Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ρόδου


 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 07-10-13



Ζήτημα "τουρκικής μειονότητας" στη Θράκη αλλά και στα Δωδεκάνησα, θέτει με τον πιο επίσημο τρόπο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τις "ανεπίσημες" δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Α.Νταβούτογλου και του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ.Τ.Ερντογαν .
  « Οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν με σκοπό την αντιμετώπιση των νόμιμων αιτημάτων των πολιτών μας που είναι σε καθεστώς μειονότητας στην πραγματικότητα είναι ένα κομμάτι της διαδικασίας περιεκτικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν την τελευταία περίοδο στη χώρα μας, και δείχνουν ότι το κράτος μας δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των πολιτών του» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η οποία συνεχίζει:

  «Η κατάσταση των πολιτών μας, μελών της ρωμέικης Ορθόδοξης μειονότητας με τις μεταρρυθμίσεις που ετέθησαν σε λειτουργία βήμα προς βήμα είναι πολύ πιο μπροστά από την κατάσταση των ομογενών μας στην Ελλάδα, η οποία είναι γνωστή ως εδάφη όπου γεννήθηκε η δημοκρατία και επί 30 χρόνια είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αφού γίνεται αναφορά στα  μέλη της τουρκικής μειονότητας που ζουν στη δυτική Θράκη και δεν τους επιτρέπεται να επωφεληθούν από το δικαίωμα της εκλογής των δικών τους θρησκευτικών ηγετών, δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα να δηλώνουν την εθνική τους ταυτότητα, που δεν τους επιτρέπεται να αναπτύσσουν τα δικά τους εκπαιδευτικά ιδρύματα, που τους έχει αφαιρεθεί  η δυνατότητα ελέγχου στα δικά τους ευαγή ιδρύματα, που ασκείται πίεση στα ιδρύματα του Τύπου τους, καθώς και για τους ομογενείς μας στα Δωδεκάνησα, οι οποίοι παρεμποδίζονται εδώ και 40 χρόνια να τυγχάνουν παιδείας στην τουρκική και να εκλέγουν τους θρησκευτικούς τους ηγέτες» αναφέρει το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.



Σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής εφημερίδας  VERENA έρευνες γίνονται σε Ρόδο, Κω αλλά και στη λοιπή Ελλάδα για τα 8 όπλα που είχαν κλαπεί απο το Α.Τ Κω το καλοκαίρι του 2012 και συσχετίζονται με την δράση και τον οπλισμό της Χρυσής Αυγής.



        

 Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου  αποφάσισε τη σύγκλιση Γενικού Συμβουλίου του με συμμετοχή των Προέδρων και των Γεν. Γραμματέων όλων των σωματείων της δύναμής του, αύριο . Στη συνεδρίαση αυτή οι εκπρόσωποι των σωματείων θα κληθούν να αποφασίσουν για το πρόγραμμα δράσης και τις απεργιακές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Σε ανακοίνωσή της η  Δημοκρατική Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία (Δ.Ε.Α.Σ. Παρατάξη που στηρίζει το Π.Α.ΜΕ) στο Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ρόδου απευθύνει πρόταση προς όλα τα Σωματεία και το Εργατικό Κέντρο Ρόδου να πάρουν απόφαση για γενική προειδοποιητική απεργία στις 23 Οκτώβρη.






