Την Τετάρτη στις 20:00 η Τζένη Παντελή υποδέχεται στο ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ την θρυλική Ζωζώ Σαπουντζάκη.

Την Τετάρτη στις 20:00 η Τζένη Παντελή υποδέχεται στο ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ την θρυλική Ζωζώ Σαπουντζάκη.

H επονομαζόμενη «Βασίλισσα της νύχτας» έχει γράψει το δικό της κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και της νυκτερινής διασκέδασης.

Η ηθοποιός, τραγουδίστρια και χορεύτρια θα μιλήσει στην ΕΡΤopen www.ertopen.com για όλους και για όλα και θα μας αποκαλύψει άγνωστες πτυχές της ζωής της και της καριέρας της. Θα μας πει για το ξεκίνημά της από τη Θεσσαλονίκη και την πορεία της έως τις μεγαλύτερες πίστες της Αμερικής. Επίσης, θα αναφερθεί στον Ωνάση, στον Νιάρχο και τους μεγάλους έρωτες της ζωής της. Η Ζωζώ Σαπουντζάκη είχε αποκαλύψει πριν καιρό: «Λανσάρισα το σπάσιμο των πιάτων και ανέβαινα στα τραπέζια... Ο Σταύρος Νιάρχος γέμιζε με λίρες ένα κουτί από σπίρτα και μου το έστελνε όταν τελείωνε το τραγούδι μου. Ζητούσε το "Θέλω να τα σπάσω". Εισέπραξα πάρα πολλά δώρα, πολύ ωραία και πολύ ακριβά». Με το φλογερό ταπεραμέντο της, το μπρίο και την γοητεία της κατάφερε να μείνει να συνδέσει το όνομά της με την χαρά της ζωής. Η Ζωή (Ζωζώ) Σαμπουντζάκη δεν ήταν μόνο ηθοποιός, τραγουδίστρια, χορεύτρια, ήταν ένα είδος από μόνη της.

Σήμερα είναι 89 ετών και ζει στην Κινέτα, γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη από πατέρα Κωνσταντινοπολίτη και μητέρα Σμυρνιά. Εμφανίστηκε στο σανίδι από ηλικίας επτά χρονών και μαζί με την αδελφή της Βάσω ήταν γνωστές ως «Σαμπουντζάκια», διασκεδάζοντας για αρκετά χρόνια με τα νούμερά τους μικρούς και μεγάλους. Οι θιασάρχες της εποχής όταν ανέβαιναν στην Θεσσαλονίκη είχαν να λένε για τα Σαπουντζάκια και πολλές φορές προσπάθησαν να τα κατεβάσουν μόνιμα στην Αθήνα. Η αδελφή της Βάσω σε νεαρή ηλικία παντρεύτηκε, έτσι η Ζωζώ συνέχισε μόνη της στο χώρο του θεάματος και με το μπρίο, την ομορφιά και την τσαχπινιά της, έπλασε τον μύθο, που την ακολουθεί μέχρι σήμερα. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’50, όταν κατέβηκε στην Αθήνα η Ζωζώ Σαπουντζάκη κυριαρχούσε στις θεατρικές σκηνές της επιθεώρηση και αργότερα στις πίστες των νυχτερινών κέντρων.

Έμαθε τον Έλληνα να τα σπάει όταν διασκεδάζει, πήρε το μικρόφωνο και κατέβηκε στον κόσμο και τραγούδησε μαζί του, ανέβηκε σε τραπέζια προκάλεσε όσο λίγες. Στα νυχτερινά μαγαζιά όπου εμφανιζόταν έκανε το προσωπικό της σόου, φορώντας πανάκριβες τουαλέτες, φτερά και πούπουλα, λαμπερά ρούχα. Εκεί σύχναζε η ελίτ της χώρας, από πολιτικούς και επιχειρηματίες έως κοσμικούς καλλιτέχνες. Στον κινηματογράφος ήταν λιγοστές οι εμφανίσεις της μόλις 11. Η πρώτη παρουσία της ως τραγουδίστρια ήταν στην κωμωδία του Γιώργου Λαζαρίδη «Ο Μπαμπάς Εκπαιδεύεται» (1953) και ως ηθοποιός στην κωμωδία του Ορέστη Λιάσκου «Νύχτες στο Μιραμάρε»(1960). Η πλέον χαρακτηριστική της παρουσία είναι στην κωμωδία του Γιάννη Δαλιανίδη «ο ξυπόλητος πρίγκηψ» (1966), όπου παίζει, χορεύει και τραγουδά το περίφημο «Μια με θέλεις μια με διώχνεις». Απέδειξε σε όλους γιατί έγραψε ιστορία στο χώρο του θεάματος. Η τελευταία της εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη ήταν το 2016, στην ταινία του Τάσου Μπουλμέτη «Νοτιάς». Η Ζωζώ Σαπουντζάκη ανέβηκε δύο φορές τα σκαλιά της εκκλησίας. Το 1951 με τον γιατρό Γιώργο Χατζηπαρασκευά, με τον οποίο χώρισε ύστερα από τρεις μήνες θυελλώδους συμβίωσης και το 1973 με τον δικηγόρο Ανδρέα Πολίτη, με τον οποίο έζησε 23 χρόνια μέχρι το θάνατό του.