Στη Βουλή το ν/σ για το νέο Λύκειο

Άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με τη διαδικασία του επείγοντος, η συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο Λύκειο, για το οποίο αποφασίσθηκε με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς και της ΔΗΜΑΡ, μέχρι την Παρασκευή να έχει ολοκληρωθεί η συζήτησή του για να έρθει στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα.

Έτσι, την Τρίτη στις 11 το πρωί, θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους οι αρμόδιοι φορείς και στις 3 το απόγευμα θα γίνει η συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ενώ την Πέμπτη, το πρωί, θα ξεκινήσει η δεύτερη ανάγνωσή του.


Η διαδικασία με τον χαρακτήρα του επείγοντος που αποφασίσθηκε, δέχθηκε τα πυρά των βουλευτών της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για σκοπιμότητες, ενώ κατατέθηκαν ενστάσεις τόσο για την καθυστέρηση στην κατάθεση του όσο και για την κατεύθυνση που έχει.

 

Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις για τις νέες ρυθμίσεις επισημαίνοντας τις πρόσθετες δυσκολίες που προκύπτουν για τους μαθητές, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να σπεύσουν σε φροντιστήρια ή να επιλέξουν την τεχνική εκπαίδευση και τη μαθητεία με εργασία.
 

«Παράθυρο» αυστηροποίησης μέσω προφορικών βαθμών

Με την πρωτοφανή και αντιπαιδαγωγική αιτιολογία «ότι το σχολείο δεν πρέπει να επιβραβεύει την οκνηρία των μαθητών» η εισηγητική έκθεση του ν/σ ανοίγει παράθυρο σε περαιτέρω αυστηροποίηση του Λυκείου αφού ο βαθμός των τριών τάξεων θα μετράει για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο.

Στα «ψιλά γράμματα» της εισηγητικής έκθεσης προβλέπεται η προσαρμογή του προφορικού στον γραπτό βαθμό με υπουργική απόφαση, αλλαγή που προέκυψε την τελευταία στιγμή αφού δεν περιλαμβανόταν στο κείμενο της διαβούλευσης, προφανώς μετά τη κριτική που ασκήθηκε ότι η προσμέτρηση της βαθμολογίας του Λυκείου ανοίγει δρόμο για βαθμοθηρία και αδιαφανείς διαδικασίες.

Έτσι οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις αναβαθμίζονται σε δυσκολία. Εισάγεται ένα πανελλαδικού τύπου μοντέλο όπου στο τέλος κάθε χρονιάς οι μαθητές θα εξετάζονται την ίδια μέρα στο ίδιο μάθημα σε όλη την Ελλάδα. Τα μισά ερωτήματα θα προέρχονται από τράπεζα θεμάτων και τα άλλα μισά θα τα επιλέγουν οι καθηγητές του σχολείου.
Στην Γ’ Λυκείου οι εξετάσεις θα είναι διπλές.

 

Μετά τις απολυτήριες πανελλαδικού τύπου οι υποψήφιοι για τις σχολές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ θα δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις σε 4 μαθήματα ανάλογα με το Επιστημονικό πεδίο που έχουν επιλέξει.

Όλες αυτές οι αλλαγές θα εφαρμοστούν ήδη από φέτος στο Λύκειο με τα σχολεία απροετοίμαστα και τους μαθητές της Α’ Λυκείου -που θα δεχθούν και την πρώτη ψυχρολουσία- αμήχανους και έτοιμους να σπεύσουν στα φροντιστήρια ή να κατευθυνθούν προς την τεχνική εκπαίδευση και την μαθητεία με εργασία.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02/09/2013 - 17:59