Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ρόδου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 12-11-13

Εκατοντάδες κιβώτια με σφαίρες πολλών διαμετρημάτων έχουν βρεθεί κατά τον έλεγχο στο φορτίο του NOOR-M, του ύποπτου πλοίου που ακινητοποιήθηκε την Παρασκευή ανοιχτά της Ρόδου. Στο νησί μας ήρθαν ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με τον αρχηγό του Λιμενικού τον αντιναύαρχο κ. Μπαντιά για να παραστούν στον έλεγχο, που θα διαρκέσει μέρες.

Όπως δήλωσε, έχουμε διαπιστώσει τρία πράγματα: « Ότι είναι έμφορτο από σφαίρες και από οπλισμό. Βεβαίως δεν έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε έως τώρα όλα τα κιβώτια. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες.

Το ίδιο το πλοίο δεν πληροί τους κανόνες ασφαλείας και γι’ αυτό θα κρατηθεί.

Σύμφωνα με τις φορτωτικές, αλλά και τις δηλώσεις του πληρώματος, οι οποίες είναι αντιφατικές μέχρι αυτή τη στιγμή, το πλοίο κατευθυνόταν προς χώρες της Μεσογείου που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Σε αυτές τις χώρες απαγορεύεται από τον ΟΗΕ να πηγαίνουν όπλα και σφαίρες. Και εμείς, τηρώντας τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, οφείλουμε να κρατήσουμε το πλοίο για όσο χρόνο χρειαστεί».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης συνεχάρη το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος τονίζοντας πως « σε ακόμα μία περίπτωση έδειξαν, πως τα θαλάσσια σύνορα της χώρας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, ότι ελέγχονται, επιτηρούνται με επάρκεια και ότι η χώρα είναι ικανή να ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις, ελέγχοντας τα ύποπτα πλοία και φορτία που περνάνε μέσα από τη θάλασσά μας.

Υπήρχαν , συμπλήρωσε παραστατικά, που ελέγχονται όπως ελέγχονται και οι δηλώσεις του πληρώματος και η αρμόδια εισαγγελέας έχει αναλάβει την έρευνα και αυτή είναι η μόνη υπεύθυνη για να τοποθετηθεί τελικά στο πόρισμά της.

Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί μόνο σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει οπλισμός, όπως λένε και τα παραστατικά.Δεν έχουμε ανοίξει όλα τα εμπορευματοκιβώτια. Έχουμε ανοίξει μόνο αυτά τα οποία ήταν προσβάσιμα. Περιμένουμε να έρθει ο γερανός, για να μπορέσουμε να ξεφορτώσουμε και να ελέγχονται ένα - ένα τα εμπορευματοκιβώτια. Θα σας πως ότι για να ανοιχτεί κάποιο εμπορευματοκιβώτιο έχουν έρθει οι ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος ώστε να ελέγξουν από πριν κατά πόσο αυτά είναι παγιδευμένα ή όχι...» τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας.

Ερωτηθείς πώς σχολιάζει τις δηλώσεις του Τούρκου πλοιάρχου στη Χουριέτ, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε: «Ελέγχεται και ο πλοίαρχος και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος για την αξιοπιστία τους. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι το πλοίο φέρεται να είναι τουρκικών συμφερόντων. Παρόλα αυτά δεν έχουμε γίνει αποδέκτες καμίας ενόχλησης είτε από τους ιδιοκτήτες του φορτίου, είτε από τους ιδιοκτήτες του πλοίου» .

Υπενθυμίζεται ότι ο πλοίαρχος και τρία μέλη του πληρώματος είναι Τούρκοι υπήκοοι και οι υπόλοιποι είναι Ινδοί.

Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Μπαντιάς τόνισε πως «η περίπτωση αυτή του συγκεκριμένου πλοίου είναι από τις πιο σημαντικές των τελευταίων χρόνων. Το Λιμενικό Σώμα προέβη στη λεγόμενη «visit and search» του συγκεκριμένου πλοίου το οποίο έδινε αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις και για τον προορισμό του (άλλα έγραφαν τα έγγραφά του άλλα έδινε ο πλοίαρχος και άλλα δήλωσαν οι υποπλοίαρχοι).


