Η Γεωργία Ζώη μιλάει για τον μοναδικό ρόλο της στην παράσταση ΓΑΙΑ, στο θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ

- Μιλήστε μας για το ρόλο σας.
Ένας ρόλος πρόκληση!!!
Υποδύομαι μία πρόσφυγα!! Μία ανέστια γυναίκα! Ξεριζωμένη βίαια από τη ΓΗ της, αναζητά απεγνωσμένα μια Ιθάκη, μία Γη της επαγγελίας, η μάλλον μία καινούργια Γαία (ΓΑΙΑ-ΓΗ για να τη γευτούμε ασυναίρετη)!!!
Υποδύομαι μία γυναίκα που έχει πια φτάσει στα όρια της αυτοχειρίας, αφού έχει υποφέρει φτώχεια, πείνα, απανωτές απώλειες, απομόνωση, βιασμό, βασανιστήρια! Μόνη μέσα στη θάλασσα προσμένει το θάνατο ως λύτρωση, όταν ξαφνικά η σωτηρία ενός μωρού παιδιού δίνει καινούργιο νόημα στη ζωή της!! Πρέπει να ζήσει για να το σώσει.Η απελπισία δίνει τη θέση της στην Αυτοθυσία και την Αγάπη!! Και σκορπάει το μήνυμα πως «μόνο με την αγάπη μπορεί να αλλάξει η μοίρα αυτού του άδικου κόσμου!! Μόνο με την αγάπη, αγάπη μου. Αρκεί να νοιώσουμε ο ένας τον άλλο και να γίνουμε ένα!!»
- Πόσο δύσκολο είναι για έναν ηθοποιό να ερμηνεύει μονόλογο;
Δύσκολο και γοητευτικό!! Και πρόκληση συνάμα!!
Από την άλλη μεριά γρήγορα διαπιστώνει ότι δεν είναι μόνος του στη σκηνή. Κουβαλάει όλους τους συνοδοιπόρους της ζωής του προσώπου που υποδύεται. Και ξαφνικά ο θεατής νοιώθει ότι βλέπει ένα πλήθος να κινείται πάνω στη σκηνή. Νοιώθει να ζωντανεύουν τόσοι ρόλοι!!
Κι ο ηθοποιός είναι σαν να παίζει όλους τους ρόλους μίας παράστασης. Χρειάζεται σίγουρα περισσότερη εμπειρία, πειθαρχία, ακρίβεια, άσκηση, γνώση, μελέτη και ευελιξία να μπαινοβγαίνει η ψυχούλα του στις διαφορετικές προσωπικότητες που ενσαρκώνει!! Αλλά το αποτέλεσμα είναι μαγικό!!!
- Πρωταγωνιστείτε σε μια παράσταση με πολύ δύσκολες συνθήκες αφού, καθόλη τη διάρκειά της, βρίσκεστε μέσα στο νερό.
Άλλη μία πρόκληση! Μου αρέσει γενικά στη ζωή μου να αναμετριέμαι με τα όριά μου, με τις αντοχές μου. Πολύ περισσότερο στο Θέατρο. Όπου τελικά με ένα μαγικό τρόπο ο ηθοποιός μεταλλάσσεται, θαρρείς πως αποκτά υπερφυσικές δυνάμεις και μοιάζει να πετυχαίνει το ακατόρθωτο! Όλοι έχουμε ακούσει περιπτώσεις μεγάλων ηθοποιών που λόγω ηλικίας η ασθένειας, ενώ δυσκολεύονταν να περπατήσουν στα παρασκήνια, μόλις έβγαιναν στη σκηνή ζωντάνευαν και έλαμπαν με ένα μεταφυσικό τρόπο! 
Το Θέατρο και η Σκηνή δίνει μια απρόσμενη δύναμη στον ηθοποιό να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες του ρόλου.
