Σενάρια για το τρίτο πακέτο βοήθειας - Σάλος στη Γερμανία μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε

Σενάρια για το πως θα υλοποιηθεί ενδεχόμενο τρίτο πρόγραμμα στήριξης στην Ελλάδα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας στον γερμανικό Τύπο στον απόηχο των δηλώσεων Σόιμπλε ο οποίος άνοιξε χθες τη συζήτηση προκαλώντας σάλο στη Γερμανία. Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung, ένα τέτοιο πρόγραμμα εν μέρει θα χρηματοδοτηθεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Η εφημερίδα, αναφέρει ότι συζητείται το ενδεχόμενο να δοθούν στην Αθήνα πρόσθετα κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην Οικονομία. Από τη στιγμή που τόσο η Γερμανία όσο και άλλες χώρες, απορρίπτουν νέο κούρεμα, αναφέρει η SZ, μοναδικές επιλογές θα ήταν «αληθινά εμβάσματα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ή τους προϋπολογισμούς των εταίρων».

Να μάθουν το κόστος του τρίτου πακέτου πριν από τις εκλογές ζητούν οι Σοσιαλδημοκράτες

Η εφημερίδα κάνει εκτιμήσεις και για το μέγεθος του τρίτου πακέτου στήριξης, βλέποντας ότι θα έχει σαφέστατα μικρότερο εύρος από τα άλλη δυο και λιγότερο αυστηρούς όρους μιας και η χώρα μας έχει ήδη δρομολογήσει ένα μεγάλο μέρος των αναγκαίων αλλαγών.

Τη συζήτηση για νέο πακέτο χρηματοδότησης άνοιξε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος

 Ο Β. Σόιμπλε είπε ότι θα υπάρξει και νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα και ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να βοηθήσουν τη χώρα μας προκειμένου να μην πληρώνει τόσο υψηλά επιτόκια.

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικού προκάλεσαν σάλο στη Γερμανία  με τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να καλεί την Καγκελάριο να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τη χώρα και να πει την αλήθεια στους Γερμανούς πολίτες πριν από τις εκλογές.

Μείζον θέμα για τους Σοσιαλδημοκράτες είναι να ξεκαθαριστεί στο γερμανικό λαό πριν από τις κάλπες πόσο θα στοιχίσει ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την χώρα μας.

Πηγή: DW

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54