Γερμανία: Αυξάνονται οι πιθανότητες για κυβερνητικό συνασπισμό δεξιάς-αριστεράς

Σε θρίλερ αναμένεται να εξελιχθούν οι γερμανικές εκλογές, καθώς -σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση- ο κεντροδεξιός συνασπισμός της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και όλα μαζί τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης έρχονται στήθος με στήθος. Γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να συγκροτηθεί μετεκλογικά ένας μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός δεξιάς-αριστεράς.

 

Η δημοσκόπηση του Forsa έδειξε πως οι συντηρητικοί της Μέρκελ βρίσκονται στο 40%, μια μονάδα πάνω από την προηγούμενη δημοσκόπηση του εν λόγω ινστιτούτου στις 17 Σεπτεμβρίου, και ο νυν εταίρος τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), παραμένουν στο 5%.

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες, βρίσκεται από την πλευρά του στο 26%, σημειώνοντας άνοδο κατά μία μονάδα, οι Πράσινοι σύμμαχοί του κέρδισαν κι αυτοί μια μονάδα φθάνοντας στο 10% και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς "Ντι Λίνκε" βρίσκεται στο 9%, καταγράφοντας πτώση μιας μονάδας.

Σημειώνεται ότι όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα και τις προηγούμενες ημέρες δείχνουν ότι έχει αυξηθεί η πιθανότητα για το σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, ιδίως εάν οι φιλελεύθεροι δεν καταφέρουν τελικά να μπουν στο κοινοβούλιο.

Εξάλλου, σε δημοσκόπηση που διενήργησε το ινστιτούτο Forschungsgruppe για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ZDF, η Μέρκελ κρίνεται καταλληλότερη για καγκελάριος (ποσοστό 58%) από τον κυριότερο αντίπαλό της, τον υποψήφιο του SDP Πέερ Στάινμπρουκ (ποσοστό 32%).

Οι περισσότεροι δημοσκόποι συμφωνούν ότι η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, με τη σταθερή μείωση της ανεργίας και την αύξηση των μισθών, έχει δώσει προβάδισμα στην Μέρκελ καθώς πολλοί ψηφοφόροι την θεωρούν «ασφαλή επιλογή».

 

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54