Εβδομάδα Βενεζουελάνικου Θεάτρου από 27 Νοεμβρίου έως 05 Δεκεμβρίου 2014

Εβδομάδα Βενεζουελάνικου Θεάτρου στο πλαίσιο της 2ης Ετήσιας Πολιτιστικής Εκδήλωσης

«Η Βενεζουέλα στην Ελλάδα 2014» από 27 Νοεμβρίου έως 05 Δεκεμβρίου 2014

Η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελληνική Δημοκρατία, στο πλαίσιο της 2ης Ετήσιας Πολιτιστικής Εκδήλωσης «Η Βενεζουέλα στην Ελλάδα 2014»,
οργανώνει την Εβδομάδα Βενεζουελάνικου Θεάτρου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Νοεμβρίου ως τις 05 Δεκεμβρίου 2014, σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της Εβδομάδας Παραδοσιακού Βενεζουελάνικου Χορού, έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας η Εβδομάδα Βενεζουελάνικου Θεάτρου, της οποίας στόχος είναι η συνέχιση της ενδυνάμωσης των αδελφικών δεσμών που ενώνουν τους δύο λαούς και η συνέχιση της προώθησης των πολιτιστικών ανταλλαγών, σε συνεργασία με διάφορες ελληνικές αρχές.
Η βενεζουελάνικη ομάδα που έχει αναλάβει να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό δύο θεατρικά έργα είναι ο Περιφερειακός Θίασος της Πολιτείας της Πορτουγκέσα και θα πραγματοποιήσει θεατρικές παραστάσεις στους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Βύρωνα, Χαϊδαρίου, Καλλιθέας, Αγίας Παρασκευής και στο Θέατρο Άλμα.
Ο εν λόγω θίασος, που έχει στο ιστορικό του μια ευρεία εθνική και διεθνή πορεία, ιδρύθηκε το 1992 στα πλαίσια ενός προγράμματος του Εθνικού Συμβουλίου Πολιτισμού με στόχο την επέκταση και στήριξη του θεάτρου στη Βενεζουέλα. Βασικό χαρακτηριστικό του Θεάτρου ήταν η δημιουργία μιας επαγγελματικής δομής αποτελούμενης από νέα ταλέντα της περιοχής. Η ομάδα αυτή φιλοξενείται από το Μόνιμο Θέατρο της Πορτουγκέσα, που είναι και ο διοργανωτής του Δυτικού Φεστιβάλ Θεάτρου, του δεύτερου σημαντικότερου φεστιβάλ Θεάτρου στη Βενεζουέλα, και έχει αποδείξει την καλλιτεχνική ποιότητα του Περιφερειακού Θιάσου της Πορτουγκέσα στην ανταγωνιστική θεατρική σκηνή της χώρας.
Σε αυτή την περίσταση, ο Περιφερειακός Θίασος της Πολιτείας της Πορτουγκέσα φέρνει τους αναγνωρισμένους ηθοποιούς Ανίμπαλ Γκρουν και Γουιλφρέντο Περάσα οι οποίοι ερμηνεύουν τους χαρακτήρες στα δυο αριστουργήματα της σύγχρονης βενεζουελάνικης σκηνής. Την πρώτη βδομάδα της επίδειξης το ελληνικό κοινό θα μπορέσει να απολαύσει το έργο «Συνταξιδιώτες», ενώ τη δεύτερη βδομάδα το κοινό θα παρακολουθήσει το θεατρικό έργο «Ο Ρόμπινσον στο σπίτι του Αστερίωνα», και τα δύο υπό τη σκηνοθεσία του Κάρλος Αρόγιο.
«Οι Συνταξιδιώτες» είναι μια εκδοχή από τον Ανίμπαλ Γκρουν, βασισμένη στο έργο του αργεντινού δραματουργού Κάρλος Γκοροστίσα, και παρουσιάζει την ιστορία του Φρανσίσκο και του Κριστόμπαλ, δύο φίλων που γνωρίζονται παραπάνω από 60 χρόνια. Και οι δύο είναι φανατικοί φίλαθλοι του μπέιζμπολ υποστηρίζοντας ωστόσο διαφορετικές ομάδες, και οι δύο χήροι, με παιδιά και εγγόνια. Κάθε μέρα συναντιούνται το πρωί και το απόγευμα για να παίξουν ντόμινο, να πιουν καφέ και να φάνε γλυκά. Ωστόσο, κάτι θα αλλάξει αυτές τις συναντήσεις και το κοινό θα πλημμυρίσει συγκίνηση γνωρίζοντας την ιστορία που ξετυλίγεται.
Στην παράσταση «Ο Ρόμπινσον στο σπίτι του Αστερίωνα», από το συγγραφέα Τομάς Χουράδο Σαβάλα, βρισκόμαστε στην πόλη Αμοτάπε του Περού, ξημερώματα της 28ηςΦεβρουαρίου του 1854, τη στιγμή που πεθαίνει ο Σιμόν Ροντρίγκες, ο δάσκαλος και μέντορας του Απελευθερωτή Σιμόν Μπολίβαρ. Η φτώχεια και η πείνα ήταν πάντοτε οι σύντροφοί του, αλλά εκείνος πεθαίνει έχοντας αγκαλιά τα χειρόγραφά, τις ιδέες και τις σκέψεις του για την ελευθερία και την παιδεία.
Ο συγγραφέας μας μεταφέρει στη στιγμή εκείνη κατά την οποία ο άνθρωπος εισέρχεται στο λαβύρινθό του για να εξιλεωθεί από τις αμαρτίες του, εισέρχεται σε έναν ευφάνταστο διάλογο με το άλλο του εγώ, μπροστά στον καθρέφτη του παρελθόντος. Εμφανίζονται όλα τα φαντάσματα του παρελθόντος, η σχέση του με τους μεγάλους άνδρες της Αμερικής και αναβιώνει αμαρτίες, τόσο τις δικές του όσο και άλλων.