Συλλαλητήριο πραγματοποιεί απόψε στις 6 το ΠΑΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
«Στις 7 Οκτώβρη μπορούμε να κάνουμε το πρώτο βήμα . Μπορούμε να τους σταματήσουμε αν πάρουμε αποφάσεις Αν κάθε εργάτης και εργάτρια πάρει θέση, κάνει προτάσεις, πάρει ευθύνες, όταν τα σωματεία μπουν αποφασιστικά μπροστά στην οργάνωση του αγώνα, στην οργάνωση των εργαζομένων σε κάθε κλάδο, παραμερίζοντας κάθε συμβιβασμένο και φοβισμένο συνδικαλιστή. Μπορούμε εφόσον βάλουμε αποφασιστικό τέλος στον συνδικαλισμό που έβαζε και βάζει πλάτη για να υλοποιούνται αυτές οι πολιτικές, που σπέρνει το δηλητήριο του συμβιβασμού και της υποταγής των εργαζόμενων» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Ρόδου.
Σε αυτό τον αγώνα, τονίζεται,  οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μπαίνουν μπροστά και καλούν κάθε σωματείο να πάρει αποφάσεις συμμετοχής με σκοπο να οργανωθει απεργια σε δημοσιο και ιδιωτικο τομεα,όπως εχει κανει προταση η παραταξη μας και στο ΕΚΡ με ημερομηνια την 23 οκτωβρη
Το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 7 Οκτώβρη μπορεί να αποτελέσει σταθμό για την κλιμάκωση των αγώνων. H πίεση που ασκούν οι κινητοποιήσεις, οι απεργίες, η δύναμη της αντίστασης και των αγώνων ανησυχεί το κράτος των μονοπωλίων, τα κόμματά του.   Το  ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε εγρήγορση και αγώνα.
Ή θα υποταχτούμε και θα τα σαρώσουν όλα, ή θα τους πάρουμε στο κυνήγι.
 Όσο υπάρχει ΕΕ, λύτρωση δε θα υπάρχει. Τα μνημόνια θα είναι μόνιμα και διαρκείας. Στην ενιαία επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ πρέπει να απαντήσουμε με ενιαία λαϊκή αντεπίθεση, με συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα» αναφέρει το ΠΑΜΕ Ρόδου.


Η Γενική Συνέλευση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ρόδου, συζήτησε την Παρασκευή  τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της Ρόδου, καθώς και όλες τις εξελίξεις στο χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ομόφωνα αποφασίστηκε η πραγματοποίηση Παράστασης Διαμαρτυρίας από τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων όλων των νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της Ρόδου, στα Γραφεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (κτίριο εφορίας στο Ζέφυρο, 4ος όροφος), την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 12.00 το μεσημέρι.
Οι γονείς ζητούν να μην εφαρμοστεί ο νόμος για το «νέο Λύκειο», και την άμεση λειτουργία όλων των ολοήμερων σχολείων με μόνιμο δάσκαλο έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο παιδαγωγικός τους ρόλος και η λειτουργία τους και τις επόμενες χρονιές.
 
«Δε δεχόμαστε σε καμία περίπτωση την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα σε 28 ή 30, καμιά σύμπτυξη, καμιά συγχώνευση τμήματος – σχολείου» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους και καλούν                                                                                                                    
το σύλλογο εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και την ΕΛΜΕ των καθηγητών της περιοχής μας να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση των γονέων
 
« Προειδοποιούμε  το Υπουργείο Παιδείας ότι οι γονείς της Ρόδου είναι αποφασισμένοι να προασπίσουν τα δικαιώματα των παιδιών τους στη μόρφωση και στο δημόσιο και δωρεάν σχολείο.
 
Καλούμε όλους τους γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές να δώσουν δυναμικό παρόν  στην  Παράσταση Διαμαρτυρίας» καταλήγει η ανακοίνωση.
 



