Ειδήσεις από ΕΡΑ Πύργου

Ξεσηκωμός για τις «Λίμνες»

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως δεν θα ανεχθούν καμία υποβάθμιση στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων έστειλαν οι κάτοικοι της Αλφειούσας  και των Μακρισίων. Υλοποιώντας απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της κοινότητας Μακρισίων, οι κάτοικοι των δύο γειτονικών χωριών, χθες το πρωί κατέλαβαν συμβολικά το χώρο που θα τοποθετηθεί ο δεματοποιητής του δήμου Πύργου στην θέση «Λίμνες» και πραγματοποίησαν δενδροφύτευση. Πρόκειται για έναν χώρο που στο παρελθόν ήταν δάσος. 

 

Δυναμική απεργιακή πορεία

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για δημόσιο και δωρεάν σχολείο, για το δικαίωμά τους στην εργασία, και για την αξιοπρέπειά τους δήλωσαν χθες το πρωί οι συμμετέχοντες στην πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο και στην οποία για πρώτη φορά, ΕΛΜΕ, Πρωτοβάθμια Σωματεία και ΠΑΜΕ ένωσαν τις δυνάμεις τους. Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκαν δύο απεργιακές συγκεντρώσεις, μία στην Πλατεία 25ης Μαρτίου (ΟΤΕ) από το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα και μια στο 2ο Λύκειο Πύργου από την ΕΛΜΕ, τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, όπου και έγινε η κεντρική συγκέντρωση και οι χαιρετισμοί των εκπροσώπων τους. Ακολούθησε δυναμική πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή δασκάλων, νηπιαγωγών, γιατρών, δημοτικών υπαλλήλων, δημοτικών αστυνομικών και σχολικών φυλάκων, εργαζομένων στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, συνταξιούχους, ελευθεροεπαγγελματίες αλλά και πολλούς σπουδαστές και μαθητές, που διαδήλωσαν με πανό και συνθήματα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ακολούθησε Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Ηλείας, όπου έγινε απολογισμός της μέχρι τώρα δράσης και των κινητοποιήσεων που έχουν αναπτυχθεί στην Ηλεία. Τονίστηκε η ανάγκη να μην ατονήσει ο αγώνας και να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, ενώ επισημάνθηκε ότι για να ισχυροποιηθεί ο αγώνας, απαιτείται συμμετοχή και συντονισμός και με άλλα σωματεία. Εξάλλου, από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, προτάθηκε να αναζητηθούν νέες μορφές αγώνα που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

 

Σχολεία σε κατάληψη

Σε κατάληψη από τους μαθητές βρίσκονται από χθες αρκετά σχολεία της Ηλείας όχι μόνο σε ένδειξη συμπαράστασης στους καθηγητές τους που για δεύτερη συνεχή εβδομάδα απεργούν, αλλά για να δείξουν ότι και οι ίδιοι, είναι ενεργοί πολίτες και αντιλαμβάνονται πως μόνο με τη συμμετοχή όλων, κάτι μπορεί να αλλάξει. Τα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη είναι το 3ο και 4ο Γυμνάσιο Πύργου, το 2ο και 4ο Λύκειο Πύργου, το 2ο  ΕΠΑΛ Πύργου, το 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας και το Λύκειο Ζαχάρως. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι μαθητές, είναι ίσως από τις λίγες φορές, που έχουν ουσιαστικό λόγο για τις καταλήψεις λέγοντας χαρακτηριστικά πως πλέον δεν μπορούν να αφήσουν «τον κόσμο τους να γκρεμίζεται, τα όνειρα τους να διαλύονται και τη ζωή τους να καταστρέφεται!».

 

4ήμερες εκδηλώσεις στην Ολυμπία για την Αφή της Φλόγας

 

Αρχίζουν αύριο στην Αρχαία Ολυμπία οι 4ήμερες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας την προσεχή Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου για τους Χειμερινούς Αγώνες στο Σότσι της Ρωσίας. Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με συνεργάτες του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο δήμος παράλληλα με την Τελετή Αφής θέσπισε μια σειρά εκδηλώσεων που πλαισιώνουν το μεγάλο γεγονός, αναδεικνύοντας το ρόλο του σε σχέση με τη διοργάνωση, αλλά και του τόπου μας ως θεματοφύλακα των αξιών του ολυμπισμού, στο πέρασμα των αιώνων».

 

Από αύριο οι αιτήσεις για 5μηνες προσλήψεις

 

Ξεκινά αύριο  η υποβολή των πρώτων αιτήσεων για προσλήψεις 5μηνης διάρκειας σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα σε περιφέρειες και δήμους. Στην Ηλεία αντιστοιχούν 176 θέσεις . Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία προσλήψεων σε αυτό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, www.oaed.gr.

 

Τα προνοιακά επιδόματα

Από το υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώθηκε ότι στο χρονικό διάστημα από 5 έως 7 Οκτωβρίου θα καταβληθούν στους δικαιούχους τα προνοιακά επιδόματα, που αφορούν το τέταρτο δίμηνο του 2013.

 

Επιστολή Νικολούτσου σε Τσαυτάρη για την καλλιέργεια φράουλας

Νέα επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, έστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχει η καλλιέργεια της Φράουλας στην ευρύτερη  περιοχή της Μανολάδας. Ο κ. Νικολούτσος μεταξύ άλλων υπενθυμίζει ότι δεν έχει γίνει μέχρι τώρα καμία αποτελεσματική ενέργεια στο σοβαρό θέμα των αλλοδαπών εργατών γης, κάτι που δυσκολεύει τον προγραμματισμό της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Αναπόφευκτα, όπως τονίζει, θα υπάρξουν συνέπειες στο ίδιο το προϊόν και στην οικονομία του τόπου, καθώς υφίσταται κίνδυνος οριστικής διακοπής της καλλιέργειας.

 

«Το Σταφιδικό Ζήτημα»

«Το Σταφιδικό Ζήτημα. Το χρονικό της κρίσης και οι συνέπειές της»είναι ο τίτλος του βιβλίου του Σάκη Τραμπαδώρου που θα παρουσιαστεί το προσεχές Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στην Παπαχριστοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας. Την εκδήλωση διοργανώνουν το Σωματείο «Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας» σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο «Βιβλιοπανόραμα», υπό την αιγίδα του Νομικού Προσωπου δήμου Ήλιδας «Ο Ηλείος». Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Θανάσης Καλαφάτης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, και ο συγγραφέας.

 

Καιρός

Αίθριο καιρό προβλέπει για σήμερα στη Δυτική Ελλάδα η ΕΜΥ. Ανεμοι στο Ιόνιο βορειοδυτικοί ασθενείς 3-4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17-27 βαθμούς Κελσίου.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54