Σε αυτή τη μινιμαλιστική σκηνική πρόταση, γεμάτη αρχέτυπα σύμβολα, συγκίνηση και πολιτικές ιδέες, βασισμένη στο λόγο, τη λογική και τα αισθήματα δυο τιτάνων σε σύγκρουση, γνωρίζουμε την πολιτική σκέψη και τη δημιουργικότητα του μεγάλου δασκάλου, Σιμόν Ροντρίγκες, ο οποίος καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην ιστορική λήθη ή στην αιώνια ζωή, αντιμετωπίζοντας το Μινώταυρο, τον Αστερίωνα, ένα ον της ελληνικής μυθολογίας με σώμα ανθρώπου και κεφάλι ταύρου, φύλακα του Λαβυρίνθου της μινωικής Κρήτης.
Οι δύο παραστάσεις είναι σκηνοθετημένες από τον αναγνωρισμένο βενεζουελάνο δημιουργό, σκηνοθέτη, παραγωγό, ηθοποιό και καθηγητή του Εθνικού Πειραματικού Πανεπιστημίου Τεχνών, Κάρλος Σεγούντο Αρόγιο. Το 1987 ίδρυσε το Μόνιμο Θέατρο της Πολιτείας της Πορτουγκέσα και το 1991 ίδρυσε τον Περιφερειακό Θίασο του ίδιου θεάτρου. Το 2007 αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας ως το 2011.
Ο Ανίμπαλ Γκρουν είναι ηθοποιός του θεάτρου και της τηλεόρασης, κινηματογραφικός και θεατρικός σκηνοθέτης, απόφοιτος της Δημοτικής Σχολής Θεάτρου της Αργεντινής το 1969, καθώς και καθηγητής υποκριτικής σε πανεπιστήμια της Αργεντινής, της Βενεζουέλας και σε διάφορα άλλα ιδρύματα στο Πουέρτο Ρίκο, το Σαν Φρανσίσκο και την Πόλης του Μεξικού. Έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικές/κινηματογραφικές παραγωγές, όπως «Το δαιμόνιο του Ηφαιστείου» για τη γερμανική τηλεόραση και την «Καρδιά του Σκότους», γαλλοισπανική συμπαραγωγή.
Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα διεθνή θεατρικά φεστιβάλ ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και δραματουργός, ενώ συνεργάζεται με το Διεθνές Φεστιβάλ του Καράκας και το Δυτικό Φεστιβάλ Θεάτρου της Πολιτείας της Πορτουγκέσα.
Ο Γουιλφρέντο Περάσα είναι καθηγητής Ιστορίας του Θεάτρου στην Πολιτεία της Πορτουγκέσα και ηθοποιός του Περιφερειακού Θιάσου της Πολιτείας της Πορτουγκέσα εδώ και σχεδόν μια εικοσαετία. Έχει διακριθεί σε μια σειρά φεστιβάλ θεάτρου οργανωμένα στη βενεζουελάνικη πρωτεύουσα όπως το Σπίτι του Ηθοποιού και Πανεπιστημιακά Φεστιβάλ.
Η παράσταση «Συνταξιδιώτες» θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, στις 20:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης» του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου την ίδια ώρα, η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» του Δήμου Βύρωνα.
Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου, στις 19:30, η θεατρική παράσταση θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Χαϊδαρίου και η τελευταία παράσταση του έργου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου, στις 19:30, στο 2ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής.
Απ’ την άλλη, η παράσταση «Ο Ρόμπινσον στο σπίτι του Αστερίωνα» θα κάνει επίσημη πρεμιέρα Θέατρο Άλμα στο Μεταξουργείο, την Τετάρτη 03 Δεκεμβρίου, στις 20:00, με την παρουσία πολιτικών και διπλωματικών προσωπικοτήτων και εκπροσώπους του ελληνικού καλλιτεχνικού χώρου, σε μια βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα μουσικό λατινοαμερικάνικο ρεσιτάλ.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί επίσης την Πέμπτη 04 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας στις 20:00.
Σημειώνεται ότι όλες οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στα ισπανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η οργάνωση αυτών των εκδηλώσεων έγινε εφικτή χάρη στους στενούς φιλικούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας και της Αρχές των Δήμων Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Βύρωνα, Χαϊδαρίου, Καλλιθέας, Αγίας Παρασκευής, του Φεστιβάλ ΛΕΑ και του περιοδικού «SolLatino».
Την Εβδομάδα Βενεζουελάνικου Θεάτρου θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι δημοτικές αρχές και το διπλωματικό σώμα της Πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.
Τέλος, η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελληνική Δημοκρατία έχει την τιμή να προσκαλέσει τη βενεζουελάνικη, τη λατινοαμερικάνικη και την ελληνική κοινότητα καθώς και όλο το κοινό σε αυτή τη σημαντική εβδομάδα εκδηλώσεων, με σκοπό τη γνωριμία και την επαφή με τις πολιτιστικές πτυχές των λαών μας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25/11/2014 - 01:51