Αγιασμός σήμερα στα σχολεία, από τη Δευτέρα απεργία

Με τον καθιερωμένο αγιασμό ανοίγουν σήμερα τα σχολεία, τα οποία ωστόσο ξανακλείνουν από την επόμενη Δευτέρα με μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων από καθηγητές και δασκάλους, ακόμη και στα ιδιωτικά σχολεία. Στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας θα παρευρεθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο ΕΠΑΛ Πετρούπολης. Στο Λύκειο Αγίων Αναργύρων παρευρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

 

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης έχει εξαγγείλει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 16 Σεπτεμβρίου. Οι καθηγητές θα επανεξετάζουν τη στάση τους μετά από κάθε πενθήμερη απεργία, ενώ με ανοικτές επιστολές που απέστειλαν καλούν σε συστράτευση γονείς και μαθητές.

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους (ΟΙΕΛΕ) εξήγγειλαν 48ωρη απεργία για τις 16 και τις 17 Σεπτεμβρίου, ενώ οι δάσκαλοι της δημόσιας εκπαίδευσης (ΔΟΕ) αναμένεται να καθορίσουν τη στάση τους σήμερα ή αύριο.

Χθες σε σύσκεψη δασκάλων, καθηγητών και ιδιωτικών εκπαιδευτικών διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για τη δημιουργία πανεκπαιδευτικού μετώπου. Στο πλαίσιο αυτό, στις 12 το μεσημέρι, θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου - από τις τρεις Ομοσπονδίες εκπαιδευτικών - στα γραφεία της ΟΛΜΕ.

Το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας θα έχει σήμερα συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.


Αναβρασμός και στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Αναταραχή επικρατεί και σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, εν μέσω εγγραφών φοιτητών, αλλά και εξεταστικής, λόγω της επικείμενης διαθεσιμότητας 1.600 υπαλλήλων, έως τις 20 Σεπτεμβρίου. 

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η Σύγκλητος αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ως την Παρασκευή.
Επιπλέον, και οι καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατεβαίνουν σε κινητοποιήσεις και απεργούν έως τις 16 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι καθηγητές των ΤΕΙ.

 

«Πέρασε» το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Εν τω μεταξύ, δεκτό με 52 υπέρ και 45 κατά, έγινε από το Β' Θερινό τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Απόντες ήταν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Σπ. Λυκούδης και των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κ. Γιοβανόπουλος, παρών δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Κασαπίδης.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το νέο λύκειο, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι για όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό που μπήκε στο μέτρο της διαθεσιμότητας υπάρχει μέριμνα ώστε να μεταφερθεί, είτε σε οργανισμούς δημόσιας υγείας, είτε σε ΙΕΚ.

Ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τάσος Κουράκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε «τσουνάμι απολύσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση», την κάλεσε να ανακαλέσει το μέτρο της διαθεσιμότητας και εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.

Εν τω μεταξύ, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση για άλλη μια φορά προκάλεσε με την πρότασή της να μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών στη Γ' Λυκείου, υποστηρίζοντας ότι «τα αρχαία ελληνικά χρειάζονται υποχρεωτικά μόνο για τα παιδιά που θα ακολουθήσουν κλασικές σπουδές, ενώ για τα υπόλοιπα παιδιά θα έπρεπε να είναι προαιρετικά».

Απαντώντας ο κ. Αρβανιτόπουλος διαχώρισε την αρχαία ελληνική από τα λατινικά και είπε «τα αρχαία ελληνικά δεν είναι νεκρή γλώσσα, τα λατινικά πράγματι είναι, αλλά η αρχαία ελληνική διδάσκεται, εξελίσσεται και είναι μία γλώσσα διαφορετική από τα λατινικά σε ότι αφορά στην πορεία της».

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54