Αίγυπτος: Αναφορές για 36 ισλαμιστές κρατούμενους που πέθαναν από ασφυξία

Τουλάχιστον 36 ισλαμιστές κρατούμενοι πέθαναν από ασφυξία την Κυριακή κατά τη διάρκεια μεταφοράς τους σε φυλακή κοντά στο Κάιρο ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου. Σύμφωνα με αναφορές οι ισλαμιστές κρατούμενοι πέθαναν από ασφυξία από τα δακρυγόνα που πέταξε η αστυνομία για να αποτρέψει επιχείρηση απόδρασής τους. Οι 36 κρατούμενοι ήταν μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από όπου προέρχεται και ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μομάμεντ Μόρσι ο οποίος ανατράπηκε από το στρατό στις 3 Ιουλίου προκαλώντας αιματηρό κύμα αντιδράσεων στη χώρα.

 

Τραγικός ο απολογισμός των συγκρούσεων στην ΑίγυπτοΟι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των οπαδών του Μόρσι έχουν οδηγήσει σε φονικά επεισόδια τις τελευταίες ημέρες με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, ενώ χιλιάδες ισλαμιστές έχουν συλληφθεί από τις διωκτικές αρχές.

 

Εβδομήντα εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 549 τραυματίσθηκαν χθες στην Αίγυπτο στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε οπαδούς του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και τις δυνάμεις ασφαλείας, μετέδωσε το αυγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ επικαλούμενο κυβερνητικά στοιχεία. Με βάση τα στοιχεία αυτά, τουλάχιστον 830 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Τετάρτη στις συγκρούσεις αυτές.

 

Την Κυριακή, σκοτώθηκαν  38 οπαδοί της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη διάρκεια εξέγερσης σε αιγυπτιακή φυλακή, δήλωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει τον αριθμό των νεκρών, αλλά σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι ένας αριθμός κρατουμένων έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να δραπετεύσουν.

Νωρίτερα, η Μουσουλμανική Αδελφότητα είχε ματαιώσει όλες τις πορείες στην περιοχή κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο στο ανατολικό Κάιρο για λόγους ασφαλείας.
 
Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί γερουσιαστές, ανάμεσά τους ο ρεπουμπλικάνος Τζον Μακ Κέιν, ζήτησαν  να διακόψουν οι ΗΠΑ τη στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο μετά τη "σφαγή" εκατοντάδων ανθρώπων στη διάρκεια της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών.

 

Την σαφή αντίθεσή της στο ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η Μουσουλμανική Αδελφότητα εξέφρασε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Λα Στάμπα» σήμερα η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών,  Έμμα Μπονίνο.

 Σύμφωνα με την Μπονίνο «οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης απόφασης να τεθεί η Αδελφότητα εκτός νόμου θα ήταν ολέθριες. Τα μέλη της θα δρούν στην παρανομία, με κίνδυνο να ενισχυθεί ο εξτρεμισμός».

 Η Ιταλίδα υπουργός εξωτερικών, από την μία, θεωρεί «απαράδεκτη», την «βάναυση χρήση βίας του στρατού ενάντια στον ίδιο του τον λαό» και αποσαφηνίζει ότι αυτή «πρέπει να καταδικασθεί, χωρίς κανέναν δισταγμό».

 Από την άλλη, όμως, η Έμμα Μπονίνο υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες των Αδελφών Μουσουλμάνων, όπως η έλλειψη ικανότητας που έδειξαν σε ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης και η βούληση που επέδειξαν στο ίδιο διάστημα, να ελέγξουν όλα τα κέντρα εξουσίας, χωρίς να λάβουν υπόψη τους το μέρος εκείνο της Αιγύπτου που πιστεύει στην κοσμικότητα του κράτους». 
 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19/08/2013 - 02:06