Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ρόδου

Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ρόδου  23/4/2015



ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥΣ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΑ 413 ΚΕΝΑ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ -230 ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΕ ΡΟΔΟ ΚΩ ΚΑΛΥΜΝΟ ΛΕΡΟ ΣΥΜΗ

ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ Λ.Σ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 500 ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ‘’ΒΥΣΜΑΤΩΝ’’ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟ ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ , ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, ΕΠΙ Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Πρόσκληση ενδιαφέροντος σε λιμενικούς που επιθυμούν να υπηρετήσουν σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα απευθύνει με έγγραφο του το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος -Ελληνική Ακτοφυλακή.

Το Αρχηγείο επιχειρεί με δύο διαταγές να κάνει επίκληση στο πατριωτικό αίσθημα των λιμενικών, προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στα νησιά-πύλες για τους μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα κενά σε οργανικές θέσεις στην καυτή περιοχή των θαλασσίων συνόρων και συγκεκριμένα, σε 8 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, εκτιμώνται σε συνολικά 413.

Για τη περιοχή μας οι κενές θέσεις είναι:
Λέρος 33-Κως 58-Κάλυμνος 34- Ρόδος 85 –Σύμη 10

Εμείς ωστόσο περιμένουμε από τον υπουργό Θ. Δρίτσα, με αφορμή τη τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών του Λιμενικού και στα Δωδεκάνησα.,να ζητήσει από τον αρχηγό του Λιμενικού να φέρει τα έγγραφα για τις αποσπάσεις ‘’Βυσμάτων’’ από τη Παραμεθόριο (από τα νησιά ),στην Αττική, στο Βόλο στη Θεσ/νικη στο Υπουργείο, στο ΚΛΠ , επί Μ. Βαρβιτσιώτη.

Οι αποσπάσεις, περίπου 500 ενστόλων του Λ.Σ επί Μ. Βαρβιτσιώτη και Αρχηγού, Αθαν. Αθανασόπουλου είναι παράνομες. Τώρα όμως πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των πολλών και η αξιοκρατία.

ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ‘’ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ-ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ’’

Να συζητηθεί σε όλη του τη διάσταση και με το χρόνο που θα χρειαστεί, ως θέμα «εκτός ημερήσιας διάταξης», στο προγραμματισμένο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στη Σίφνο το Σάββατο 25 Απριλίου προτείνει η ‘’Νησιωτική Ανατροπή’’ αντιμετωπίζοντας το θέμα ,όπως αναφέρει, με τη  σοβαρότητα  που του αναλογεί, θέτοντας σε προτεραιότητα και την ανθρωπιστική του διάσταση.

‘’Ήρθε η ώρα ‘’επισημαίνει η παράταξη ,’’να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.

3.500 ανθρώπινες ζωές χάθηκαν το 2014 και περίπου 1.600 μέχρι σήμερα για το 2015 στη Μεσόγειο. Λαμπεντούζα, Μάλτα, Τατζούρα,  Φαρμακονήσι, Ρόδος και ο κατάλογος συνεχίζεται μακρύς.  Μόνο μεταξύ τουρκικών παραλιών και ελληνικών νησιών έχουν πνιγεί τα τελευταία χρόνια κάπου 2000 άνθρωποι. Εκτιμάται  ότι αν δεν υπάρξουν σημαντικές πρωτοβουλίες, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν πάνω από 30.000 ζωές στη Μεσόγειο.’’

Η ‘’Νησιωτική Ανατροπή’’ καλεί τη Περιφερειακή Αρχή να αναλάβει το δικό της μερίδιο, να συνδράμει στη προσφορά των υγειονομικών υπηρεσιών  ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες συνθήκες για όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, να παρέχονται συνθήκες ασφάλειας στους πιο ευάλωτους ανθρώπους, να γίνεται διαχωρισμός σε πρόσφυγες και μετανάστες .

’’Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες’ ’υπογραμμίζει η Περιφερειακή παράταξη ‘’γίναμε μάρτυρες διαφορών εικασιών και αλληλοσυγκρουόμενων δηλώσεων. Ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος μίλησε για «υγειονομική βόμβα», την οποία φέρουν αλλοδαποί με μεταδιδόμενα νοσήματα επικαλούμενος στοιχεία που ποτέ δε δημοσιοποίησε. Επικαλέστηκε έλεγχο της Διεύθυνσης Υγείας σε αλλοδαπές ιερόδουλες, σε μια περιοχή της Ρόδου και είπε «30%, νομίζω, είναι» όσες βρέθηκε πως ήταν φορείς του AIDS… Στο σύνολο πόσων ελεγχθέντων δεν μας είπε’’ καταλήγει η ‘’ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ’’.

