Τα μέτρα του 2014 στη συνάντηση Στουρνάρα με τους επικεφαλής των δανειστών

Τρεισήμισι ώρες διήρκησε η κρίσιμη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τους επικεφαλής των δανειστών και μεγάλο ζητούμενο τον προσδιορισμό του δημοσιονομικού κενού και των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν το 2014. Τα στελέχη της τρόικας όρισαν νέο ραντεβού με το οικονομικό επιτελείο για την επόμενη Τρίτη, δυο μέρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup οπότε και θα γίνει αναφορά από την τρόικα για την πορεία της ελληνικής διαπραγμάτευσης.

 

 

 

 

 

Η  κυβέρνηση τοποθετεί το ύψος του δημοσιονομικού κενού, στα 500-700 εκατομμύρια Ευρώ αποκλείοντας οριζόντια μέτρα. (περικοπές σε μισθούς, συντάξεις νέους φόρους).

Ωστόσο, οι δανειστές φέρονται να εκτιμούν πολύ παραπάνω το ύψος των παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν, απαιτώντας τη λήψη μέτρων ύψους 2-2.5 δισ. Ευρώ.

 

Αποκλείει τα οριζόντια μέτρα η κυβέρνηση

Συγκρατημένα αισιόδοξος για επιτυχή κατάληξη στις συνομιλίες με του δανειστές εμφανίστηκε με συνεντεύξεις του στον κυριακάτικο Τύπο ο υπουργός Οικονομικών.

Μιλώντας στην Ημερησία, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι η μέχρι τώρα πορεία των μακροοικονομικών στόχων αλλά και των εσόδων, καθώς επίσης και οι παρεμβάσεις του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση στο θέμα των ασφαλιστικών ταμείων δημιουργούν αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για το 2014.

Και σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί από την τρόικα εκπτώσεις στα στοιχεία που δείχνουν ότι επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα.

Μεγάλα «ανοικτά μέτωπα» για τους εκπροσώπους των δανειστών είναι οι τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία και το φορολογικό σύστημα.

Παράλληλα και πέραν των νέων μέτρων για το 2014 που πρέπει να συμφωνηθούν, στο τραπέζι τίθενται και άλλες απαιτήσεις όπως η απελευθέρωση των πλειστηριασμών και των επαγγελματικών ενοικίων, η υλοποίηση χωρίς παρεκκλίσεις του προγράμματος για απολύσεις και διαθεσιμότητα, οι ιδιωτικοποιήσεις και το κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 10/11/2013 - 16:20