 

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το ΒΗΜΑ το υπουργείο Εθνικής Αμύνης της Λιβύης εμφανίζεται σαν παραλήπτης του φορτίου των 20.000 καλάσνικοφ και του μεγάλου αριθμού πυρομαχικών που εντοπίθηκαν στο πλοίο "Nour Μ", σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει η ΕΛΑΣ και το ΣΔΟΕ .
Αποστολέας του φορτίου που ελέγχεται από τις λιμενικές αρχές στο λιμάνι της Ρόδου εμφανίζεται στα παραστατικά η ουκρανική εταιρεία "UKRINMASH Co" που έχει έδρα στο Κίεβο κι η οποία φέρεται να είναι κρατικών συμφερόντων. Μάλιστα από Ουκρανούς παράγοντες εκφράζεται τις τελευταίες ώρες «έντονη δυσφορία», αφού θεωρούν ότι «η συγκεκριμένη μεταφορά όπλων ήταν απολύτως νόμιμη μεταξύ των κυβερνήσεων Ουκρανίας και Λιβύης».

Αποδίδουν μάλιστα στην ελληνική πλευρά «υπερβάλλοντα ζήλο και προσπάθεια δυσφήμισης» της συγκεκριμένης χώρας του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Ωστόσο εκείνο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι στην συγκεκριμένη εταιρεία είχε αποδοθεί σε έρευνα των Ηνωμένων Εθνών το 2011 ότι «μεσολαβεί προκειμένου να σπάει το εμπάργκο τροφοδοσίας με όπλα του καθεστώτος Κανταφι».

 

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης που υπέβαλε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας δεν αλλάζει την πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά η κοινωνία. Με τη συγκυβέρνηση ΝΔ–ΠΑΣΟΚ να παλινδρομεί μεταξύ της αναζήτησης δικαιολογιών για τα τραγικά λάθη των προηγουμένων – δικών τους – μνημονίων και της σημερινής προσήλωσης στην πολιτική της υποταγής στην τρόϊκα, η πρόταση δυσπιστίας που καταθέσαμε προς την κυβέρνηση είχε πολλές διαστάσεις.Η πρωτοβουλία μας αυτή, δεν ήταν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Αποτελούσε μια κορυφαία κοινοβουλευτική και πολιτική πρωτοβουλία, μια κορυφαία πράξη προστασίας της δημοκρατίας και των συμφερόντων των πολιτών της. Αποσκοπούσε στο να προβάλει τα κοινωνικά αδιέξοδα που προκαλεί η υποτακτική πολιτική της κυβέρνησης και παράλληλα να θέσει όλους τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους. Δυστυχώς, χθες, οι βουλευτές της συγκυβέρνησης προτίμησαν να κρυφτούν ξανά πίσω από το αδειανό πουκάμισο του «εθνικού σωτήρα». Η δημοκρατία επιβάλλει πολιτική ειλικρίνεια. Στη συζήτηση όμως, κυριάρχησε εκ μέρους τους, η πολιτική υποκρισία που εμποδίζει τα πολιτικά αποκαλυπτήρια των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων, τα οποία επινοούν σχέδια «σωτηρίας της χώρας» και νομίζουν πως μπορούν να κάνουν καριέρα ως «μεσσίες»...Η δική μας πρόταση, όπως παρουσιάστηκε από τους εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, επέτρεψε τη συζήτηση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο της αναγκαιότητας της μετάβασης σε μια νέα εποχή για την Ελλάδα, με σχέδιο για οικονομική ανάκαμψη. Ταυτόχρονα, καταθέσαμε μια σύγχρονη πρόταση για ένα κράτος δικαίου και κοινωνικής ευθύνης, που θα μπορεί να εξυπηρετήσει αυτήν την προοπτική ανάκαμψης και να οδηγήσει τη χώρα στις προκλήσεις του 21ου αι.Η ανάπτυξη ιδιαίτερα σε μια νησιωτική χώρα όπως είναι η Ελλάδα, απαιτεί μια εντελώς διαφορετική πολιτική. Μια πολιτική, που θα μεριμνά για τις ανάγκες των πολιτών και θα λαμβάνει υπόψη της τον ιδιαίτερο ρόλο του τουρισμού και των ειδικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών μας στην τοπική ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή.Με το βλέμμα στραμμένο προς την κοινωνία, μπορούμε και μετά τη σημερινή διαδικασία να πούμε, ότι δεν εμπιστευόμαστε το κυβερνητικό δικομματικό «συγκρότημα» για το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας.Μόνη λύση είναι η ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας. Αυτό είναι το συμπέρασμα της συζήτησης δυσπιστίας, αυτή είναι η μόνη επιλογή διεξόδου για τον λαό μας, αλλά και για τους λαούς της Νότιας Ευρώπης. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας μάχης για αλλαγή στην Ευρώπη. Και πρωταγωνιστής, είναι ο ίδιος ο λαός της.Δεν θα αφήσουμε την πολιτική να αργοσβήνει και μαζί της την κοινωνία να μένει μετέωρη. Δεν θα σταματήσουμε να είμαστε και οραματιστές και πραγματιστές. Αντίθετα, με την ηθική και την ιδεολογική μας δύναμη, δίνουμε τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της δημοκρατικής μάχης, στη Βουλή και στους δρόμους. Η νίκη είναι κοντά" υπογράμμισε ο κ. Γάκης.