‘’ΤΕΙΧΟΣ’’ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΖΗΤΑ Ο Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ

Να «επεκτείνει»η Frontex το τείχος του Έβρου, ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, στον απόηχο των τραγικών συμβάντων πνιγμού μεταναστών στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες. Προφανώς ο πρώην υπουργός εννοεί ότι η FRONTEX θα πρέπει να δώσει στην χώρα μας πλοία με GPS και ραντάρ, που θα μπορούν να εντοπίσουν μόλις ξεκινούν τα δουλεμπορικά τι ακριβώς πλοία είναι. Στην πραγματικότητα ζητά από την κυβέρνηση να υιοθετήσει άμεσα το σύστημα Navigator, που χρησιμοποιείται σε πολλά μέρη διεθνώς, προκειμένου να σώζονται τουλάχιστον οι ανθρώπινες ψυχές . Ο κ. Κρεμαστινός, έθεσε προ των ευθυνών της την ΕΕ και τα ισχυρά κράτη της, σημειώνοντας πως είναι αυτών οι κυβερνήσεις που φέρουν την ευθύνη για τις παράπλευρες απώλειες και πρέπει να πληρώσουν.

ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Δύο νέοι Περιφερειακοί  Σύμβουλοι οι    Θανάσης Μπαράκας  και   Λουκάς Κωτσαδάμ ορκίστηκαν χθες ενώπιον του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου καταλαμβάνοντας ο πρώτος τη θέση του παραιτηθέντος Μιχάλη Κόκκινου, στην παράταξη «Νησιωτική Ανατροπή», ο δεύτερος. την θέση της παραιτηθείσας Λίλας Καφαντάρη, στην παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο κ. Θανάσης Μπαράκας στις πρώτες του δηλώσεις ως Περιφερειακός Σύμβουλος αναφέρθηκε στο θέμα της νησιωτικότητας, λέγοντας ότι τα νησιά μας ζουν ένα μόνιμο μνημόνιο και πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτικές που να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση.

 Από την πλευρά του ο Λουκάς Κωτσαδάμ σημείωσε : «Επιδίωξή μας είναι να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα  της λαϊκής οικογένειας, να ενισχύσουμε την συνείδηση των εργαζομένων, ότι του ανήκει ο πλούτος τον οποίο παράγει».


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΩ

ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Β. ΣΥΓΚ/ΤΟΣ ΤΟ  ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

‘’Η αύξηση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αυξήσει τον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που έρχονται προς τη χώρα μας και προς τα νησιά μας. Ενώ όλα δείχνουν πως η μεταναστευτική ροή όσο πάει και θα αυξάνεται το επόμενο διάστημα.’’ αναφέρουν στο κοινό τους υπόμνημα προς την υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, εργατικά Κέντρα και Νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ  των νησιών του Αιγαίου , μεταξύ αυτών και το Εργατικό Κέντρο Βόρειας Δωδεκανήσου.

‘’Οι μετανάστες ’’επισημαίνουν τα Εργατικά Κέντρα ’’ δεν έρχονται σε καμία περίπτωση στα νησιά μας για τουρισμό, αλλά γιατί οι ίδιες οι συνθήκες στις χώρες τους (πόλεμοι, διώξεις, φτώχεια, ανεργία κλπ), τους το επιβάλλουν. Πολλές φορές γι αυτούς τους ανθρώπους, το ταξίδι προς τη σωτηρία είναι ταξίδι θανάτου, αφού δεκάδες (βρέφη, παιδιά, γυναίκες κλπ), έχουν πνιγεί κατά καιρούς στα νερά του Αιγαίου και εκατοντάδες έχουν κινδυνεύσει σε ναυάγια. Παράλληλα προτείνουν στη κυβέρνηση που ‘’συνεχίζει’’ όπως αναφέρουν ‘’ την ίδια πολιτική της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ με τους προκατόχους τους’’.

*Να τους παρέχεται η απαραίτητη φροντίδα  για τη διαμονή τους όσο χρειαστεί, με αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες σε ανοιχτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας *Δωρεάν νομική στήριξη
* Συγκρότηση και στελέχωση δημόσιων και δωρεάν μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
*Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας (λιμενικό, αστυνομία) και για τους εργαζόμενους στην υγεία
*Κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν και των κανονισμών του Δουβλίνο.

Γ .ΚΥΡΙΤΣΗΣ '' ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΙΝΗΣΗ Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ’’

‘’Το να δεσμεύεις τα χρήματα των δήμων και να τα χρησιμοποιείς για να καλύψεις τις ανάγκες μισθών και συντάξεων αλλά και των δανειακών υποχρεώσεων, δεν είναι λύση. Δεν λύνει το πρόβλημα της χώρας, το αντίθετο.

Η λύση είναι μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους μας, για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.'' τονίζει σε δήλωση του ο δήμαρχος Κω Γ.Κυρίτσης σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δεσμεύει, , τα αποθεματικά των δήμων για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου.