Στην προκειμένη περίπτωση το να βρίσκομαι και να παίζω επί μιάμιση ώρα μέσα στο κρύο νερό είναι κάτι που με βρίσκει απόλυτα προετοιμασμένη μια και είμαι χρόνια χειμερινή κολυμβήτρια. Μάλιστα θα μπορούσα να διεκδικήσω ένα παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες (Guinness World Record), μια και σήμερα 20 Φεβρουαρίου 2019, συμπληρώνω 8 συνεχόμενα χρόνια και 17 μέρες (2939 μέρες) που δεν έχω σταματήσει ούτε μέρα να κολυμπώ, όχι σε πισίνες, αλλά σε θάλασσες, ποτάμια και λίμνες, με όλους τους καιρούς, όλες τις ώρες, ακόμη και νύχτα! Είμαι λοιπόν προετοιμασμένη!! 
Σαν έτοιμη από καιρό!
Όπως οι αθλητές που ασκούνται με επιμονή χρόνια για να επιτύχουν τις διακρίσεις και τα ρεκόρ τους!! 
Και ενώ το χειμώνα κολυμπώ σχεδόν μία ώρα, χρειάστηκε στην παράσταση τώρα να επιμηκύνω το χρόνο σε μιάμιση ώρα. Και το νερό να είναι το τρεχούμενο παγωμένο νερό της βρύσης το οποίο - 4 κυβικά νερό - δεν προλαβαίνει να θερμανθεί με ένα μικρό θερμοσίφωνα. Σχεδόν ακολουθώ τους κανόνες του πρωταθλητισμού!
Τελικά - αφού παρακάμψουμε το πρόβλημα της δικής μου προσαρμογής σχεδόν σε συνθήκες προσομοίωσης - οι δυσκολίες είναι κυρίως τεχνικές!! Χρειάζονται περίπου 5 ώρες να στηθεί η πισίνα και να γεμίσει με νερό, μιάμιση ώρα η παράσταση και μισή ώρα για να αδειάσει η πισίνα, να λυθεί και να αποθηκευτεί μαζί με το υπόλοιπο σκηνικό!!
- Η ΓΑΙΑ είναι ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο γραμμένο από τον Γιάννη Φαλκώνη. Σχολιάστε μας το κείμενο αυτού του έργου και ποια είναι τα θέματα που θίγει;
Το κείμενο της ΓΑΙΑΣ θίγει το μεγάλο πρόβλημα της προσφυγιάς και των αιτίων που προκαλούν την προσφυγιά. Που είναι οι οικονομικοί και θρησκευτικοί πόλεμοι και τα πολιτικά παιγνίδια εξουσίας στην παγκόσμια σκακιέρα. Παράλληλα θίγει προβλήματα περιβαλλοντικά που έχουν ως αφετηρία το χρήμα.
Κι όμως ενώ ξεκινάει από μία ζοφερή πραγματικότητα, ενώ μια γυναίκα βρίσκεται αβοήθητη μεσοπέλαγα με ένα ξένο μωρό στην αγκαλιά, η γεύση που αφήνει στο θεατή είναι η ελπίδα, η αισιοδοξία, η ζωντάνια, η πίστη ότι όλα θα πάνε καλά!!!
Δεν μπορεί, στο τέλος της Οδύσσειας υπάρχει μία Ιθάκη, μία ΓΑΙΑ!!!!
- Πιστεύετε ότι ο σημερινός άνθρωπος λειτουργεί περισσότερο εγωιστικά και λιγότερο με το στοιχείο της αυτοθυσίας και της αλληλεγγύης;
Δυστυχώς ο σύγχρονος άνθρωπος τείνει να εκφυλιστεί σε ένα γρανάζι της παγκόσμιας οικονομικής μηχανής!! Και ως τέτοιο ακολουθεί τους αδυσώπητους κανόνες που θέτει το κυνήγι του χρήματος. Όπου επικρατεί το «Ο θάνατός σου η ζωή μου». Τείνει να εκφυλιστεί ο άνθρωπος σε ένα εγωιστικό εγωκεντρικό γρανάζι! Όμως θα εκφυλιστεί ολοκληρωτικά; 
Υπάρχει στο έργο μία χαραμάδα φωτός! Για να χωρέσει και η αυτοθυσία και η αλληλεγγύη!
- Πόσο σημαντικό είναι μέσα από την τέχνη να σχολιάζονται κοινωνικά ζητήματα όπως ο ρατσισμός, ο φασισμός;
