ΟΗΕ-68η Γενική Συνέλευση: Επαφές Ροχανί με Λαγκάρντ, Ολάντ

Με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί συναντήθηκε την Τρίτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη κατόπιν αιτήματος της Τεχεράνης. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Ροχανί και στην εξεύρεση τρόπων για να διευρυνθούν οι σχέσεις της Τεχεράνης με τον διεθνή αυτό οικονομικό οργανισμό. Ο πρόεδρος του Ιράν για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, συναντήθηκε και με τον Γάλλ0 ομόλογό του Ολάντ στην έδρα του ΟΗΕ προκειμένου να συζητήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και την κατάσταση στη Συρία και το Λίβανο.

 

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι στόχος της συνάντησης ήταν να συζητήσουν οι δύο πλευρές "τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, τις οικονομικές προτεραιότητες της ιρανικής κυβέρνησης και πώς θα μπορούσε να βαθύνει η σχέση του Ιράν με το ΔΝΤ", συμπλήρωσε.

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές αφότου ο Ροχανί ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Αύγουστο. Η πιθανότητα μιας αποστολής του ΔΝΤ στο Ιράν για να εξετάσει την κατάσταση της οικονομίας της χώρας αυτής θα συζητηθεί στις επόμενες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, κατέληξε ο Ράις. 

 

Συνάντηση Ροχανί  -Ολάντ

Χωρίς διαχυτικότητες, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν δύο χειραψίες για όσο διάστημα χρειάστηκε στους δεκάδες φωτορεπόρτερ και εικονολήπτες να απαθανατίσουν τη σκηνή. Ο Ολάντ απηύθυνε επίσης λίγες χαιρετιστήριες λέξεις προς τον Ιρανό ομόλογό του που φορούσε την παραδοσιακή ιρανική ενδυμασία, λευκό τουρμπάνι και μαύρη κελεμπία.

Στη συνέχεια μπήκαν στα γραφεία της γαλλικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη για να συνεχίσουν κατ' ιδίαν τις συνομιλίες τους, μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ο Ολάντ θα είναι ο μοναδικός ηγέτης μεγάλης δυτικής χώρας που θα συναντηθεί με τον νέο Ιρανό πρόεδρο με την ευκαιρία της 68ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η πιθανότητας μιας συνάντησης του Ροχανί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αποκλείστηκε καθώς, σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, η Τεχεράνη δεν ήταν ακόμη έτοιμη για κάτι τέτοιο.

Η τελευταία φορά που είχαν συναντηθεί δύο πρόεδροι της Γαλλίας και του Ιράν ήταν το 2005 στο Παρίσι, όταν ο Ζακ Σιράκ είχε υποδεχτεί τον Μοχαμάντ Χαταμί στο περιθώριο μιας εκδήλωσης της UNESCO.

 

O Ροχανί δεν πήγε στο γεύμα των ηγετών

 

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δεν συμμετείχε στο γεύμα που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, όπου υπήρχε πιθανότητα συνάντησης με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα.

Στο γεύμα αυτό κατά παράδοση προσκαλούνται όλοι οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών στη Γενική Συνέλευση, όμως μια πηγή του ΟΗΕ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Ιρανός πρόεδρος δεν εμφανίστηκε.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνάντησης του Ομπάμα με τον Ροχανί στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει στο πρόγραμμα κάτι τέτοιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, REUTERS

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24/09/2013 - 23:46