Υπερψηφίστηκε το άρθρο για τις ψηφιακές άδειες - Όχι από Γ. Παπανδρέου - Απών ο Καραμανλής

Υπερψηφίστηκε, από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αλλά με ηχηρές διαρροές, το άρθρο 18 για τις τηλεοπτικές άδειες. Τη διάταξη για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα υπερψήφισαν 154 βουλευτές (από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ), ενώ κατά τάχθηκαν 115. Μεταξύ αυτών που καταψήφισαν ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής «επέλεξε» να απουσιάζει. Η ρύθμιση νομιμοποιεί με πλαγιο τρόπο τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς που λειτουργούν χωρίς νόμιμη άδεια εδώ και 23 χρόνια και δεν έχουν καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο τα οφειλόμενα απο τη χρήση των συχνοτήτων, οι οποίες -σύμφωνα με το Σύνταγμα- είναι σπάνιος και πολύτιμος δημόσιος πόρος. 

 

Διαβάστε ακόμα: Πέρασε στη Βουλή η «πλάγια» νομιμοποίηση των ιδιωτικών καναλιών

 


 

Απόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, οι πρώην υπουργοί Νικήτας Κακλαμάνης, Βύρων Πολύδωρας και Αλέκος Κοντός, ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο αναπληρωτής υπουργός Λ. Γρηγοράκος και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Γ. Πανούσης, Μ. Ρεπούση, Ν. Φούντα και Γρ. Ψαριανός.

Εξηγώντας τη στάση της ΔΗΜΑΡ, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος είπε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την αδειοδότηση για τα κανάλια, για τελευταία όμως φορά.

«Η ΔΗΜΑΡ δεν έτρεξε να αγκαλιάσει την διαπλοκή, όπως έσπευσαν να πουν ορισμένοι. Δικαιούμαστε όμως ως ΔΗΜΑΡ να πούμε ότι δίνουμε τελευταία φορά παράταση» είπε χαρακτηριστικά.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, νομιμοποιείται ουσιαστικά η παράνομη μέχρι τώρα λειτουργία των καναλιών, ανέφερε από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Β. Καπερνάρος.

Νομοτεχνική βελτίωση από την κυβέρνηση, λίγο πριν την ψηφοφορία

Λίγο πριν από την ονομαστική ψηφοφορία, ο υπουργός Επικρατείας κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο, σύμφωνα με την οποία ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία για την αδειοδότηση των ψηφιακών παρόχων η 30η Δεκεμβρίου 2014

Η προηγούμενη ήταν, η 30η Ιουνίου 2015.

Ακόμα όμως κι αυτή η νομοτεχνική βελτίωση που φέρνει νωρίτερα την αδειοδότηση για τα ψηφιακά κανάλια, δημιουργεί νέα ερωτηματικά, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν, επέστρεψε στην κυβέρνηση τον διεθνή διαγωνισμό για τον ψηφιακό πάροχο θεωρώντας τον φωτογραφικό υπέρ της DIGEA.

 

Σύμφωνα με το tvxs.gr τα ηχηρά «όχι» του ΠΑΣΟΚ φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον πρόεδρο του κόμματος, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ πρόβλημα έχει και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καθώς η αποχή του Κώστα Καραμανλή θεωρείται «μήνυμα με πολλούς αποδέκτες».

Γαλάζιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η απουσία του συνδέεται με την επί της ουσίας ακύρωση του νόμου 3592/2007 του τότε υπουργού κ. Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος προέβλεπε διαδικασία αδειοδότησης και καταβολής «ενοικίου» για τις ψηφιακές συχνότητες.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών - The Pressproject.gr - tvxs.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06/11/2013 - 14:59