Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Ελληνικά Προϊόντα: το «χρυσάφι» της Ελλάδας

Ημερίδα για την πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων, πραγματοποίησε ο Γεωπονικός Σύλλογος Ροδόπης, η οποία στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Την ημερίδα άνοιξε ο πρόεδρος του συλλόγου, Κώστας Μπούντας, ενώ συνέχισαν με  εισηγήσεις τους ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης, αλλά και στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του «Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - ΔΗΜΗΤΡΑ».
Στόχος της ημερίδας ήταν η αφύπνιση των αγροτών και η παρότρυνσή τους, ώστε να λειτουργούν ως πραγματικοί αγρότες-επιχειρηματίες, χρησιμοποιώντας τα τοπικά σήματα ποιότητας στα παραγόμενα προϊόντα, μετά από έρευνα αγοράς, για το τι θέλει το αγοραστικό κοινό. Επίσης, θα πρέπει να επιμείνει στην παραγωγή ποιοτικού προϊόντος, την ταυτοποίηση και την πιστοποίησή του, αλλά και τη μεταποίησή του, την έξυπνη συσκευασία του και την προβολή του, κάνοντας τις σωστές κινήσεις στην κίνηση της αγοράς -Μάρκετινγκ-. Δηλαδή, προϊόν, διανομή, τιμή, προώθηση και άνθρωποι.

Για να εξασφαλισθούν οι καλύτερες συνθήκες για όλη αυτή την διαδρομή, οι εισηγητές κάλεσαν τους ενδιαφερόμενους να συστήσουν νέα και υγιή συλλογικά σχήματα, (σ.σ. Ομάδες παραγωγών στα δέκα άτομα, μιας και προβλέπεται και από την νέα ΚΓΠ), προκειμένου να ικανοποιηθούν οι εντολές της αγοράς, που είναι η συνέπεια-ως προς την ποιότητα- και η συνέχεια-ως προς την ποσότητα.

Επίσης στην ημερίδα, αναλύθηκε η διαδικασία της πιστοποίησης, η οποία μπορεί να διαρκέσει πάνω από ένα χρόνο. Μάλιστα, οι παραγωγοί θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των υπαλλήλων που θα παραλάβουν τους φακέλους και θα αναλάβουν το έργο της υποστήριξης για την πιστοποίηση του προϊόντος.

Μάλιστα όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, οι πρώτοι που έκαναν λόγο για πιστοποίηση προϊόντος και έλεγχο της διαδικασίας, ήταν οι Έλληνες, καθώς βρέθηκε στα αρχαιολογικά ευρήματα της Θάσου μια μαρμάρινη πλάκα σε αγγείο κρασιού...!!!

Ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, Αθανάσιος Μαυρομάτης αναφερόμενος στα προϊόντα της Ροδόπης τόνισε ότι αυτά που θα μπορούσαν να πιστοποιηθούν είναι: οι ελιές Μαρώνειας, τα ρεβίθια, τα σκόρδα Ξυλαγανής, οι ηλιόσποροι και οι κολοκυθόσποροι, οι πατάτες Μυρτίσκης(ορεινής Ροδόπης), Αρωματικά φυτά, ο καπνός και το κεράσι.

Ως καταληκτικό συμπέρασμα όλων ήταν ότι το πραγματικό «χρυσάφι» αυτής της χώρας είναι τα προϊόντα της και η κατάλληλη αξιοποίησή τους στον Τουρισμό και στις αγορές του εξωτερικού. Στόχος ο οποίος επιτυγχάνεται καθώς- όπως σημείωσε ο Χημικός-Μηχανικός Γιώργος Γκολφινόπουλος- ήδη 26 χώρες (με τη Γερμανία να είναι από τις πρώτες) προμηθεύονται και αναζητούν τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα, σε ποσοστό άνω του 70%.

Σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές του καλαμποκιού

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται φέτος οι τιμές στο καλαμπόκι, της τάξης των 10 και 13 λεπτών το κιλό, φέρνοντας τους παραγωγούς σε απόγνωση, καθώς δεν γίνεται απόσβεση του μεγάλου κόστους παραγωγής. Μιλώντας στο ραδιοθάλαμο της ΕΡΑ Κομοτηνής, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης, Κωσταντίνος Κούκος, τόνισε ότι οι παραγωγοί-υποστηρικτές της ΕΑΣ, θα λάβουν 3 με 4 λεπτά επιπλέον.

Από την πλευρά του το μέλος του Γεωπονικού Συλλόγου (και Γεωπόνος) Σοφοκλής Παπουής, χαρακτήρισε καθαρά συγκυριακό το γεγονός των καλύτερων τιμών που είχε πέρυσι το καλαμπόκι, αποδίδοντάς το στο γεγονός ότι η Ουγγαρία και η Γαλλία, χώρες που παράγουν μεγάλες ποσότητες καλαμποκιού, είχαν μείωση παραγωγής, λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Ο κ. Παπουής κάλεσε τους παραγωγούς να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες, για να αυξήσουν το εισόδημά τους. Πρόσθεσε δε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις, για τη συμβολαιακή Γεωργία. Ήδη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη εκδήλωση για την καλλιέργεια κριθαριού-συμβολαιακή Γεωργία-για ζυθοποίηση (σ.σ. παραγωγή μπύρας), ενώ αναμένεται άλλη μία εκδήλωση στις 26 Σεπτεμβρίου στην Κομοτηνή.

