Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ρόδου

Διημερίδα διοργανώθηκε με την πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της TURSAB, της Ένωσης Τουριστικών Πρακτορείων Τουρκίας, στα πλαίσια της στρατηγικής προώθησης του Αιγαιακού τουριστικού προϊόντος και της εμβάθυνσης των σχέσεων με τη γείτονα χώρα .

H διημερίδα είχε θέμα  την Ελληνο-Τουρκική Συνεργασία για τον Τουρισμό και έγινε με τη διοργάνωση της Διεύθυνσης Τουρισμού της ΠΝΑ και της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Ενεργειακή Α.Ε. Ν.Α.» στο ξενοδοχείο Atrium Platinum με την στήριξη του Δήμου Ρόδου, της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, του Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού, της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Δωδεκανήσου, του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου και της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Ρόδου. Ξεχωριστή ήταν η συμβολή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και του Προέδρου της, Νίκου Χριστοφόρου, που κόσμησε τις εργασίες της διημερίδας με παραδοσιακές συνταγές των νησιών μας.
    
Χαιρετισμό απεύθυνε ο Νίκος Ζωΐδης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας, ο Hakan Aytek, Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Ρόδο, ο Στάθης Κουσουρνάς, Δήμαρχος Ρόδου, ο Κώστας Κωνσταντινίδης, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο Χαρπ Κασέντ, Γραμματέας της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου, ο Επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, Χαράλαμπος Κόκκινος και ο Levent Guner, σύμβουλος του Προέδρου της TURSAB, ενώ διαβάστηκαν οι χαιρετισμοί της Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, Όλγας Κεφαλογιάννη, του Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Υψηλάντη και του Θεόδωρου Τσακίρη, Γενικού Πρόξενου της Ελλάδος στην Σμύρνη.
    
Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη, η οποία επικεντρώθηκε στα φυσικά χαρίσματα και τις ιδιαίτερες προοπτικές του Αιγαίου, καθώς και στην ανάγκη για συνεργασία με τους Τουρκικούς φορείς τουρισμού που θα εξασφαλίσει την βέλτιστη αξιοποίηση τους. Σύμφωνα με τον κ. Μαχαιρίδη, η θάλασσα του Αιγαίου δεν χωρίζει τους ανθρώπους αλλά τους ενώνει, καθώς η ελληνο-τουρκική συνεργασία θα αποτελέσει το κλειδί για να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο προς αμοιβαίο όφελος. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Έχουμε τον παράδεισο και ως τέτοιο πρέπει να τον προωθήσουμε, παρά τις αντίξοες συνθήκες». Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως μέσα από τον προβληματισμό και τον διάλογο θα προκύψουν οι απαραίτητες λύσεις σε κάθε πρόβλημα, ενώ αναφερόμενος στο πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης visa επεσήμανε την τριετή επιτυχή εφαρμογή του, δίχως αφορμή για την αμφισβήτησή του από τα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά με την προοπτική σημαντικών βελτιώσεων ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014.
    
Τις απόψεις του και την εμπειρία του κατέθεσε επίσης ο Ανθυπαστυνόμος Βασίλης Έξαρχος, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ελέγχου Διαβατηρίων Ρόδου, ο οποίος εν συνεχεία απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων από κοινού με τον Περιφερειάρχη κ. Μαχαιρίδη.    Την πρώτη ημέρα έκλεισε η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου Ελευθερία Φτακλάκη, παρουσιάζοντας στοιχεία του ΣΕΤΕ για το αμφίδρομο τουριστικό ρεύμα Ελλάδας-Τουρκίας και βίντεο με οπτικοακουστικό υλικό προώθησης της ταυτότητας προορισμού των νησιών μας.



 

Ο διεθνής ταξιδιωτικός όμιλος TUI παρουσίασε τον απολογισμό για την «τουριστική χρονιά 2013»με την ιδιαίτερα θετική διαπίστωση για τη χώρα μας, πως για την Αυστρία «η Ελλάδα είναι ο νικητής της καλοκαιρινής περιόδου».

Η τουριστική χρονιά για το 2013 που ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτωβρίου, δίνει ταυτόχρονα αισιόδοξα μηνύματα για την προσεχή τουριστική περίοδο.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη προγράμματος του Ομίλου, Μάργκιτ Έμπνερ, η Ελλάδα, σταδιακά, ανακατέλαβε τη θέση της ως ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για το αυστριακό κοινό, με την Κρήτη και τη Ρόδο να σημειώνουν θεαματική αύξηση, ενώ οι τιμές για ελληνικούς προορισμούς παραμένουν σταθερές.

Η ίδια επισήμανε πως η ζήτηση για ελληνικούς προορισμούς υπήρξε μεγαλύτερη από την προσφορά, γεγονός που, φυσικά, επηρεάζει την αύξηση της δυναμικότητας θέσεων για το 2014, ενώ τόνισε ότι η επιτυχημένη πορεία της Ελλάδας το 2013 θα συνεχιστεί το 2014 και καινοτομία στο ελληνικό πρόγραμμα του ομίλου TUI θα είναι η λειτουργία του νέου ξενοδοχείου Sensimar στην Κέρκυρα (το πρώτο της αλυσίδας στην Ελλάδα).

Μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη στρατηγική και τη σύνθεση του προγράμματος του Ομίλου το 2014, για το οποίο κυκλοφορούν 27 κατάλογοι με 8.000 ξενοδοχεία και επιπλέον 7.000 online για 90 χώρες, είναι: ευελιξία στην επιλογή προορισμού, εγγύηση εκδρομών, προτάσεις- πακέτα θεματικών διακοπών, αναβαθμισμένες υπηρεσίες, 24ωρη επικοινωνία με τοπικό αντιπρόσωπο, επιλογή ξενοδοχείων με κριτήρια προστασίας του περιβάλλοντος, σήμανση ξενοδοχείων και προορισμών ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη.



