Δωρεάν εντός και εκτός πόλης τη Δευτέρα 31 Ιουλίου - 6 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται εντός και εκτός πόλης από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Ιδού ορισμένες ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν τη Δευτέρα 31 Ιουλίου..

Αφιέρωμα στο Θάνο Μικρούτσικο στα Λιπάσματα: Με τους Ρίτα Αντωνοπούλου και Ρεβάνς

Δωρεάν εντός και εκτός πόλης τη Δευτέρα 31 Ιουλίου - 6 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
 

Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου η ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ και οι ΡΕΒΑΝΣ έρχονται στην κεντρική σκηνή του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ για ένα μοναδικό αφιέρωμα στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη ΘΑΝΟ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ.

Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι διαχρονικός. Το έργο του μιλάει με τον ίδιο έντονο τρόπο από γενιά σε γενιά και την σημαδεύει σε βαθμό που κάποιος μπορεί να το αναγάγει και σε κάτι μαγικό. Έχοντας μαθητεύσει δίπλα του από το 2006 ως το τέλος, η Ρίτα Αντωνοπούλου αποφασίζει για πρώτη φορά να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα στον αξέχαστο δημιουργό χωρίς τον ίδιο επί σκηνής. Όπως λέει η ίδια ο ένας λόγος είναι ότι τώρα νιώθει έτοιμη να το κάνει και ο δεύτερος η μουσική σύμπραξη με τους εξαιρετικούς Ρεβάνς. Με τεράστια αγάπη στο έργο του εδώ και χρόνια, οι Ρεβάνς δίνουν το δικό τους στίγμα σε εμβληματικά τραγούδια κι η συνεργασία με τη Ρίτα Αντωνοπούλου δημιουργεί ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα που επιχειρεί και έχει σαν στόχο να νιώσουμε όλοι ξανά τον Θάνο κοντά μας όπως τότε.

Ώρα προσέλευσης 21:00/ Εργοστάσιο Λιπασμάτων

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ στη Θάλασσα Λιπάσματα 2023.

"Αταίριαστο Ζευγάρι" του Νιλ Σάιμον στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης

Η δημοφιλής κωμωδία του αριστοτέχνη της σύγχρονης αμερικάνικης κωμωδίας Νιλ Σάιμον από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης στις 31 Ιουλίου.

Δύο φίλες χωρίζουν από τους άντρες τους και αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στο μεγάλο σπίτι της μιας. Και τότε αρχίζουν τα προβλήματα και δοκιμάζεται η φιλία τους, γιατί διαπιστώνουν πολύ γρήγορα ότι η αφόρητη τσαπατσουλιά και η ακαταστασία της μιας, δεν μπορεί να συνυπάρξει με την νοσηρή και ψυχαναγκαστική νοικοκυροσύνη της άλλης.

Μια παράσταση σχόλιο πάνω στη μοναξιά πάσης φύσεως του σύγχρονου ανθρώπου.

Συντελεστές:

  • Συγγραφέας: Νήλ Σάιμον
  • Μετάφραση: Δανάη Σταματοπούλου
  • Σκηνοθεσία: Λευτέρης Πλασκοβίτης
  • Σκηνικά - Κοστούμια: Αντώνης Χαλκιάς
  • Φωτισμοί: Παναγιώτης Πλασκασοβίτης
  • Παίζουν: Σιάρκου Θεοδώρα, Σοντάκη Μαριάνθη, Δωροπούλου Ισιδώρα, Μακρομαρίδου Βέρα, Παπατριανταφύλλου Αλέξανδρος, Σταματοπούλου Δανάη, Φώσκολου Νίνα, Χειλάς Κωνσταντίνος.

"Δημοτική Αγορά Κυψέλης-Φωνές / Άνθρωποι / Ιστορίες"

Η μουσειολογική ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων σχεδίασε μια μόνιμη ιστορική έκθεση με τίτλο "Δημοτική Αγορά Κυψέλης- Φωνές| Άνθρωποι | Ιστορίες" στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, αναβιώνοντας την ιστορία ενός χώρου που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην περιοχή και στην κουλτούρα της εποχής, ενώ εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για τη γειτονιά αλλά και για την πόλη ευρύτερα.