Στις  εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Δήμος Καρπάθου για την 69η Επέτειο της Απελευθέρωσης του νησιού  (Επανάσταση 5ης Οκτωβρίου 1944) μετείχε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημ. Γάκης.
Κατά τον χαιρετισμό του ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τόνισε ότι το μήνυμα της επανάστασης στις Μενετές των Καρπαθίων κατά του φασισμού είναι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρο και διδακτικό. Ο λαός μας σήμερα στη χώρα μας όπως και πριν 69  χρόνια  στις Μενετές, ορθώνει μέτωπο αντίστασης στο νεοναζιστικό μόρφωμα της Χ.Α. αναδεικνύοντας την Δημοκρατία σε υπέρτατη και αδιαπραγμάτευτη αξία.
Στο περιθώριο της επίσκεψης ο Δημήτρης Γάκης ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Καρπάθου τα κρίσιμα και μεγάλα προβλήματα που απασχολούν το νησί, όπως την έλλειψη αγροτικού γιατρού στο Μεσοχώρι, το μεγάλο κόστος των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών καθώς και τις κοινωνικές επιπτώσεις που προκαλούν η κατάργηση της Δ.Ο.Υ. και της δημοτικής αστυνομίας όπως και η υποστελέχωση του Ειρηνοδικείου.
Χθες  ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συνοδευόμενος απο στελέχη  του κόμματος επισκέφτηκε τις τοπικές κοινότητες Αγ. Ισιδώρου, Σιαννων και Μονολίθου όπου συναντήθηκε με τους προέδρους τους και ενημερώθηκε για τα προβλήματα των κοινοτήτων και για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει τυχόν γεωγραφική αλλαγή του σχεδίου Καλλικράτης. «Είναι κοινή πεποίθηση ότι εκείνο που απαιτείται είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στις κοινότητες με την θεσμοθέτηση αυτόνομου προϋπολογισμού, μέσω του οποίου θα διαχειρίζονται την τύχη τους» τόνισε ο κ. Γάκης.





 

«Σήμερα το τραπεζικό τοπίο στην Ελλάδα έχει αλλάξει δραματικά.  Οι μονοπωλιακές συνθήκες που επικρατούν πλέον, κάνουν τις συνεταιριστικές τοπικές τράπεζες όπως η δική μας, ακομα πιο αναγκαίες. Γιατί εμείς έχουμε την γνώση των τοπικών αγορών και των μικρών επιχειρήσεων, αλλά και την ευελιξία να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες τους» υπογράμμισε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Τράπεζας Δωδεκανήσου Γιώργος Φρόνας τονίζοντας μεταξύ άλλων:
Για να μπορέσουμε όμως, ως τοπική Τράπεζα να σταθούμε σε αυτό το περιβάλλον επιβάλλεται να ενισχύσουμε την θέση και τα κεφάλαια μας, και  αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ίδια μέσα, δηλαδή με Αύξηση του Συνεταιριστικού μας Κεφαλαίου από τα μέλη και τους συμπατριώτες μας Δωδεκανήσιους.
Η αύξηση του Συνεται ριστικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Δωδεκανήσου, ξεκινά από σήμερα,








Συνέλευση πραγματοποιέιται στο 1ο Γυμνάσιο Κω απο τους μαθητές προκειμένου να αποφασίσουν τη συνέχεια η οχι της κατάληψης που αποφάσισαν τη προηγούμενη εβδομάδα,ενω στο 2ο Γυμνάσιο συνέλευση πραγματοποιεί ο σύλλογος διδασκόντων, ο σύλλογος γονέων καθώς και οι μαθητές..

Ανεστάλη η κατάληψη στο 2ο Λύκειο με απόφαση Γενικής Συνέλευσης ,ανάλογες συνελεύσεις γίνονται σε 1ο Λύκειο Κω και ΕΠΑΛ..Τη Παρασκευή μεγάλη μαθητική πορεία πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της Κω με κυρίαρχο ζήτημα ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


150 στρέμματα θαμνώδους και δασικής έκτασης αποτέφρωσε η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 8 το βράδυ της Παρασκευής στο Μαστιχάρι της Κω , πάνω απο τη νέα δεξαμενή του δήμου διαπερνώντας μάνδρες με ζώα απειλώντας μέχρι και σπίτια .Αμεσα κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική με όλη σχεδόν τη δύναμη της και με την υποστήριξη μηχανημάτων του δήμου και την ουσιαστική συνδρομή εθελοντών και εθνοφυλακής η φωτιά γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο παρά τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στη περιοχή.

Τη σύνταξη ψηφίσματος ενάντια στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Κω, που συνεδρίασε τη Παρασκευή , μετά από πρόταση του δημοτικού συμβούλου της Συμπαράταξης Ελπίδας Δημήτρη Βαγγέλη.Το ψήφισμα θα συνταχθεί από κοινού σε συνεργασία του προέδρου με όλες τις δημοτικές παρατάξεις .

