Κάνουν «φτερά» οι καταθέσεις – Κλειστές οι «κάνουλες» των τραπεζών

Μείωση καταθέσεων και δανειοδοτήσεων στη χώρα μας δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδας. Οι οικονομικές δυσκολίες και η φοροεπιδρομή αναγκάζουν τα νοικοκυριά να αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ενώ τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν κλείσει τις κάνουλες της χρηματοδότησης.

 

Σε μαζικές αναλήψεις των λιγοστών καταθέσεών τους προβαίνουν το τελευταίο διάστημα τα ελληνικά νοικοκυριά, προκειμένου να καλύψουν τα αλλεπάλληλα χαράτσια της εφορίας.

Μόνο τον Σεπτέμβριο οι καταθέτες σήκωσαν από τα γκισέ πάνω από 1 δισ ευρώ με αποτέλεσμα οι καταθέσεις να διαμορφωθούν στα 135.7 δισ ευρώ.

Τα στοιχεία της ΕΚΤ, διαφορετικά από αυτά που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, δείχνουν πως από το 2008 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2013 οι συνολικές καταθέσεις μειώθηκαν κατά 75.3 δισ ευρώ.


Την ίδια στιγμή κλειστή κρατoύν την κάνουλα των χορηγήσεων οι τράπεζες, που περιμένουν τις αποφάσεις των Ευρωπαίων για την δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησής τους, η οποία θα απαιτήσει συνολικά κεφάλαια της τάξης των 7-9 δισ.ευρώ.

Τον μήνα Σεπτέμβριο, ο δανεισμός των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μειώθηκε κατά 568 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα το Σεπτέμβριο του 2013 παρέμεινε στο
-3,9% ενώ η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα μειώθηκε κατά 568 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα η μείωση της ροής ήταν 468 εκατ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 26/10/2013 - 19:17