Ο χώρος είναι ανοιχτός και περιμένει τους επισκέπτες του να ανακαλύψουν τη διαδραστική έκθεση χρησιμοποιώντας πέρα από την όραση και τις υπόλοιπες αισθήσεις.

Επισήμανση: Πέραν των ωρών λειτουργίας της έκθεσης που μπορεί να δει κανείς παρακάτω, η έκθεση θα είναι ανοιχτή και την Κυριακή 11.00-18.00 εφόσον υπάρχει εκδήλωση στον χώρο.

Summertime... and the livin is easy

Οι εικαστικοί επιμελητές Πάρης Καπράλος και Βέρα Κατρανίδου σε συνεργασία με 33 εικαστικούς διοργανώνουν την ομαδική έκθεση "Summertime". Η έκθεση, που πραγματεύεται την "περίοδο της τεμπελιάς" ως μία από τις χρησιμότερες επιπτώσεις της νεωτερικότητας και τις αντηχήσεις της ακύρωσής της, λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα στο χώρο τέχνης Luminous Eye και παράλληλα διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID .

Σημειώνουν οι Επιμελητές: "Η σύνθεση του George Gershwin σε στίχους του DuBose Heyward 'Summertime' παρουσιάστηκε στην όπερα 'Porgy and Bess' το 1935 και επρόκειτο να γίνει μια από τις πιο ηχογραφημένες και ερμηνευμένες συνθέσεις τζαζ όλων των εποχών. Η όπερα 'Porgy and Bess'. Το 'Summertime' τραγουδιέται από την Κλάρα ως νανούρισμα στο μωρό της και προκαλεί τεράστια αντίθεση σε σχέση με τη μιζέρια που ζουν οι πρωταγωνιστές της. Οι στίχοι του τραγουδιού δίνουν μια εικόνα ενός χαλαρού και ειδυλλιακού καλοκαιριού, όπου η ζωή είναι απλή και η φύση ανθίζει, περιγράφοντας έναν ονειρικό κόσμο, όπου οι ανησυχίες ξεχνιούνται και όπου η αγάπη και η ευτυχία αφθονούν. Το τραγούδι με τον αργό ρυθμό και τη μελαγχολική μελωδία του κατάφερε να γίνει ένα πανανθρώπινο σύμβολο διότι, συν τοις άλλοις, απευθύνεται σε ένα παιδί.

Οι διακοπές αφήνουν ένα μοναδικό εξελικτικό σημάδι πάνω στα παιδικά χρόνια. [...] Αλλά και στην ενήλικη ζωή, δίνουν αφορμή να βρούμε χρόνο για τον εαυτό μας, να μην κάνουμε τίποτα' χωρίς ενοχές, να πάμε να ανακαλύψουμε άλλα μέρη, να ξανα-ανακαλύψουμε την ομορφιά της φύσης και τη θέση μας σε αυτή, να γνωρίσουμε άλλους τόπους εντός ή εκτός της χώρας μας, να αλληλεπιδράσουμε με διαφορετικούς ανθρώπους. Ο επισκέπτης θα δει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κατασκευές, ψηφιακή τέχνη, κολάζ, και ψηφιδωτού.

"Devon Loch" στις Kalfayan Galleries

έργο της Sasha Streshna
Sasha Streshna- Rock, Paper, Scissors /2023 /130x190cm_  KALFAYAN GALLERIES

Οι Kalfayan Galleries (Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα) παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της Sasha Streshna με τίτλο «Devon Loch». Στην ατομική της έκθεση στην γκαλερί Kalfayan, η Sasha Streshna παρουσιάζει μια νέα σειρά ελαιογραφιών που συνεχίζουν την έρευνά της πάνω στην παράδοση της ιστορικής δυτικής ζωγραφικής, εστιάζοντας κυρίως σε αναπαραστάσεις βίας, καταστολής και εξουσίας. Για την νέα αυτή σειρά η Streshna αντλεί υλικό από τις εικονογραφήσεις σοβιετικών σχολικών βιβλίων ιστορίας.

