Στην τελική ευθεία η διαδικασία για τη διαθεσιμότητα των 12.500 υπαλλήλων του Δημοσίου

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης συνεδριάζει στις 11:00 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα αποφασιστούν οι οργανικές θέσεις των υπουργείων που θα καταργηθούν, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των εργαζομένων που θα ενταχθούν στο αποκαλούμενο «πρώτο κύμα» διαθεσιμότητας-κινητικότητας (12.500 υπάλληλοι ως το τέλος του Σεπτέμβρη του 2013). Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα υπουργεία έχουν παραδώσει τις σχετικές λίστες και σήμερα ο πλήρης κατάλογος θα επικυρωθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μέχρι σήμερα αναμενόταν να έχουν υπογραφεί οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, προκειμένου να καταργηθούν οι οργανικές θέσεις ανά υπουργείο και φορέα.

Ήδη έχουν τεθεί στον προθάλαμο της απόλυσης 4.401 υπάλληλοι από τον περασμένο Ιούλη. Από αυτούς, οι 2.114 είναι εκπαιδευτικοί, οι 2.234 είναι σχολικοί φύλακες και οι 53 είναι υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 εργαζομένων που έχει σαν στόχο η κυβέρνηση να θέσει σε διαθεσιμότητα ως τα τέλη του Σεπτέμβρη του 2013, όπως έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και τρόικα, σειρά θα έχουν 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί και περίπου 4.600 υπάλληλοι από διάφορα υπουργεία, όπως Οικονομικών, Μεταφορών, Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας και Υγείας.

Η κυβέρνηση, μετά και από αυτό το βήμα, θα αναζητήσει τους «μελλοντικούς» ανέργους, καθώς άλλοι 12.500 υπάλληλοι θα δουν την πόρτα της εξόδου ως το τέλος του 2013, μέχρι και να βρεθεί άλλη θέση (όπως άλλωστε έχει πει και ο ίδιος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης) στο Δημόσιο.

Την ίδια στιγμή, με ταχείς ρυθμούς προχωρεί και το θέμα της συνένωσης των αμυντικών βιομηχανιών, διαδικασία μέσα από την οποία θα υπάρξει σαφής μείωση κόστους, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψει και ένας αριθμός υπαλλήλων που θα οδηγηθούν σε απόλυση.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στον Σεπτέμβριο, καθώς η χώρα έχει δεσμευθεί έναντι της τρόικας για 2.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Η ενοποίηση των αμυντικών βιομηχανιών ήταν πρόταση που είχε καταθέσει προ πολλών μηνών το οικονομικό επιτελείο, αλλά τελικά προκρίθηκε το λουκέτο στην ΕΡΤ.

Σύσκεψη με τις Ομοσπονδίες της συγκαλεί σήμερα η ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Πηγές: ΕΡΑ, 902.gr
 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26/08/2013 - 10:41