Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ περιφέρειας ΑΜ-Θ και Μητρόπολης για την κατασκευή Παιδικών  κατασκηνώσεων


Υπογράφηκε σήμερα στο γραφείο του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η Προγραμματική Σύμβαση για την Πράξη «Κατασκευή Παιδικών Κατασκηνώσεων Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής», ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρη Γιαννακίδη και τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.
Στην υπογραφή της σύμβασης, η οποία έγινε παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Παύλου Δαμιανίδη, ο κ. Γιαννακίδης ανέφερε πως το συγκεκριμένο έργο έχει μια ιστορική διαδρομή και είναι παράλληλα η απαρχή μιας εξαιρετικής θεσμικής και συνεργασίας.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως «είναι προσωπική δέσμευση πως η συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία θα έχει και συνέχεια, καθώς υπάρχουν ιεραρχημένοι στόχοι από την εκκλησία και από τον Σεβασμιότατο, όπου η Περιφέρεια ΑΜ-Θ θα είναι αρωγός αυτών».
Από την πλευρά  του Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, Παντελεήμων χαρακτήρισε σπουδαία μέρα για τον τόπο, την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης και ευχαρίστησε κι αυτός τον Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη και τους εμπλεκόμενους φορείς.
«Η σκέψη για την δημιουργία των παιδικών κατασκηνώσεων, έγινε για δύο λόγους», επεσήμανε ο Μητροπολίτης, λέγοντας πως το συγκεκριμένο έργο «αφενός γιατί ήταν όνειρο του προηγούμενου Μητροπολίτη Μακαριστού και αφετέρου γιατί ήθελα να δώσω το στίγμα της νέας ποιμαντικής πορείας σ’ αυτό τον τόπο, αρχίζοντας μ’ ένα έργο το οποίο θα χαρίσουμε στα παιδιά».
Να σημειωθεί πως το έργο, αφορά την κατασκευή εγκαταστάσεων Παιδικών Κατασκηνώσεων σε παραθαλάσσια έκταση με  συνολικό εμβαδόν 14.084,40 τ.μ., στην θέση Καψάλα του Αγροκτήματος Προσκυνητών, του Δήμου Μαρωνείας Σαπών Ροδόπης.
Οι Παιδικές Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής θα φιλοξενούν παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 16 ετών. Η συνολική προβλεπόμενη δυναμικότητα ανέρχεται σε 80 παιδιά ανά κατασκηνωτική περίοδο ενώ προβλέπεται η λειτουργία για 34 κατασκηνωτικές περιόδους κάθε έτος από την 01/06 έως την 30/09.
Βασικό χαρακτηριστικό των νέων παιδικών κατασκηνώσεων είναι η έμφαση στην ανάπτυξη σύγχρονων εγκαταστάσεων πλήρως προσαρμοσμένων στις προσταγές ασφαλείας, με φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις και χαμηλά κόστη λειτουργίας και συντήρησης με άμεσο σκοπό την επίτευξη βιωσιμότητας. Ο περιβάλλων χώρος αλλά και η υψομετρική διαμόρφωση του οικοπέδου δημιουργούν εξαιρετική πανοραμική θέα στην ευρύτερη περιοχή.
Ο σχεδιασμός των κτιρίων και των χώρων έχει πραγματοποιηθεί βάσει των προβλεπόμενων διατάξεων που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία παιδικών εξοχών ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αισθητική και οπτική ενσωμάτωση των εγκαταστάσεων στο φυσικό τοπίο της περιοχής.

 