 

Το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος στα Δωδεκάνησα, αναδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας.

Με αναλυτικά στοιχεία που κατέθεσε, αποδεικνύεται ότι στο σύνολο των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος στα Δωδεκάνησα , η υποστελέχωση αγγίζει το 32%.
Από τους 558, που θα έπρεπε να υπηρετούν βάση του θεσμοθετημένου χρονοδιαγράμματος, υπηρετούν μόνο 380.
Ιδιαίτερα μεγάλα προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού αντιμετωπίζουν τα Λιμεναρχεία Κω (στο οποίο η υποστελέχωση είναι στο 50%) και Καλύμνου, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, το Υπολιμεναρχείο Σύμης και ο Λιμενικός Σταθμός στο Καστελόριζο.
Ο κ. Κόνσολας ζητά χρονοδιάγραμμα για την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος στα Δωδεκάνησα, αφού πρέπει να αντιμετωπιστεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα και το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.
Επισημαίνει, επίσης, ότι το προσωπικό του λιμενικού σώματος στα Δωδεκάνησα δεν λαμβάνει το επίδομα παραμεθορίου, όπως θα έπρεπε μετά τη θεσμοθέτησή του το 2008, και ζητά από τον Υπουργό Ναυτιλίας να αποκατασταθεί αυτή η ανισότητα.


 

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Νότιας Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Τιμόθεος Παρασκευάς ήταν ο σημερινός φιλοξενούμενος στα στούντιο της ΕΡΑ Ρόδου και της Ρενας Βενιανάκη με το Διαμαντή Διαμαντή. Ο κ. Παρασκευάς μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως  συγχωράει και δικαιολογεί τον  απλό ψηφοφόρο που  ενδεχομένως να γύρισε την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ όμως δεν συγχωρεί αυτούς που ωφεληθήκαν από το κόμμα πάρα πολλά « γίναν άνθρωποι» όπως είπε χαρακτηριστικά και τους λέω, τόνισε ότι « δεν έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται και να κατηγορούν διότι ήταν συμμέτοχοι σ΄ αυτά που κατηγορούν».

Σχολιάζοντας τις επιλογές του τοπικού ΠΑΣΟΚ σε κάποια πρόσωπα που στηρίχθηκαν για τις θέσεις αιρετών  στους Καποδιστριακούς Δήμους ο κ. Παρασκευάς είπε πως «εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκαν λάθος».

Αναφερόμενος στην παρούσα δημοτική αρχή είπε πως « δεν έχει παραχθεί έργο γιατί ήταν τέτοιες οι συνθήκες. Αντιμετωπίσαμε πάρα πολλά σοβαρά προβλήματα. Μπορούσαν να γίνουν πολλά περισσότερα σ΄αυτην την πορεία για μπορέσει τελικά ο κάθε πολίτης  και του πιο μικρού χωριού στο οποίο ζεί ότι υπάρχει η παρουσία της δημοτικής αρχής. Αυτοί που ζητούν τη διάσπαση του Δήμου θα μπορούσαν κάλλιστα να ζητήσουν να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να δώσει περισσότερη αυτοδιοικητική δυνατότητα  στο να λειτουργήσουν». Ο κ. Παρασκευάς εξέφρασε τον προβληματισμό του στο αν θα υπάρξουν συμμετέχοντας στις επόμενες δημοτικές εκλογές.  Επίσης είπε ότι σε τοπικό επίπεδο διαδικασίες από πλευράς ΠΑΣΟΚ για αναζήτηση προσώπων δεν έχουν ξεκινήσει.

Σχολιάζοντας τις προθέσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου να κατεβάσουν κοινό υποψήφιο στις επόμενες περιφερειακές εκλογές ο Τιμόθεος Παρασκευάς είπε πως «αυτοί μπορούν να αποφασίσουν ότι θέλουν. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τέτοιο πράγμα. Πάντως, τόνισε, κάτι τέτοιο δεν έχει ειπωθεί επίσημα. Οι αποφάσεις είναι δικές μας  για να μπορέσουμε να δώσουμε απάντηση στο ζητούμενο κάθε περιφέρειας».



 

Ερώτηση αναφορικά με την «απαράδεκτη» όπως τη χαρακτηρίζει,  απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να αναθέσει σε εταιρεία τη συνέχιση της σωστικής ανασκαφής του νεκροταφείου βρεφικών εγχυτρισμών (ταφές παιδιών σε αγγεία), στη θέση Κυλίνδρα Χώρας Αστυπάλαιας, κατάθεσαν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ανάμεσα τους και ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης.
Στην ερώτηση επισημαίνεται η μοναδικότητα του χώρου και το γεγονός ότι, το ανθρωπολογικό υλικό από την Κυλίνδρα, όπως και αυτό από το άλλο αρχαίο νεκροταφείο της Αστυπάλαιας στη θέση Κάτσαλος, αποτελούν από το 2000 αντικείμενο διεθνούς επιστημονικής μελέτης. Η ανασκαφή της Αστυπάλαιας είναι τεράστια σε μέγεθος και σημασία. Έχουν βρεθεί 2.700 παιδικές ταφές, το νεκροταφείο ήταν σε χρήση από τη γεωμετρική έως τη ρωμαϊκή περίοδο και πιθανότατα η θέση να σχετίζεται με ιερό των θεαινών που προστάτευαν τον τοκετό: Αρτέμιδα, Λοχία, Ειλείθυια. Πρόκειται δηλαδή για ένα μοναδικό στον κόσμο νεκροταφείο βρεφών. Υπογραμμίζεται ότι, η επιστημονικά άρτια πραγματοποίηση των σωστικών ανασκαφών απαιτεί την απασχόληση προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης διαφόρων ειδικοτήτων (αρχαιολόγων, εργατών ανασκαφής, σχεδιαστών, συντηρητών, κλπ), που εξαιτίας της γνωστής εδώ και χρόνια υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, πραγματοποιείται με προσλήψεις εκτάκτου προσωπικού από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων.
Τέλος, σημειώνεται ότι η εξέλιξη αυτή είναι επικίνδυνη, καθώς τέτοιες πρακτικές αποσκοπούν στην διάλυση των Εφορειών Αρχαιοτήτων και υπονομεύουν την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Τo Κράτος, δεν πρέπει να αποσυρθεί από την προστασία και τη σωστή ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της χώρας, τονίζουν οι βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.



