Άρια Μπουμπάκη: Στην πανδημία πολιτισμός έμεινε στο περιθώριο, ξεχάστηκε...

Της Μαρίας Κωνσταντοπούλου

Λίγο πριν την πρεμιέρα της χορευτικής έκθεσης με τίτλο Handle with Care στον χώρο Snehta συναντήσαμε την χορογράφο Άρια Μπουμπάκη και μας μίλησε για το καλλιτεχνικό project της ομάδας της αλλά και πως βιώσε η ίδια καλλιτεχνικά την περίοδο της πανδημίας.

Μιλήστε μας για το project Handle with Care/ πώς ξεκίνησε η ιδέα;

Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, το περιορισμένο σε ένα κλειστό χώρο σώμα μου άρχισε να αναζητά τρόπους διαφυγής και ίασης. Η σκέψη και παραδοχή μου ότι χωρίς φροντίδα είναι αδύνατη η επιβίωση και άοσμη η ζωή, με οδήγησαν στην επιθυμία δημιουργίας μιας γυναικείας κοινότητας που ταξιδεύει αναζητώντας τρυφερά όπλα στη θάλασσα και το βουνό.

Στη χορευτική έκθεση του Handle with Care θα προβληθεί και η ταινία ΕΞΙ ΚΟΜΜΑΤΙΑ/ SIX PIECES της Νεφέλης Σαρρή που ως μέλος της γυναικείας κοινότητας δίνει τη δική της ματιά πάνω στις περιπλανώμενες φροντιστικές πρακτικές. Πείτε μας για αυτή τη συνεργασία.

Με τη Νεφέλη συνεργαζόμαστε τα τελευταία πέντε χρόνια. Μέχρι τώρα τα βίντεο πάνω στα οποία δουλεύαμε είχαν τη μορφή καταγραφών των δημιουργικών διαδικασιών και μοιρασμάτων της έρευνας. Η πρόθεση ήταν η δημιουργία ντοκιμαντέρ. Αυτή τη φορά, κάλεσα τη Νεφέλη να είναι ενεργό μέλος της κοινότητας του HWC, δηλαδή να συμμετέχει στις πρακτικές και τη δημιουργική διαδικασία. Είχαμε μεγάλη αγωνία να δούμε πώς (και κυρίως εάν) το ενεργοποιημένο κινητικά και χορευτικά σώμα της θα αλλάξει τον τρόπο κινηματογράφησής της και προς ποια κατεύθυνση. Κάπου εκεί γεννήθηκαν τα ΕΞΙ ΚΟΜΜΑΤΙΑ, μια ταινία μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας στην οποία παρακολουθούμε τα ταξίδια της Handle with Care κοινότητας μέσα από τα μάτια της Νεφέλης.

Υπήρξε εμπόδιο η πανδημία στη δημιουργικότητα των καλλιτεχνών;

Ο εγκλεισμός και η αναγκαστική παύση σε σώμα και διαδικασίες ήταν εμπειρίες πρωτόγνωρες. Προσωπικά άρχισα να παρακολουθώ την αλλαγή ρυθμού στη σκέψη μου, την περιορισμένη ακτίνα δράσης μου και κυρίως το πόσο ξεχασμένες είχα τις βασικές μου ανάγκες. Θυμήθηκα πόσο πολύ χρειάζομαι μαγειρεμένο φαγητό, χρόνο για πέψη, ύπνο, ξεκούραση χωρίς τύψεις που δε δουλεύω, βόλτες στη φύση , σωματική επαφή, αγκαλιές και φιλιά. Δε ξέρω εάν η πανδημία υπήρξε εμπόδιο στη δημιουργικότητά όλων. Είναι αρκετά προσωπική συνθήκη. Δεν το βιώσαμε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Κάποιοι αισθάνθηκαν φυλακισμένοι, αδρανείς και θλιμμένοι, χωρίς ίχνος δημιουργικότητας. Άλλοι (μέσα σε αυτούς κι εγώ) ανακάλυπταν δημιουργικές πτυχές στο σπίτι τους, τις σχέσεις τους και ανυπομονούσαν για το επόμενο βήμα.Η μετάβαση από τη δημιουργικότητα στη δημιουργία καλλιτεχνικού έργου είναι που χτύπησε σε τοίχο. Ο πολιτισμός έμεινε στο περιθώριο, ξεχάστηκε, αντιμετωπίστηκε ως επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία παρόλο που ήμασταν εξαιρετικά προσεχτικοί και επιμελείς με τα πρωτόκολλα. Αισθανθήκαμε αόρατοι και παραμελημένοι από την πολιτεία με σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Εκεί εμφανίστηκε το εμπόδιο. Όχι στο να αισθανόμαστε και να είμαστε δημιουργικοί, αλλά στο να μπορούμε να ζήσουμε σεβόμενοι τα εργασιακά μας δικαιώματα. Και μετά από δύο χρόνια δεν έχουν αλλάξει πολλά. Η ροή των εργασιών μας διακόπτεται ακόμη με απρόβλεπτο ρυθμό. Όλη αυτή η νέα κοινωνική συνθήκη είχε ευτυχώς θετικό αντίκτυπο στην ενδυνάμωση των σωματείων μας, τη συσπείρωση που δημιουργήθηκε γύρω από τα προβλήματα και το αίσθημα του «μαζί» που διακατέχει τις διεκδικήσεις μας. 