Συγκαλύπτοντας τα στοιχεία που θα επέτρεπαν στον θεατή να αναγνωρίσει το απεικονιζόμενο γεγονός, η Streshna μεταπλάθει τις εικόνες σε ζωγραφική γλώσσα με υπαινικτικά περιγράμματα και χρωματική παλέτα χωρίς φαινομενικά υψηλές εντάσεις. Πραγματεύεται έτσι ιστορίες εξεγέρσεων, ανυπακοής και ρήξεων περισσότερο ως ασαφείς αναμνήσεις και ψυχικά φορτία παρά ως συγκεκριμένα συμβάντα.

Εγκαίνια: Τετάρτη, 28 Ιουνίου, 19.00 – 22.00, Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιουνίου – 16 Σεπτεμβρίου 2023. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 11.00 - 15.00 | Τρίτη - Παρασκευή 11.00 - 19.00 | Σάββατο 11.00 – 15.00. Αύγουστος: Κλειστά.

Και εκτός πόλης

"Οι χρησμοί του νερού" στον Αρχαιολογικό χώρο Δελφών

 

Η σκηνοθέτρια και χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη στη νέα πρωτότυπη παράσταση "Οι χρησμοί του νερού" προχωρά στη δημιουργία μιας σπονδυλωτής, διαδραστικής και συμμετοχικής site-specific περφόρμανς που συνδέει την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια κρίση του νερού με το μυθικό υπόβαθρο και τη λατρεία του Απόλλωνα στους Δελφούς.

Η παράσταση παρουσιάζεται στις 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου στον Αρχαιολογικό χώρο Δελφών και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023, του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μέσα από μια νοηματική πορεία, φιλοδοξεί να συνδέσει επιστημονικές ανακαλύψεις και πορίσματα, ιστορικά γεγονότα, μυθικές οντότητες και υψηλά νοήματα, συνδέοντας τις έρευνες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών και τις συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής με την παγκόσμια κρίση του νερού.

Ο συναρπαστικός αρχαιολογικός χώρος των Δελφών θα αποτελέσει το σκηνικό για αυτή τη μαγευτική παράσταση, προσθέτοντας μια μοναδική και ατμοσφαιρική διάσταση στην εμπειρία των θεατών. Καθώς ο ήλιος θα δύει πάνω από τα αρχαία σπαράγματα, η συγχώνευση της αρχαίας σοφίας και της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης θα δημιουργήσει μια υπερβατική ατμόσφαιρα που υπόσχεται να μείνει αξέχαστη.

Προσοχή: Η κάθε παράσταση αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος διαδραματίζεται στις 6.30-7.30, κατά την ανατολή του ηλίου, στον Ναό της Αθηνάς Προναίας και το δεύτερο μέρος στις 20.00-21.10 στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική και για τα δύο μέρη.

Συντελεστές:

  • Σκηνοθεσία, χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη
  • Πρωτότυπη μουσική: Τρύφων Κουτσουρέλης
  • Δραματουργία: Αποστολία Παπαδαμάκη, Παναγιώτης Γκιόκας
  • Πρωτότυπη κειμενογραφία, στιχουργία: Παναγιώτης Γκιόκας
  • Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
  • Εικαστικός/ Κατασκευή Γλυπτών: Ιωάννης Μπρούζος
  • Επιστημονική συνεργάτιδα: Μαριλένα Τσακουμάκη, Δρ αρχαιολόγος
  • Αλεξανδρα Σιλβέστρου (Σύμβουλος βιωσιμότητας - MSc in Sustainable Development)
  • Επί σκηνής θα βρίσκονται: Δημήτρης Γκοτσόπουλος (Eρευνητής, αρχαιολόγος), Μαρία Παπαγεωργίου (Πυθία), Αποστολία Παπαδαμάκη (Μνημοσύνη) | Μούσες: Μαίρη Γιαννούλα, Μαρία Πηνελόπη Κασιδόκωστα, Χριστιάννα Κατσιμπράκη, Κωνσταντίνα Λιόντου, Εβίνη Παντελάκη, Μαρία Παπακωνσταντίνου, Ηλιάνα Παρασκευοπούλου, Νατάσα Σαραντοπούλου, Δάφνη Σταθάτου
  • Μουσικοί επί σκηνής: Βιολί: Μιγκέν Σελμάνι/Τσέλο: Λευκή Κολοβού/Άρπα: Σίσσυ Μακροπούλου/Electronics: Τρύφων Κουτσουρέλης