 

Tη συμμετοχή της στην Γενική 24ωρη Απεργία στις 6 Νοεμβρίου 2013 ανακοίνωσε η  Ενωση Μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων σχολών, (ΕΜΔΥΔΑΣ) Δωδ/σου .

 

« Εκ των τελευταίων εξελίξεων, οι 100 εργαζόμενοι που φέρονται ως πλεονάζον προσωπικό στο Δήμου Ρόδου, αναφέρει η ΕΛΜΥΔΑΣ, χαρακτηρίζοντας αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι το υπουργείο παρουσιάζει 1.496 εργαζόμενους στον Δήμο, την στιγμή που τα επίσημα στοιχεία του Δήμου εμφανίζουν 1.215 εργαζόμενους» .  Σαφώς, αναφέρει,  το υπουργείο έπρεπε να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς υπουργών της κυβέρνησης, για πλεονάζον προσωπικό στον Δήμο Ρόδου, είτε αυτό αληθεύει είτε όχι. Και αυτό είναι απλά το τελευταίο δημιούργημα της κυβέρνησης, για να δικαιολογήσει τις επερχόμενες απολύσεις προσωπικού. Έπονται και άλλες σχετικές εμπνεύσεις, που θα προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν και άλλες απολύσεις. Και όταν στερεύουν οι εμπνεύσεις, οι απολύσεις θα έρθουν άνευ προσχημάτων. Απολύσεις οι οποίες στέλνουν μαθηματικά οικογένειες στην ανεργία και την απόγνωση.
Ο Έλληνας πολίτης βάλλεται συνεχώς και από παντού: Ανεργία, τα σχολεία υπολειτουργούν, η τριτοβάθμια εκπαίδευση οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση, τα νοσοκομεία έχουν εγκαταλειφθεί από το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν καταντήσει φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί χωρίς ανταποδοτικότητα, πρόνοια δεν υπάρχει… Υπάρχουν όμως φόροι, και στοχοποίηση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών από την κυβέρνηση.
Συνάδελφοι, ήρθε η ώρα να κινητοποιηθούμε επιτέλους. Να στείλουμε ένα μήνυμα καταδίκης της πολιτικής των τελευταίων χρόνων στην ελληνική κυβέρνηση.

Συμμετέχουμε,  στην Γενική Απεργία που προκήρυξαν Γ.Σ.Ε.Ε. & ΑΔΕΔΥ και συμμετέχει η Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. στις 6 Νοεμβρίου 2013 ημέρα Τετάρτη αναφέρουν στην ανακοίνωση. Αγωνιζόμαστε , τονίζουν, για το δικαίωμα στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια, στην ασφάλεια, και για την ίδια μας την επιβίωση. Οι συνάδελφοι, κάτοικοι στο νησί της Ρόδου, συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνεται από το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, έξω από τα γραφεία του, στις 6 Νοεμβρίου του 2013 στις 11:00π.μ. Ας είμαστε ΟΛΟΙ εκεί!
 

 

Η πρώτη εφαρμογή του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων «mid-season sales» ξεκινάει από σήμερα, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του τελευταίου νόμου 4177/2013, με διάρκεια 10 ημέρες.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου υπενθυμίζει σε εμπόρους και καταναλωτές ότι κατά το νέο νόμο, η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές, δηλαδή οι εκπτώσεις επιτρέπονται πλέον 4 φορές το χρόνο.  

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο προσφορών επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνον η ευκρινής αναγραφή της παλαιάς και της νέας τιμής των αγαθών ή των υπηρεσιών. Είναι αυτονόητο ότι, σύμφωνα με τη διατύπωση του νόμου, η χρησιμοποίηση ποσοστού επιτρέπεται πλέον αποκλειστικά για τις εκπτώσεις και απαγορεύεται τόσο για τις προσφορές όσο και για τις προωθητικές ενέργειες.

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου και ο Εμπορικός
Σύλλογος Ρόδου ανακοινώνουν ότι προβλέπεται η λειτουργία, κατ’ εξαίρεση, των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, 3 Νοεμβρίου 2013, από τις 11:00-20:00.

Την ίδια ημέρα, Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013, έχει ανακοινωθεί και από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Η Ρόδος για τη Ζωή», εκδήλωση με αγώνα δρόμου και πεζοπορία στο κέντρο της πόλης της Ρόδου.

