Independent: Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε άδεια σε βρετανική εταιρεία για εξαγωγή χημικών στη Συρία

Η βρετανική κυβέρνηση, επέτρεψε σε βρετανική εταιρεία να εξάγει στη Συρία, χημικά που επιτρέπουν την παρασκευή νευροπαραλυτικών αερίων, τύπου Σαρίν αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα ο Independent. Εντός της ημέρας ο αρμόδιος γραμματέας  θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις Βρετανών βουλευτών, εξηγώντας ποιος και γιατί έδωσε εξαρχής τέτοιες άδειες για εξαγωγή χημικών, τη στιγμή μάλιστα που ήταν σε εξέλιξη για δέκα μήνες η εμφύλια διαμάχη στη Συρία. Σημειώνεται ότι τελικά οι άδειες αυτές ανακλήθηκαν λόγω των αυστηρότερων κυρώσεων που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τα στοιχεία έρχονται στο φως λίγες ώρες μετά την δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ότι ανιχνεύθηκε σαρίν σε δείγματα μαλλιών και αίματος θυμάτων της επίθεσης στη Δαμασκό.

Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα, καθώς όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού τα χημικά αυτά, δεν έφθασαν ποτέ στη Συρία.

Βλέπετε, το σύστημα δουλεύει. Δεν έγινε εξαγωγή αυτών των υλικών. Το γεγονός είναι ότι οι άδειες ανακλήθηκαν και οι εξαγωγές δεν έγιναν ανέφερε.

Ωστόσο, οι αποκαλύψεις, συνιστούν θέμα για την Αντιπολίτευση.

Ο βουλευτής των Εργατικών Thomas Docherty ζητά επίσημη ενημέρωση για το ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι γνώριζαν ότι τα συγκεκριμένα χημικά μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή νευροπαραλυτικών αερίων και αν πριν από την έγκριση ζήτησαν ενημέρωση από το υπ. Άμυνας.

Πηγή: Independent, Guardian

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02/09/2013 - 15:50