Αμοιβαία χειρονομία από την Ελλάδα για τη Σχολή της Χάλκης ζητά ο Ερντογάν

Θέμα «τουρκικής κοινότητας» στη Θράκη έθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέδεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη με την εκλογή μουφτή στη Θράκη, επισημαίνοντας ότι ο μουφτής που σήμερα διορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να εκλέγεται από τη «μουσουλμανική-τουρκική κοινότητα». Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι αυτό προβλέπεται στις σχετικές διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης.

 

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, επανέλαβε πως δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής αλλά ζητά από την Ελλάδα μια αμοιβαία χειρονομία καλής θέλησης. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα το γεγονός πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν διορίζεται από την τουρκική κυβέρνηση αλλά από την ελληνική κοινότητα, θέτοντας το ερώτημα: «Γιατί λοιπόν θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει για το θρησκευτικό ηγέτη της τουρκικής κοινότητας στη δυτική Θράκη;»

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο θέμα του μουσουλμανικού τεμένους, λέγοντας ότι στην Αθήνα υπάρχουν δύο τεμένη που κατεδαφίστηκαν, συμπληρώνοντας «Είπαμε στην Ελλάδα, επιτρέψτε να φτιάξουμε τα τεμένη αυτά, δώστε άδεια για την επιδιόρθωση του τεμένους Φετχιγιέ και εμείς μπορούμε να ανοίξουμε σε ένα λεπτό τη Θεολογική Σχολή».

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 05/10/2013 - 20:29