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια;

Μετά το Handle with Care θα συνεχίσω τις περιπλανώμενες πρακτικές υπό την ομπρέλα ενός νέου πρότζεκτ που είναι και αυτό νομαδικό, με περισσότερα ταξίδια στην επαρχία και αλληλεπίδραση με τις τοπικές κοινότητες που θα συναντάμε σε κάθε σταθμό. Το έξω συνεχίζει να με προσκαλεί και αυτή τη φορά εύχομαι οι συνθήκες να επιτρέψουν οι δράσεις να είναι περισσότερο συμμετοχικές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

HANDLE WITH CARE

in search of tender weapons

Snehta

18 -27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Μια συλλογικότητα γυναικών - καλλιτεχνών προς αναζήτηση τρυφερών όπλων.

Ένα σύνολο περιπλανώμενων καλλιτεχνικών πρακτικών

Η γυναικεία κοινότητα του Handle with Care ταξιδεύει προς τη θάλασσα και το βουνό υποστηρίζοντας την ανατροπή του ανθρωποκεντρισμού υπέρ όλων των έμβιων και μη, όντων και την πλουραλιστική υποστήριξη της συνύπαρξης (co-existence).

ΕΚΘΕΣΗ

Opening

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022 στις 18.00

18 - 27 Φεβρουαρίου 

Τρίτη, Τετάρτη 18.00-21.00


Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 18.00-20.00

ΤΑΙΝΙΑ ΕΞΙ ΚΟΜΜΑΤΙΑ / SIX PIECES 



Πρεμιέρα 18 Φεβρουαρίου στις 20.00

Προβολές:

18, 19, 20 Φεβρουαρίου --> 20.00

25, 26, 27 Φεβρουαρίου --> 20.00 

-----------------------------------------------------------


HANDLE WITH CARE / χορευτική έκθεση

Ιδέα , καλλιτεχνική διεύθυνση, performance: Άρια Μπουμπάκη

Παραγωγή: Σερεντίπιτι ΑΜΚΕ

Οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Κώτσου

Γραφιστική ταυτότητα: The Birthdays Design

Snehta

Ιωάννου Δροσοπούλου 47, Αθήνα

Είσοδος : Ελεύθερη

ΕΞΙ ΚΟΜΜΑΤΙΑ/ SIX PIECES

Ταινία

Σενάριο/ Σκηνοθεσία/ Παραγωγός: Νεφέλη Σαρρή
Κάμερα/ διεύθυνση φωτογραφίας/ μοντάζ: Νεφέλη Σαρρή
Σχεδιασμός ήχου/ Πρωτότυπη μουσική: Anouk Arra Κοστούμια: Ιωάννα Πλέσσα 
Color correction: Alfonso De Munno Gallardo

Παίζουν οι: Anouk Arra, Κατερίνα Κώτσου, Παγώνα Μπουλμπασάκου, Χριστίνα Ράινχαρτ, Νεφέλη Σαρρή, Άρια ΜπουμπάκηΣυμπληρωματικά πλάνα από: Anouk Arra, Κατερίνα Κώτσου,  Άρια Μπουμπάκη, Παγώνα Μπουλμπασάκου

Παραγωγή: Σερεντίπιτι ΑΜΚΕ 

Η χορευτική έκθεση Handle with Care_in search of tender weapons και η ταινία SIX PIECES πραγματοποιούνται με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υποστήριξη των Festival International de Théâtre de Milos, Vamvakou Revival και Seajets. 

Οι συμμετέχουσες στο πρότζεκτ έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ για τον covid-19 και καθόλη τη διάρκεια του πρότζεκτ τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 13/02/2022 - 17:36