Μπαράκ Ομπάμα: Δεν έχω αποφασίσει ακόμα για τη Συρία

Δεν έχει λάβει ακόμα την τελική απόφαση σχετικά με μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης. Ο Αμερικανός πρόεδρος χρειάζεται να λάβει πρώτα έγκριση από το Κογκρέσο πριν αποφασίσει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία αναφέρουν 116 βουλευτές, ανάμεσά τους και 18 Δημοκρατικοί. Σε σχετική επιστολή τους επισημαίνουν ότι τυχόν απόφαση του Αμερικανού προέδρου χωρίς προηγούμενη έγκριση του Κογκρέσου θα ήταν αντισυνταγματική. Χωρίς συμφωνία η συνάντηση των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στη συνέντευξή του, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται για την επίθεση που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε προάστιο της Δαμασκού και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι και πως η συριακή αντιπολίτευση δεν έχει στην κατοχή της χημικά όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια τέτοιου είδους επίθεση.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα αναμένεται να ενημερώσουν σήμερα τα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου σχετικά με την κατάσταση στη Συρία.

Όπως όλα δείχνουν, την επόμενη εβδομάδα φαίνεται να αναβάλλεται η όποια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας υπό την εσωτερική πολιτική πίεση που ασκήθηκε στον Ντέιβιντ Κάμερον και τις εκκλήσεις αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών.

Χωρίς συμφωνία έληξε η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των πέντε χωρών μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα - για το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία. Η Μόσχα και το Πεκίνο εξακολούθησαν να απορρίπτουν την στρατιωτική επιλογή που προωθούν η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι.

Γερμανία και Βρετανία πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της Συρίας δεν θα πρέπει να μείνει ατιμώρητη για την επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του λαού της, ανακοίνωσε το Βερολίνο.

Ρωσία και Ιράν επανέλαβαν την αντίθεσή τους σε στρατιωτικό χτύπημα στη Συρία, που μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση όλης της περιοχής.

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, πάντως, θα χρειαστούν άλλες τέσσερις μέρες για να ολοκληρώσουν την έρευνά τους σχετικά με την επίθεση με χημικά.

Αθήνα και Λευκωσία επαναλαμβάνουν ότι δεν έχουν δεχθεί επίσημο αίτημα συνδρομής, σε πιθανές επιχειρήσεις κατά της Συρίας.

«Εξαιρετικά ανησυχητική» χαρακτήρισε την κατάσταση στη Συρία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωσή του στο Reuters.

Έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, ώστε ο πρωθυπουργός να ενημερώσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας με επιστολή προς τον πρόεδρο του Σώματος.

Πηγή: ΕΡΑ
 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54