Η Ομοσπονδία μας συμπαρίσταται και στηρίζει αυτή την ανθρώπινη προσπάθεια και προτείνει στους εμπόρους της Ρόδου και το προσωπικό τους, να καθυστερήσουν το άνοιγμα των καταστημάτων τους για μετά την εκδήλωση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να συμμετάσχουν και να ενισχύσουν αυτή την πρωτοβουλί



Δήλωση στήριξης που υπογράφεται από 210 συμπολίτες μας θα κατατεθεί στο δικαστήριο την ημέρα που θα γίνει η δίκη της Επιτροπής Αγώνα για τη ΔΕΗ στη Σορωνή. Στη δήλωση στήριξης υποστηρίζεται ότι «η Επιτροπή Αγώνα και πολλοί συμπολίτες μας υπερασπίστηκαν νόμιμο δικαίωμά τους, χωρίς να δημιουργήσουν επεισόδια, ενώ τα επεισόδια προκλήθηκαν από την αναιτιολόγητη επέμβαση της αστυνομίας ύστερα από εντολή της διοίκησης του εργοστασίου.

« Ο εμπαιγμός όμως που υφιστάμεθα κατά καιρούς από τη διοίκηση του εργοστασίου και οι αδιάφορες κυβερνητικές θέσεις μας οδηγούσαν και μας οδηγούν σε αγωνιστικές συμπεριφορές, αναφέρεται στη δήλωση όπου τονίζονται επίσης και τα εξής;
»Σε καμία περίπτωση οι συμπολίτες μας δεν επέδειξαν βίαιη συμπεριφορά. Τουναντίον, η διοίκηση του εργοστασίου έχοντας στο πλευρό της την αστυνομική προστασία, απώθησε προκλητικά τους χωριανούς μας από το χώρο εισόδου του εργοστασίου. Αυτό το υποστηρίζουμε γιατί και εμείς ήμασταν εκεί.
Χωρίς να υπάρχουν αποφάσεις για την τοποθέτηση των ηλεκτροπαραγωγικών ζευγών και φυσικά αντίστοιχων περιβαλλοντικών μελετών, η ΔΕΗ επιχείρησε να τοποθετήσει τους μηχανισμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Εμείς ως ενεργοί πολίτες διαμαρτυρηθήκαμε με ευπρέπεια αναζητώντας τις εισαγγελικές αρχές όπως θα όφειλε η περίσταση. Η μαζικότητα του κόσμου απέτρεψε προσωρινά τις ειλημμένες αποφάσεις των παραγόντων εκείνων που κανονικά θα έπρεπε να καθορίζουν την ομαλή λειτουργία της καθημερινής μας ζωής.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η δικαιοσύνη θα αναζητήσει τους πραγματικούς υπεύθυνους, δηλαδή εκείνους που αδυνατούν να επιλύσουν τα προβλήματα ή εκείνους που με τις δηλώσεις τους επιτρέπουν τη διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης ακόμη και σήμερα. Αισθανόμαστε αφάνταστα πικραμένοι που οι συγχωριανοί μας οδηγούνται με αστήρικτες κατηγορίες στο δικαστήριο. Είναι απαράδεκτο να ποινικοποιείται η αγωνιστική εκδήλωση των πολιτών.
Είναι απαράδεκτο να επιλέγονται μεμονωμένα άτομα και να παραπέμπονται στο δικαστήριο για τιμωρία και παραδειγματισμό. Η αγωνιστική μας στάση ήταν μαζική, αυθόρμητη και ηθικά επιβεβλημένη. Σας καλούμε να σεβαστείτε το δικαίωμά μας για ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στη δημοκρατική και ομαλή πορεία του τόπου μας. Τιμούμε τους εκπροσώπους της Επιτροπής μας και θεωρούμε ότι η στάση τους, όπως και όλων εκείνων που παραβρέθηκαν τη συγκεκριμένη ημέρα των γεγονότων, ήταν αναγκαία και κόσμια» αναφέρεται στη δήλωση στήριξης.


Την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών να πάρει από το Δήμο Μεγίστης το κτίριο «Καζέρμα», έφερε στη Βουλή με ερώτηση της, η Μίκα Ιατρίδη.

Στην ερώτηση της η Βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρει ότι, ύστερα από εβδομήντα χρόνια το Υπουργείο Οικονομικών, προφανώς για να ικανοποιήσει τους δανειστές, θέλει να πάρει πίσω ένα κτίριο, το οποίο φρόντιζε ο Δήμος και είχε λειτουργήσει για χρόνια ως δημοτικός ξενώνας.

Η πρόθεση αυτή είναι προκλητική κατά τη Μίκα Ιατρίδη, γιατί το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να στερήσει ένα σημαντικό έσοδο από το Δήμο Μεγίστης, που προέρχεται από την πρόσφατη ενοικίαση του κτιρίου, ύστερα από δημόσιο διαγωνισμό, στην 95 ΑΔΤΕ/ΔΑΝ Μεγίστης και, μάλιστα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση με την πολιτική της έχει αφήσει στο έλεος του Θεού τους ακρίτες νησιώτες.

Τέλος, η Βουλευτής Δωδεκανήσου, απευθυνόμενη στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ζητά να πληροφορηθεί αν γνωρίζει τη μεθόδευση του Υπουργείου Οικονομικών και αν αυτή εξυπηρετεί τις ανάγκες της εθνικής μας άμυνας, σε μια ακριτική περιοχή με στρατηγική σημασία για τη χώρα μας.

 

Την άδεια για να αγοράσει η Περιφέρεια κινητή μονάδα αιμοδοσίας και οδοντιατρική μονάδα ζητά από τον Υπουργό Υγείας ΄Αδωνι Γεωργιάδη ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.