Η ΤΕΧΝΗ τελικά είναι το μόνο υγιές μέσο αφύπνισης! 
Η ΤΕΧΝΗ εν γένει!! 
Η Ζωγραφική, η Μουσική, το Θέατρο! 
Και πρέπει να διατηρήσει αυτό το χαρακτήρα! Μαζί με τον παιδευτικό χαρακτήρα!! Η τέχνη μπορεί να περάσει μηνύματα χωρίς κραυγές και πολιτικά συνθήματα! Μπορεί να λειάνει τις ψυχές των ανθρώπων!
- Ποιο είναι το βασικό μήνυμα στον αγώνα αυτής της γυναίκας που ερμηνεύετε;
Αγάπη! Μόνο Αγάπη!
Καιρός να ξαναγαπήσουμε και να ξαναγαπηθούμε! Καιρός να ξαναγίνουμε ΕΜΕΙΣ! Καιρός να ξανανοιαστούμε ο ένας για τον άλλον! Όλοι για Έναν και Ένας για Όλους!!! ΤΟ ΟΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟN!!!
- Πως σχολιάζετε τη στάση της ελληνικής πολιτείας απέναντι στους πρόσφυγες και στο μεταναστευτικό;
Εδώ θα αναγκαστώ να πω πικρές αλήθειες!!!
Η Ελληνική Πολιτεία για μια φορά ακόμη βρέθηκε απροετοίμαστη!!
Όπως πάντα βρίσκεται απροετοίμαστη στην αντιμετώπιση εκτάκτων φυσικών καταστροφών!!! Και τότε τρέχουμε κατόπιν εορτής να θεραπεύσουμε τα κακώς κείμενα! Που πολύ γρήγορα τα ξεχνάμε και τα ξαναθυμόμαστε όταν ξαναχτυπήσει το κακό! 
Έχουμε πολλές φορές γευτεί αυτή την εγκληματική έλλειψη πρόληψης που μαστίζει την Ελληνική Πολιτεία: 
Στην αντιμετώπιση προβλημάτων φιλοξενίας ξεκληρισμένων ανέστιων συνανθρώπων μας από θεομηνίες, σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές! 
Εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουμε  και προβλήματα φιλοξενίας συνανθρώπων μας λόγω της ανεξέλεγκτης εισροής προσφύγων!! Και γινόμαστε κάθε μέρα μάρτυρες εικόνων ντροπής από τους καταυλισμούς που στήνονται πρόχειρα, ως λύσεις ανάγκης, χωρίς να πληρούν τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής ένωσης! 
Και όμως υπάρχουν οργανωμένες λύσεις που έχουν εφαρμοστεί σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. 
Ήδη στο αρχιτεκτονικό μου γραφείο είχαμε σχεδιάσει και προτείνει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από το 2011 πρότυπες μονάδες φιλοξενίας προσφύγων! Τα σχέδια και οι προτάσεις συνοδεύονταν από ενδελεχή έρευνα σχετικά με τα ανά τον κόσμο εξειδικευμένα εργοστάσια κατασκευής και τα κοστολόγιά τους!
Οι προτάσεις αυτές ήταν σύμφωνες με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, αποσκοπούσαν δε στην ποιότητα ζωής των φιλοξενουμένων και την αποφυγή της αίσθησης της φυλακής και της ιδρυματοποίησης. 
Προέβλεπαν χώρους περίθαλψης, υγιεινής, ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης, εστίασης, γυμναστήρια, περιβάλλοντες αύλειους χώρους.  
