Περισσότεροι φόροι και λιγότερες δαπάνες στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2014

Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014, το οποίο προβλέπει περισσότερους φόρους και λιγότερες δαπάνες. Το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 2,8 δισ. ευρώ και η μεγαλύτερη περικοπή στις δαπάνες θα προέλθει από την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη. Η προοπτική επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και το «βέτο» της Αθήνας σε νέα μέτρα ενισχύουν την εκδοχή για λύση που θα προελθει από τεχνικές συζητήσεις αλλά και κυρίως μέσω πολιτικών διαβουλεύσεων.

 

Προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δισ.Ευρώ το 2014 και οριακή ανάπτυξη 0,6%

Εν αναμονή της καταθεσης του οριστικού -και ''εγκεκριμένου'' από την Τρόικα-σχεδίου τον Νοέμβρη, το προσχεδιο του προυπολογισμού του 2014 που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας και πολλαπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο φέτος και με βάση τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις ανέρχεται στο 0,2% του ΑΕΠ ή 300εκ, το 2014 θα φτάσει τα 2,8 δισ. ευρώ ή το 1,5%.

Επιπλέον για το 2014 προβλέπεται οριακή ανάπτυξη 0,6% από ύφεση 4% φέτος.

Μαζί με την εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% ακολουθούν και οι εκτιμήσεις για το ύψος των μέτρων που θα τον καταστήσει επιτεύξιμο.

Πάντως η συρρίκνωση των κρατικών δαπανών θα γίνει σε πρώτη φάση με μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί και θα εφαρμοστούν το 2014 και περιλαμβάνει μείωση 3,8 δισ ευρώ στα κονδύλια για μισθούς, συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση και επενδύσεις με τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας να σηκώνει το βάρος των περικοπών με τσεκούρι 2 δισ ευρω.

Ειδικότερα για το κονδύλι μισθών και συντάξεων η μείωση θα είναι περίπου 530 εκ. ευρώ, από 18,49 δισ. ευρώ φέτος στα 17,95 το επόμενο έτος.

Τα φορολογικά μέτρα του 2014

Σε 1,5 δισ. ευρώ υπολογίζονται και τα έσοδα που θα αποδώσουν στα κρατικά ταμεία τα φορολογικά μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2014.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και των λοιπών πρόσθετων αφορολογήτων ορίων, η αύξηση του συντελεστή 26% για τους μη μισθωτους φορολογουμενους καθώς και η κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών.

Το θέμα που "καίει" βέβαια τώρα είναι το ύψος των πρόσθετων μέτρων που είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθούν για να επιτευχθεί ο στόχος του 1,5% καθώς οι ξένοι ελεγκτές διαπιστώνουν ήδη δημοσιονομικό κενό για το 2014 το οποίο υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρω.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών αποκλείουν ότι αυτό θα καλυφθεί από επιβολή νέων φόρων ή περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

Ωστόσο, πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν ήδη θορυβήσει τον πολύπαθο κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος η τρόικα πιέζει για αύξηση στην παρακράτηση φόρου από το 20% στο 26% στα μπλοκάκια με πρόσχημα, σύμφωνα με την εφημερίδα, την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Η οριστικοποίηση των μέτρων και ως εκ τούτου των πολιτικών που θα εφαρμοστούν το 2014 θα παραπεμφθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που αναμένεται να κατατεθεί τον Νοέμβριο μετά και τις διαβουλεύσεις με την τρόικα που θα επανέλθει το προσεχές χρονικό διάστημα για την τελική έγκριση του σχεδίου

Πηγή: ΝΕΤ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 05/10/2013 - 20:12