ΑΔΕΔΥ και Δικαστικές Προσφυγές


Μια  σειρά από Δικαστικές Προσφυγές  έχει  καταθέσει η ΑΔΕΔΥ η οποία αντέδρασε, αγωνίστηκε και συνεχίζει να μάχεται πολιτικές που συρρικνώνουν, υποβαθμίζουν και διαλύουν τις δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες. Πάγια θέση της  είναι ότι η αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων και η παροχή υψηλών παροχών υπηρεσιών και αγαθών είναι ρητή υποχρέωση του Κράτους και των οργανωμένων κοινωνιών, που απορρέει εξ’ άλλου εκ του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά το Ν.4172/2013 άρθρο 90 και αφορά:
i. τη διαθεσιμότητα και
ii. την κατάργηση οργανικών θέσεων που πέραν της διάλυσης υπηρεσιών του Δημοσίου, οδηγούν σε ΑΠΟΛΥΣΗ χιλιάδες Δημοσίους Υπαλλήλους, έχει καταθέσει τις συγκεκριμένες δικαστικές προσφυγές:
1)Δικαστική προσφυγή στο ΣτΕ την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2013, που αφορά τη διαθεσιμότητα διεκδικώντας την ακύρωση του άρθρου 90 του Ν. 4172/2013 για παράβαση του άρθρου 74 του Συντάγματος, για έλλειψη απαιτούμενης νομοθετικής εξουσιοδότησης, για παραβίαση της Αρχής Ορθολογικής Οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης, παραβιάζονται τα άρθρα 4, 2, 5 και 17 του Συντάγματος. Δέον δε να ακυρωθούν καθώς παραβιάζουν τις αρχές της αρχής της ισότητας, της αμεροληψίας και της αξιοκρατίας. Ακυρωτέες καθίστανται οι προσβαλλόμενες διότι παραβιάζουν τόσο την Κοινοτική Οδηγία 1999/70, όπως αυτή έχει ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη, όσο και την υπ΄ αριθμ. 2002/14 Κοινοτική Οδηγία. Τέλος, ακυρωτέες καθίστανται οι προσβαλλόμενες διότι παραβιάζουν το άρθρο 22 του Συντάγματος και το άρθρο 15 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
1. Δικαστική προσφυγή στο ΣτΕ την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2013, που αφορά την «κατάργηση οργανικών θέσεων», διεκδικώντας την ακύρωση του άρθρου 74 του Συντάγματος. Τυγχάνει επίσης ακυρωτέα διότι έχει εκδοθεί κατά παράβαση τύπου της διαδικασίας, η οποία εισάγεται στο άρθρο 90 παρ. 1 ν. 4172/2013. Επιπλέον, οι ως άνω προσβαλλόμενες παραβιάζουν ευθέως την αρχή της ορθολογικής οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης και εκ πλαγίου το άρθρο 103 Συντάγματος περί της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Δέον δε να ακυρωθούν καθώς παραβιάζουν τις αρχές της αρχής της ισότητας, της αμεροληψίας και της αξιοκρατίας.
«Πέραν των δικαστικών προσφυγών η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα συνεχίσει να αγωνίζεται συνεχώς για την ανατροπή αυτών των πολιτικών που υποβαθμίζει, συρρικνώνει, διαλύει κοινωνικές υπηρεσίες και οδηγεί μέσω απόλυσης στην εξαθλίωση, στην ανεργία και στην αβεβαιότητα χιλιάδες υπαλλήλους», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης.

 

Ερώτηση Α Χατζηοσμάν για την αποζημίωση των καπνοπαραγωγών


Ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, ζητώντας την αποζημίωση των καπνοπαραγωγών της ορεινής Ροδόπης των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον παγετό.

Εγκρίθηκε πρόγραμμα για την απασχόληση 445 ανέργων  στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει ότι σε συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Αθανάσιου Τσαυτάρη με τον Υπουργό Εργασίας  Ιωάννη Βρούτση, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 – 2013», ύψους 2.100.000 ευρώ, για την απασχόληση και απόκτηση της εργασιακής εμπειρίας 445 ανέργων επιστημόνων Πανεπιστημιακής/Τεχνολογικής εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι σε αντικείμενα συναφή με τον αγροτικό χώρο.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα, που υπέβαλε στο Υπουργείο Εργασίας , εκ μέρους του ΥπΑΑΤ, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρης Αποστολάκος,   απευθύνεται σε άνεργους γεωτεχνικούς (γεωπόνους, δασολόγους, κτηνιάτρους) τοπογράφους μηχανικούς και οικονομολόγους, οι οποίοι θα προσληφθούν στον Οργανισμό με κριτήρια ΑΣΕΠ.
Κατά τη διάρκεια της απασχόλησης, οι επιστήμονες θα ασκηθούν σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, σε διοικητικές και ελεγκτικές διαδικασίες που εφαρμόζονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στο πλαίσιο των καθεστώτων ενισχύσεων κατ’ εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στη δράση εγκρίθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Εργασίας και  θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ http://www.opekepe.gr/  όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.
Η επιλογή ακολουθεί αυστηρά τα κριτήρια που ορίζονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ) και ακολουθούν τους κανόνες της διαφάνειας ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα θέμα επιλεξιμότητας των δαπανών. Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια αναφέρονται αναλυτικά  στο τεύχος της πρόσκλησης.