«Στη  Ρόδο 2000 συμπολίτες μας είναι μέλη του Συλλόγου Αιμοδοτών Ρόδου προσφέρουν ετησίως 2000 μονάδες αίματος  και  μας διαβεβαιώνουν  ότι θα μπορούσαν  να τις αυξήσουν σε 2000 εφόσον τους διαθέσουμε μία κινητή μονάδα Αιμοδοσίας» αναφέρει στο έγγραφό του ο Γιάννης Μαχαιρίδης και τονίζει: «Ζήτησα έγκριση από το Υπουργείο να αγοράσει η Περιφέρεια με δικούς της πόρους  την κινητή μονάδα και να την διαθέσει στο Νοσοκομείο για αυτόν τον σκοπό.

Η απάντηση ήταν να κάνει το αίτημα το Νοσοκομείο. Επανέρχομαι για την έγκριση σκοπιμότητας.

Προσφάτως ο Ιατρικός Σύλλογος  Ρόδου αλλά και το Κοινωνικό Ιατρείο  και Φαρμακείο  Ρόδου που διοργανώνουν αποστολές στα μικρά νησιά με γιατρούς ειδικότητας με αίτημα τους  προς εμάς ζήτησαν την αγορά και διάθεση μιας κινητής ιατρικής μονάδας.

Η Περιφέρεια εξασφάλισε  τις πιστώσεις που είναι απαραίτητες ( περίπου

€ 25.000) και ζητάμε  την έγκριση σκοπιμότητας.

Ο κ. Μαχαιρίδης ενημερώνει τον Υπουργό Υγείας πως η περιφέρεια διαθέτει  το απαιτούμενο ποσό για την  προμήθεια και της κινητής  Οδοντιατρικής Μονάδας και να την διαθέσει  στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Δωδεκανήσου ο ποίος αναλαμβάνει με δικό του προσωπικό να την λειτουργήσει εξυπηρετώντας αποκλειστικά τα μικρά νησιά και τα απομακρυσμένα χωριά των μεγάλων νησιών.

 

Επίσης με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του έργου «Προμήθεια εξοπλισμού βιοϊατρικής τεχνολογίας για το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου Ανδρέας Παπανδρέου», από €1.200.000,00 σε       €2.200.000,00 προκειμένου να ενταχθεί και η προμήθεια πρόσθετου ιατροτεχνολογικού  εξοπλισμού στο Νοσοκομείο.

Ο πρόσθετος αυτός εξοπλισμός  αναμένεται να εκσυγχρονίσει και να αναβαθμίσει τη λειτουργία του Νοσοκομείου, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κεντρικούς σταθμούς παρακολούθησης και μόνιτορ της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, αναπνευστήρες, καρδιολογικό υπερηχογράφο και υπερηχογράφους γενικής χρήσης, τεστ κοπώσεως  πλήρες οδοντιατρικό συγκρότημα και άλλον εξοπλισμό.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια αξονικού τομογράφου 64 τομών (που έχει ήδη εγκατασταθεί και λειτουργεί), ψηφιακού στεφανιογράφου (η προμήθεια του οποίου έχει γίνει και εγκαθίσταται στο νοσοκομείο) και ψηφιακού μαστογράφου (που βρίσκεται στο στάδιο της προμήθειας), συνολικού κόστους 1,2 εκ. ευρώ.

Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο.

Αντίστοιχος εξοπλισμός έχει εγκριθεί και για το νοσοκομείο της Κω προϋπολογισμού € 700.340,00 και του πολυδύναμου € 344.750,00.


 

Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της  Αστυπάλαιας για τη φορολογία των ακινήτων και για το θέμα αυτό το δημοτικό συμβούλιο του νησιού εξέδωσε ψήφισμα που εστάλη στο Υπουργείο Οικονομικών.  ΄Όπως αναφέρεται στο ομόφωνο  ψήφισμα « το δημοτικό συμβούλιο Αστυπάλαιας, διαμαρτύρεται έντονα για τον άδικο υπολογισμό της φορολογητέας αξίας των αγροτεμαχίων/βοσκοτόπων που βρίσκονται εντός των ορίων των οικισμών του Δήμου Αστυπάλαιας προτείνει δε, την τροποποίηση της διάταξης που εφαρμόσθηκε για τον υπολογισμό του ΦΑΠ των ακινήτων αυτών ως εξής: «…Ειδικά στις νησιωτικές, γεωργικές και ορεινές περιοχές, στην περίπτωση κατά την οποία τα ακίνητα που βρίσκονται εντός ορίων οικισμού, χρησιμοποιούνται αμιγώς για γεωργική χρήση ή αποτελούν βοσκότοπους, τότε η φορολογητέα αξία τους υπολογίζεται όπως και των ακινήτων που βρίσκονται εκτός οικισμού».

 

Αυτοψία στο νέο κτήριο του ΕΚΑΒ που κατασκευάζει η Περιφέρεια πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης.
Το έργο προϋπολογισμού € 319.000,00  έχει χρόνο ολοκλήρωσης με την παράταση τοΝ Φλεβάρη του 2014 .

