Περισσότεροι από 350 άνθρωποι πέθαναν από χημικά σε νοσοκομεία της Συρίας - Ενισχύεται η παρουσία των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο

Περίπου 355 ασθενείς που παρουσίαζαν νευροτοξικά συμπτώματα πέθαναν σε νοσοκομεία στη Συρία στα οποία παρέχουν βοήθεια οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) και όπου νοσηλεύονται σχεδόν 3.600 άνθρωποι από τις 21 Αυγούστου, ανέφερε το Σάββατο η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της. Η συριακή αντιπολίτευση κατηγορεί το καθεστώς ότι εξαπέλυσε μεγάλου εύρους επίθεση με χημικά όπλα στην περιοχή της Δαμασκού, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 1.300 ανθρώπων την Τετάρτη. Το καθεστώς του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το αρνείται και κατηγορεί τους αντάρτες ότι χρησιμοποίησαν τοξικά όπλα. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην ανατολική Μεσόγειο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Μάλιστα, στην αντεπίθεση πέρασε ο Σύριος Πρόεδρος, κατηγορώντας τους αντάρτες ότι έκαναν χρήση χημικών όπλων στις συγκρούσεις στη Δαμασκό.

«Μονάδα του στρατού έχει περικυκλώσει έναν τομέα στη συνοικία Τζομπάρ, όπου οι τρομοκράτες έχουν κάνει χρήση χημικών όπλων», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, κάνοντας λόγο για πολλές περιπτώσεις «ασφυξίας» μεταξύ των στρατιωτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Τεχεράνη, η οποία επικαλείται στοιχεία που, όπως υποστηρίζει, δείχνουν ότι οι Σύριοι αντάρτες έκαναν χρήση χημικών όπλων.

Την ίδια ώρα, πρώτη εκτίμηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών αναφέρει πως οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όπλων. Η χρήση αυτή είχε πιθανότατα την έγκριση της κυβέρνησης Άσαντ, προσθέτουν. Παράλληλα, τονίζουν ότι αναζητώνται ακόμα αδιαμφισβήτητα στοιχεία για το εάν έγινε όντως χρήση χημικών όπλων.

Προσθέτουν ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ημέρες, εβδομάδες ή και περισσότερο.

«Τρία νοσοκομεία που βρίσκονται στην περιοχή της Δαμασκού και υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα παρέλαβαν, σε λιγότερο από τρεις ώρες το πρωί της Τετάρτης 21 Αυγούστου, περίπου 3.600 ασθενείς που παρουσίαζαν νευροτοξικά συμπτώματα, 355 από τους οποίους είναι νεκροί», ανέφεραν οι MSF.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα γίνονται η πρώτη ανεξάρτητη πηγή που επιβεβαιώνει τη χρήση χημικών όπλων στην περιοχή της Δαμασκού.

Από την πλευρά του, πιέσεις ασκεί ο ΟΗΕ για την διεξαγωγή επιτόπιας έρευνας στο σημείο που η αντιπολίτευση καταγγέλλει επίθεση με χημικά όπλα.

Η επικεφαλής του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό, Άνγκελα Κάνε, φτάνει το Σάββατο στη Δαμασκό, προκειμένου να πιέσει την κυβέρνηση Άσαντ να επιτρέψει στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ την πρόσβαση στο σημείο που η αντιπολίτευση καταγγέλλει επίθεση με χημικά όπλα.

«Εξονυχιστική, αμερόληπτη και τάχιστη έρευνα» ζητά και ο Μπαν Γκι-μουν, ενώ η αντιπολίτευση δηλώνει ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια των ειδικών του ΟΗΕ.

«Είναι ζωτικής σημασίας να φθάσουν εκεί (στο σημείο της επίθεσης) οι επιθεωρητές μέσα σε ένα 48ωρο» δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη ο Χάλεντ Σάλεχ, εκπρόσωπος Τύπου του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση δηλώνει ότι πήρε δείγματα από τα θύματα της επίθεσης, προκειμένου να σταλούν εκτός Συρίας για να εξεταστούν από ειδικούς.

«Τα πήραμε και τα στείλαμε εκτός Συρίας» είπε ο γενικός γραμματέας του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Μπαντρ Τζάμους, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters από την Κωνσταντινούπολη. Ο Τζάμους απέφυγε, πάντως, να διευκρινίσει πού έχουν σταλεί τα δείγματα αυτά.

BBC: MSF-backed hospitals treated Syria 'chemical victims'

Πηγές: in.gr, tovima.gr
 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24/08/2013 - 20:22