Ελληνικές ποικιλίες οσπρίων και κτηνοτροφικών φυτών για καλλιέργεια

Απόφαση σχετικά με τον καθορισμό, για πρώτη φορά, των προωθούμενων για καλλιέργεια στη χώρα ελληνικών ποικιλιών οσπριοειδών και κτηνοτροφικών φυτών με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές οσπρίων και ζωοτροφών, υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Σκοπός της Απόφασης είναι ο καθορισμός των ελληνικών ποικιλιών ψυχανθών,  όπως κουκιά, ρεβίθια, σόγια, μπιζέλια, μηδική κλπ, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας σε όσπρια και κτηνοτροφικά φυτά.
    Η Απόφαση παρέχει τη δυνατότητα:
α) παραγωγής και αξιοποίησης πιστοποιημένου σπόρου από ελληνικές εταιρείες σποροπαραγωγής και ερευνητικά ιδρύματα και
β) χρήσης αυτού του υλικού σε προγράμματα προώθησης στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.
Άλλωστε, στη νέα ΚΑΠ οι παραγωγοί θα μπορούν να ωφεληθούν από την παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης ύψους 2% ετησίως επί του δημοσιονομικού φακέλου, επιπλέον της βασικής.
Στην εν λόγω απόφαση ελήφθησαν υπόψη οι εισηγήσεις της αρμόδιας Διεύθυνσης ΠΑΠ-Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας του ΥπΑΑΤ και του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας.
 
Εκδήλωση από το παράρτημα του ΠΕΛΙΤΙ Κομοτηνής


Το διάστημα από τις 2 ως τις 16 Οκτωβρίου 2013  έχει θεσπιστεί ως Δεκαπενθήμερο Δράσης για την Ελεύθερη Διακίνηση των Σπόρων και των Τροφίμων. Σε αυτό το πλαίσιο η τοπική Ομάδα του Πελίτι Κομοτηνής διοργανώνει στην Πολιτιστική Κίνηση Κομοτηνής (Φιλίππου 82) την  ερχόμενη Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 19:30 σε μια εκδήλωση για την Ελευθερία των σπόρων.
 Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις από την Ζωή Σκαρλάτου βιοκαλλιεργήτρια από τον Έβρο, η οποία θα αναφερθεί στο “Πως καλλιεργούμε τα λαχανικά μας με βιολογικές μεθόδους και σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών”, θα ακολουθήσει διάλογος και τοποθετήσεις/ ερωτήσεις επί του θέματος.
 
Επίσης θα γίνει Προβολή σχετικού ντοκυαντέρ, θα μοιραστούν δωρεάν σπόροι από ντόπιες ποικιλίες, θα υπάρχουν σπιτικά κεράσματα και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσική και χορό.
Τέλος  για τη δοκιμασία της μαγειρικής ικανότητας των συμμετεχόντων, οι τελευταίοι θα μπορούν να φέρουν δικά τους εδέσματα.
 
Συμμετοχή του Αθλητικού Συλλόγου ΓΙΝ-ΓΙΑΝΓΚ σε σεμινάριο AIKIDO


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο σεμινάριο AIKIDO στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου στο Ολυμπιακό Στάδιο στην Αθήνα, στο οποίο συμμετείχε ο Αθλητικός Σύλλογος ΓΙΝ-ΓΙΑΝΓΚ Κομοτηνής.
Διδάσκων ήταν ο sensei DONOVAN WAITE  7Ο DAN από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.Από την Κομοτηνή και τον Αθλητικό Σύλλογο ΓΙΝ-ΓΙΑΝΓΚ παρακολούθησε το σεμινάριο ο δάσκαλος ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ 1Ο DAN AIKIDO.
Αξίζει να τονιστεί ότι ο προπονητής του συλλόγου της Κομοτηνής, είχε δάσκαλό του στην Αμερική, από την σχολή του οποίου ήρθε στην Ελλάδα με το βαθμό της μαύρης ζώνης 1Ο DAN στο AIKIDO, τον ίδιο τον  sensei DONOVAN WAITE. 


Σύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοφορία 

Συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα   το απόγευμα, σε επαρχιακή οδό της Ροδόπης, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης, 27χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας, κατηγορούμενος για παράνομη οπλοφορία.       

Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στο Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο του δράστη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Ένα (1) πιστόλι κρότου – αερίου
Ένα (1) προσαρμοζόμενο στόμιο για εκτόξευση φωτοβολίδων
Μία (1) γεμιστήρα
Δώδεκα (12) φυσίγγια κρότου – αερίου, διαμετρήματος 9 mm
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54