‘’Ποτέ δεν αρνηθήκαμε να συνεισφέρουμε στην εθνική προσπάθεια, ’’συμπλήρωσε’’ η κίνηση αυτή όμως ήταν μονομερής και αυθαίρετη. Δεν προηγήθηκε διαβούλευση της κυβέρνησης με τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης.’’ υπογράμμισε ο κ. Κυρίτσης, επισημαίνοντας ότι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν υπάρχουν σαφείς αναφορές για το χρονικό όριο άρσης της δέσμευσης και επιστροφής των χρημάτων στους δήμους.

Β. ΚΡΗΤΙΚΟΣ ‘’ΣΤΟΧΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΚΜΙΣΘΩΤΩΝ ΜΟΤΟ/ΤΩΝ  Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ALL-INCLUSIVE

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες το Σωματείο εκμισθωτών μοτοσικλετών μοτοποδηλάτων νήσου Κω με το Πρόεδρο του Σωματείου Βαγγέλη Κρητικό να τονίζει πως «... Οι μικρές αυτές οικογενειακές επιχειρήσεις δυστυχώς φθίνουν και κλείνουν όχι μόνο και από καθαρά οικονομικά αίτια ...αλλά και την μη επιτέλεση από πλευράς των λειτουργών της κρατικής μηχανής των όσων είναι ταγμένοι να πράττουν σωματείο εκμισθωτών μοτοσικλετών μοτοποδηλάτων νήσου Κω ίσως είναι το μοναδικό σωματείο της Κω που έχει άμεση πρόσβαση επιρροή και δύναμη επιβολής δικαίων αιτημάτων στην παρούσα Κυβέρνηση...’’

Ο κ Κρητικός επεσήμανε ότι πρώτο θέμα για το σωματείο, του οποίου τα μέλη «κτυπιούνται» από το σύστημα αυτό, είναι ακριβώς το all inclusive, ζήτησε να περιοριστεί μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας αναφερόμενος παράλληλα στη δέσμευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ...ότι το σύστημα all inclusive ... θα περιοριστεί...Ο πρόεδρος του Σωματείου αναφέρθηκε και στα προβλήματα που προκύπτουν τόσο από το θέμα του κατευθυνόμενου τουρισμού .όσο .. και από τα πεντάστερα ξενοδοχεία..»

ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΣΤΟ ΠΥΛΙ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΑΙ ΓΙΩΡΓΗ

Για άλλη μια χρονιά πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή πλήθους πολιτών οι παραδοσιακές ιπποδρομίες μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Πυλί της Κω . Προηγήθηκε η περιφορά της εικόνας πάνω σε άλογο από τον περσινό νικητή των Ιπποδρομιών Κώστα Πλάτση με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Κω. Στη συνέχεια έγινε η παρέλαση αλόγων και αναβατών μπροστά από την εκκλησία και ακολούθησαν οι κούρσες των αλόγων.

1ος αναδείχτηκε ο Σταμάτης Βερούτας ο οποίος έτρεξε στον τελικό με τον Μάριο Ατσαλάκη (2η θέση).

Τις απονομές έκαναν ο Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ ,ο οποίος έσπασε στο μέτωπο του πρώτου αλόγου σύμφωνα με το έθιμο ένα αυγό, οι εορτάζοντες έπαρχος και δήμαρχος Γ. Χαλκιδιός και Γ. Κυρίτσης και εκπρόσωποι ταξιαρχίας ,Αστυνομίας ,αιρετοί.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΛΥΜΝΟ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΒ ΚΩ ΤΗΣ ΚΝΕ ΜΕ ΚΕΘΕΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

 Εκδήλωση με το ΚΕΘΕΑ Καλύμνου και θέμα την προβολή των θέσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια στα ναρκωτικά και των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης πραγματοποιεί το Σάββατο 25 Απρίλη στο Πολύκεντρο Θαλασσινού, η Οργάνωση Βάσης Κω της ΚΝΕ στο πλαίσιο της καμπάνιας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Στόχος να αναπτυχθεί ένας γόνιμος προβληματισμός και συζήτηση, αλλά κυρίως ‘’για να βγει δυναμωμένος ο αγώνας της εργατικής τάξης και των συμμάχων της για ένα μέλλον χωρίς εξαρτήσεις, εξαθλίωση και εκμετάλλευση, για μία κοινωνία που δεν θα βάζει φραγμούς στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας ’’σημειώνει στη σχετική πρόσκληση η οργάνωση της ΚΝΕ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΣΟ

ΣΕΙΣΜΟΣ 4,2ΡΙΧΤΕΡ ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Νέα σεισμική δόνηση παρατηρήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Κάσου...

Συγκεκριμένα σεισμός 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 23:19.Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο του σεισμού ήταν 29 χιλιόμετρα νότια της Κάσου και το εστιακό βάθος ήταν περίπου 10 χιλιόμετρα.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23/04/2015 - 13:36