Τρία εκατομμ. ευρώ εξασφάλισε ο δήμος της Κω για έργα που θα γίνουν σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του νησιού. '' Η β! Φάση του προγράμματος ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπλασης του δήμου και η χρηματοδότηση των τριών εκατομ, ευρώ έρχονται να προστεθούν στα τέσσερα εκατομ. ε. της Α! Φάσης, που ήδη εκτελούνται στη πόλη της Κω, δημιουργώντας μια ξεχωριστή ταυτότητα και αναβαθμίζοντας το τουριστικό προιόν,'' ,σύμφωνα με δήλωση της δημοτικής αρχής...













Διήμερο ταξίδι πραγματοποίησε ο δήμαρχος Πάτμου Γρηγόρης Στόικος στο Μπόντρουμ της Τουρκίας, με σκοπό την προώθηση του τουρισμού στη γείτονα χώρα. Το ταξίδι ήταν επίσημο και είχε οργανωθεί από τον π. πρόεδρο του οργανισμού «The most beautiful bays in the word» Galip Gür, στα πλαίσια της διμερούς συνεργασίας, με σκοπό την ανάπτυξη και τη διευκόλυνση της τουριστικής κίνησης μεταξύ των δύο.
 Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα patmostimes οι παράγοντες και οι αρχές της περιοχής, είδαν θετικά  την δρομολόγηση ενός υδροπτέρυγου από το  Bodrum στην Πάτμο σε καθημερινή βάση για ημερήσιες εκδρομές, διότι όπως τόνισαν οι Τούρκοι θέλουν να επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά στα πλαίσια των διακοπών τους και ιδιαίτερα την Πάτμο. Κατά τη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Πάτμου  με την πρόεδρο της TURSAB (Ένωση Τουρκικών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων), εκφράστηκε η προθυμία της  να προτείνει το νησί μας στους πράκτορες αρκεί να απλοποιηθεί και συντομευτεί η έκδοση της visas και να εφαρμοστεί το μοντέλο που ισχύει στα νησιά Ρόδος και Κως και στην Πάτμο που βρίσκεται στο σχεδιασμό. Η πρόεδρος των  Τούρκων πρακτόρων πρόσθεσε ότι η αλλαγή αυτή θα είναι καταλυτική για τον τουρισμό της Τουρκίας προς το νησί της Πάτμου.


Το κρίσιμο θέμα «Τουριστική & Οικονομική Ανάπτυξη των Νησιών μέσα από τη Βιωσιμότητα των Μικρών Καταλυμάτων» πρόκειται να αναπτυχθεί στην Πάτμο κατά τη διάρκεια των εργασιών του 1ου  συνεδρίου που διοργανώνει η   Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Δωδεκανήσου με τη στήριξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και του Επιμελητηρίου Δωδ/σου .Το συνέδριο , θα πραγματοποιηθεί , με τη συνεργασία και του τοπικού Συλλόγου  των ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, στο νησί της Πάτμου στις 19-20 Οκτωβρίου 2013 στο συνεδριακό κέντρο του Πάτμος Ακτίς, από τις 9 το πρωί.


Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου ξεκινά το αγωνιστικό μέρος του Αναρριχητικού Φεστιβάλ Καλύμνου ,που και φέτος πραγματοποιείται από το Δήμο Καλυμνίων σε συνεργασία και με τη χορηγία της μεγάλης Εταιρείας North Face.
Το Φεστιβάλ είναι ανοικτό για τους αναρριχητές όλων των επιπέδων και μετά την περσινή του επιτυχία αλλά και τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, τόσο από πλευράς συμμετοχής μεγάλων αθλητών όσο και από πλευράς αναρριχητών και επισκεπτών που θα βρεθούν στην Κάλυμνο για να παρακολουθήσουν το μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός.
Να σημειώσουμε ότι οι όλοι οι αγώνες αλλά και οι λοιπές εκδηλώσεις θα αναμεταδίδονται απευθείας μέσω του διαδικτύου.






 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54