 

 

Με τον Α’ Αντιπρόεδρο  του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ν. Αιγαίου - Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Δωδεκανήσου  κ. Καρνάβα Βασίλη συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

     Ο κ. Καρνάβας ενημέρωσε τον  Αντιπεριφερειάρχη : α) για τα θέματα που απασχολούν το κέντρο προστασίας παιδιού  με την  ευκαιρία της  ενοποίησης του κέντρου με τα υπόλοιπα προνοιακά ιδρύματα και β) για τον θεσμό της αναδοχής βάση του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου περί υιοθεσίας και της αναμενόμενης ανάθεσης αρμοδιότητας στις περιφέρειες για την περαίωση των αναδοχών και των επικείμενων υιοθεσιών. Είναι μια καινούρια προοπτική που ανοίγεται όσον αφορά τις αναδοχές και τις υιοθεσίες στα κέντρα της περιφέρειας και φαίνεται να είναι βούληση του υπουργείου να αποκεντρώσει αυτή την αρμοδιότητα στις περιφέρειες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε τον κ. Καρνάβα για την ενημέρωση και δεσμεύτηκε σε επόμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Σ. Πεταλά και τον Β’ Αντιπροέδρου κ. Μ. Χαραλάμπους να εξετάσουν το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τη διοίκηση των προνοιακών ιδρυμάτων του Νομού.


 

Το Κέντρο Ελπίδα επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης μετά από πρόσκληση της προέδρου του συλλόγου κα. Σταυρούλας Κάπουλα.
Η πρόεδρος ζήτησε την συνδρομή της Περιφέρειας προκειμένου να κλείσουν παλιά φρεάτια αποχέτευσης που  υπάρχουν στον περιβάλλον χώρο του κτηρίου.
Επίσης ζήτησε την επιπλέον οικονομική ενίσχυση προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησης του κτηρίου.
 Ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να γίνει αυτοψία από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών σε ότι αφορά τα φρεάτια.
Δεσμεύτηκε δε να καλύψει η Περιφέρεια την συντήρηση του κτηρίου.
Η Περιφέρεια ενίσχυσε το κέντρο Ελπίδα και τα λειτουργικά έξοδα με το ποσό των   € 10.000,00.
Το κέντρο Ελπίδα είναι πιστοποιημένος φορέας παροχής κοινωνικών υπηρεσιών από το Υπουργείο Υγείας.

 

 

 

Αυτό το Σαββατοκύριακο θα επισκεφθεί τη Σύμη ιατρικό κλιμάκιο. H Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Γαληνός», Περιφερειακή Σύμβουλος Δέσποινα  Μουτάφη, ενημέρωσε  τον Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη πως οι  ιατρικές ειδικότητες που θα συμμετέχουν στο κλιμάκιο, και που επιλέγηκαν βάση των αναγκών του νησιού θα  είναι οι παρακάτω:
1.    Καρδιολόγος
2.    Οφθαλμίατρος
3.    Ορθοπεδικός
4.    Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
5.    ΩΡΛ
6.    Χειρουργός
Τον ενημέρωσε ότι στον συντονισμό των ενεργειών τής αποστολής του Ιατρικού Κλιμακίου αυτή τη φορά λαμβάνουν μέρος, εκτός της ιδίας για την  «ΓΑΛΗΝΟΣ», ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου δια του Προέδρου του, κ. Χρήστου Μαντά, οι γιατροί του ΠΠΙ Σύμης, ο υπεύθυνος ιατρός κ. Τσαμπίκος Ξάνθου και ο Δημάρχος Σύμης κ. Παπακαλοδούκας.
Τον ενημέρωσε επίσης ότι μετά από επαφές της ιδίας με τους Δ/ντές των Λυκείων του νησιού,  θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 6 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Σύμης, ενημερωτική εκδήλωση για τους νέους, από την ιατρό Δερματολόγο- Αφροδισιολόγο κ. Πιζήμολα Μαρία, με θέμα « Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα».


 

Το Οικονομικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης πραγματοποίησε επισκέψεις σε Δημοτικά Σχολεία της Νήσου Ρόδου (2ο και 14ο Δημοτικό σχολείο Ρόδου)

Η επίσκεψη είχε ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ και τα μέλη του Οικ. Επιμελητηρίου κα. Άννα Λάζου, κα. Λίνα Φιλλιπάκη, κα Παρισίδη Γιώτα, κο Παπαβασιλείου Εμμανουήλ και κο Χούλη Αλέξανδρος συζήτησαν με τους μαθητές θέματα αποταμίευσης και φορολογικής συνείδησης. Τόνισαν στους μαθητές τη μεγάλη σημασία που έχει η αποταμίευση όχι μόνο για τον καθένα τους ξεχωριστά, αλλά και για την πρόοδο της οικονομίας και της κοινωνίας μιας χώρας. Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκαν σε όλους τους μαθητές αναμνηστικοί κουμπαράδες, και DVD με εκπαιδευτικά προγράμματα.

Όσον αφορά τη φορολογική συνείδηση η θέση του Οικονομικού επιμελητηρίου είναι ότι οι αλλαγές που επιχειρούνται με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης, για να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμες, θα πρέπει να στηρίζονται και σε αλλαγή νοοτροπίας. Γι’ αυτό πέρα των όποιων μέτρων εφαρμοσθούν η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να ξεκινάει από την εκπαίδευση των παιδιών και τη δημιουργία συνείδησης υποχρεώσεων προς το σύνολο.

Έχουμε διαμορφώσει και διαμορφώνουμε μία κοινωνία που στηρίζεται αποκλειστικά στην ιδέα των δικαιωμάτων και των κεκτημένων. Ξεχνάμε ότι κάθε δικαίωμα και η άσκηση του προϋποθέτει και στηρίζεται σε μία υποχρέωση το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην ασφάλεια, στην ελευθερία, εθνική και ατομική στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό και στην υποχρέωση του πολίτη να συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνατότητες του.


