Συναντήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών ενόψει έλευσης τρόικας

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά το οικονομικό επιτελείο ενόψει της άφιξης της τρόικας, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Στο επίκεντρο της συνάντησης, η ικανοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ ευρώ στα μέσα Οκτωβρίου, τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, η τοποθέτηση σε διαθεσιμότητα 12.5000 δημοσίων υπαλλήλων, ο νέος κώδικας για τους δικηγόρους και η αποπληρωμή των χρεών προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Φλέγον ζήτημα και ο τρόπος εφαρμογής του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

 

Σχετική είδηση: Ενημέρωση στελεχών του Moody's από Γ. Στουρνάρα για πορεία ελληνικής οικονομίας

Αναμένεται να προσδιοριστεί το ύψος της ύφεσης εφέτος (το χαμηλότερο ποσοστό επηρεάζει θετικά το έλλειμμα και το χρέος), αλλά και να οριστικοποιηθεί η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, θα υπάρξει, έστω και μικρό, πλεόνασμα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επανέλθουν μετά τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου να τεθούν τα ζητήματα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, του δημοσιονομικού κενού και της επικαιροποίησης του Μνημονίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στο τρίτο στάδιο, που προσδιορίζεται χρονικά για τους δύο τελευταίους μήνες του έτους και θεωρείται το πλέον κρίσιμο, θα γίνει η διαπραγμάτευση για το χρηματοδοτικό κενό και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

 

Πηγές: ΝΕΤ, ΑΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20/09/2013 - 14:44