 

Εκδόθηκε η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκου για τη Λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές.
Ετσι, για τις Περιφερειακές Ενότητες του Νομού Δωδεκανήσου, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων προαιρετικά και άλλες Κυριακές, που εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση όπως, ειδών λαϊκής τέχνης, γουναράδικων, δερμάτινων ειδών, αργυροχρυσοχοείων, τροφίμων − ποτών και τουριστικών ειδών, με την αυστηρή προϋπόθεση της αποκλειστικής πώλησης ειδών που προβλέπονται στην άδεια λειτουργίας ή στην έναρξη επιτηδεύματος (όπου δεν απαιτείται έκδοση άδειας λειτουργίας).

Των οπωροπαντοπωλείων και κρεοπωλείων, των τοπικών Κοινοτήτων που εξυπηρετούν τοπικές ανάγκες, άνευ απασχολήσεως προσωπικού, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Να έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στο λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι διακόσια πενήντα (250) τετραγωνικά μέτρα.

Να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (francise).

Να μην λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «καταστήματα εντός καταστήματος» (shops−in−a−shop) και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα ("outlet") εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

 

Στο Συνέδριο που διοργάνωσε ο Δήμος Κω με θέμα «Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη στην Υπηρεσία της Τοπικής Κοινωνίας», ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Μαχαιρίδης με  ωμό αντικομμουνισμό, υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά τους μεγαλοξενοδόχους και τα συμφέροντά τους αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Δωδ/σου του ΚΚΕ και συνεχίζει:
«Η αναφορά του ότι, «δυστυχώς είμαστε το τελευταίο κομμουνιστικό κράτος της Ευρώπης όπου έχει ένα σύστημα γραφειοκρατικό το οποίο είναι... πραγματικότητα» είχε συγκεκριμένο στόχο από την μια να διαστρεβλώσει πλήρως το σοσιαλιστικό σύστημα  στο οποίο δεν υπάρχει ανεργία,  αλλά αντίθετα είναι εξασφαλισμένο το δικαίωμα στη δουλειά, στην  δωρεάν  Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια,  στον πολιτισμό, την αναψυχή, και τον αθλητισμό,  και από την άλλη να φοβίσει τον κόσμο να υποταχθεί στα σκληρά μέτρα που επέβαλαν.  Απέδειξε άλλωστε στην πολιτική του πορεία ότι αυτά τα δικαιώματα τα αντιπάλεψε. Απέδειξε τη στήριξή του στις επιδιώξεις του τουριστικού κεφαλαίου στη περιοχή μας , με το  πόσους μαθητές-δούλους έστειλε στα ξενοδοχεία, πόσες ημερίδες γαλάζιας και πράσινης ανάπτυξης διοργάνωσε, πόσους κορόιδεψε να κρατούν καλάθια για να βάλουν κι αυτοί ως απλός λαός, τους καρπούς της δικής τους αντιλαϊκής και βάρβαρης ανάπτυξης.
Καλούμε τον κάθε εργαζόμενο, άνεργο και αυτοαπασχολούμενο να βγάλει συμπεράσματα από την ίδια του τη ζωή, την ίδια του την πείρα. Η χώρα μας έχει αναπτυξιακές δυνατότητες ικανές να του εξασφαλίσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, να ικανοποιηθούν τα σύγχρονα δικαιώματα και οι ανάγκες του, να ευημερήσει ο λαός. Εμπόδιο αποτελούν τα μονοπώλια, το κέρδος της πλουτοκρατίας. Αξίζει λοιπόν να παλέψει για να αλλάξει αυτή την κατάσταση , ν’ αλλάξει τάξη στην εξουσία, να γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει».

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54