 

Η συμμετοχή των πολιτιστικών σωματείων και των μουσικών ήταν πρωτοφανής, παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει θετικά το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών στο τοπικο ΤΕΙ

Το υπουργείο Παιδείας έχει ενημερωθεί για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών στη Ζάκυνθο αλλά και τα αιτήματα που προβάλουν, σύμφωνα με όσα τόνισε στην εφημερίδα «ΕΡΜΗΣ» Ζακύνθου, ο Αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΙ Γιάννης Δραγώνας.
Ο ίδιος έκανε λόγο για την ύπαρξη μιας καλής και θετικής διάθεσης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου απέναντι στα αιτήματα των φοιτητών ωστόσο αξίζει να αναφέρουμε πως δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη εξέλιξη προς την ικανοποίησή τους.

Ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που θέτουν οι φοιτητές ειδικά της Κατεύθυνσης Συντήρησης και Προστασίας Πολιτισμικής Κληρονομιάς, είναι αυτό της κατοχύρωσης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων για το οποίο σύμφωνα και με τον κ. Δραγώνα αναμένεται η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.
«Το πρόβλημα δεν αφορά δυστυχώς μόνο το ΤΕΙ Ζακύνθου αλλά 19 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ ανά την Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε για ακόμη μια φορά πως το θέμα της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του ΤΕΙ στη Ζάκυνθο είχε τεθεί στον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας κατά το παρελθόν, από τη Βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση μετά από επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στο νησί μας.

Ο Πρώην Υπουργός στην απάντηση του είχε αναφερθεί στην προοπτική έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων για περιπτώσεις που εκκρεμούσαν ωστόσο μέχρι σήμερα και αφού μεσολάβησε και η αλλαγή της Κυβέρνησης δεν έχει σημειωθεί καμία εξέλιξη!

Το πρόβλημα πάντως είναι ευρύτερο και αφορά γενικότερα τη διάθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς  παραμένουν εκρηκτικές οι εκκρεμότητες για αρκετές ειδικότητες, κυρίως αποφοίτων ΤΕΙ, καθώς επίσης και οι ασάφειες γύρω από τα όρια δικαιωματικής ένταξης ή και αναγκαστικού αποκλεισμού σε πολλούς εργασιακούς χώρους.


Δυσαρέσκεια από τουριστικούς πράκτορες για την πλατεία…«φάντασμα»!

Στις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι Σύλλογοι Ξενοδόχων του νησιού μας για την άμεση αποκατάσταση της πλατείας Σολωμού, προτείνοντας την προκαταβολή των τελών παρεπιδημούντων που υποχρεούνται να αποδίδουν οι επιχειρηματίες του κλάδου στο Δήμο, αναφέρθηκε μιλώντας πρόσφατα στον «ΕΡΜΗ», η Πρόεδρος του Συλλόγου Λαγανά και μέλος της διοίκησης του ΞΕΕ Χριστίνα Τετράδη.

Η ίδια αναφέρθηκε και στο μείζον πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τονίζοντας πως τα δύο παραπάνω ζητήματα είναι άμεσης προτεραιότητας ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν για το νησί μας.

«Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλει η δημοτική αρχή και θέλουμε να βοηθήσουμε προκαταβάλλοντας τα χρήματα που θα πληρώναμε σταδιακά προς το Δήμο για την λειτουργία των επιχειρήσεών μας. Στόχος μας είναι να καταβληθεί το ποσό των 300.000 Ευρώ που οφείλεται στον εργολάβο της πλατείας, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Ζάκυνθο και σήμερα παρουσιάζει μια απογοητευτική εικόνα» δήλωσε η κ. Τετράδη, συμπληρώνοντας πως τα χρήματα που θα καταβληθούν από τους ξενοδόχους αλλά και από τους επιχειρηματίες που θα ανταποκριθούν στο αντίστοιχο κάλεσμα που θα απευθύνει το Επιμελητήριο, μπορεί να διασφαλιστεί νομικά και διοικητικά πως θα αφαιρεθούν από τα μελλοντικά τέλη που θα επιβάλλονταν στις επιχειρήσεις.

«Σε συνεργασία με το Δήμαρχο αλλά και τις οικονομικές υπηρεσίες έχει βρεθεί ο τρόπος να χορηγείται στους επιχειρηματίες διπλότυπο ότι κατέβαλαν χρήματα έναντι των τελών παρεπιδημούντων» σχολίασε ακόμη η Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά, τονίζοντας πως τα χρήματα αυτά θα μπορούν να δοθούν άμεσα για να είναι η πλατεία παραδοτέα το συντομότερο δυνατόν με την σύμφωνη γνώμη του αναδόχου, με δεδομένο ότι οι πληρωμές από το ΕΣΠΑ , από το οποίο χρηματοδοτείται το έργο της πλατείας, θα καθυστερήσουν.

Η κ. Τετράδη μετέφερε την δυσαρέσκεια των πρακτόρων και των τουρ οπερέιτορς για την εικόνα της πλατείας, υπογραμμίζοντας πως απαιτείται επείγουσα λύση μια που το πρόβλημα είναι εμφανές. Λιγότερο εμφανές, όπως ανέφερε η κ Τετράδη, είναι το πρόβλημα των απορριμμάτων ωστόσο είναι πιο πιεστικό και πιο εκρηκτικό.

Μαθητικό Φεστιβάλ ΚΝΕ στη Ζάκυνθο: «Ευρωπαϊκή Ένωση Vs Νεολαία»!

«Ευρωπαϊκή Ένωση Vs Νεολαία»! Με αυτό το σύνθημα συμμετείχαν ενεργά οι μαθητές και μαθήτριες του νησιού μας, ενεργά, στην πρόσφατη εκδήλωση του «Μαθητικού Φεστιβάλ» που πραγματοποίησε η τοπική οργάνωση της ΚΝΕ στην Πλατεία «Αγίου Μάρκου» στο κέντρο της πόλης, η οποία, περιλάμβανε, επίσης, τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5 ενάντια στα ναρκωτικά! Στόχος ήταν η εκδήλωση αυτή, να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση, προτροπή για σκέψη και προβληματισμό που θα γίνει αμφισβήτηση όλων όσων μαθαίνουν σήμερα τα παιδιά στο σχολείο για την ΕΕ και το ρόλο της.

«Η επιλογή του κεντρικού συνθήματος, δεν είναι τυχαία, αλλά θέλουμε να περνά το μήνυμα της αντίστασης απέναντι στη σημερινή δύσκολη κατάσταση που βιώνει η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της, οι μαθητές, αλλά και ειδικότερα απέναντι στο σχολείο της ΕΕ και το περιεχόμενο του», δήλωσε το μέλος της Νεολαίας, Κατερίνα Λάττα. Απεύθυνε, επίσης, κάλεσμα συμμετοχής και αγώνα, σε «εκείνους που νοιάζονται, σκέφτονται, αγωνιούν, προβληματίζονται, χαίρονται, τραγουδούν και με το κεφάλι ψηλά δεν δέχονται το μέλλον που ετοιμάζουν για μας χωρίς εμάς»! Όπως, συμπλήρωσε: «Και φέτος προετοιμάσαμε με την εθελοντική δουλειά των μελών και φίλων της ΚΝΕ μια γιορτή από μαθητές για μαθητές, που φιλοξενούν την ερασιτεχνική δημιουργία και αναδεικνύουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή των μαθητών»!

ΕΡΤ…ΧΟΜΑΣΤΕ!

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07/04/2015 - 12:44