 

Βρέθηκε αργά χθες βράδυ  απο αλιευτικό σκάφος στη περιοχή όπου ψάρευε, στο Πρασονήσι, νεκρός ο 51χρονος ψαροντουφεκάς από τον Αρχάγγελο που ήταν αγνοούμενος από το απόγευμα. Στην αναζήτηση του είχαν σπεύσει άμεσα άνδρες του Λιμεναρχείου Ρόδου δια θαλάσσης και διά ξηράς .
Ο 51χρονος, λίγο αργότερα, εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του από το Αλιευτικό «ΤΡΙΑ ΑΔΕΛΦΙΑ»το οποίο αφού τον περισυνέλεξε τον μετέφερε στη στεριά από όπου διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο περιφερειακό Ιατρείο Γενναδίου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου


Χθες  το μεσημέρι συνελήφθη στην Κω από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κω ένας 43χρονος υπήκοος Μ. Βρετανίας γιατί σύμφωνα με σχετική καταγγελία πρώτες πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας εντός ξενοδοχείου στην Κω αποπειράθηκε να εξαναγκάσει σε ασελγείς πράξεις μια 18χρονη ομοεθνή του. Παραγγέλθηκε ιατροδικαστική εξέταση. -

 

 

Δύτης από τη Κάλυμνο θα αναλάβει τον εντοπισμό του νεαρού 20χρονου Σύριου που αγνοείται από το βράδυ της Δευτέρας που σημειώθηκε το Ναυάγιο με τους 15 μετανάστες.Το σκάφος στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε στη περιοχή Ψαλίδι της Κω. Ο δύτης ζήτησε την άδεια της λιμενικής αρχής,αναφέροντας οτι η οικογένεια του αγνοούμενου το ζήτησε και τις επόμενες ώρες πιθανότατα θα ξεκινήσει η νέα επιχείρηση αναζήτησης, καθώς οι έρευνες απο το πλωτό του λιμενικού που συνεχίστηκαν μέχρι χθες απέβησαν άκαρπες .Στο πολυεστερικό σκάφος, το προερχόμενο από Τουρκία, - το οποίο κατευθυνόμενο στην ακτή το μοιραίο εκείνο βράδυ,με σβηστά φώτα αναποδογύρισε από τα απόνερα του διερχόμενου BLUE STAR - επέβαινε και ο αδελφός του νεαρού αγνοούμενου πρόσφυγα,που δήλωσε οτι ο αδελφός του πανικοβλήθηκε και έπεσε πρώτος στη θάλασσα πριν βυθιστεί το σκάφος. Εντωμεταξύ συνεχίζεται η ανακριτική διαδικασία για τον 17χρονο ( 17.5 για την ακρίβεια) Τούρκο διακινητή και κυβερνήτη του σκάφους που συνελήφθη για παράνομη διακίνηση μεταναστών και έκθεση ανθρώπων σε κίνδυνο......

 

Επιστημονική διημερίδα Αστροφυσικής Νανοτεχνολογίας διοργανώνει το Σαββατοκύριακο Ομιλος φίλων Αστρονομιας Κω στο Διεθνές Συνεδριακό κέντρο ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ. Ομιλητές στην διημερίδα θα είναι ο Ακαδημαικός συνεργάτης της ΝΑΣΑ Σταμάτης Κριμιζής, ο τακτικός καθηγητής Φυσικής του Α.Π.Θ και η δόκτωρ Ιατρικής της Σχολής του Α.Π.Θ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη.

 

Σε Πικετοφορία καλεί τους εργαζόμενους το Εργατικό κέντρο Β! Συγκ/τος Δωδεκανήσου απόψε στις 5.30 στη Πλατεία Ελευθερίας στη Κω λίγα 24ωρα πριν απο τη Γενική Απεργία της Πέμπτης 6 Νοεμβρίου.''Εμπρός να δοκιμάσουμε την ανεξάντλητη δύναμη του συλλογικού αγώνα, εμπρός χωρίς φόβο να δώσουμε ηχηρή απάντηση σε μεγαλοξενοδόχους, μεγαλοεπιχειρηματίες στη κυβέρνηση, την Ε.Ε το Δ.Ν.Τ και τη ΤΡΟΙΚΑ '' υπογραμμίζει στο κάλεσμα του το Εργατικό κέντρο .Πρόσκληση στα μέλη του απευθύνει και το σωματείο ξενοδοχουπαλλήλων και σερβιτόρων Κω να συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση αύριο Σάββατο στις 6το απόγευμα στα γραφεία του εργατικού κέντρου, για τη καλύτερη προετοιμασία της απεργίας στις 6 Νοέμβρη..

 

Σε 24ωρη απεργία καλεί τα μέλη του τη Κυριακή , το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμπορουπαλλήλων Κω αντιδρώντας στο άνοιγμα των κατ/των τις Κυριακές.Σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού μας θα υπάρξει περιφρούρηση σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα της Κω που θα επιχειρήσουν να ανοίξουν..........

 

Παραχωρείται στο δήμο της Κω το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας κατόπιν συμφωνης γνώμης του Υπουργού Αδωνη Γεωργιάδη , σε προχθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας . Ο δήμαρχος Κώστας Καίσερλης δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τη λειτουργία του Κ.Υ οικονομικά και οργανωτικά και ΄προχώρησε στη σύσταση ομάδας εργασίας για σύνταξη μελετών βιωσιμότητας και λειτουργίας του Κέντρου.