Αυτές οι μονάδες είχαν ενεργειακή αυτονομία - ψύξη θέρμανση, παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευση, αποχέτευση - στήνονταν δε και λύνονταν σε ελάχιστο χρόνο σε οποιαδήποτε διατιθέμενη έκταση, χωρίς να απαιτείται γειτνίαση με οργανωμένους οικισμούς!! Και είχαν τη δυνατότητα να επαναχρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε ξαφνική αντιμετώπιση φυσικών η άλλων καταστροφών!! Τέτοιες μονάδες δεν είναι μίας χρήσης και έπρεπε να υπάρχουν και να φυλάσσονται πανέτοιμες και συντηρημένες στο οπλοστάσιο της πολιτείας! Από τότε πέρασαν οκτώ περίπου χρόνια! Η Πολιτεία εισπράττει κάθε χρόνο τεράστια ποσά για τη φιλοξενία τόσων δυστυχισμένων ψυχών και εμείς είμαστε ακόμη ανέτοιμοι!!! Αντί των ημίμετρων που χρησιμοποιούνται τώρα θα είχαμε αποκτήσει εκατοντάδες τέτοιες μονάδες, θα φιλοξενούσαμε σε ανθρώπινες συνθήκες τους συνανθρώπους μας και δεν θα τους ωθούσαμε στην εξαθλίωση και στην παραβατικότητα προκειμένου να επιβιώσουν!
Και για να ανακεφαλαιώσουμε.
Πρώτο πρόβλημα: 
Έλλειψη προγραμματισμού και πολιτικής βούλησης - από τότε άλλαξαν τρεις κυβερνήσεις οι οποίες έχουν και οι τρεις ενημερωθεί γις τις προτάσεις μας!
Δεύτερο πρόβλημα: 
Είναι πολύ το χρήμα που εισρέει για την αντιμετώπιση της σίτισης και της φιλοξενίας των προσφύγων και έτσι βρίσκουν χώρο να παρεισφρήσουν άτομα και οργανώσεις και να σφετεριστούν αυτό το χρήμα προσφέροντας λύσεις μη διαφανείς και πρόχειρες και χρησιμοποιώντας αυτό το χρήμα σε αλλότριους σκοπούς!
Αλλά επειδή θέλω να κλείσω τη συνέντευξη αισιόδοξα, θα επισημάνω ότι οι Έλληνες ήταν και είναι πάντοτε φιλόξενος λαός.
Πόσες φορές μας έχουν συγκινήσει οι απεγνωσμένες προσπάθειες των συμπατριωτών μας στα νησιά να διασώσουν με αυτοθυσία χιλιάδες δυστυχισμένους ναυαγούς!!! 
Και πόσες φορές η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν έδωσε μαθήματα ανθρωπιάς!!  
Μαθήματα ανθρωπιάς από την Ελλάδα, τη χώρα όπου λατρεύτηκε ο Ξένιος Ζεύς, στην Ευρώπη και σ’ ολόκληρο τον κόσμο!!

Πληροφορίες παράστασης:

Δράμα

Κείμενο: Γιάννης Φαλκώνης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Φαλκώνης

Πρωταγωνιστεί η Γεωργία Ζώη

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Φωτισμοί: Γιάννης Φαλκώνης

Σκηνογραφία - Κοστούμια: Γιάννης Βλάχος

Οργάνωση παραγωγής: 2θπ - www.2thp.gr

Παραστάσεις : Κάθε Τετάρτη στις 9.30 μ.μ μέχρι 17 Απριλίου 2019

Διάρκεια:  1 ώρα και 30 λεπτά

 

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Ειδικές κατηγορίες Ανέργων, Φοιτητών , ΑΜΕΑ: 7 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ

 

Αλκμήνη 5, Πετράλωνα

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 3428650

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54