Σε ότι αφορά το βαμβάκι, τα προγνωστικά των τιμών φαίνονται καλύτερα, αφού οι τιμές θα κυμανθούν στα 43 λεπτά το κιλό. Ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΑΣ, εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ ανέλαβε την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων στο ΟΣΔΕ, καθώς υπολείπονταν περίπου 400 από τις 17.000 δηλώσεις, αλλά και την καταχώρηση των στοιχείων.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου οι παραγωγοί να λάβουν τις επιδοτήσεις της Ενιαίας Ενίσχυσης.

 

Κινητοποιήσεις της ΕΛΜΕ Ροδόπης τη Δευτέρα

Την ερχόμενη Δευτέρα στις 10.00 το πρωί, πρώτη μέρα του απεργιακού αγώνα, η ΕΛΜΕ Ροδόπης καλεί όλο τον λαό της Κομοτηνής (καθηγητές, δασκάλους, συλλόγους γονέων, γιατρούς, άλλες ομάδες εργαζομένων, φορείς και σωματεία, απλούς πολίτες) σε νέα πανεκπαιδευτική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία. Θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πόλης. Το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 19:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση που διοργανώνεται την ίδια μέρα στο Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής, με βασικό στόχο την ενημέρωση γονέων και μαθητών σχετικά με τις ραγδαίες και τραγικές εξελίξεις στον χώρο της εκπαίδευσης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών.

Η ΕΛΜΕ Ροδόπης απευθύνει κάλεσμα σε  όλους τους πολίτες της περιοχής να πλαισιώσουν και να στηρίξουν τις παραπάνω εκδηλώσεις. «Μόνο μέσα από τη μαζική συστράτευση όλης της κοινωνίας μπορεί να είναι αποτελεσματικός ο δίκαιος αγώνας που δίνουμε ενάντια στην κατεδάφιση του δημόσιου σχολείου από τη βάρβαρη και ανελέητη πολιτική των εντολοδόχων της Τρόικας», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ροδόπης.

Κάλεσμα Δήμου για ενισχυτική διδασκαλία

Στο πλαίσιο λειτουργίας τμημάτων ενισχυτικής-υποστηρικτικής διδασκαλίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, o Δήμος Κομοτηνής καλεί γονείς μαθητών γυμνασίου και λυκείου που οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα, να δηλώσουν συμμετοχή στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής, στον 1ο όροφο στην Δ/νση Κοινωνικών Πολιτικών και πιο συγκεκριμένα στην κ. Μακρίδου Άννα, ημέρες Δευτέρα -Παρασκευή και ώρες από 08:00 - 14:30.

Για τη συμμετοχή των μαθητών στα τμήματα αυτά οι γονείς θα πρέπει να προσκομίσουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1.Φωτοτυπία Εκκαθαριστικού Εφορίας του έτους 2013

2. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης

3. Φωτοτυπία ταυτότητας γονέα

4. Αίτηση (συμπληρώνεται στην υπηρεσία)

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 25310-83344.

Για τις ανάγκες λειτουργίας των τμημάτων ενισχυτικής-υποστηρικτικής διδασκαλίας του Δήμου Κομοτηνής κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 ζητούνται εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων: Φιλόλογοι, Μαθηματικοί, Φυσικοί και Χημικοί, προκειμένου να εργαστούν εθελοντικά στα τμήματα που θα δημιουργηθούν.

 

Βραβεία ΥΠΑΑΤ στην καινοτομία για την Γεωργία

Με την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Νέα ΚΑΠ: Καινοτομία και Ανάπτυξη στην Ελληνική Γεωργία», την οποία διοργάνωσε το ΥπΑΑΤ, την περασμένη Πέμπτη  στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ.

Ο Υπουργός, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, εξήρε το ρόλο της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας στη γεωργία και επεσήμανε χαρακτηριστικά πως  οι τρεις αυτοί τομείς είναι σημαντικά «εργαλεία» που υποστηρίζονται και αξιοποιούνται από το ΥπΑΑΤ και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς αποτελούν «τη μόνη διέξοδο που έχει η χώρα για την ανάπτυξη της γεωργίας, την ενίσχυση της απασχόλησης, την υποστήριξη της  ανταγωνιστικότητας και της  εξωστρέφειας των γεωργικών προϊόντων».

Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε βράβευση των επιστημόνων και των 11 καινοτόμων που συμμετείχαν στην εκδήλωση, μεταξύ των οποίων και τον εκπρόσωπο της εταιρείας «TUVUNU», Δημήτρη Κρις, μια επιχείρηση που παράγει σε πρωτότυπη συσκευασία ρόφημα με τσάι του βουνού και είναι εγκατεστημένη στη Βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής, καθώς  και τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής, Επεξεργασίας, Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας, Αναστάσιο Γιακμογλίδη για τις σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας και συσκευασίας του παραδοσιακού αυτού αγροτικού προϊόντος. Όλοι οι βραβευθέντες ευχαρίστησαν το Υπουργείο και τον ίδιο τον Υπουργό για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία και την αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλονται από επιστήμονες, αγρότες, συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις για την παραγωγή και προώθηση καινοτόμων αγροδιατροφικών προϊόντων.


Ενημερωτική συνάντηση στην ΑΜ-Θ για τον αγωγό ΤΑΡ

Ενημερωτική συνάντηση στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013, στελέχη της Διοίκησης του Ελληνικού Τμήματος του Αγωγού ΤΑΡ, με τον Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, τους Αντιπεριφερειάρχες, τους δημάρχους της περιοχής και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Από πλευράς του Αγωγού ΤΑΡ παραβρέθηκαν οι κ.κ. Στάθης Θεοδωρόπουλος, Κώστας Τσιρίκης και Γιώργος Χατζηδάκης.

Από την πλευρά των υπευθύνων του TAP έγινε συνολική παρουσίαση του έργου με έμφαση στην σκοπιμότητα κατασκευής, στη γεωστρατηγική σημασία για τη χώρα μας, στα οφέλη και στις προοπτικές που ανοίγονται για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αλλά και στα βασικά χαρακτηριστικά του αγωγού.

Ακολούθησε εκτενής διάλογος αναφορικά με την δυνατότητα πρόσβασης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ σε φυσικό αέριο, τις διαδικασίες απαλλοτριώσεων, την απασχόληση τοπικού εργατικού και τεχνικού δυναμικού αλλά και στα ενδεχόμενα ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική κοινωνία.

Ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, ευχαρίστησε τα στελέχη του TAP για την επίσκεψή τους και τόνισε για μια φορά ακόμη ότι  σε Περιφερειακό επίπεδο προσδοκούμε οφέλη από την κατασκευή του αγωγού, αναζητούμε τις μελλοντικές προοπτικές και υποστηρίζουμε τις προστιθέμενες αξίες που θα προκύψουν.

Όπως ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά «θεωρούμε ότι αποτελεί εθνική αναγκαιότητα η μεταφορά του φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει να δούμε και τις ιδιαιτερότητες της Περιφέρειας μας, τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τις αποζημιώσεις, καθώς και την ανταποδοτικότητα που θα έχουμε. Πιστεύω πως θα υπάρξει ένας καλός δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας για να φτάσουμε σ’ ένα αποτέλεσμα που να δημιουργεί κοινωνική συναίνεση».

Σημειώνεται ότι η κατασκευή του αγωγού θα ξεκινήσει το 2015 και η μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν θα αρχίσει το 2019. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές Αυγούστου δημόσια διαβούλευση, που θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου 2013, ενώ παράλληλα έχει κατατεθεί πλήρης μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

 

Ημερίδα της ΔΙΑΑΜΑΘ την Τρίτη

Η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολ. Μακεδονίας-Θράκης (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.), στα πλαίσια του έργου LIFE09 ENV/GR/000294 «Επιλογές Διαχείρισης Αποβλήτων για τον Έλεγχο των Εκπομπών των Αερίων του Φαινομένου του Θερμοκηπίου (Waste-C-Control)» του προγράμματος LIFE+, διοργανώνει ημερίδα στην Κομοτηνή την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013 στις 11:00 π.μ. στην Κομοτηνή (αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΑΜΘ, Κακουλίδου 1).

Η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. αποτελεί τον θεσμοθετημένο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας - Θράκης. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της, συμμετέχει στο έργο «Waste-C-Control» του προγράμματος LIFE09 (ENV/GR/294). Το εν λόγω έργο έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός λογισμικού εργαλείου για τη μειωμένη παραγωγή αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου μέσω της ορθότερης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν οι σχεδιαζόμενες δράσεις του ΦοΔΙΣΑ για τη μείωση των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου που μπορούν να προκύψουν από την ορθότερη διαχείριση απορριμμάτων στo τοπικό επίπεδο της Περιφέρειας ΑΜΘ (Τοπικό Σχέδιο Δράσης).

Η ημερίδα απευθύνεται κυρίως σε υπηρεσιακά στελέχη αλλά και αιρετούς παράγοντες των φορέων που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων.


Επίσκεψη Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων στο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 12.00 θα επισκεφθεί το Γ.Ν Κομοτηνής ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής  κ.κ. Παντελεήμων συνοδεύοντας το Τίμιο Ξύλο στο παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμωνος που βρίσκεται εντός του Νοσοκομείου. Θα πραγματοποιηθεί δέηση υπέρ υγείας των ασθενών και του προσωπικού. 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54