 

Να συζητηθεί το θέμα της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας σε ειδική συνεδρία της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για να εξευρεθεί η σωστότερη λύση ζήτησε από το Υπουργό Υγείας ο Δημήτρης Κρεμαστινός, με αφορμή τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής του Νομοσχεδίου περί '' ρυθμίσεων Υπουργείου Υγείας''. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είχε ενημερώσει - όπως σημειώνει- στο παρελθόν το δήμαρχο της Κω Κώστα Καίσερλη στο γραφείο του πρώην υπουργού ότι χωρίς Νομοθετική ρύθμιση δε μπορεί να επιλυθεί το θέμα των παραχωρήσεων των Κ.Υ, διότι τίθεται θέμα απιστίας περί την διοίκηση για τον ίδιο τον Υπουργό.Τέλος εξέφρασε την απορία γιατί ο δήμος δεν ασχολείται με το θέμα κατασκευής ενός νέου Νοσοκομείου όπως ο δήμος Καρπάθου και ασχολείται με ένα θέμα το οποίο δεν αφορά μόνο στη Κω αλλά σε 70 ακόμα Κ.Υ μεταξύ αυτών της Λίνδου και της Ολύμπου.Ο κ. Γεωργιάδης σύμφωνα πάντα με δήλωση του κ.Κρεμαστινού, συμφώνησε να φέρει συνολική πρόταση για τα Κ.Υ στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ώστε να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία......Στην ίδια συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής ,ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ Κουρουμπλής δήλωσε ότι τα Κ.Υ πρέπει να λειτουργούν εντός του ΕΣΥ και ειδικά για το Κ.Υ Αντιμάχειας της Κω- για το οποίο ανακοινώθηκε οτι παραχωρήθηκε στο δήμο από τον Υπουργό -,εκτίμησε οτι αυτό δε μπορεί να συμβεί και για λόγους καθαρά προεκλογικούς..

 

Ο τομέας της δημόσιας υγείας στη Κω δεν προσφέρεται για πειραματισμούς και για την εξυπηρέτηση των σκοπιμοτήτων και της πελατειακής λογικής του απερχόμενου δημάρχου..αναφέρει το γραφείο τύπου της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Κω με αφορμή τη πρόθεση του Υπουργείου να παραχωρήσει στο δήμο το Κ.Υγείας Αντιμάχειας.Η δημόσια υγεία, υπογραμμίζει η Δύναμη Αλλαγής, δεν είναι επιχείρηση και δεν εμπορευματοποιείται.....

 

Ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα ''Σύγχρονες πολιτικές εξελίξεις και οι εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης'' πραγματαοποιεί η Τοπική .Οργανωση ΣΥΡΙΖΑ Κω τη Κυριακή στις 10.30 στο χώρο του ΜΑΡΙΤΙΝΑ.Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Παναγιώτης Σκούτας μέλος της Κ.Ε και της Γραμματείας του τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το 2013 χαρακτηρίσθηκε «Έτος Καβάφη», μιας και έχουν περάσει 150 χρόνια από την γέννησή (1863) και 80 από τον θάνατο (1933) του Αλεξανδρινού ποιητή, ενός ποιητή διαφορετικού, ανόμοιου, σύγχρονου ακόμη και μετά τόσα χρόνια, ενός ποιητή του οποίου το έργο συζητήθηκε αλλά και μεταφράσθηκε περισσότερο από κάθε άλλου.  Τα ποιήματά του, αποτέλεσαν μέρος της παγκόσμιας λογοτεχνίας με μεγάλη επιρροή στους νεώτερους λογοτέχνες και όχι μόνο, αφού ο θαυμασμός προς αυτήν αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς δημιουργούς διαφόρων εικαστικών τεχνών.

Σ' αυτήν λοιπόν την ξεχωριστή προσωπικότητα, αυτήν την περσόνα μιας άλλης εποχής, πολύ διαφορετικής από την δική μας, είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργανώνει το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο σε συνεργασία με τα Τμήματα Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Δωδεκανήσου.

Η εκδήλωση, στην οποία η είσοδος θα είναι ελεύθερη, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 06 Νοεμβρίου 2013, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ακταίον, στις 6 το απόγευμα, με τον γενικό τίτλο: "Κωνσταντίνος Π. Καβάφης, με την ματιά του σήμερα". Ομιλητές θα είναι ο κ. Πάνος Δρακόπουλος με θέμα "Κωνσταντίνος Π. Καβάφης -- ένας οριακός ποιητής" και ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης με θέμα "Κωνσταντίνος Π. Καβάφης: ένας ανόμοιαστος ποιητής της ελληνικής διασποράς. Δωδεκανήσιοι: ένθερμοι υπηρέτες του Λόγιου και του Κερδώου Ερμή".

 

Μετά από τη μικρή ανάπαυλα του καλοκαιριού αρχίζουν ξανά οι «Ανοιχτές διαλέξεις», ένας πετυχημένος θεσμός του τμήματος Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ρόδου και της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αύριο στις  19.30 στην αίθουσα του ΑΚΤΑΙΟΝ όσοι ενδιαφέρονται θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τον αναπληρωτή Καθηγητή, του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, Σπύρο Συρόπουλο στην εισήγηση με τίτλο: Αμαζόνες και πολιτική. Ο μύθος στην ιστοριογραφία της κλασικής Αθήνας. Πρόκειται για μια πολιτική ανάγνωση του μύθου των αμαζόνων και ανάλυσης πως ένα θέμα από τη μυθολογική παράδοση χρησιμοποιήθηκε, ώστε να εξυπηρετήσει την πολιτική και τη διαμόρφωση της αθηναϊκής ιδεολογίας του 6ου και 5ου αιώνα π.Χ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01/11/2013 - 18:44